![]() |
P³yn ch³odniczy w oleju
Od pewnego czasu zaobserwowa³em, ¿e poziom oleju wzrasta. Po d³ugich obserwacjach doszed³em do tego, ¿e sprawc± jest p³yn ch³odniczy. Motocykl nie kopci na bia³o wiêc dostaje siê tam inn± drog±.
Wed³ug mnie chyba jedyna droga do przecieku to okolice pompy wodnej... a mo¿e macie jakie¶ inne pomys³y?? Bardzo proszê o pomoc. |
Jakby p³yn siê tam dosta³ to powsta³o by mas³o... To raczej benzyna. Nieszczelne zaworki iglicowe w ga¼nikach.
|
Heh wychodzi na to , ¿e ¶wietne by³y te moje d³ugotrwa³e obserwacje :)
Olej jest klarowny ale nie mogê wyczuæ w nim zapachu benzyny. Dawa³em mechanikowi ga¼niki do obejrzenia, mówi³ ¿e wszystko jest ok. |
Znaczy ubywa p³ynu w zbiorniczku lub ch³odnicy i podnosi siê poziom oleju tak?
|
Dok³adnie. Ubywa p³ynu a poziom oleju ro¶nie. Ale tak sobie teraz my¶lê, ¿e mo¿e byæ to przypadek. W jaki sposób mo¿na to sprawdziæ, czy te zaworki s± przyczyn±??
|
Jesli olej jest klarowny to nie moze byæ plyn. Ten nie miesza sie z olejem.
Tak jak wczesniej napisano, robiloby sie stopniowo maslo |
Benzyna ciecze przez nieszczelne zaworki w ga¼nikach i via kolektory ss±ce wp³ywa do cylindra przez uchylony zawór ss±cy. Stamt±d ju¿ krótka droga pod t³ok do oleju silnikowego. Jednak ¿eby tak siê sta³o musz± byæ jeszcze warunki dodatkowe: niezamkniêty kranik paliwa, uchylone zawory ss±ce (losowa sprawa)/nieszczelny zawory ss±ce i sporo benzyny w zbiorniku. Je¿eli taka sytuacja ma miejsce to przy zimnym odpalaniu bêdziesz mia³ ewidentne objawy zbyt bogatej mieszanki. Benzynê trudno wêchem wyczuæ w oleju silnikowym.
A i jeszcze jedno - poziom oleju sprawdzasz na zimnym czy ciep³ym silniku? |
Cytat:
|
Zobacz czy nie masz "roso³u" w zbiorniczku wyrównawczym i pod korkiem ch³odnicy.
Aha i wymieñ tak czy owak te zaworki bo pewnie s± stare stwardnia³e. To nie jest jaki¶ du¿y koszt i roboty te¿ pó³ h. |
...i zwolnij mechanika :)
|
Moze mi ktos wytlumaczyc jaka roznica jest w sprawdzaniu oleju na zimno i na cieplo?
|
Cytat:
|
Cytat:
Uszy do góry, nie ma tego z³ego co by na dobre nie wysz³o - masz najczystszy silnik na forum :D |
Cytat:
|
No pewnie. Bo przy okazji rozgrzejesz naczynie w którym ten olej siê mie¶ci. A amelinium dosyæ du¿± rozszerzalno¶æ ciepln± posiada. A tak w ogóle to co ja ci o dylatacjach mam opowiadaæ ?? Panie inzyznieze Fazzik prosimy o wyk³ad
|
Nie czaje tej magii z tymi pradami wzbudzajacymi aku i olejami cieplymi i zimnymi. Szukam zrodel ;)
|
Kurcze chyba mam zepsut± Afrykê, bo u mnie na ciep³ym mam poziom wy¿szy ni¿ na zimnym.
|
ca³y ten temat jest zajebisty :D taki typowy na zimowe wieczory i brak kolców w oponach
:haha2: |
Ciezczy o wyzszej temeraturze zawsze bedzie troche wiecej ni¿ nizszej ze wzgledu na jej rozszerzalnosc.nie wiem na ile to bedzie widoczne.
Sprawdzalbym na gor±cym ale kilka chwil po zgaszeniu silnika a¿ caly olej scieknie. W endurakach z sucha miska olejowa tyko tak mozna sprawdzic wlasciwy poziom oleju Po jego dobrym zagrzaniu ,,inaczej bedzie go du¿o za du¿o W skrajnym przypaku kiedy bedzie oleju za du¿o w ukladzie zamknietym jest spalanie oluju lub rozdupcenie zbiornika wyrownawczego Najprostszym przyk³adem zmiany objêto¶ci pod wplywem temperatury jest zwykly termometr |
Cytat:
Moim zdaniem obecnie tylko na ciep³ym. |
A probowales wlaczyc I wylaczyc??
|
Rozszerzalnoc objetosciowa oleju silnikowego wynosi 0,00093/K
Afryka ma 2.5 litra oleju, roznica temperatur oleju to 80 - 20 = 60K. 2,5 litra x 0,00093/K x 60K = 0,1395 litra czyli na cieplym silniku jest poltorej setki wiecej. Zwazywszy na to ze olej cieply szybko splywa na dol zasilajac pompe o tyle olej zimny klei sie do kartera i powoli idzie na dol i tak dobrze nie zasila pompy. Moim zdaniem na zimnym silniku potrzebujemy wiecej oleju niz na cieplym. |
:lukacz:
|
Cytat:
A ja gupi robi³em na odwrót - zim± zadowalam siê mniejsz± objêto¶ci± a latem stanowczo wiêcej potrzebujê p³ynów :p |
Cytat:
Miae³m tak w aucie powodem by³a spêkana g³owica. |
Masz fajny profil Arovka:)
Przystojniak :D |
Cytat:
|
Fassi, az poszukam kalkulatora bo w Twoje wyliczenia trudno mi uwierzyc.
|
Obliczenia s± poprawne przy za³o¿eniu, ¿e wszystkie oleje maj± tak± sam± rozszerzalno¶æ termiczn± i jest ona sta³a w zakresie 10-100 stopni C (co w praktyce rzadko ma miejsce). Jednak ja bym za³o¿y³ wy¿sz± temperaturê oleju w nagrzanym silniku - jakie¶ 90 stopni, co przek³ada siê na objêto¶æ wiêksz± o trochê ponad 150 ml.
¯eby by³o ciekawiej, to trzeba pamiêtaæ o rozszerzalno¶ci aluminium, przez co w nagrzanym silniku miska olejowa (karter) ma trochê wiêksz± objêto¶æ - poziom oleju bêdzie ni¿szy ni¿ na zimno, po dolaniu tych 150 ml. Przy zimnym silniku wcale nie musi byæ wiêcej oleju, gdy¿ ze wzglêdu na wiêksz± lepko¶æ lepiej przylega do smarowanych powierzchni i w ten sposób spe³nia swoje zadanie. Oczywi¶cie pisz±c o zimnym silniku w domy¶le wypowiadam siê o przypadku, gdy motocykl zosta³ pozostawiony gor±cy i nie uruchamiany do pomiaru poziomu oleju na zimno - póki silnik by³ ciep³y i tak znakomita wiêkszo¶æ oleju zd±¿y³a sp³yn±æ z g³owic do miski i tam pozosta³a. |
Sprawdzi³em obliczenia. Faktycznie olej ma spor±, dla mnie zaskakuj±c±, rozszerzalno¶æ ciepln±.
|
pewien stary mechanik uczulil mnie kiedys na wydmuchiwanie oleju sprezonym powietrzem z zamknietych przekrojow - szczegolnie gwintowanych zakrecanych sruba. po rozgrzaniu taki zamkniety sruba olej potrafil tak 'speczniec', ze rozrywal karter.
fakt, faktem - ja tez w pierwszej chwili nie uwierzylem w az taka rozszerzalnosc: 0,15 na 2,5!!! masakra :( |
Ooo, to mo¿e to jest przyczyn± niezidentyfikowanych ¶wierszczy w Afrykach. Np ¶ruby trzymaj±ce dzwigienki zaworów I wa³ek rozrz±du wkrecane s± w g³owicê w takie ¶lepe nagwintowane profile. ???
Taka my¶l z rana, hmmm |
Zacznij spo¿ywaæ alkohol na wieczór, nie bêdziesz mia³ dziwnych my¶li o poranku :D
|
:chleje:wieczorem zdecydowanie:haha2:
|
Ciecz jest nie ¶ci¶liwa wiêc zawsze wydmuchuje siê ¶lepe gwinty.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:57. |