![]() |
Problem z wyciągnięciem wahacza
Kierując się Afripedią postanowiłem skontrolować stan łożysk wahacza i kiwaczki. Odpiąłem wszystko odkręciłem i wyciągnąłem śruby i du..a wahacz nie chce wyjść.
Objaw jest mniej więcej taki jakbym nie wyciągnął sztycy... ciągnąc i szarpiąc wahacz w zasadzie ani drgnął i to na tyle że mogłem bez problemu wsadzić z powrotem sztycę a więc otwory w wahaczu i ramie względem siebie się nie przesunęły. Starałem się delikatnie wybić cały wahacz ale też bez efektu - macie pomysł co z tym zrobić? Dodam że wahacz rozbieram pierwszy raz po kupnie Afri ale ktoś to wcześniej rozbierał więc nie wiem co tam jest. |
brecha....
|
Nic na siłę wszystko młotkiem ;) patck poszło ?
|
Dzięki za rady... faktycznie pomogło :)
Chociaż nie jestem dumny z faktu że musiałem kopać królową :/ |
Żeby nie zakładać nowego tematu.
Czy jest jakiś magiczny sposób na wyjęcie śruby mocującej silnik i wahacz w ramie? Chodzi o śrubę która fabrycznie spoczywa za zaślepkami. Silnik podparty, wszystkie mocowania wykręcone, kiwak rozpięty. A ta śruba siedzi i nie chce wyjść. Obraca się lekko. Perswazja udarowa z wyczuciem, szarpanie piecem i wahaczem, bez efektów. |
Jedna osoba kręci tak jakby chciała ją wykręcić, a druga delikatnie puka z drugiej strony.
Do tego w czwórce pomogło mi odkręcenie od góry amortyzatora i wybicie śruby mocującej. |
Cytat:
|
młotowiertarka i odpowiednie dłuto tez moze pomóc :)
|
CzarnyEZG
Jutro będę miał cięższe argumenty, może pomoże. Next22 Sprawdzę Pałeł Ale ja to chce jeszcze poskładać :) |
Tylko jak będziesz bił tą ośkę, to nakręć nakrętkę, żebyś nie rozklepał końcówki ośki i gwintu nie pokaleczył (albo przez drewno)
|
no wiem ale to działa udar swoje robi, ja mam 3,2J kup, dłuto obetnij końcówkę zeszlifuj do takiego kształtu jak obuch młotka czyli czasza kuli i jak juz wbijesz ja tak ze nie bedziesz mógł bić młoteczkiem to wiesz.
Przez deskę tłumi udar możesz bić przez alu lub miedz to cała siła przejdzie w os, o penetrantach i tak dalej to wiadomo warto użyć z tyłu ktoś moze kręcić szpilka zawsze to więcej ruchu |
Metoda jednego trampkarza:
http://forum.transalpclub.pl/viewtop...ahacza#p296055 |
Po przeczytaniu opisu z forum TA, zwłaszcza części o cięciu czegokolwiek zmieniłem majty na czyste, udalem sie do miejsca postoju Afry i zaaplikowałem gdzie się dało penetrator (WD40) i zostawiłem na 48h. Następnie wyposażony w argumenty za zdjęcia nr 1 zabrałem sie do zabawy. Stuk z jednej, stuk z drugiej (tym mniejszym) i tak kilka razy... WTEM! ruszyła się i powoli wylazła.
Następnie uskrzydlony sukcesem, już za ciosem wykonałem jeszcze jedna operacje i WUŁALA! (Zdjęcie nr 2). Z dumą i świadomością, że plecy mi o tym przypomną jutro wróciłem do domu się chwalić, a tam wszyscy śpią. Postanowiłem więc pochwalić się TU.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...bff9a453ef.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c08a6db98d.jpg |
Widzę że otwory pozatykane:haha2: ,czyś byś magnes zgubił?:D l
|
Nie, mam go zawsze bezpiecznie skitranego pod siodłem. Uczę sie na błędach :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:44. |