Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Bałkański Ekspress. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23910)

Kristos 19.05.2015 09:52

Bałkański Ekspress.

.................................................. ..............

cheniek 19.05.2015 10:01

Dawaj, dawaj ... :lukacz:

RonDell 19.05.2015 10:04

Pomarańczowa zaraza.

Super.:Thumbs_Up::Thumbs_Up:

PARYS 19.05.2015 10:38

Pięknie... kiedy ja tam znowu pojadę????

tyran 19.05.2015 11:14

Dawaj dalej Kristos!
Opisów nie żałuj. Fajnie się czyta.
:)

NaczelnyFilozof 19.05.2015 11:21

Bajer :)
Prawdziwa esencja podróżowania :)

Ja ludzie reagowali na taki sprzęt z polski? :)

Czy masz fajki przeciwzakóceniowe i jak to wpływało na działanie nawi :)

Dla tych co nigdy nie miel takich sprzętów prosimy o procedure odpalenia silnika :)

Czy zrobileś im dużo dymu? :)

bigboykr 19.05.2015 13:04

Jedziesz, jedziesz dalej z tym koksem. Uwielbiam takie klimaty :)

sizyrk 20.05.2015 22:22

Zarabiste!!!!:lukacz:

fassi 26.05.2015 21:46

Kristos, sorry ale masz dobrego kompa albo kumpli z dobrym kompem ktorzy fotki perfektnie obrabiaja i animacje filmowe robia, a Ty kity nam tu cisniesz jak z bajki. Kazdy przeciez wie ze jak nie ma 100 koni mechanicznych to nie da rady przez alpy albo balkany przejechac. Jak nie masz zawieszenia minium 250mm to kregoslup nie wytrzymie i po 200km ma sie dosyc i sie wraca do domu. Pozatym dwosuwy sa dobre do pily motorowej a nie do motocykla podrozniczego, bo jak wszyscy na forumach podrozniczych pisza NIE DA rady gdziekolwiek tym pojechac. Nie wspomne o roczniku pojazdu ktory sie nadaje na zlom, jest nieekologizny, niezgodny z unijnimi przepisami, nie ma ABSu, czyli narazasz siebie i innych na straaaszne niebezpieczenstwo.

No dobra, koniec prawdy jedynej i prawdziwej objawionej w ksiedze nowoczesnego podroznika i zejdzmy do piekla ktore w cylindrze u Ciebie szaleje, bo jak wiadomo zycie jest zbyt krotkie aby czekac na 3ci i 4ty suw.

Czapka z glowy, do plota podchodze i flaszke na slupku stawiam za wyjazd na takim sprzecie. Nalezysz do grupy dinozaurow podrozniczych ktorzy zamiast pytac "czym?", odpalaja reaktor produkujacy chmury i gonia slonce ktore wieczorem bierze kapiel w morzu. Nie opowiadaj za duzo miedzy ludzmi o tym wyjezdzie bo beda na Ciebie dziwnie patrzec, po skroni palcem drapac a jak wyjdziesz sie odlac to stwierdza ze miales trudne dziecinstwo i to dlatego tak zmyslasz ;)

Chetnie poczytam o dalszych przygodach, postaraj sie przekazac moc i dzwiek dwosuwa pomykajacego po balkanskich wapiennych szutrach. Opowiedz jak zaiwecha polykala kolejne wyboje i jak miales problem z opanowaniem tych piekielnych mocy.

Ciesze sie ze zainspirowalem do odwiedzenia ziemii niczyjej, nie szkodzi ze sie nie udalo. Kiedys znajde/dziemy kawalek ziemii na tej Ziemi, na ktorej postawimy szalasa, a wieczorem przy ognisku bedziemy opowiadac/sluchac historii jak to jawa ujezdzala balkanskie szlaki. Troche sprostuje, ze nie chodzilo mi o stan posiadania, tylko o zalozenie wlasnego panstwa, gdzie panuje szrokopojeta wolnosc i wiara w czlowieka, gdzie nikt nie opiekuje sie nikim bo prawo tak mowi, tylko robi to z wlasnej checi.

Niniejszym subskrybuje ten watek i bede z przyjemnoscia czytal, dlatego prosze postaraj sie znalezc czas na opisywanie swiata ktory przewijal sie pod kolami Twojej Jawy.

Wtrynie na chwilke filmik ktore moze znasz i pochodzi od filozofa tuterjszego forumowego, ktory dwosuwem nie tylko wycina hektary lasow na poludniu Polski ;)

Tymczasem otwieram tanie i dobre piwo (mam jeszcze 3), ide na balkon chmury poprodukowac i se wyobraze jak to jest gonic slonce z dzwoniacym tlokiem :Thumbs_Up: :beer2:

mihoo 26.05.2015 22:41

Fassi "fajnie" napisałeś

fassi 27.05.2015 23:22

Krostos, na dwusuwach jednocylindrowych spedzilem nastoletnie zycie, moze nie w podrozach, ale poldek policyjny nie dal rady :D W wuesce 175 hamowalem redukcja biegow, bo linka z hamilca pekniety a z tylu bylo zerwane mocowanie bebna. Jak dobrze z 4ki na jedynke sie zrzucalo to tez i tylnie kolo potrafilo zaabeesowac. W powyzszym poscie zapomnialem dopisac info dla alergikow ze zawiera pewne ilosci sarkazmu i podsmiechujek ;)

Ta Jawa w tym kolorze to juz +15 koni i +100 do lansu jak sie z daleka paczy, bo z pewna marka dyniowatego koloru mozna pomylic.

Piszi dalej, opisz moze jak wyglada wjazd po serpentynach takim dwusowem, czy tylko ostroznie manete odkrecasz aby czasem nie spalilo tylniej opony? :D

sebol 10.06.2015 00:00

1 Załącznik(ów)
Ten badziewny TomTom absolutnie nie pasuje do wyprawy na tym sprzęcie . Powinien być :D

fassi 29.06.2015 22:51

Pisze tak jak jego dwosuw wspna sie pod gorke... Kristos, trob tu troche dymu...

PARYS 30.06.2015 00:05

Tja... oleju trzeba dolać do ognia to będzie i dym :D

igi 01.07.2015 10:25

Jest dobrze, ciągnij dalej....

fassi 01.07.2015 10:34

Kristos, jeszcze piec lat i ta relacja bedzie w dziale " fantastyka i opowiadania" a Ty bedziesz brany z usmieszkem powaznosci....

Mialem tak jak jechalismy zukiem do istanbulu, skoda favorit do grecji i murmanska.

fassi 30.07.2015 00:13

Kristos, fajnie maszyne zrobiles. Jaki nastepny cel ?

http://joemonster.org/art/33014/Przy...50_z_roku_1987

a jest jaki filmik z fabryki mgly?

Mhv 07.09.2015 10:23

To nie zwykły Truck, ale przedłużany..to już "rarytas".;)
A jazda z napędem grawitacyjnym może być niebezpieczna, może nie działać wspomaganie hamulców i zintegrowany ABS..dawaj dalej..

Ypsi 07.09.2015 10:27

Przedłużany, czy nie, tak samo ulega biodegradacji :)

Mhv 07.09.2015 10:36

To akurat prawda, co ciekawe w przypadku większego (dłuższego) proces trwa podobnie..:D

motoMAUROxrv 07.09.2015 12:47

-Nooo i dawaj dalej, nie pauzuj !.. Tu się też z dużym zainteresowaniem czyta i ogląda.. :drif: :D
Moja ciekawość dodatkowo powodowana jest wielkim sentymentem..
Swoją relacją wydobyłeś i ożywiłeś mi wspomnienia z moich wspaniałych lat '80 gdy ČZ-tą 350 (-też jasną pomarańczą) bez względu na porę roku czy aurę, odpier...łem takie numery - jakich nie zdołałem powtórzyć już na żadnym innym sprzęcie.. :D
-A jak się laski ustawiały wówczas w kolejce, mmm.. :rolleyes: ;)
-nie to co teraz ! :Thumbs_Down: :Sarcastic: :lol8:
Dawaj dalej, dawaj !.. -bo znów mnie zmoże skleroza, i cała terapia na nic.. :oldman: ;)
Mój szacun i podziw również za scenerię w której JAWKA miała okazję ustawić się do "selfie".. :Thumbs_Up: :bow:
Pozdrowionka :)

motoMAUROxrv 07.09.2015 15:06

:haha2: :lol19: :Thumbs_Up: -Oooo ja pie...ę!. :haha2: :lol19: :haha2: ...
-Odrębnego "Oscara" za ten tekst !!! :lol8:
Jak mnie nie przestanie boleć, to od jutra poszukuję "szewca" współpracującego z NFZ czy innym ZOZem, coby mi naprawił przeponę...

Paweł 4x4 08.09.2015 00:52

kto kupi afrę - zbieram na Jawę

Paweł 4x4 08.09.2015 09:55

NA JAWE ZBIERAM, nie na waciki ; ]

jagna 09.09.2015 18:58

Piękne. Fajnie, że skończyłeś.
Znaczy, tfu , niefajnie, że to już koniec, tylko fajnie, że zakończyłeś.

Rozumiesz, prawda? ;)

radekw 20.11.2015 11:56

Super wycieczka. Potwierdza się, że da się niemal wszędzie pojechać niemal wszystkim, to tylko kwestia tolerancji na niedogodności ;)

Cytat:

Napisał Kristos (Post 439084)
Noclegu szukamy na wybrzeżu jeziora Ohrydzkiego. Mimo, że jest przed sezonem, wszędzie gdzie napotkamy ludzi słyszymy 10 euro za motocykl…

Ze swojej strony mogę polecić pensjonat Roze
aleksandarohrid@hotmail.com
+389 70 85 67 59
Kej M.tito br. 25

Gdy my dotarliśmy do Ohrid i zastanawialiśmy się co dalej to właściciel sam podszedł i zaproponował nocleg. Pensjonat to apartamenty z aneksami kuchennymi. Standard całkiem niezły. Całość jest ogrodzona, motocykle mogliśmy postawić na trawniku - nie płaciliśmy nic dodatkowo za parkowanie sprzętów. Blisko do nabrzeża i starówki. Właściciel rozmowny i dobrze zorientowany w kwestii aktualnej przejezdności okolicznych dróg, także tych po albańskiej stronie.

zbyszek 23.12.2015 22:01

??,ale o so choźiii??

pałeł 24.12.2015 00:19

Kristos poprosił o skasowanie konta na forum a wcześniej skasował swoje posty, prośba została spełniona

Złom 24.12.2015 10:34

Nie ładnie tak kasować!

W internecie nic nie da się skasować!

Bałkański Ekspress. Bardziej fotorelacja, ale i słowo pisane jest. (kilka filmików też będzie)

Na samym wstępie chcę gorąco pogratulować tegorocznym laureatom Nagrody Iziego.
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23591
Szczególnie zazdroszczę (nie nagrody, ale wypadu) Naczelnemu Filozofowi. Też marzyłem o Gruzji… Niestety życie zweryfikowało moje plany..
Po korekcie planów zostało:
- maksymalnie czternaście dni na wyjazd,
- 1700zł w kieszeni
- motocykl Jawa rocznik… Damie w metrykę się nie zagląda.
Na Gruzję to za mało. Na Bałkany wystarczy. Zapakowałem się w czwartek wieczorem, by w piątek rano 08.05 tego roku ruszyć.
Rozwinę troszkę.
Dlaczego Jawa?
Transalp przygotowany do sezonu, ale… Wystawiony na sprzedaż, jak mawia klasyk:
,, Taka sytuacja…”
W garażu stoi Jawa….
Zawsze gotowa…
Kolega mój mawia, że z jawami i podobnymi sprzętami jest jak z grypą…
Nikt nie chciał, ale wszyscy mieli…
O jawie, albo o swojej żonie tak mawiał? Nie pamiętam. Nieważne. Stoi zwarta i gotowa, więc zapakowałem manele na wycieczkę i w drogę.
Plan niezbyt ambitny (Montenegro i Albania), ale biorąc pod uwagę zasobność portfela nie bardzo jest jak zaszaleć. Wieczorem docieram do ,,gdzieś’’, czyli 44º33’904 i 18º38’898. Jak mawiał mój znajomy kelner, pytany co u żony:
- W porządku, gorąco polecam.
Ciepłej wody co prawda brak, ale jest ,,lołbudżet’’, czyli tak jak być miało. Rano w nawigację wbijam namiar na:
http://swiat.newsweek.pl/liberland-j...,361657,1.html

Pomysł dotarcia do tego miejsca podsunął mi nasz forumowy kolega znany tu jako Fassi. Poprosił o aneksję części tego terytorium, by mógł w niedalekiej przyszłości czerpać niezmierzone korzyści ze stanu posiadania. Niestety poniosłem fiasko. Próbowałem z kilku stron dotrzeć w owo miejsce, jednak zawsze natrafiałem na czekający patrol policji, który z uśmiechem wskazywał na znak stojący za nimi, czyli tzw. ,,B-1’’ (Zakaz ruchu). Informowali mnie przy tym, że złamanie zakazu skutkuje mandatem w wysokości 100 Jurków… Biorąc pod uwagę stan moich finansów odpuściłem, odgrażając się jak Franc Maurer w Psach (taki film)
- Jeszcze tu kurwa wrócimy!!! Z Olem!!
Nic to. Następnym razem… Wbiłem w nawigację Plužine, Czarnogóra i pognałem, by wieczór spędzić nad jeziorem. Niestety ciepłej wody znów nie było…

Fotka nr 1 z dworca.(start)
Na początek Czechy. (fot 2)
Pierwszy nocleg.(fot 3)
Potem Serbia i droga z Sarajewa na Montenegro. Tak kończy się dojazd.

Złom 24.12.2015 10:38

W robocie troszkę.... Nieważne.
Na ,,przegryzkę'' filmiki kolegi, który dojechał potem do mnie.
W pierwszym jestem od 1,14min, w drugim od 0,45. Trzeci - jestem jedyną gwiazdą.
https://www.youtube.com/watch?v=n1zW7Zwl5kI
https://www.youtube.com/watch?v=zsDHAF44DBs
https://www.youtube.com/watch?v=W27LFcUEYAU
Miłego ,,paczania''.

wypalcowane na fonie

Złom 24.12.2015 10:40

Zresztą, jest tutaj:

http://allriders.pl/forum/topic/382-albania-i-grecja/

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:30.