![]() |
sprawdź nowy napęd
Witam! właśnie zmieniłem napęd na nowy i pomyślałem że się podzielę spostrzeżeniami. Poprzednim razem kupiłem dedykowany zestaw a okazało sie że tylna zębatka cieńsza o jakieś 0,7 od poprzedniej w wyniku czego zużyła sie dość szybko bo po 15000km (zębatka 4350 45PBR). Poprzedani miała 7,2 mm. Wyraźnie szybciej padła niż przednia i łańcuch. A zdawcza miała wypusty po obu stronach w wyniku czego się wytarła dużo mocniej od strony silnika bo tam powinno być płasko. :) Nie dość że mechaników trzeba pilnować to i części :mur:
|
Oszczędności Panie. Będzie jeszcze gorzej:mur:
|
:mur:
|
Mam RD 03. Postanowiłem wymienić napęd - kupiłem więc oryginalną zebatkę Hondy do 03 (małą) (z gumą) i łańcuch dedykowany (nie DID). Robote zleciem koledze - nie chciałem po partacku zakuwać ogniw. I co się okazało ... łańcuch na oryginalnej zebatce nie wchodził dokładnie w zęby... Kupilismy więc jakąś pierwszą lepszą i okazało się że jest OK...
Kurcze - nie rozumiem... |
Guma musi się lekko poddać, też tak miałem w RD03.
|
To się Andrzeju szybko układa, ale trzeba jeden dzień przejechać bez osłony zębatki :Thumbs_Up:
|
wow - kurde nie wiedziałem... Róznica była taka ze po jednym obrocie zeby były przesuniete niemal o pół zęba... Spróbuję przy nastepnej wymianie...
|
Jeslch wchodzi na zemby to ich modul dzielenia nie pasuje. Moze ktos mi wytlumaczyc logicznie, dlaczego tak sie dzieje?
A jezdzenia jeden dzien tu nie nie da jak lansuch wchpdzi na zemby ps. zemby pisane tak aby bylo zrozumiane. |
Moim zdaniem wystarczy zmyć smar fabryczny z łańcucha i bedzie się dobrze układał na nowej zębatce od Pana Honda
|
No ale jak smar fabryczny zmienia modul lancucha?? Przeca tego smaru nie ma tam pol Kilo. A nawet jakby byl to go wygniecie.
Jesli lancuch wchodzi na zeby to jest definitywnie cos spieprzone. |
Tę hondowskie zębatki mają jakby o ułamki milimetra grubsze zęby i nowy łańcuch nie osadza się idealnie na samym początku po założeniu. Po kilku km jest potem OK :Thumbs_Up:
Tak miałem kilka razy i tylko z hondowskimi zebatkami |
No tak ale skoro moduł zęba jest "przygruby" to zanim go łańcuch "urobi" na wymiar sam sobie też nieco wygniecie rolki".
Może jest w tym jakaś metoda ale czy całkiem słuszna technologicznie? Jeśli te "kilka km" to rzeczywiście nie więcej niż 100 to problemu nie ma. |
Nie ma ulamkow milimetra w wymiarach zebatki. To jest jak normowane gwinty M8 itepe. Tak jak sa nakretki na klucz 10, a nie a 10+ulamek mm. Zrobienie na maszynie zebatki niemodulowej jest dzisiaj problemem.
Jak lancuch wlazi na zemby to jest modul popieprzony. A 100km wystarczy aby rolki wyheblowalo sie sie to na sile spasowalo. |
Cytat:
Osobiście wole zębatkę która pasuje od razu zamiast ją " docierać do łańcucha". Możliwe że te z kopniętym modułem podpasują do już nieco rozciągniętego łańcucha. Fassi , na maszynie możesz ustawić dowolny kształt tak jak klucz jeden będzie ciasny inny o tę 0.1 luźniejszy. Wszystko zależy od producenta. |
Mozna ustawic, tylko na zebatce jak ktos modul pomyli to na koncu wyjdzie mu taka cwiartka zeba i na zebatke to nie bedzie wygladac. Chyba ze srednica surowej zebatki bedzie inna.
Z lancuchem jest podobnie. Jest wzor sztancy ktory to prasuje i sa to standardowe wielkosci. Tu naprawde cos coezko spieprzyc, chyba ze sie kupi inny modul lancucha i zebatki. |
Chodziło mi bardziej o kształt zęba przy zachowanej osiowości każdego z nich.
Przesunięcie osi nie wchodzi w grę bo zabraknie miejsca na ostatnie. Chyba że jak piszesz zaistnieje sytuacja kupna nie pasujących do siebie elementów. |
Jestem skłonny przyjąć że do zębatki Hondy, trzeba kupić łańcuch też odpowiedni. Nawet nie wiem czy Pan Honda robi łańcuchy... a jesli nie to jakie sugeruje? Rambo - specjalisto od oryginalnych części - co o tym możesz nam powiedzieć?
|
Dla Pana Hondy łańcuchy robił Did.
teraz dają RK. |
DID robi dla Hondy 525V8 i nie jest on dostępny u żadnego dystrybutora DID.
Jest w zestawie z zębatkami jako zestaw napędowy kit. W serwisie proponują również elementy innej marki. |
Wygląda na to, że zębatka pana hondy jest dobra tylko, że ma gumę, która musi się "dotrzeć".Nie wierzę w pomyłkę na zębach. Inne zębatki gumy nie mają więc i ten problem odpada.
|
Inne do Afryki nie mają ale do wielu motocykli np JT robi z gumką
|
Może to kogoś zainteresuje.
Od zawsze przejawia się wątek stosowania części hondowskich i ich zamienników. Te pierwsze krytykuje się za cenę, a te drugie lubi się za cenę. Gumę na zębatce zdawczej często traktuje się jak fanabęrię, zbytek; bez gumy też przecież pojedzie, a większy hałas zagłusza głośniejszy wydech... Blaszana osłona na tylnej zębatce też budzi politowanie, bo niby po co ona. Chyba tylko dla większych kosztów... Każdy robi i wydaje swoją kasę według swojego uznania. Ja po obserwacji w poprzednim motocyklu zamienników filtrów, klocków i napędu o którym teraz mowa, postanowiłem konsekwentnie stosować tylko oryginały i po przejechaniu 140tyś ich zużycie wyglądało tak: 40 000 -zmiana pierwszego napędu kpl 61 000 -zmiana zębatki przód 76 000 -zmiana napędu kpl 93 000 -zmiana zębatki przód 101 000 -zmiana zębatki przód 112 000 -zmiana napędu kpl 121 000 -zmiana zębatki przód 136 000 -zmiana zębatki przód Nigdy nie zdarzyły mi się wypadnięte rolki w łańcuchu i zwykle wyglądał tak, że jeszcze dałby radę, ale świadomość jak wyglądałaby jego współpraca z nową zębatką powodowała zmianę kpl. Nowe zębatki zdawcze zawsze wchodziły na wałek z małym luzem. Smarowane Matjasową olejarką, jazda od kilku lat na Mitasach, czyli jak tylko możliwe to nie po czarnym. Może ktoś dla porównania robi zapiski, ile wytrzymują jakie zamienniki? |
Napęd DID 525VX zwykły praktycznie nie smarowany regularne topienie w błocie, mało jazdy po piachach - wytrzymał 35 tys. km i zaczęły rolki odpadać
Razem z tym łańcuchem założyłem zdawczą sunstara - wytrzymała 30 tys i ząbki odpadły Tył JT 46z jeszcze by dała radę. W tym sezonie założyłem znowu DID 525VX + przód zębatka JT, tył JT 47 i po przejechanych kilku tys km śmiem twierdzić, że ten napęd nie wytrzyma nawet połowy przebiegu poprzednika. Nie wyciągnał się ale już lata jak szmata na boki. |
Cytat:
Teraz mam DID , po 13tyskm zmieniłem zdawczą i po kolejnych 16tyskm kolejną zdawczą . Zdawcze bezgumkowe. Obecnie na łańcuchu mam 42tyskm i druga zdawcza dopiero delikatnie sygnalizuje że już trochę pojeździła. Teraz albo ją zostawić i jeździć dalej ile napęd da radę albo zmienić jeszcze raz zdawczą i z 15 tyskm dostukać. To zużywająca się zdawcza przyspiesza rozciąganie łańcucha a jej wymiana co parenaście tyskm jak widać zdecydowanie polepsza kondycje napędu. Smaruję tylko hipolem systemem ręcznym czyli szczoteczką. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:45. |