Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzêg³o, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Prosze o pomoc w diagnozie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=24253)

teddy-boy 29.06.2015 10:40

Prosze o pomoc w diagnozie.

Koledzy, kolezanki.
Nie bede sie rozpisywal. Wrzucam film ktory nagralem telefonem, i bardzo was prosze o porady co to moze byc. Chodzi mi o dziwne KLIK w 17 i 58 sekundzie filmu.
https://youtu.be/woSixKcZkjs

mihoo 29.06.2015 10:43

pompa paliwa !?

Grucha 29.06.2015 10:44

Jak dla mnie masz za niskie wolne obroty ustawione. Pokrêt³o jest pod bakiem z lewej strony.

Kici 29.06.2015 10:45

By³o u mnie i do tej pory nie wiem dok³adnie co to by³o, po czyszczeniu i synchronizacji ga¼ników przesz³o.

Wolne obroty wed³ug mnie s± dobre.

teddy-boy 29.06.2015 11:04

Krecenie wolnymi obrotami oczywiscie znam. Nie ma to wplywu na te klikanie czasami.

rambo 29.06.2015 12:07

Typowy objaw lewego powietrza albo wyjebanych ga¼nków po myjce ultrad¼wiêkowej

teddy-boy 30.06.2015 10:06

Przepraszam, co to sa WYJEBANE GAZNIKI?
Byly owszem myte rok temu.
Lewe powietrze, jakiekolwiek usterki w gaznikach - wyeliminowane przez kilka warsztatow i mechanikow.
Nadal nie trzyma wolnych obrotow, nadal faluje i tak dziwnie czasami KLIKA.
Jak sie ustawi obroty prawidlowe, po chwili przejazdzki obroty swiruja w granicach 2000 do 2500. Jak sie zdusi sprzeglem - wracaja, chwila jazdy - znowu. i tak w kolko.

fassi 30.06.2015 10:11

Teddy, objawy lewego powietrza, albo linki sie gdzies wieszaja. Moze tez byc minimalnie zawieszone ssanie ktore zmienia dawke paliwa i obroty faluja.

Wiem ze mechanicy sa zajebisci i zawsze sie zastanawiam ze wrzucaja gaznik do myjki bez ogladniecia i poodzukania przyczyny. Myjka jest jakby lekarstwem na wszystko.

teddy-boy 30.06.2015 10:27

Swietnie.
Mam niezla baze by napisac wlasny przewodnik Michelin o warsztatach.
NIKT nie potrafi tego zrobic i doprowadzic do ladu. Jakas rada co mam zrobic?
Postoi kilka dni - z trudem odpala. Jak juz zalapie to na ssaniu chodzi. Po wylaczeniu ssania obroty ma na poziomie 1200 i sa te kliki i spadki. Jak sie kawalek przejedzie obroty wariuja od 1500 do 2500. Czasami w czasie jazdy przez miasto nie musze dodawac gazu starczy jak biegi zmieniam. Zatrzymuje sie na swiatlach - obroty 2000. Zdusze sprzeglem, wracaja do 1200, rusze - znowu sa na 2000 albo 2500. Zaczne krecic srubka od wolnych obrotow to gasnie. Wiec ustawiam na czuja zeby bylo dobrze na postoju. Po chwili znowu wariuje i tak kurwa w kolko :(
CO jeden mechanik to jest "O panie, kto to panu tak spierdolil" kasuje pieniadz i twierdzi ze jest zajebiscie. Mam juz dosc nagrywania filmow jak to wyglada i placenia za nic. A najlepsze ze nadal nie wiem KTO potrafi to zrobic zeby bylo dobrze i poprawnie.

Kupek 30.06.2015 10:50

U mnie podobny klik wystêpuje ( nie za ka¿dym razem) po wy³±czeniu zap³onu.

szynszyll 30.06.2015 10:57

wg mnie jedyne wyjscie w tej chwili to podstawienie innych gaznikow i porownanie pracy

teddy-boy 30.06.2015 11:04

Nie jezdze tylko zwiedzam warsztaty. W kazdym zostawiam kupe kasy i motocykl na kilka dni a bywalo ze i dwa tygodnie.

dawid8210 30.06.2015 11:18

Z³ap a kó³ko na którym wisz± linki ssania w ga¼nikach, i spróbuj poruszaæ przepustnic± wzd³u¿ jej osi, prawo-lewo, góra-dó³. Ja mam minimalnie wyrobion± i przy ruszaniu obroty delikatnie siê zmieniaj±.

teddy-boy 30.06.2015 11:24

Uwazacie ze ZADEN mechanik, a kazdy podobno rozkladal gazniki i linki i wszystko na czynniki pierwsze nie zauwazyl tego? Kazdy z nich wzial za to kase.
KAzdy wszystko rozkladal, ogladal, skladal do kupy, ustawial, synchronizowal...

rambo 30.06.2015 11:33

Linki ssania do wymiany albo ca³e ga¼niki

teddy-boy 30.06.2015 11:43

Pozwole sobie na male porownanie: Zajmuje sie grafika, DTP, pracuje dla filmowego dystrybutora i wydawnictw. Czy moi klienci nanosz± sobie sami poprawki w materialach? Czy dostaja pliki do druku w zlych kolorach i musza to zmienic sami? Czy dostaja w zlych formatach? Czy ksiazka ktora dostaje do skladu jest pelna bledow i jeszcze 3 osoby po mnie poprawiaja bledy ale kase za sklad biore ja? No chyba nie. Oddaje finalny gotowy produkt bez bledow i wad.

Kazdy mechanik i kazdy warsztat ma swoje teorie, trzyma motocykl dni lub tygodnie ,biora za to pieniadze, finalnie nic nie robiac. W pracy silnika nie zmienilo sie nic.
Wiec jakim sposobem nikt nie jest w stanie dosc prawdy tylko na slepo wszystko ustawiaja obrzucajac wina poprzednika?

Prosze, ile kosztuja nowe gazniki?
Ile kosztuja linki ssania?
Gdzie pracuje ktos kto potrafi to zrobic?
Czy moge w najblizszych dniach wyjechac z tym w Polske czy jak wyjade za Serock to dalej bede pchal poboczem?

Artek 30.06.2015 11:53

Chyba zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz(pier... o ksi±¿kach w temacie silnikowym).
Za starych czasów w razie problemów bra³o siê od kolegi na podmiankê ga¼nik lub cewkê i cz³owiek wiedzia³ co mu nie gra³o w motorze. Ale kiedy¶ cz³owiek nie mia³ internetów, tylko kolegów.

szynszyll 30.06.2015 12:01

na pewnym etapie pomimo najszczerszych checi mechanika dochodzi sie do momentu, w ktorym tylko podmiana i podstawianie daja jakis efekt. niby wszystko jest OK a nie dziala. tak jak napisalem wyzej: musisz podstawic prawidlowo pracujace gazniki. kto sie tego podejmie to juz inna sprawa.

teddy-boy 30.06.2015 12:02

A jak mam podchodzic do tematu jak nie emocjonalnie? Prosze, wybaczcie i poradzcie co byscie zrobili na moim miejcu. Moi koledzy nie maja afryki tylko inne motocykle.
Wiec odwiedzam kolejno warsztaty, w kazdym zostawiam kase, a problem jak byl, tak jest. Ja sam nie podmienie sobie gaznikow gdyz moje umiejetnosci na to nie starcza. Wiec ufam tym, ktorzy robia to zawodowo, ze temat ogarna, czy popelniam gdzies blad?
I chyba jednak wazne jest to ze utopilem w warsztatach juz kupe kasy, wiec moje rozgorycznie jest duze. Zgadzam sie w 200% na zostawienie duzej sumy w warsztacie i odebranie sprawnego motocykla. Wkurzam sie ze place za nic.
I nie wiem nadal co jest przyczyna.

szynszyll 30.06.2015 12:29

nikt z nas nie wie :( mozemy tylko podejrzewaæ. ja z mojej strony moge Cie zaprosic do mojego warsztatu - tylko tyle. ale to chyba nie Twoje okolice.

Borewicz 30.06.2015 13:07

I to te¿ jest problem, ci±g³e zmiany warsztatów, wybierz jeden, do którego masz zaufanie i tam rób. W ramach gwarancji, rêkojmi czy po prostu skoñczenia naprawy.
Jak jedziesz do nowego to on nie wie czy na pewno poprzednik dobrze zrobi³ ga¼niki wiêc je rozk³ada, czy¶ci itd a potem czeka na Twoj± opinie czy jest ok, a Ty zamiast do niego wróciæ lecisz do nastêpnego i tak w kó³ko :)

rambo 30.06.2015 13:10

Dok³adnie :Thumbs_Up:

teddy-boy 30.06.2015 13:23

Byly miesjca gdzie wracalem. I w koncu zabieralem sie stamtad.
No nic, szukam kogos kto w Warszawie zrobi przeglad gdzie tkwi przyczyna i ogarnie temat.
jesli macie propozycje to piszcie, bede wdzieczny
pzdr

mihoo 30.06.2015 13:51

http://www.stajniamotocyklowa.pl/

szynszyll 30.06.2015 15:20

Sprawa nie jest jakas bardzo skomplikowana bo afryka to nie prom kosmiczny. Potrzeba troche cierpliwosci i dobrej woli. Popros Le¿ana o pomoc - wyglada na uczciwego kolesia.

rambo 30.06.2015 18:24

Wróæ z motocyklem tam, gdzie ostatnio by³ diagnozowany, chyba u Le¿ana..

zaczekaj 30.06.2015 19:12

A ja rozumiem kolegê i jego emocjonalne podej¶cie .
Mojej drz nie widzia³am od powrotu z pierwszej Ukrainskiej Integracji. Wiecie jak têskniê?
Drz ju¿ czwarty raz wróci³a do mechanika, który dalej szuka przyczyny wariowania mojej krówki. Wielkie Podziêkowania siê nale¿± Wiciowi, który mi ten motocykl odbiera, testuje i zawozi z powrotem bo za ka¿dym razem dalej jest co¶ nie tak.
A mechanika nie zmieniam,wie ju¿ chyba wszystko na temat mojej krówki i my¶lê, ¿e tym razem znajdzie Przyczynê wybryków.

wytapatalkowano

Fitsakis 03.07.2015 21:43

Z.S. Motocykle Japonskie
Trakt Brzeski 80
Warszawa
Zbigniew 604519765

Je¶li tam jeszcze nie by³e¶...

Franz 04.07.2015 09:30

Cytat:

Napisa³ zaczekaj (Post 438496)
A ja rozumiem kolegê i jego emocjonalne podej¶cie .
Mojej drz nie widzia³am od powrotu z pierwszej Ukrainskiej Integracji. Wiecie jak têskniê?
Drz ju¿ czwarty raz wróci³a do mechanika, który dalej szuka przyczyny wariowania mojej krówki. Wielkie Podziêkowania siê nale¿± Wiciowi, który mi ten motocykl odbiera, testuje i zawozi z powrotem bo za ka¿dym razem dalej jest co¶ nie tak.
A mechanika nie zmieniam,wie ju¿ chyba wszystko na temat mojej krówki i my¶lê, ¿e tym razem znajdzie Przyczynê wybryków.

wytapatalkowano

Czy po kupnie regulowalas zawory? Sprawdzenie cisnienia w garze
Czy tylko wymiana oleju , filtry i heja, wio
W drz regulacja jest na plytkach. Nie kazdemu siê chce .W przypadku braku luzow lub podniesionym albo ju¿ nadpalonym zaworze ktory sie nie domyka nie ustawisz gaznika i wychodza hocki klocki ktore wprowadzaj± w b³±d .wtedy szuka sie w elektryce, gaznikach i wszedzie tam gdzie nie trzeba

wolly 04.07.2015 09:38

A zawory to siê reguluje?? Ci¶nie jakie¶ jest przecie¿ pali a pewnie to wersja wojenna odprê¿ona i jak sie nagrzeje to para ucieka :))

Evvil 06.07.2015 11:47

Ja popieram przedmówców:

1. wybierz 1 mechanika dobrego a nie biegaj do kilku, bo ka¿dy zwali na poprzednika i tak w ko³o macieju.

2. je¿eli natomiast jeste¶ 100% pewieñ ¿e ga¼niki s± ok i nie ma lewego powietrza (pomys³ z podmian± ga¼ników git, natomiast ja bym zrobi³ to w drug± stronê - twoje podejrzane ga¼niki wsadzi³bym do sprawnego parcha. Je¿eli problem nie bêdzie wystêpowa³, winy nie ponosz± ga¼niki. Tak tak, wiem ¿e tak siê nie robi bo mo¿na straciæ kolegê ;)))) ale to nie modu³ tylko durny gazior).

3. u mnie by³ kiedy¶ problem z dziwnym "mlaskaniem" po zagrzaniu. Takie cykanie siê pojawia³o w okolicach góry. Podejrzenie pada³o na ga¼niki ale w koñcu siê okaza³o, z tego co pamiêtam, ¿e winna by³a uszkodzona g³owica.

4. za jakie¶ dwa tygodnie bêdê mia³ w W-wie swoj± Afrykê z powrotem. I tak j± bêdê rozbiera³ do zera, wiêc mo¿emy prze³o¿yæ twoje ga¼niki do mojego z³omrexa albo na odwrót.

Robin 06.07.2015 12:17

Evil, a co by³o z t± g³owic± dok³adnie?

Evvil 06.07.2015 13:02

Trzeba by Szparaga zapytaæ. Nie wiem. Wiem ¿e po wymianie (bodaj!) wszelkie problemy zniknê³y a Afryka je¼dzi³a genialnie i nie by³o ¶ladu niepotrzebnych d¼wiêków.

Robiona by³a u Szparaga i podszed³ bardzo dobrze do tematu. Zrobione w ramach reklamacji bylo wiêc te¿ nie by³o niespodzianek ¿adnych.

Mo¿e poza tym ¿e miesi±c po jej odbiorze to mi j± ukradli w Rumunii.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:53.