![]() |
Żarówka +30%
Dla zainteresowanych , dziś po 9 latach dokonał żywota żarnik mijania w żarówce +30% ( drogowy działa nadal i pozwolił wrócić do domu).
Światło rozkładało się idealnie bez rozmycia granicy oraz świeciło przyjemnie jasno. Jak widać żywotność takich żarówek wbrew niektórym opiniom jest dość długa. Kolejna też będzie +30% a może +50% oczywiście jakaś dobra firmowa jak Philips czy Osram. Jednym słowem zamiast łamać przepisy montowanymi w miejsce żarówek niby ksenonami lepiej zastosować dobrą normalną. |
Teraz mam xenony, ale w poprzednim samochodzie miałem Philips'y +50% (duuuużo lepiej świeciły), choć tam raz do roku paliła mi się żarówka zawsze w tym samym reflektorze. Później kupiłem z ciekawości +80% chyba, ale różnicy do tych +50 raczej nie widziałem.
|
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/i...GYyuzPExZxh8aP
Takich używam, w samochodzie córki świecą już 2 lata, w moturze syna tak samo. Bardzo fajne, ciepłe i jasne światło. |
Lepiej od 30% swoją robotę wykona żarówka +50% a od niej +90% itd.
One wszystkie mają 55 wat, ale cieńszy żarnik daje więcej światła, i krótszą żywotność. To chyba zrozumiałe powinno być Oczywiście są pojazdy przevoltowane jak Peżoty, tam wszystko leci dwa razy szybciej |
czyli które warto kupic? żeby dobrze świeciły ale nie raziły w oczy innych uzytkowników? żarówki które mam świecą licho. podregulowałem światła, kąt świecenia, jest lepiej ale dalej słabo. drogowe- bez zastrzezen. mijania - nędza. gorzej niż w golfie 3 :(
se zmienie przed wycieczką, profilaktycznie :D afra ma 23 lata, ciekawe ile maja zarówki. jak pomysle ze przed chwila w deszczu po ciemku mialbym se wymieniac, to wole jutro w garazu na spokojnie :) |
Zmierz sobie napięcie na kostkach H4 zanim coś kupisz, potem zmierz na AQ, i wyciągnij wnioski.
Ja teraz używam Philipsów, i tylko Philipsy mogę polecić, X treme power +130% Świeci to ja pojebane, ale wiem że 20 000km to wszystko ile to wytrzyma. Nie ma żadnego oślepiania, Philipsy moim zdaniem najprecyzyjniej świecą, bez ryzyka robienia "wioski" na drodze |
Osram nie wytrzyma dlozej jak 3 miesiace.znam z atopsji
|
Osram ma serie zarowek dedykowana pod moto z mocniejszym zarnikiem, nazywaja sie Night Racer jezdze na nich od 8lat i nigdy nic sie nie spalilo. Przez 5 lat mialem taka w 690 wiec lekko nie miala (wstrzasy itp).
|
Philips Night Guide potwierdzam ich zajebistosc. Wkladam w kazde moto i auto ktore sie u mnie zjawi.
|
Panowie, czy macie świadomość, że na oczach wielu czytaczy obalacie jedną z najlepiej "uzasadnionych" teorii spiskowych?
Jak życ? |
Ja mam Philips MotoVision - teoretycznie 40% jaśniej i 10-20 m dłuższy snop światła w stosunku do ....?
Mnie zainteresowała lekko pomarańczowa poświata, "mająca odróżniać motocykl w ruchu ulicznym" ;) 1-sza szt zakończyła żywot po 25 kkm (u mnie to 7 lat!) 2-ga jeszcze hula Teraz są chyba trudniej dostępne w handlu. Pozdrawiam, Piotrek |
Cytat:
Niezaprzeczalne fakty podparte badaniami wskazują że to nie ilość światła jest ważna a jakość i precyzja wykonania odgrywa kluczową rolę. I tak w testach pewna żarówka +90% świeciła tak beznadziejnie że zwykła robiła to lepiej i dokładniej. Co z tego że wyślesz w przestrzeń dużo światła jeśli będzie ono chaotyczną plamą zamiast precyzyjnie pokierowana wiązką. Wolę np. precyzyjne +30 niż badziewie +90. No ale jak ktoś tam woli ilość zamiast jakość ...... Jasność podnosi się gazem ( np. +30%) a potem jeszcze żarnikiem (np. +90%). Zgadza się że im bardziej wyżyłowana tym krócej pożyje dlatego uważam że +50% to górna granica optymalnej żywotności oczywiście przy zachowaniu jakości/precyzji wykonania. |
Cytat:
testowałem wiele firm robiących żarówki, i najlepsze rezultaty oczywiście miały żarówki tylko i wyłącznie markowe. Po drugie barwa, te wzmacniane żarówki świecą białym światłem, zwykłe lekko żółtym. Najlepsze rezultaty z branżowych pisemek auto moto to tylko marketing. kup sobie Philipsy +130%, wymień w jednej lampie tylko żarówkę i na ścianie w garażu porównaj sam :Thumbs_Up: |
Żywotność to moim zdaniem nieco bardziej skomplikowana zależność niż wymieniłeś.
W pojeździe który podczas pracy silnika napiecie na kostce od świateł jest bliskie napięciu na klemach AQ zawsze życie żarówki będzie krótsze, ale za to efektywniejsze. W zaniedbanych instalacjach elektrycznych, gdzie na końcu instalacji elektrycznej czyli na np na kostkach od świateł mijania mamy ~1.5V mniej niż na AQ zawsze żarówki pożyją dłużej ale znowu kosztem mniej wysilonej pracy :Thumbs_Up: |
dzięki chłopacy :) tam będą żaróweczki typu H4? (nie śmiać sie! do tej pory wymienialem wyłącznie na stacjach benzynowych, kładac przepalona na ladzie :D )
|
H4 :Thumbs_Up: :)
|
Ustaliłem że gwarantowana przez producenta żywotność tych Philipsów +130% to tylko 450 godzin czyli zależnie gdzie się jeździ od 13tyskm do 35tyskm.
Żywotność +50% ma podobno sięgać ok 50tyskm. No i jeszcze zapomniałem wspomnieć że należy uważać i pilnować by żarówka była wykonana ze szkła kwarcowego z UV czego wielu podróbkowiczów tanich zamienników zapewne nie stosuje. |
To ja jeszcze podpytam, przy wymianie też musieliście zdjąć czache i poodkręcać światła ?
Może jest jakiś patent na wymianę H4 bez tego całego rozkręcania ? |
Cytat:
|
Songo, tutaj dotarłeś do sprawy najważniejszej.
Zanim wymienicie połowę instalacji elektrycznej, umyjcie najpierw klosz reflektora. Za każdym razem dawało mi to więcej niż cudowanie z żarówkami.. Wysłane z ajfona.. |
A nie można by dać po prostu żarówki o większej mocy niż 55watt? Wtedy świeciła by mocniej bez skrócenia żywotności jakimiś dziwnymi metodami.
ps. Soczewki w ori lampach afrykańskich są szklane czy plastikowe? |
Żarówki mocniejsze niż 55W, kiedyś to było dość popularne, ale z czasem wypalały lampy i chyba dlatego pojawiły się 55W +X% światła.
|
Cytat:
Może jesteś za młody by pamiętać ale po zastosowaniu mocniejszych żarówek w dużym fiacie wystarczyło wpaść w kałużę chlapnąć na rozgrzane reflektory i szkło pękało a odblaski potrafiły spływać. Dwureflektorowa Afryka ma podobną pojemność reflektora jak 125p. Nie sztuka dać i 100W tylko po co skoro lepszy gaz załatwia sprawę przy 55W. W Afryce nie ma soczewek , sprecyzuj pytanie. |
Aha. Co do soczewek to chodzi mi o przezroczysty element przepuszczający światło.
|
Aha..... tylko że to jest szkło reflektora a soczewka to specyficzna jego odmiana.
|
ja od kilku lat uzywam OSRAM Night Breaker - w końcu widze gdzie jade :D
warto tez porównać sobie napiecie na akumulatorze i napiecie dochodzące do zarówki .. taaak , w starszych instalacjach jest zajebiaszczy spadek napiecia co doskonale widac kiedy kawałkiem przewodu powiedzmy 2,5mm2 połaczymy na ,,skróty ,, (tj od lampy bezpośrednio do plusa akumulatora pomijajac złaczki przekaźniki właczniki itp ) zapalony reflektor = jest róznica widoczna w biały dzień . faktem tez jest to ze producenci na styk dobieraja przekrój przewodów zasilajacych poszczególne odbiorniki pradu aby zaoszczedzic na materiale... w kilku samochodach juz poprzerabiałem instalacje reflektorów dodajac 4 przekaźniki i osobne zasilanie bezposrednio od akumulatora dzieki czemu spadek napiecia na instalacji zasilajacej jest znikomy :) w afrze najwiekszy spadek napiecia pomierzylem na kostce stacyjki pod airboxem |
Najlepsza firma tutogosram.albo jakis tak.zywotnos dluga i ok.ossram e mies z klapniecia maski w puszce.nie polecam.atopsja.lwpszy philips
|
Marekw
Mam prośbę. Pisz po Polsku :Thumbs_Up: |
3:02 weekend, wyrozumiałości
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:09. |