![]() |
Kask szczekowy czy integral
Witam
Chcialbym zanabyc nowy kask, napewno bedzie to shoei, bo zawsze jezdzilem w shoeiu i mi poprostu pasuje. Nastawilem sie na Multiteca, ale pare osob probuje mi go wybic z glowy na rzecz integrala, taraz tez jezdze w integralu. Integral jest lzejszy, cichszy, bezpieczniejszy, lepsze materialy no i nizsza cena, za szczekowcem przemawia natomiast tylko otwierana szczeka. Pomozcie jakos wybrac, do czego tak naprawde przydaje sie otwierana szczeka, czy to jest naprawde potrzebne ? nie jest to zbedny gadzet ? |
|
Chomik choruję na tego Shoeia ... Masz go czy dopiero planujesz kupić ?? Pytam bo zastanawiam się jak wrażenia z jady w tym kasku ?
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.oma-live.de/img_artikel/2858_3968_st.jpg |
Cytat:
Rozmawiałem z kolegą co jezdził w podobnym kasku od enduro na Afri i mówił że powyzej pewnej predkosci masakra ... Ale może ten jest inny ???? |
Cytat:
|
Hornet DS tez mi sie bardzo podoba, dzis bede w nim jezdzil i testowal.
Rozsadek natomiast mówi, ze taki kask jest mi zupelnie niepotrzebny i jak dla mnie nie ma zadnych zalet w stosuku do zwyklego integrala, poza wygladem. |
Cytat:
|
Raczej drogi, wieksze mniejsze, szutry, ale jednak drogi.
Jezdzilem troche dr350 w terenie, wiec znam mniej wiecej zalety kasku enduro, ale niestety i jego wady. musze cos wybrac, w gre wchodzi Mulitec, Raid II, no i moze Hornet DS, ale to raczej tylko ze wzgledu na wyglad. |
Moim zdaniem na szlifierę - integral, na Afryczkę - szczękowiec :D
|
Cytat:
szlifiera - integral Afryczka asfalt, lekki teren, lasek, łączka... - szczękowiec Afryczka teren taki jak tygryski lubią najbardziej, błotko, deszcz, piochy, kamloty, podjazdy, zjazdy - enduro :cool: A integral w terenie wygląda tak jak to widać obok w moim avatarze :) |
Cytat:
|
mam Marushina X-moto mono. Jak chcesz wiatru to dajesz w goglach teraz trochę wieje w nos, a szybka rewelacja w kiepską pogodę i traskę, choć wygląd nieco kosmiczny, ale to rzecz gustu przymierzyłem tego i od razu przypasował. Daszek demontowalny i jakis tzw. kołerz przeciwko spadaniu z głowy, ale to akurat nie wiem czy nie gadżet. Może ktoś wie na ten tmat więcej. dałem za niego ok.500 zł. był jakis rabat bez watu.
|
Cytat:
|
Ok, mowicie, ze na turystyczna afryke to szczekowiec, ale w sumie dlaczego, ma same wady w stosunku do integrala, jedyna zaleta to podnoszona szczeka, czy aby napewno warto pominac wszystkie wady szczekowca dla jednej zalety ?
|
Polecam Ci Multitec bo go testowalem wraz z schubert c2, marze o nim bo przy tankowaniu nie trza sciagac kasku i palic tez w nim mozna. Jak bedzie za duzo kasy to go kupie. Aktualnie mam Shoei integral.
|
Cytat:
W szczękowcu można : 1. Palić 2. Jeść 3. Rozmawiać z kimś 4. Pić piwo 5. Lansować się na mieście (w integralu nie widać twarzy) 6. Uprawiać seks oralny 7. Golić się itd itp Mam wymieniać dalej ? :lol8: |
Cytat:
punkt 6 :lol8::lol8::lol8: |
Mysle o punkcie 6, on mnie przekonuje. Natomiast do jedzenia wole zdejmowac kask, do palenia tez, rozmawiam bez kasku.
I nie wiem, teraz tez jezdze w shoei tylko integralnym, jednak juz sie zuzyl i musze kupic cos nowego. Przez tyle lat dawalem rade w integralu i caly czas mysle czy szczekowy jest mi potrzebny. |
8. No i jak ktoś jeździ w okularach to łatwiej patrzałki zaaplikować :cool:
|
Michał ja myślę że jeśli nie spróbujesz to się nie przekonasz ... ale skoro w integralu jest Ci dobrze to może zostać przy integralu ?
|
Cytat:
|
Cytat:
8. Patrzec na mape wlozona do mapnika na baku bez zbytniego nachylania się i łamania sobie karku (nawet w czasie jazdy - po uchyleniu szczeki) |
Kask
Ja z racji ograniczonego budżetu zastanawiam się nad:
http://www.moto-center.pl/produkt.ph...b864fb339b2df1 lub tez : http://www.moto-center.pl/produkt.ph...b864fb339b2df1 ten nawet bardziej mi sie podoba (nosze okulary i ta opuszczana szybka :)). I tu ponoc jeszcze znizke mamy 10% - Ramires pisał :). Wiec skałaniam sie nawet do drugiej oferty Narazie czekam na kaskę (szef premię obiecał :) ) a za tydzien na mototarg w waiwe przymiarkę poczynię i jak sie spodoba to zamówienie poczynię |
Właśnie też mnie korci na te tańsze Airoh-y, jeden napewno dla kobity a drugi może dla mnie ;)
|
Aby nie zakładać nowego wątku , czy macie podobne wrażenie , że w szczękowcu po zamknięciu szybki bardziej świszczy w uszach jak przy otwartej - predkość około 100 km/h
|
Ja mam Airoh S4. Jadac na szlifierce to leb kreci, okulary wchodza, daszek rewelka od slonca nawet moglby byc dluzszy. A w AT mam wyzsza szybke i wiatr nie przeszkadza, ale jak podniose wysoko glowe to swiszczy.
|
Pewnie zaraz mnie zjecie że drogi, ale moge sie po raz kolejny podzielić wrażeniami z użytkowania kasku podobnego do tego Shoia, mianowicie Arai Tour X.Mam go od ponad roku, zapłaciłem za niego tak śmieszne pieniądze że nie będe o tym pisał po raz 100, ale do żeczy...
Porównujac do integrala Suomy Venture jest tak samo głośno(czyli dosc cicho)nigdy daszku nie zdejmuje i mimo tego "łba nie urywa" zarówno na Afri, jak i na XR'ce. Na tej drugiej jeździłem do 140km/h i nie było z tym problemu. |
Jak chcesz zakładasz gogle, a kiedy w tych goglach wpadniesz na asfalt i chcesz przyspieszyć, to poprostu na gogle opuszczasz szybę.
Wentylacja super, wygoda podobnie. Waga... nie odczówam jego wagi. Uważam że ten typa kasku jest na afri optymalny. Poza tym: Pić mozna w nim podczas jazdy bez problemu...camelbag, Palic nie palę... i innych namawiam do tego samego:), Z seksem oralnym, wole zdjąć kask (nawet szczękowy)bo zwykle uprwiam go z kobieta a nie z nosorożcem:lol8:, a z jedzeniem... to i tak zawsze miło jest zrobic se małą przerwe na hot-doga:oldman: Zdrowia! |
Dzisiaj testowałem multitecha i horneta. Decyzja: hornet!!! Rewelacyjnie trzyma sie na głowie; w moim przypadku M dużo lepiej niż S multitech. Jechałem 150km/h z daszkiem i nie było go czuć wogóle. Zaskoczyło mnie, że w hornecie było dużo mniej zawirowania powietrza pod szybką niż w mutlitechu, było bardziej spokojnie i cicho (spodziewałem się odwrotnie). Jeśli chodzi o okulary to w hornecie może być z tym problem... Małym minusem horneta jest system wymiany szyby, bardziej skomplikowany niż w multitechu.
Pozdrawiam |
Miałem Horneta na głowie w sobotę i jestem zakochany.... rewelacyjny kask, jak się go zakłada to orgazm tak leży, wszystko wykonane perfekcyjnie... ehh tylko w Polsce ta cena 1600.
|
W piątek jezdzilem w multitecu, raid II i w hornecie, chyba pozostane jednak przy kasku integralnym i bedzie raid II.
|
Witam
Chcialem kupic multiteca, namowili mnie na integrala, juz prawi kupilem shoeia raida II, a w efekcie od wczoraj jezdze w shoei hornecie, kasku, ktorego na poczatku wogole nie bralem pod uwage. Przejechalem narazie kolo 100km, ale jestem mega zadowolony. |
No to super :) Gdzie i za ile kupiłeś tego Horneta ?
|
Kupilem u Tadka w Motostore, cena byla bardzo dobra.
|
Cytat:
|
Ma hornety, ja kupowalem L, napewno na polce ma jeszcze S, wiem, ze kolo wtorku ma miec dostawe shoeia
|
Dzwoniłem i XXL niestety nie ma a cena rzeczywiście fajne przy zakupie za gotówkę :)
|
:hello: ...............ile?? :D:D:D
|
1525 PLN za czarny błyszczący
1600 PLN za mat |
Podczas pierwszego przejazdu naszą nową Królową przekonałem się po raz kolejny o praktyczności kasku szczękowego. Było zimno i co jakiś czas przystawałem wyczyścić nos - ma się rozumieć bez zdejmowania kasku.
Pozdro XRV fans |
:lol8:i przez tyle stron wątku nik nie napisal ze w szczekowcu mozna normalnie splunąć?:lol8:
|
Cytat:
Jak w końcu mój ROOF pójdzie w rów, to juz więcej szczękowca nie kupię. Solidny daszek mi bardziej potrzebny. :rolleyes: |
Cytat:
|
Dajesz radę wsadzić palec wskazujacy ??? Kurna, ja ledwnie małym mogę pogrzebać... a na małym sie nie przeciera....
|
Vega Summit 2
Witam,
zastanawiam się nad zakupem tego kasku: http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Vega-...spagenameZWDVW Wyczytałem taką opinię: http://www.webbikeworld.com/r2/motor...ega-summit-II/ Do głębi poruszyły mnie następujące zdanie: Cytat:
Być może znacie tą markę "Vega" i możecie wypowiedzieć się w temacie? Z góry dzięki, pozdrawiam. |
Arv nie sądzę żeby ktoś miał do czynienia z tymi kaskami bo to jakaś Hamerykańska marka jest ....
A poza tym nie sądzę żeby się opłacało kupować w stanach tak tani kask bo więcej za przesyłkę zapłacisz niż on jest wart. No chyba że ktoś Ci go przywiezie ??? |
Cytat:
To będzie mój pierwszy integral, narazie nie chcę wydawać większej kasy. Pojeżdżę z 2 sezony i jeżeli okaże się słabej jakości to kupię coś lepszego. |
Myślę że odpowiedzi na nurtujące Cię pytania powinieneś szukać na amerykańskich forach ...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:44. |