![]() |
halogeny z aliexpres
Pany zamoilem te halogeny co wszyscy polecali ledowe. Czy ktos z elektronikow myslal i patrzyl czy jest opcja prserobienia czegos by mozna bylo wlaczac 2 lub 4 ledy?
|
w tychledach jest kombinacja po 2 ledy w szereg , a szeregi rownolegle do przetwornicy .
chciałem przerobic je z 4x3w na 4x10w ..... nie ma czym ciepła odprowadzic z diod. przetwornica jest temperaturowo zabezpieczona - jak za cieplo to moc obcina i lampa slabiej swieci |
Czyli rozumiem ze jest opcja by je rozdzielic i wlaczac pol qlbo cala lampke?
|
macie link do tych halogenów?
|
|
Dokladnie to ten model
|
U mnie działały wyśmienicie... w nocy - dzień :D
|
Taki tylko detal jeden - LED to nie halogen i vice versja.
|
musze wyprostować informacje - te ledowe lampki maja moc zainstalowanych diod sumarycznie 12W , nie 30 nie 40 ... czyli 4 diody po 3 waty dla dociekliwych .
radiatorek do którego sa zamocowane nie jest w stanie odprowadzic ciepła dlatego nie ma w nich opcji zwiekszenia mocy . podane przez producenta 3000lumentów jest sporo przesadzone . jak by ktos mógł wkleic fotki swojej lampki rozebranej byłbym wdzieczny - ciekaw jestem czy wszystkie były tak samo zbudowane. |
Tak czy siak robia z nocy dzień :)
|
Cytat:
|
Chodzi mi o to by sprobkwac czy w dzien da rade jezdzic z wlaczonymi dwoma parami ledow by byc lepiej widocznym oraz noca jakbedzie potrzeba zalaczyc kolejne dwie pary. Nie jestem elektronikiem i bede musial prosic o pomoc kogos komu zaplace za taka usluge wiec jest ktos chetny?
|
A nie prościej kupić jedną lampkę z 2 ledami i drugą z 4? :)
|
Lubie symetrie wiec musi byc porowno z obu stron :) takie zboczenie
|
Chyba masz zbyt dużo czasu w życiu, albo lubisz ten specjalny rodzaj zawiłej, intelektualnej perwersji... :confused: Włączając wszystko na raz, jesteś bardziej widoczny w dzień i jeszcze bardziej widoczny w nocy...:D Po co chcieć być mniej widocznym kupując te lampki? Idę się napić...:chleje:
|
Hehe podoba mi sie pomysl Piothrusa ale nie stac mnie na jego lapmki wiec z pomoca chinczykow i ludzi z forum miec cos odrobine podobnego. Jeden kolega juz sie zadeklarowal z pomoca wiec idzie wsio w dobrym kierunku. Nie chce za dnia wlaczac calej tej elektrowni i walic po oczach. Noca tez moze uda sie jezdzic na polowce lamp nie szkodzac nikomu. A jak na nic sie to nie przyda to inni przynajmniej nie beda musieli kombinowac :)
|
Ale żeby włączać je po 2 (czyli albo 2 albo 4) to teoretycznie wystarczy jakiś przełącznik, kawałek kabelka i wpiąć się w z lutownicą bezpośrednio do modułów z diodami. Jeśli nie jest to jakieś super zawiłe to chyba jest to kwestia jednego popołudnia i dwóch tyskich. Tak czy siak w tej cenie tych halogenów to sprawa bardzo ciekawa.
|
Evvil wole dac komus zarobic i miec lampki oraz kase w kieszeni jak drugi raz zamawiac i potem komus dac bo za pierwszym razem spierniczylem. Z pradem cos tam bawilem sie i naprawialem sam rozne rzeczy ale nie dlubalem w elektronice przerabiajac cos. Browara wypije przy montazu :)
|
1 Załącznik(ów)
To nie do końca jest takie proste, bo płytka ( przynajmniej u mnie) wygląda tak Załącznik 58116
Druga sprawa to sens tej przeróbki. W 1ej z moich lamp mam uszkodzoną jedną diode w skutek czego świecą tylko pozostałe dwie i naprawdę te dwie oślepiają niesamowicie nawet w pełnym słońcu. Według mnie te lampy nawet z włączoną jedną diodą nie nadają się jako światła dzienne, mijania czy jakiekolwiek które świecić by miały bezpośrednio na nadjezdzające pojazdy z naprzeciwka. Raz ze może ktoś pójść na czołówkę a dwa że będzie to Twoja wina bo oślepileś kogoś lampami bez homologacji. |
Ok masz racje ale mozna opuscic lampe. Nie mam ich jeszcze i nie sa zalozone ale jak juz beda pojade do diagnosty i pokombinujemy z ustawieniem. Jak sie nie da zrobic tak by bezpiecznie jezdzic to bede dlubal co innego. No coz jak widac nie ma nikogo kto zrobil to i spr czy sie da wiec sprobuje ogarnac to z pomoca innych (przerobka lampy) i dam znac by inni wiedzieli czy jest sens dlubac w tym
|
Panowie... jest prośba: zmierzcie mi proszę dokładną średnicę (po zewnętrznej) tej lampki...:bow:
|
Mam dwie te lampki w Deerce plus lampa przednia. Jeżdże trochę z tym wieczorkiem i jak się je skieruje tak do 20 m przed moto to kiery się nie denerwują .Widać światło do przełknięcia... W terenie unoszę je nieco wyżej...
|
Cytat:
|
Ile za to sobie cenią?
|
|
you get what you pay for
|
Nie będę zakładać nowego tematu, ale chyba tutaj mogę...? Jak nie to wyj...ć. :vis:
Kupię jeden chiński halogen, bo niestety jeden z dwóch, u mnie w Kacie, poszedł się gwizdać. Także jakby komuś zalegał w garażu, to chętnie odkupię. Najlepiej jeszcze przed Podlaskim :Thumbs_Up: Zdrowia! |
W jaki sposób poszedł się gwizdać?
|
Młody - co przeżyło z tej lampy?
Płytka z ledami cała? Pytam bo u mnie jest jedna dioda spalona - a że połączone są w szeregu po 2 to pół lampy mi nie swieci - więc jeśli masz płytke z ledami całą to może sie dogadamy. |
Panowie a takie coś jest sens montować? na zdjęciach niby świeci. Zastanawiam się, czy może nie przykręcić czegoś w tym stylu na środku błotnika. Czy może celować w chińskie z aliexpress?
http://allegro.pl/lampa-led-diodowy-...926145853.html |
a to niby nie jest chińskie z aliexpresu....?
To już starsza lampka, nowsze są sporo wydajniejsze. To jest na 3 Watowych diodach, od 3 lat (tak długo przynajmniej ja mam) sa lampki na diodach co mają po 10 wat każda, najnowsze ja widziałem po 20 Wat sztuka... |
Też z Ali, tylko cena "krajowa"...:D
>>> link |
Cytat:
To z linku SUba wygląda w miarę sensownie. Dzięki! To mi też wpadło w oko http://www.aliexpress.com/item/CREE-...rchweb201560_3 |
2 Załącznik(ów)
JarekAT, Robin, przepraszam, że się nie odzywałem, ale nie miałem czasu żeby na spokojnie usiąść do komputera.
Odpowiadając na Wasze pytanie, po prostu lampa przestała świecić. Rozebrałem i wypadły mi dwa elementy. Z elektryką mam tyle wspólnego co z graniem na fortepianie, więc nie będę robił z siebie debila i zgadywał co to za elementy, zatem załączę fotkę z tym co wypadło. Myślicie, że jakaś sprytna małpa dałaby radę to przylutować? |
Ten po prawej to kondensator 100 mikro na 35 V a po lewej to prawdopodobnie cewka i obydwa da się przylutować chociaż pewności, że będzie działać nie ma. Prawdopodobną przyczyną tego stanu jest przegrzanie lampy.
|
No i jestem w końcu po montazu. Dlugo szla mi druga lampka. Jeden z kolegow z forum zrobil mi cala instalacje. W koncu nie mam podzielonych diod na 2 lub 4 ale zrobione mam co innego. W jednej pozycji wlacznika lampki swieca slabiej a w drugiej na max. Dzis na szybko podpialem wsio i na miescie od razu jakos sami kierowcy zjezdzaja. Jutro pojade jeszcze z diagnosta spr ale ustawialem by swiecilo troche nizej jak xenon na mijania. Dziekuje jeszcze raz za pomoc :)
|
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50. |