Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Uszczelka pokrywy zaworów (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2506)

7Greg 10.02.2009 12:21

Uszczelka pokrywy zaworów

Dzisiaj spotkał mnie taki widok zadniego cylindra:

http://tarcu.com/Inne/At/AT00152.jpg

http://tarcu.com/Inne/At/AT00153.jpg

http://tarcu.com/Inne/At/AT00154.jpg

Jak widać wali spod pokrywy od zaworów. Pytanie do tych co przerabiali temat. Czy odkręcić, wyczyścić, ew przesmarować jakimś silikonem i złożyć? A może kupić nową, albo lepiej dwie i wymienić? Tylko czy te nowe nie skończą jak stare?

Ramires, masz takie uszczele? ;)

rambo 10.02.2009 12:25

Kleiłem silikonem w TA i trzymało. Kolega wymieniał na nowe i tez nie ciekło.

wieczny 10.02.2009 14:04

Przerabiałem. Coś lepszego od sylikonu zastosowałem, mazia nazywa sie Dirko. Potrzymała trochę i znów cieknie. U mnie uszczelki twarde, jakby plastikowe. Doszedłem do wniosku, ze ino wymiana, bo przód też puścił, niedługo po pierwszej.

No i miałem to w zimę zrobić... I coś widzę, że mogę się do wiosny nie wyrobić... ;).

podos 10.02.2009 15:16

no, przerabialem ten temat. O dziwo po 18k przebiegu.

Teraz Izi mnie zabije:

Cieniutko posmarowalem silikonem i trzyma do teraz. Ale wymień.:)

chomik 10.02.2009 15:52

Ja zmienialem sprzeglo i zalozylem na silikon i przejechalo afryke :D
ale wymien na nowe pod pokrywe zaw. ....bodajze 18 zl za sztuke w larssonie..

Dzieju 10.02.2009 18:46

Oczywiście nowa uszczelka nie jest zła, pod warunkiem ze jest z dobrego materiału, a jak to bywa we współczesnym świecie oszczędności, nowe uszczelki nie są już robione z tak dobrych materiałów z jakich w fabryce założono.
Trzeba sprawdzić ich jakość.
Co do silikonów to też dobre rozwiązanie, o ile stosuje się je z głową a nie paćka bezmyślnie co chyba miało miejsce w przypadku autka JareG-a , dlatego ma do nich uprzedzenie.
Od siebie dodam że czasem stosuję nałożenie błonki z silikonu nie tylko na stare uszczelki które muszę wykorzystać ponownie ale również bywa że na nowe, a to po to żeby wypełnić ewentualne pory w powierzchni oraz zwiększyć możliwości doszczelnienia powierzchni styku.
Na przestrzeni wielu lat, z powodu zastosowania( umiejętnego) silikonu jako uszczelnienia
nigdy nie miałem kłopotu czy problemu a tylko podwyższone gwarancje szczelności połączone z brakiem potrzeby ponownego rozbierania elementów spowodowanego jakąś nieszczelnością.
Ale jak zwykle decyzja to sprawa indywidualna.

JareG 10.02.2009 19:09

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 43197)
Oczywiście nowa uszczelka nie jest zła, pod warunkiem ze jest z dobrego materiału, a jak to bywa we współczesnym świecie oszczędności, nowe uszczelki nie są już robione z tak dobrych materiałów z jakich w fabryce założono.
Trzeba sprawdzić ich jakość.

Trzeba kupic porzadne, bo oczywiscie jest wybor - mialem w rekach pierscienie do reaktora M117 5.6 litra, ktore 'zowalizowalem' na trwale w rekach.. i grzecznie oddalem sprzedawcy. Tanie byly nieprzyzwoicie :D

Cytat:

Co do silikonów to też dobre rozwiązanie, o ile stosuje się je z głową a nie paćka bezmyślnie co chyba miało miejsce w przypadku autka JareG-a , dlatego ma do nich uprzedzenie.
W tym moim w/w reaktorze uzywano silikonu nawet tam, gdzie calkowicie nie bylo takiej potrzeby. No i na dodatek czerwonego - chyba na takiej samej zasadzie, na ktorej maluje sie zaciski hamulcowe na czerwono zamiast je zregenerowac :D

Cytat:

(..) Na przestrzeni wielu lat, z powodu zastosowania( umiejętnego) silikonu jako uszczelnienia nigdy nie miałem kłopotu czy problemu a tylko podwyższone gwarancje szczelności połączone z brakiem potrzeby ponownego rozbierania elementów spowodowanego jakąś nieszczelnością.
A ja ten sam efekt mialem/mam bez silikonu. Fabryka dla pokrywy zaworow przewidziala uszczelke, bez zadnych dodatkow uszczelniajacych - i jesli sie te uszczelke kupi dobrej firmy, nie pognie po drodze (widzialem juz ladnie pozwijane uszczelki bo tak bylo wygodniej je przetransportowac a to przeciez guma panie jest..) i poprawnie zalozy, poprawnie dokreci srubki to nie ma bata - bedzie sucho. Co jakis czas wymieniam uszczelniacze zaworow (bo z czasem twardnieja jakby ktos nie wiedzial :D), i wtedy wymieniam tez uszczelke pod pokrywa. Tak ogolnie to kazde zdjecie pokrywy = zmiana uszczelki :) (chyba ze grzebiemy tam z jakiegos powodu krotko po zalozeniu takiej nowej uszczelki, wtedy mozna jej uzyc ponownie).
Taka uszczelka to przeciez nie jest duzy wydatek.

Cytat:

Ale jak zwykle decyzja to sprawa indywidualna.
:Thumbs_Up:

rambo 10.02.2009 19:52

7greg, wymiana gumki na tą z larssona to nie porozumienie. Ich gumki sie kupuje jak hondowska cena nas zabija, ale trudno coś dostać.

Ramirez do huuu steczki :p jaka cena dla Nas na te gumki...?

wieczny 10.02.2009 21:48

No mnie uczono że można użyć na uszczelkę, ale smarować cienką powierzchnię dosłownie opuszkiem palca, i poczekać aż zaschnie. Będzie uszczelniało, a przy demontażu sylikon zostanie tylko na uszczelce. A uczył mnie mechanik, któremu nikt nigdy kowalstwa nie zarzucił :).

JareG 10.02.2009 21:53

Kurde.. ale po co smarowac skoro nie ma takiej potrzeby..? (o ile uzywa sie dobrych jakosciowo uszczelek, i poprawnie wykona cala - nieskomplikowana przeciez - operacje)

Dzieju 10.02.2009 22:05

ale tak naprawdę o co te swary ?
jedni smarują i jest dobrze inni nie smarują i też im dobrze......
co kto lubi , każda z metod ma swoje racje, pozostaje kwestia kto które uzna za ważniejsze.

JareG 10.02.2009 22:22

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 43243)
ale tak naprawdę o co te swary ?

Jakie swary? Wymieniamy poglady, calkiem kulturalnie zreszta.. :D

Cytat:

jedni smarują i jest dobrze inni nie smarują i też im dobrze......
co kto lubi , każda z metod ma swoje racje, pozostaje kwestia kto które uzna za ważniejsze.
A ja opieram sie na tym (ino zastrzegam, ze moje doswiadczenie dotyczy Mercedesow), co stoi w materialach serwisowych/w WISie - i nie ma tam slowa o czyms poza stosowaniem uszczelki. Skoro Helmut uznal, ze sama uszczelka wystarczy, i sprawdzil to empirycznie (a po nim cale pokolenia) - to wystarczy.

Dzieju 10.02.2009 22:44

a ty ciągle o tym mercedesie..... temat dotyczy ogólnego podejścia do uszczelnienia , przeróżnych elementów, w różnym stanie powierzchni styku , różnym stopniu ich nierówności itp......

podos 10.02.2009 23:04

Nie przesadzajmy z tym ekstremizmem. W Manualu do SUZUKI GS 500, i to nie w jakims heynesie tylko w fabrycznym jest napisane, ze na uszczelkę pod deklem nanosi sie cieniutką warstwę, uwaga ...czego? Silikonu.

A co do tej larssonowej uszczelki... Jesli jest taka jak gumo-śrubki do montażu owiewek, to chyba lepiej silikon.

5 12391MF5750 DICHTUNG, KOPFDECKEL 18,46 EUR

JareG 10.02.2009 23:10

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 43263)
a ty ciągle o tym mercedesie..... temat dotyczy ogólnego podejścia do uszczelnienia , przeróżnych elementów, w różnym stanie powierzchni styku , różnym stopniu ich nierówności itp......

Pisze o tym, co na wlasnej skorze przetestowalem :D akurat padlo na Mercedesy - ale mysle, ze jakas analogia jest mozliwa.
A temat dotyczy nie ogolnego podejscia do uszczelniania, tylko konkretnego przypadku (=uszczelka pokrywy zaworow).

Kazmir 10.02.2009 23:16

Ta Panowie co innego uszczelka pod pokrywę zaworów do AT, a uszczelka pod pokrywę sprzęgła WSK itd... Można smarować tylko trzeba wiedzieć czym i jak. Mój znajomy doszedł do takiej wprawy , że jak posmarował ... to dostał lepszą pracę ..:haha2:

Wracając do uszczelki pokrywy zaworów jest sposób na poprawę szczelności bez zakupu nowych uszczelek (pomijam przypadek rozerwania itp) jakoś nikt o nim nie wspomniał ??? (Motormaniak wstrzymaj powietrze:))
Ciekawe kto ten patent zna??? Kto pierwszy???

wieczny 11.02.2009 00:46

Zwiększyć docisk ;).

misiak 11.02.2009 11:14

pan honda 75 zeta za sztuke oryginał

wieczny 12.02.2009 00:31

A nie podkładkę wstawić pod tę śrubę? Kurna, gupoty gadam chyba :haha2::haha2::haha2:

Izi ręce załamuje pewnie teraz :p.

rambo 12.02.2009 02:17

Wieczny, chyba by zadziłało :oldman:

tomekc 12.02.2009 16:02

Ja dzis taka sama opreacje wykonalem z braku innego zajecia,na taczce zony, nowa uszczelka siadla jak zloto!

BartekJ 13.02.2009 19:48

Eeeeno..tak nie wieszajcie psów na "doszczelniaczach" uszczelek. I nie mylcie silikonu którego jak się niuchnie to nos od octu wykręca, od profesjonalnych past typu Dirko, czy Loctite (też szary jak Dirko, ale nie pamiętam symbolu, choć sam używam :D :D ). Tych past nie czuć octem, a działają zdecydowanie skuteczniej.
W wielu typach pokryw zaworów fabryka używa takich uszczelniaczy (suzuki gsx-y, yamahy YZf, itd.)- ale tylko tam gdzie są "półkoła" (jakby przedłużenie wałków rozrządu) w powierzchni styku głowicy z pokrywą.

W Afryce powierzchnia styku głowica-pokrywa zaworów jest płaska i tam pasty ma nie być. Uszczelkie trza pomacać, obglądnąć, czy nie sparciała. i jak cienko w kabzie to ew. próbować CIENKO smarnąć DOBRĄ pastą. Się nie spoci, fajno. Jak pocieknie, drugi raz ta sama robota, i do tego nowe uszczeleczki. Wybór jak zwykle należydo wybierającego..:D :D :D

Cibor klv 16.02.2009 23:38

A ja właśnie uszczelniłem silikonem... i cholera dalej na tylnym garku bladź się poci... a można było poczekać trochę i zamówić nową uszczelkę... ale niee... chciało się kurwa szybko... a tak znowu gaźniki wyrywać... jak nie to krowim plackiem zapetam i będzie git...

podos 24.02.2009 15:45

Cytat:

Napisał BartekJ (Post 43739)
...
W wielu typach pokryw zaworów fabryka używa takich uszczelniaczy (suzuki gsx-y, yamahy YZf, itd.)- ale tylko tam gdzie są "półkoła" (jakby przedłużenie wałków rozrządu) w powierzchni styku głowicy z pokrywą.

Dokładnie to kolega opisał, bo nie wiedzialem jak to wytlumaczyc.

bigos 21.04.2010 21:47

Dopadło mnie to samo, co 7Grega. Dekiel w tylnym cylindrze zaczął się pocić od ostatniego grzebania przy zaworach. Z wątku wnioskuję, że najlepsze rozwiązanie (jedno rozebranie i złożenie) to nowa uszczelka za 75 zeta od hądy ...?
W wątku przewinął się też Ramires. Czyżby miał jakie uszczelki na zbyciu?

wieczny 21.04.2010 22:44

Kupiłem sobie Hondowskie mimo że Atheny leżą i się kurzą na półce. Wydałem ponad stówę i się pocą. I tak sylikon pójdzie w ruch...

winc74 21.04.2010 22:59

Panowie powiem jedno "victor reinz" czyni cuda. Uwierzcie.
Oczywiście podstawą jest dobre odtłuszczenie, można zastosować zmywacz do hamulców.

Paweł_XRV 22.04.2010 00:28

Ja przy regulacji zaworów wymieniałem na nowe z Larsona i dawałem troche sylikonu i do teraz nic się nie poca :)

rambo 22.04.2010 11:08

Te z larsona są źle wycięte. Miałem spory wyciek przez gumki z tego sklepu. Kupiłem oryginał i spokój. Oczywiście bez silikonu czy kleju nie podchodź :D

Paweł_XRV 22.04.2010 11:43

Tak wiem dlatego dawałem sylikon bo nie chciały się trzymać tak jak powinny ale nic narazie nie cieknie :)

rambo 22.04.2010 11:47

sprawdź przewód od odmy

Paweł_XRV 22.04.2010 11:54

to znaczy ten który idzie do filtra powietrza ??

rambo 22.04.2010 11:56

ten co idzie z airboxa pod moto.

JuIo 22.04.2010 13:08

Założyłem Atheny i jest gicior. Troszku się spocił na początku ale teraz suchuteńko. Fakt że są nieco nie takie jak oryginalne ale jak się ją dobrze ułoży to nie ma problemów .
Wieczny, musiała sie gdzieś podwinąć, ze sie poci.

rambo 22.04.2010 19:51

Problem jest w tym że larson robi jedną uszczelkę dla 600 650 700 i 750 i piętnastu różnych motocykli. A honda tą cześć ma do każdego motocykla inną. koniec

bigos 29.04.2010 20:48

Sklep z Wrocka proponuje mi do mojej babci rd03 uszczelencję o numerze 12391-MF5-750. Niepokoi mnie to 750. Czy bez względu na kolor skóry i rasę tą część motonga mamy wspólną? :D

greton 29.04.2010 21:13

Cytat:

Napisał rambo (Post 111468)
Kupiłem oryginał i spokój. Oczywiście bez silikonu czy kleju nie podchodź :D

nie wiem po co pchać tam jakiś paskudny klej czy inszy silikon, wymieniałem w swojej czwórce na tylnym, porządnie odtłuściłem założyłem oryginał i jast git:Thumbs_Up:

Cibor klv 30.04.2010 13:09

E tam w odpowiedniej ilości dobry silikon nie zaszkodzi, u mnie o dziwo na początku się lekko pocił, a teraz jest git... grunt to parę offów zaliczyć , a piach i błotko zrobią swoje lepiej niż silikon ;)

peter8700 03.09.2017 20:00

Zauważyłem że lekko mi się poci tylny cylinder w okolicach uszczelki pokrywy zaworów. Czy dużo jest roboty z jej wymianą? Dużo trzeba demontować? Pytam, bo poci się symboliczne (nie aż tak jak na zdjęciach na początku wątku), więc jak to dużo roboty, to wstrzymam się do zimy :)

szynszyll 04.09.2017 11:22

nieduzo. zbiornik, airbox. uszczelka nowa TYLKO oryginal. nie pourywaj srub dekla. tam jest tylko 10Nm. na uszczelke dobra masa uszczelniajaca cieniutko.

peter8700 04.09.2017 21:01

Dzięki! Tak zrobię jak piszesz :)

Jaką najlepiej masę uszczelniającą kupić?
Czy silikon K2 czarny wysokotemperaturowy będzie ok? - jest łatwo dostępny i tani.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:29.