![]() |
tcx 2.1 pro czy sidi crossfire 2 - co kupić?
Jak w temacie. Chcę kupić bezpieczne buty crossowe. Myślałem o Formach Terrain TX ale podobno mają jakąś wadę i ludzie łamią w nich nogi w kostce.
Wybór padł na tcx 2.1 pro albo sidi crossfire 2. Nie wiem na co się zdecydować - może coś innego polecicie. Może Gaerne sg12, sg10. Jakie macie opinie o tych butach po kilku sezonach użytkowania? |
Ja mam Crossfire 2 jeden sezon. Wcale ich nie oszczędzam (woda, błoto, krzaczory, kamienie na UA), kilka razy gałąź wbiła się pod klamrę, a mimo to są całe. Jak nowe nie wyglądają, bo jakieś ryski są i ciężko je domyć, ale kilka razy cieszyłem się, że je mam, bo konkretne gleby się zdarzały. Dopóki woda górą się nie wleje, to noga sucha, ale jak już przemokną, to długo schną.
|
Ja tez ide w crossfire 2 jak budzet pozwoli. Odgroma osob w nich lata i kazdy chwali bardzo
|
Jedna uwaga w temacie SIDI, te buty trzeba koniecznie przymierzyć przed zakupem. Są raczej na wąską stopę i można się zdziwić kupując przez internet.
|
Racja trzeba mierzyc. Osobiscie nosze 42-43 ale jak jechalem przymierzyc crossfire to dopiero ok byly 44 ale juz adventure git byly 43. Oczywiscie z mysla juz o malym zapasie co by miejsce bylo na gruba skarpete lub spuchnieta noge :)
|
Akurat podbicie mam małe i stopę wąską - z butami nigdy nie mam problemów.
A czy takie buty ktoś użytkuje? w Stanach można kupić za 200 zielonych http://allegro.pl/buty-mx-enduro-cro...603785465.html |
Ja mam tcx pro 2.1 właśnie i nie zamieniłbym tych bucików na żadne inne. Parę razy już mi stopę uratowały przed strzaskaniem (haczenie o głaziki). Do tego są lekkie i ogromny plus - but wewnętrzny.
Wytrzymałość i konstrukcja mega. W dodatku pomimo braku ozawiasowania porządnego daje się w nich chodzić (a doświadczenie pokazało że nawet zwiedzać - przebiegłem w nich starówkę błękitnego miasta w Maroku - ciągle po schodach i nie zabiłem się). |
No właśnie crosfajery nie mają butów wew. i jest to super plus - bardzo wygodne i nie kaloszowate a przy tym bezpieczne. Da się prawie normalnie chodzić. Mam i polecam. SG też na pewno będą dobre.
Miałem krótko buty A-stars tech 10 i bez porównania dla mnie. Plastykowe buty wewnętrzne i ogólnie kalosz.. |
Mhv - sorki, ale z twojej wypowiedzi nie wynika wprost czy but wewnętrzny to twoim zdaniem plus czy minus :). Takie kropki wstawione że kto czyta to zinterpretuje inaczej :)
|
Ja skusilem sie w tym sezonie na takie http://sklep.motocyklelublin.pl/home...nct-white.html sa super wygodne i jak narazie wode trzymaja na zewnatrz a nie w srodku ,sa bardzo masywne i dobrze chronia noge.
|
Żeby rozjaśnić sytuację zacytuję.....siebie:
"No właśnie crosfajery nie mają butów wew. i jest to super plus (....)":) Dla ułatwienia dodam, że uważam, iż buty Alpinestars tech 10 są gorsze, jeszcze dodam że dla mnie:) I kolejny plus Sidi i podobnych - wymienne elementy dostępne bez problemu, a w wersji supermoto (takie mam) podeszwa na śruby.. |
Mam 2.1 i nie zamienilbym na inne MX buty.Pomimo ze w 2012 roku malo by mi nogi nie urwaly.Wewnetrzny but to plus,mozna prac i miec sucho jak zamoknie.Polecam,wygodny w chodzeniu.
|
kapeć wewnętrzny to same plusy tyle ze nie dla wszystkich ja tam sobie chwale
tech8 :Thumbs_Up: |
Czy rzeczywiście buty z kapciem wewnętrznym szybciej puszczają wodę?
Gaerne ktoś użytkuje? |
Butów tego typu używam tylko do rycia, wiec obraz ma zawężony. I doszedłem do wniosku, że ważne jest jak szybko wypływa z niego woda i jak szybko jestem wstanie ogrzać wodę w kapciu :D. Tylko kaloszki nie przemakają jak sie brodzi w głębokich kałużach, że o wyciąganiu moto przez 15 min z bagnistej substancji nie wspomnę.
|
Rozmawiałem wczoraj z kolegą, który od wielu lat jeździ crossem amatorsko ale jak się okazuje bardzo dużo - w tym roku zrobił 100 pełnych dniówek na swojej nowej CRF-ie - ma firmę i dużo wolnego czasu. Polecił mi buty Jett Lite. Kupił je w tym roku i powiedział, że tak dobrych butów jeszcze nie miał. Wszystkie elementy wymienne w domu w kilka minut, bardzo wygodne, niski nosek (bardzo dobra zmiana biegów), bardzo dobry zawias, niska waga, nie ciekną. Ma ktoś doświadczenia z tymi butami? Cena też jest do zaakceptowania. Są dwie wersje - tańsza ze stałą wkładką i droższa z wyciąganym środkiem.
Tańsza opcja http://allegro.pl/buty-jett-lite-bla...827245202.html |
Ja bym na twoim miejscu brał Sidi,sam gnoje moje ADV i BAAARDZO zawodolony, ale te jetty naprawde wyglądają zgrabnie...
|
Ramoneza chyba ma te jetty , podpytaj go.
wytapatalkowano |
Ja mam crossfire i są super , tcx, niestety obdzierały mi kostki.
Do sidi nie mam zastrzeżeń, poza ceną ;) |
|
Kupiłem w końcu w grudniu Jett Lite. Normalnie noszę obuwie w rozm. 43. Kupiłem rozmiar 44 i jest w sam raz z minimalnym luzem. Buty bardzo wygodne. Na mojej stopie leżą idealnie. Buty przetestowane już były w różnych warunkach. Bardzo dobra kontrola zmiany biegów przez niską część nad palcami. Zawias pracuje bardzo dobrze, nic nie skrzypi. Panele antypoślizgowe dobrze trzymają but przy motocyklu. Podeszwa też pomimo standardowych podnóżków w moim Kacie przylega idealnie w każdych warunkach. Ja na razie nie przemokły - testowane w małych brodach i deszczu. Osobiście polecam pomimo małego prestiżu tej marki.
|
Gratuluje! Ja tez kupiłem jett lite - w styczniu. Uważam te buty za jedno z tych "zajebistych" odkryć. Pomimo że do tej pory jeździłem w alpinestarsach - tez polecam jetty.
|
Czytałem o tych Jet, ale we Włoszech mało kto w nich jeździ i brak konkretnych opinii. Napiszcie coś więcej o nich, moje czewiki się rozpadły i coś trza kupić. Myślałem o crossfajerach, cena podobna, ale jak te sa tak zajebiste to moze i ja kupię.
|
ja moje jety kupiłem poniżej 800 zł - model na rok 2013. Za te 800 nie miałem crosfajerów ani tcxów do wyboru tylko formy, axo boxery i najwyżej alpinestarsy tech 3. Jett model 2013 nie mają kolorowych naklejek i nie ma koloru do wyboru - tylko białe. Nosze cywilne 42,5 - kupiłem 43 i sa ok - numeracja nie jest zaniżona. Mam szeroką stopę i wysokie podbicie, ale pasują. Zrobiłem od stycznia w butach 11h w warunkach jazdy crosowej i enduro. Trwałość -dopiero się okaże.
Dlaczego jestem zadowolony: - Łatwo się wkłada - bo cała góra plastikowa się odciąga do tyłu. - dół buta jest z jednej wytłoczki plastiku - nie ma się co porwać i rozejść - do kostki-absolutnie wodoszczelny- bo plastikowy kalosz. - zrobiony z plastiku przypominającego butelkę pet - ściśnięty między podnużkiem a drzewem - na plastiku małe odgniecenie- podnużek w exc-ku wygięty - Zakres ruchu zawiasu- bardzo duży - (nie wiem czy nie za duży w razie "W"), ale łatwo się przemieszczać, ruch tylko góra dół - na bok nogi nie skręcisz bo plastikowy zawias trzyma. -bardzo lekkie - "piesza pomoc" potrafi zmęczyć - w tych butach jest lżej - niski profil czubka buta- łatwo wchodzi pod dźwignię zmiany biegów - materiałowy but zapina się na gołą nogę lub skarpetkę, potem ochraniacz i na ochraniacz mieśći się plastik - mało które buty oprócz alpinastarsów da radę zapiąć z ochraniaczem na moją grubą nogę. - zapięcia aluminiowe, bardzo pewne, proste, zapinają się nawet w błocie - nie otwierają się jak w tcx-ach i nie są czułe na piach jak w alpinestarsach -Sporo elementów buta wymienialnych minusy - podeszwa plastikowa bez bieżnika z zaokrągloną piętą - na błocie na nogach ciężko chodzić - but jest plastik, wyściółki mniej niż w alpinestarcach czy tcx ach - noga musi się spocić, ale mi się zawsze poci i nie wierzę że but crossowy oddycha.. - mój but to tańsza wersja - skarpeta nie jest wyciągana, but materiałowy jest zgrzany z dolnym plastikowym butem. Na razie się nie rozwarstwia i wygląda solidnie - ale w pralce go nie wypiorę a wewnętrzną skarpetę w tcx-sie tak. - But ładny i biały jest tylko do pierwszego użycia- potem żeby były białe to trzeba by cifem szorować - ale ja mam w dupie wygląd. |
Ja mam też wersję z niewyciąganą skarpetą - kolor czarny. Dla mnie akurat podeszwa bez bieżnika to plus - w Bieszczadzkich warunkach większość ziemi to klejący ił, który przykleja się do każdego bieżnika.
Potwierdzam spostrzeżenia motormaniaka |
Dzięki za opinie.
|
Minusem jest na pewno niewymienialność podeszwy - chyba że się wulkanizuje, ale to i tak trudniejsze do wykonania. Ja w swoich crossfire już raz wymieniłem i cieszę się że jest taka opcja, choć mam wersję SRS (też daje radę) i podeszwa na śruby;)
|
OD spodu plastikowego odlewu buta przykręcana jest na jedna śrubkę - taka wymienna "mini podeszwa". Jest tylko w miejscu gdzie stoisz na podnużkach- przed piętą.
Wygląda to tak: http://allegro.pl/wymienna-podeszwa-...987183796.html |
Gdzie te jetty są dostępne?
wytapatalkowano |
Np na allegro
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Np o allegro to ja wiem :-)
wytapatalkowano |
Asiu w goglach jest wiele ofert ;)
Trzeba obserwować i czekać na przeceny |
Szukałem tych Jetów co by je dotknąć i przymierzyć, ale nikt w Romie o nich nie słyszał ani ich nigdy nie widział. W jednym ze sklepów znalazłem na wyprzedaży czewiki Bmw Rally Gs Pro co kolwiek by to nie miało znaczyć, przymierzyłem jedyny dostępny rozmiar 45 i siadły, wygodne z wewnętrzną żelową skarpetą i za całe 120 euri zabrałem je ze sobą, nie spodziewam się żeby ze względu na napis były cudowne, fakt bedzie obciach w nich jeździć :haha2:, ale jak to mówią cena czyni cuda.
|
Cytat:
|
Ja też poproszę.
|
Dostałem info od znajomego co handluje sprzętem enduro/cross, że firma JETT przestaje istnieć ... Tak więc mogą to być już końcówki ...
|
Mierzyłem właśnie oba z tematu wątku.
TCX ok, SIDI - be. Alternatywa - FORMA DOMINATOR. |
Cytat:
|
Ja w sidi, mam pierwsze km za sobą i szczerze powiem ze sa super, nie ciekną, i sa mega wygodne. Ale i tak nie warte prawie półtora koła, zreszta jak wszystkie inne. Obronia sie ewentualnie trwałością. Poczekamy zobaczymy.
Ot taka moja refleksja |
ale kolorów jak w tych crossfire'ach to nikt nie robi :)
http://sputnik-team.pl/buty-off-road...mited/p,380341 jeszcze reszta stroju: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com...cfd7d2b7b6.jpg i dzida |
Kurwa, jak tak można spamować?! Opanuj się!
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
Zeus w ilu watkach wkleiles swoja oferte? Chyba w czterech? Wejdz na gielde i wystaw jak bialy czlowiek swoj przedmiot na sprzedaz
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Sorki za pytanie,ale jeśli chciałbym ogłosić buty sidi discovery rain na sprzedaż na forum, to gdzie konkretnie przeczytam zasady wystawiania ogłoszeń i opłacania składek? Zgóry dzięki za info.
|
|
Panowie jak wrażenia z użytkowania butów Jett? Trochę już chyba najeździliście się w nich to może coś podpowiecie?
Waham się jeszcze nad Sidi Crossfire tyle, że 1( dobrą cenę gość mi zrobił). Czy lepiej Crossfire2? Jest w ogóle jakaś znacząca róźnica między 1 a 2? |
Ja jestem bardzo zadowolony z crossifre'ów, przy tech 7 są dużo wygodniejsze, nosek niższy przez to bardziej przypominają buty niż gumowce, nie trzeba stopki od biegów przestawiać wyżej.
|
Tez sie zastanawialem nad 2, ale na fc-moto.de znalazlem o wiele tansze 1. I jestem mega zadowolony.
Kamyk |
Cytat:
Jeszcze są jakieś Sidi xtreme, chyba nowość wytapatalkowano |
Cytat:
|
Nie kombinujcie i kupujcie SIDI CF2 w tej chwili nie ma nic lepszego . But nie ma w środku tej wysciółki gąbkowej (szybko wysycha) , jest megawygodny i bezpieczny.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:50. |