![]() |
Wymiana lozysk glowki ramy AT Rd07
witam a zatem chyba nadszedl czas wymiany lozysk glówki ramy w mojej Afrze.poszukuje kogos lub miejsca gdzie ktos mogl by mi to wykonac moze znacie kogos lub gdzie mogli by mi to wymienic bez problemow. jestem z woj podlaskiego
|
Białystok i akalice - jest tu kilku magików ale z Augustowa to 100 km, nie wiem czy warto aż tyle gonić.
|
zrób to sam- afra to nie prom kosmiczny.
|
A za pieniądze które zapłaciłbyś u majstra kup se klucz dynamometryczny :) To wbrew pozorom prosta robota. Jedyne przez co możesz się wkur..ić to zdjęcie bieżni ze sztycy, o ile masz stożki :)
|
Cytat:
Oczywiście kwestia regulacji napięcia łożyska wymaga precyzji ale po instrukcji telefonicznej dasz radę. I dynamometr nie jest konieczny no chyba że pozbawiony jesteś czucia w ręku ..... to wtedy ci się przyda :D |
Raz zrobisz sam to potem nawet w czarnej dupie naprawisz afre
|
a jak mozna wybic gniazda lozysk jesli mialbym wybite?
|
Cytat:
|
Benek, ja dynamometr mam, mogę pożyczyć w razie co, to prosta robota, sam wymienisz te gniazda i łożyska.
|
stare łożysko- możesz przyjebać w bieżnie łożyska przecinakiem i pęknie ( uwaga na oczy -odpryski)
|
Łukasz jak chcesz to Ci pomogę. Ty trzymasz rurke ja wale młotkiem ;)
|
dzieki wielkie wam. No No tylko nie po lapach mi tu zaraz heheh. Fiecia odezwe sie do ciebie z tym kluczem :)
|
a jeszcze jedno pytanie wiecie gdzie moge dostac gniazda lozysk?
|
Cytat:
|
czy to jest kpl? http://allegro.pl/all-balls-lozyska-...120764197.html
|
Tak,komplet.
|
A teraz pytanie dokrecilem nakretke koronkowa na sztycy poniewaz byla zupelnie luzna zalozylem gorna polkę dokrecilem i gorna polka jest krzywo cos zle zrobilem?
|
a dolna jest równo z główką? Jakim momentem dokręciłeś?
|
nie ruszalem dolnej polki dokrecalem bez dynamometra nie wiem jak to ustawic, ustawialem tak ze odkrecalem gorna polka bo tylko ja ruszalem pod murek i cisnalem kolem na lewo pod naciskiem aby ustawic i dokrecalem ale jest bez zmian kierownica dalej jest na prawo z dolno polka
|
Żadne all-balls czy inne chińskie gówno. Kup sobie porządne łożyska w sklepie z łożyskami a nie te gotowe zestawy w sklepie internetowym. Łożyska są metryczne i bez problemu kupisz jakieś markowe w dobrym sklepie metalowym : koyo, skf, nachi itp. Takie markowe łożysko będzie tańsze niż zestaw all-balls i dużo trwalsze.
Za 2 łożyska nachi stożkowe do AT rd03 płaciłem około 90 zł. I są 10x lepsze niż te chińskie zestawy:http://www.stozek.pl/ Musisz tylko uważać na oryginalne uszczelniacze. Ciężko je dokupić osobno, więc lepiej nie zniszczyć oryginałów. |
Ok dzieki Marcin-BB. A Czy ktos mi powie dlaczego po odkreceniu gornej polki i dokreceniu tylko i wylacznie sruby koronkowej sztycy glowki ramy i skreceniu tego z powrotem gorna polka jest lekko na prawo razem z kierownicą?? (motocykl jedzie prosto)
|
jak wsadziłeś lagi w półki to powinno być prosto jak przed demontażem. Sprawdź mocowania kierownicy w górnej półce tam zazwyczaj jest problem ze zużytymi gumami i one "krzywią" kierownice.
|
nie odkrecalem mocowan kierownicy jedynie tlyko sama kierownice wyjalem przed odkreceniem glownej nakretki sztycy w gornej polce
|
dzisiaj zobaczylem ze dolna polka i lewy ogranicznik jak skrecem kierownica do konca nie dotyka ramy nie ogranicza. czyli co za tym idzie nie ustawiona dolna polka?
|
daj jakieś foty
|
tak to wyglada http://imgur.com/a/IQaaV
|
A wszystkie linki i przewody są prawidłowo poprowadzone? Bo może coś Ci po prostu blokuje tą kierę?
|
tak jedynie chyba juz szyba i kierownica dalej nie da sie jej skrecic a do ograniczniika brakuje troche
|
moze masz kiere skrecona na silentblokach w gornej polce. kiera jest rownolegle do gornej polki?
|
no wlasnie przygladalem sie i jest rowno z gorna polka to wlasnie gorna polka jest lekko na prawo razem z kierownicą tak jak widac na pierszym zdjeciu
|
Rozbierz jeszcze raz. Sprawdź czy bieżnie wbite równo itp. to musi być dobrze nie ma co tam zepsuć. A byłem wczoraj w Augustowie mogłem luknąć. I jeszcze jedno pytanie oczywiście masz wszystko skręcone i założone koło?
|
dobra zagadka rozwiazana po rozebraniu wszystkiego czyli sprawdzeniu obu pólek lag oraz przedniej osi z kolem, obnizylem kierownice i zobaczylem ze to ona jest krzywa a nie polka czy lagi :0 dziekuje wszystkim za pomoc
|
bezcenne doswiadczenie
|
Czyli zaczynać od najprostszych rozwiązań zamiast szukać poważnych :)
|
dokładnie ale dopiero zobaczylem po sprawdzeniu calego zawieszenia i obnizajac kierownice ze gorna polka jest rowno natomiast wlasnie kierownica jest przekrzywiona ;p
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51. |