![]() |
Mierzenie ciśnienia w cylindrach
Witam sznownych kolegów.Mam pytanie jak mierzycie cisnienie w cylindrach to zdejmujecie fajki czy prosciej jest podpiąć moduł zaplonu do tego pomiaru żeby silnik nie zaskoczył?
|
??? Napisz czym mierzysz a najlepiej pokaz fotke urzadzenia.
|
Cytat:
Marekw zdejmujesz fajkę z drugiej świecy i wystarczy. |
1 Załącznik(ów)
wiem,ale trzeba zdjąć wtedy zbiornik paliwa a tak tylko lewy boczek i kable z modulu tylko czy ta operacja z modulem nie zaszkodzi mojej królowej-troszke mniej roboty,a mierzyć będe tym.
|
odepnij modul. jak zdejmiesz fajki z jednego cylindra tylko to Ci zaskoczy drugi cylinder.
przy pomiarze pamietaj o odkreceniu manetki gazu na full bo inaczej wyjda zafalszowane wartosci. |
Czerwonym guziczkiem przy manetce gazu wyłącz zapłon i rób pomiar.
|
Właśnie.he he.ale to proste bylo a djabel tkwi w szczegółach.Dziekuje za rady Koledzy
|
1 Załącznik(ów)
wstrzymam sie z odpowiedzia do sprawdzenia na 100% ale nie jestem pewien czy mozna krecic rd07 bez zaplonu tj. z wylacznikiem gaszenia na off. ktos to moze potwierdzic? w starych hondach byl obrotowy wylacznik on/off/run i tam mozna bylo krecic bez iskry.
p.s. wg schematow w afrykach od 1993 krecenie bez zaplonu nie jest mozliwe bo STOP SWITCH podaje +12 na STARTER SWITCH |
Sprawdzilem i na wylaczonym przycisku on/off nie kreci silnik wiec pozostaje zdjecie zbiornika kurde a tak mi sie nie chce ponieważ ostatnio ustawialem zawory a potem gaźnik i sie go nazdejmowalem ale cóż ma sie już wprawe do tego i trzeba bedzie go zdjąć.
|
wypnij modul zaplonowy
|
Możesz jeszcze podać bezpośrednio zasilanie na rozrusznik :)
|
Mam taki sam zestaw. Nie kombinuj za dużo. Zdejmij ten zbiornik następnie wszystkie fajki. Wykręć po jednej świecy z cylindrów. Zamontuj adapter + przewód + manometr w pierwszym cylindrze, START SWITCH ON, manetka gazu odkręcona do końca (przepustnica musi być otwarta na max.) i kręcisz swoją lalunie odczytując największą wskazaną wartość na manometrze. Analogicznie drugi cylinder.
Powodzenia... |
Tak też zrobie.Dzieki Wszystkim
|
Z tego co wiem to badanie należy wykonywać zawsze na zimnym silniku
|
Tak podaja instrukcje z ktorymi sie spotkalem
|
Oczywiście - na zimnym.
|
Zalezy od wiary z tym czy zimny czy cieply.
Przyznam ze mnie bardziej interesuje jakie wartosci ma piec w temperaturze pracy a NAJ wazniejsze czy sa roznice miedzy cylindrami. Dla pelnego obrazu powinno wykonac sie test na zimno suchy na zimno mokry z olejem i potem na cieplo suchy. Zwykle wartosci na zimno sa nizsze o okolo 30 procent od tych na cieplo. Bywa ze wartosci na cieplo sa nizsze od zimnych co moze wskazywac ujemna wartosc luzu zaworowego i lub upalone gniazdo w dalszej konsekwencji. Dlatego IMHO nie ma jednej odpowiedzi czy zimne czy cieple testy sa tymi jedynie wlasciwymi. Co do meritum pytania to ja bym odlaczyl po prostu zasilanie cewek a NAJprostszym rozwiazaniem bez grzebania o ktorym nikt nie napisal jest wlozenie wykreconej swiecy do fajki i jej uziemienie /konieczne przy CDI/. Przy okazji mozna zobaczyc jaka jest iskra. M |
Kompresję w benzynie mierzy się na zimno a próba olejowa może pokazać czy padły pierścienie czy zawory.
Poprawiam się - mierzy się na gorąco a w dieslu na zimno. |
2 Załącznik(ów)
No to tak Panowie kompresja zmierzona na zimnym silniku z filtrem powietrza i z maneta odkrecona na max. I jest tak przód 8.5 a tyl tez 8.5 bara.Serwisowka podaje 9 barów ale przy przebiegu ponad 100.000 nie jest źle
|
W mojej poprzedniej afryni tyle samo pokazywało przy 260 tyś :D
|
Cytat:
|
Cytat:
Ciśnienie sprężania - 13,2 Marek zmierzył kompresję, czyli stopień sprężania. Ciśnienie sprężania mierzy się inaczej. |
Bass ma racje.Bass zdradz tajemnicę pomiaru cisnienia sprężania.
|
A to ciekawe bass , jakiego przyrządu używałeś do pomiaru stopnia sprężania czyli twojej kompresji ?
No i jak według ciebie dokonujesz pomiaru sprężania jeśli robi się to "inaczej" Wracając do tematu, stopień sprężania x 1.25 i mamy atmosfery. U mnie przy blisko 200tyskm wychodziło pod 13 atm. W pewnej sporo młodszej 07 ledwie 11.5 atm. |
Cytat:
niech i ja poczuje sie oswiecony. m |
Czy ciśnienie sprezania jest przy zapłonie w cylindrach i wtedy wartość jest wieksza ,no tak na chlopski rozum.
|
Po prostu masz mało w cylindrach i tyle.
|
Cytat:
tymczasem powiem jednak, że czegoś takiego jak pomiar STOPNIA SPRĘŻANIA w fabrycznym silniku się nie wykonuje bo ten parametr stoi jak wół w każdej serwisówce, dla AT 9:1 - nawet nie chce mi się sprawdzać. MOŻNA a nawet trzeba wykonać pomiar objętości komory spalania w silnikach po modyfikacjach /wyższe tłoki, zmiana kształtu komory spalania, planowanie głowicy w celu podwyższenia SS/ i tu stosuje sie na ogół pomiar olejem z uwagi na problemy z obliczeniem objętości często nieregularnej komory. Objętość roboczą policzyć łatwo jako objętość walca po prostu. CIŚNIENIE SPRĘŻANIA mierzy się po prostu manometrem. Czy na ciepło czy na zimno już pisałem. I jedna i druga metoda jest w okreslonych przypadkach celowa. Zaraz się okaże, że jednak wbrew nazwie wątku ciśnienia sprężania się nie mierzy tylko się stwierdza i to nie w cylindrach a w głowicach bo przecież tam mocuje się manometr :haha2: a co do samego wyniku testu to jest taki se. zrobiłeś od razu próbę olejową? m |
Też tak myślę wiec ja mam 8.5:1.Serwisowka mowi prawde a nie jakieś tam przypuszczenia i domniemania
|
Marekw, nie brnij. I nie mierz cisnienia w trakcie zaplonu :D
|
2 Załącznik(ów)
Serwisowka podaje 9.mój miernik pokazuje 8.5 bara wiec jest ok
|
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale stopień sprężania to stosunek objętości na początku suwu do objętości na końcu suwu (nie posiada jednostek). Ty Marek zmierzyłeś ciśnienie. Czy może się mylę?
|
Marek :hello: WTF?!
miernik pokazuje Ci 8 bar. powinieneś mieć z 11-15bar czyli 11-15kPa kapujesz?? ?? ?? jak już masz takie duże literki to MINIMUM to jest 160PSI. Krakus - brawo. A Marek zmierzył to co powinienbył zmierzyć - teraz, niestety, musi się zmierzyć z wynikiem tego pomiaru... |
Cytat:
|
Zmierze jeszcze raz na rozgrzanym silniku,mierzylem przy -5 C°
|
Przed remontem silnika miałem na jednym garze około 5 barów i jeszcze jeździło :) Byle jak ale jeździło :)
|
Może ktoś w końcu wytłumaczy dokładnie w czym rzecz. Jak jest różnica między stopniem sprężania a ciśnieniem. Ja tylko napomknę że stopień sprężania jest cechą konstrukcyjną i sens jej mierzenia jest taki sam jak liczenie ilości zębów na koszu sprzęgła. W sumie zębów może brakować ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie mogę się rozpraszać bo śrubki a afry kręcę :)
|
|
1 Załącznik(ów)
Jest ok-,zmierzylem na cieplo i jest spore cisnienie
|
2 garnki 180 psi czyli 12.5 bara.Dziekuje za sugestie i rady
|
no cóż... wyszło, że jednak na ciepłym :D fajna publikacja tak poza tym.
|
Cytat:
przy okazji sie dowiedziałeś czegoś. m |
Prawde mówiąc to motocyklami jeżdżę od 7 roku zycia mz czy jawe rozkladalem silniki i skladalem w ciagu popoludnia ale ze mierzy sie na ciepło to dowiedzialem sie teraz.Cóż czlowiek uczy sie cale zycie a kamien z serca to spadl Fakt
|
Na zimno diesla się mierzy.
Wcześniej się pomyliłem:mad: |
w sumie jaka różnica... tak sobie głośno myślę.
ale z dieslami to nie mam nic wspólnego. no chyba takie spodnie kiedyś miałem :D |
A kiedy występuje problem z odpaleniem silnika?
|
matjas, Ty lepij wyjaśnij skąd ta kolosalna różnica zimno/ciepło.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51. |