![]() |
Spawarka do plastików
Czołem. Chodzi mi po głowie takie gówienko:
http://allegro.pl/878-spawarka-do-pl...427005384.html Bo już kilka razy potrzebowałem coś na szybko naprawić i za każdym razem kończyło się to płaceniem za usługę. Powiedzcie mi czy ma ktoś z czymś takim doświadczenie i/lub na co zwracać uwagę.jakie parametry są ważne? Nie wiem czy to to ma pompkę powietrza czy dmuchawę elektryczną bo widziałem i takie i takie urządzenia i ewentualnie które jest lepsze? |
Mam podobną,badziewie,szkoda czasu i pieniędzy lepiej oddaj plastiki profesjonaliscie z profesjonalnym sprzetem bo ta chińszczyzna nie spawa plastików.
|
obczaj na YT czym spawają - kup taką samą. sam stoję teraz przed wyborem i powiem Ci, że będę szukał czegoś z dyszą do podawania spoiwa - to coś to raczej stacja do lutowania/rozlutowywania SMD hotair - a nie spawarka do plastiku.
|
Lepiej kupic dyszę do opalarki z "podajnikiem" spoiwa, niz to badziewie.
|
Tak też myślałem.
Rozmawiałem wczoraj z kolegą u którego to kiedyś widziałem. Spawa już kilka dobrych lat i daje sobię radę nawet ze zmielonymi owiewkami do moto. Mówił tylko żeby patrzeć na spawarkę z pompą o coś takiego: http://allegro.pl/852d-spawarka-do-p...130564389.html Chyba jednak się skuszę i potestuję. |
uzywalem czegos takiego i za pierwszym razem pospawalem bez problemu, inna sprawa ze duzo zalezy od grubosci i rodzaju uszkodzonego materialu i od topnika... do plastikow sa tez szpachle, podklady po farbe itd ... wszystko da sie zrobic jesli niema jakis strasznie silnych naprezen...
|
Zajmuję się spawanie tworzyw zawodowo. Chcecie coś profesjonalnego do spawania to polecam: http://www.herz-polska.pl/produkty.html Tylko ceny nie są najniższe.
|
Cieszę się że jest ktoś kto wie o co chodzi. Mi chodzi o totalną amatorszczyznę. W stylu jakiś ułamany zaczep, jakaś zabawka dzieciaka, ogólnie pierdołki które ciężko dorobić/dokupić a wstyd z takimi pierdołami jeździć do kogoś kto się tym zajmuje i za to skasuje. Widziałem u mojego mechanika motocyklowego takie ustrojstwo tylko bez kolby do lutowania i sporo na tym robi. Ogólnie mocowania owiewek w moto są cienkie i lubią się ukur... więc coś bym tam pewnie lepiej podziałał niż kropelką:)
Szkoda mi wydawać jakiś duży hajs na to bo to i tak nie będzie na siebie zarabiało. Podpowiedz mi nolan ewentualnie jeśli mógłbym prosić to na co zwracać uwagę przy tych tanich sprzętach bo widzę że są i po 150-170zł więc jak coś kosztuje tam te 320 to chyba jest szansa że jest to coś więcej warte? |
Jasna sprawa, że ktoś kto chce przyspawać kilka elementów w ciągu roku nie będzie inwestował w profesjonalny sprzęt. Najważniejsze to dobrać odpowiednie spoiwo, podgrzać do właściwej temperatury można nawet bardzo małym palnikiem na propan-butan z butli turystycznej. Ja w swojej pracy niestety nie mogę pozwolić sobie na takie uproszczenia, spawy są atestowane, a zbiorniki zespawane z płyt muszą być szczelne.
|
Czy naprawdę trzeba kupić krowę żeby napić się mleka :Sarcastic: https://youtu.be/nMOHgRBF9Y8 Mam taką nie jest to sprzęt dla profesjonalisty, jednak na drobne naprawy wystarczy.Trochę trzeba wprawy, ale jak się nauczysz to działa.
|
No nic chyba się raczej zdecyduję. Dzięki za odpowiedzi.
|
Przyglądałem się warsztatowi faceta, który spawa w mojej okolicy zarobkowo i używał spawarki marki steinel. Model do 1000zł.
|
Cytat:
klik klik klik tapatalk |
Cytat:
co nie znaczy że nie sprawdzi się jako spawarka |
Cytat:
|
852D pracuje u mnie już 2 rok w/g mnie dobry stosunek ceny do jakości. Naprawiam zderzaki, owiewki moto, rożne osłony. Daje radę ważne aby aby studzić grzałkę przed wyłączeniem. NIE JEST TO URZĄDZENIE PROFESJONALNE i nie kosztuje tyle kasy co pro. Początki będą trudne, najważniejsze czym to spawać oto jest pytanie, jak to pojmiesz bez problemu ogarniesz. Plusem tego ustrojstwa jest regulacja dość dokładna temperatury. Użyteczność nie kończy się na spawaniu, klawa lutownica do smd. Osobiście polecam na amatorski użytek.
|
Cytat:
|
Qba piękne dzięki za odpowiedz. Przekonałeś mnie. Biere.
|
Sam miałem dylemat co i za ile. Długo podejmowałem tą decyzje, której nie żałuję bo działa ok. Pamiętaj o temperaturach topnienia i o czystych, odtłuszczonych powierzchniach. W sieci jest sporo poradników, ale najważniejsza praktyka. Popróbujesz i się nauczysz. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i cierpliwości życzę.
|
Ja mam z Technetu Steinel HG 2000 za ok. 500 ale spawałem też tą 852 jedna i druga robi robotę. Te ze stacjonarną pompą są dosyć nieporęczne przy większych elementach. Ogólnie Technet siedzi w tym wiele lat i pewnie coś ci doradzą (nic mnie z nimi nie łączy). Brat kupił u nich teraz taką o wyglądzie opalarki z wyświetlaczem za ok. 200-300 zł i też robi robotę.
|
Tutaj jest porównanie wielu spawarek do plastiku w róznych cenach, ich wadach, zaletach, zastosowaniach https://www.youtube.com/watch?v=4jDVDIOGTkE Sądze ze może się przydać nie jednemu.
|
Zapraszamy do powitalni
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:38. |