![]() |
Prądu nie ma od połowy moto
Panowie, poproszę o pomoc, może mnie naprowadzicie na rozwiązanie, mianowicie zdjąłem i założyłem na pomalowaną ramę silnik i elektrykę - nie ma prądu na pompie na wtyczce, ani tylnej lampie itd, ale iskra jest, rozrusznik kręci, światła przód git. Co może być nie tak? coś nie zmasowane prawidłowo?
|
Schemat elektryczny w łapy od Twojego modelu motóra, miernik i szukasz prądu zaczynając od odbiorników nie mających prądu. Schematy są na forum gdzieś.
|
pomyliłeś wtyczki ?
Kolory kostek się zgadzają ? |
A podświetlenie zegarów, tripa, światła przednie pozycyjne masz? To jest na jednej wiązce z tyLną lampą.
|
Za mocno ścisnąłeś przewody do ramy i prąd ma ciasno płynąć ;)
|
Podświetlenie zegarów i światła są, czujnik stopu, kontrolki oleju itd są, tylko pompy nie ma, gdy kręcę rozrusznikiem i tylnej lampy choć wtyczka wpięta prawidłowo. Pompa może zależeć od modułu zapłonowego? bo trochę zielony w remacie elektryki jestem, a innej afryki na sprawdzenie tego modułu nie mam.
|
Sprawdź czy masz prąd na wtyczce pod prawym boczkiem od tego tyłu. Jak jest to masz coś nie halo od wtyczki do lampy. Może po prostu blaszki w gnieździe nie dolegają do końcówek prądowych żarówki. A może żarówka zdechła. Kiedyś miałem przypadek że spirala wygladala na ok, a żarówka była spalona.Stop masz?
|
Kurde, rozebrałem moto do silnika jeszcze raz, wygrzebałem elektrykę, poizolowałem na tip top wiązki, kostki wyglądają nielzle, wyczyściłem mocowania silnika żeby masy czasem gdzieś tam nie gubił i jak poskładałem tak dalej dupa... teraz znowu kręci rozrusznikiem tylko jak wcisnę sprzęło, a prądu na pompie nie ma jak nie było ;( Zna ktoś dobrego fachurkę w okolicach stolicy, który mógłby przynajmniej rzucić okiem i ocenić co mojej babci opier**la? :|
|
Takie tam
Tak ma byc ze wciskasz sprzeglo i rozrusznik.kreci
|
O, a zdawało mi się, że przed zimą to kręcił jak chciał... czyli jednak coś naprawiłem :D
|
Kręci na wciśniętym sprzęgle jak bieg masz wrzucony. Na wyluzowanej skrzyni pali bez sprzęgła.
|
Czyli dalej coś nie tak, bo bieg neutralny wrzucony, nawet kontrolka go pokazuje, a kręci tylko ze sprzęgłem. Co odpowiada za odcięcie rozrusznika na biegu?
|
Cytat:
Jakiego "prądu" na pompie paliwa się spodziewasz podczas kręcenia rozrusznikiem? |
A u mnie na luzie pali bez wciśniętego sprzęgła. Czyli to ja mam zjebanego motóra??? :D
|
Cytat:
Ja tez tak mialem naprawilem pozniej zdziwiony bylem ze bez sprzegla niechce odpalac |
Łooolaaaboga :D
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Na fotce są pokazane "elementy" do uruchomienia silnika. Jeśli nie masz przewodów przy klamce sprzęgła to może masz rzeźbę ("mostek") , albo może występuje taka wersja instalacji elektrycznej bez microswitch'a przy klamce. |
Mam switch przy klamce jak i druciki :) Wydaje mi się że u mnie wszystko w porządku. Grzebiąc kiedys przy kablach przekonałem się że jest sporo różnic w elektryce poszczególnych wersji.
A i tak na szybko znalazłem taki post a propos palenia ze sprzęgła i bez: http://www.africatwin.pl/showpost.ph...4&postcount=22 |
A jaki prąd powinien uruchamiać pompę? Na krótko podpięta pompa mi ładnie wyciąga paliwo z baku i pluje na ziemię, ale po wpięci u układ już na ziemię nie splunie. Jak kukam miernikiem we wtyczkę to nic tam się nie pojawia jak kręcę... no właśnie, powinien być jakiś impuls uruchamiający pompkę i potem samo już ciśnieniowo leci, czy ciągle na nią jest podawany prąd a ona cały czas pompuje? zielony jestem, i chyba cały czas próbuję się czegoś nauczyć przy składaniu tego moto, i to już trwa tak pół roku, podpowiedzcie zielonemu co nieco, bo czuję że tu ugrzęzłem. SOS :)
|
Jak kręcisz rozrusznikiem to powinien się pojawić na pompie prąd. Potem jak silnik odpali to pompa pracuje cały czas. Zobacz jeszcze w jakim stanie masz styki na pompie, może już się kończą i je "skleja" - wtedy możesz kręcić do usranego i nic z tego nie wyniknie, bo raz pompa zaskoczy a raz nie.
|
Styki na pompie wymieniłem sobie na tourmaxa, także wsio ładnie podaje, tylko brak prądu na wtyczce mnie martwi... jeszcze pytanie do czego służy te małe pudełeczko na głównej wiązce pod bakiem -> taki czarny "przekaźnik" mały na ramie na wysokości gaźników.
|
Cytat:
Pewnie o czyms zapomniales |
Cytat:
To "czarne" to dioda. Zostaw ją w spokoju. |
O kurczaki widzisz, tego mi było trzeba: słowo klucz - sterowanie pompą :) zmostkowałem sobie pompę na przekaźniku pod czachą i podziałała ok 5 sekund i aku z pełnego na puste zjechała. Aku mam nowe więc zdziwiłem się, chyba kupię jeszcze raz. Może tak słaby akumulator, że prądu na pompę nie podawał, ale wiem że od przekaźnika elektryka ładnie cyka.
|
1 Załącznik(ów)
Przy okazji pochwalę się awarią, jak mnie spotkała tydzień temu w drodze na Zlot.
Jedziemy sobie w trzy "moturki" 2 HD i moja XRV Jadę i w pewnym momencie strzały z silnika i d...pa zero reakcji na gaz. Zjechałem na pobocze i analiza. Trochę głupio HD jedzie, a Japoniec daje ciała. Sprawdzam paliwo jest! Sprawdzam czy pompa z ręcznego wyzwolenia działa - nie. O..... szukamy. Dostaję się do przekaźnika. Wyjmuję go i już w ręku coś mi grzechocze. Nie ma czasu wkładam zapasowy - przycisk - pompa daje jak szalona. Jest dobrze!!! Pojedziemy dalej. Sprawcą był przekaźnik, który przepracował 6 lat. Dziesiątki, setki tysięcy cykli ułamały blaszkę od ruchomego styku. |
6 lat ? A ile kilometrów zrobił? Będzie lepszy wykładnik orientacyjnej jego wytrzymałości.
|
O panie ! Ze 100tysi , albo więcej! Łożysko wałka zdawczego (te od strony zębatki) było wymieniane:D;)
|
Czyżbyś robił blisko 17 tys. km rocznie.
|
O kurde, to ja też na zaś wymienię, będzie pewniej, a i nowy regler z wrocka już zamówiłem, stary będzie na wszelaki - naczytałem się o tych spalonych wtyczkach i polutuje to ustrojstwo na przekaźniku tym bezpiecznikiem MIDI... i wiecie co, dopatrzyłem się, że klema od aku pod izolacją trzymała się na 3 włoskach z tego grubego głównego przewodu, pół roku grzebania i taka wtopa .. no pewnie to było też przyczyną całego zamieszania.
Ten sterownik 3 pinowy to skąd brać? od pana hondy na malowniczej? |
ja chromole, 419 za ten sterownik 3 pinowy od pompy w hondzie :dizzy:
|
Na all pełno jest tego pod hasłem przekaznik pompy paliwa honda np cbr. Mam nawet jeden taki od gościa co brałem od niego regler od cbr-y. Niczym się nie różni. Olej zdzierców. Poszukaj.
|
Uh, dzięki za cenne wskazówki! :Thumbs_Up: znalazłem tam używkę za 7 dyszek.
|
Jak by co to mam .mogę pożyczyć do sprawdzenia
|
Nie trzeba, ale dziękuję za propozycję. Afra : ja = 1:0. Walczyłem dzielnie, ale dostałem po mordzie bez precedensu. Oddam ją do elektryka motocyklowego, bo nie odpalę w tym sezonie.
|
Huraa, odpalona heh :D Uparłem się jak osioł, że sam sobie będę panem, bogiem i matką, i tak pół roku wuj strzelił, a tu chłopaki z Cyklo moto z modlińskiej z wawy ogarneli problem w 3 dni. Heh, głupi ja, głupi :D Gorąco polecam, fajnie ludzie, naprawiają nienaprawialne ;)
|
Co było?
|
Nie wiem :D byłem tak podekscytowany, że zapomniałem zapytać :D ale już hula jak ta lala- żyć, nie umierać :3
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:36. |