Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Prądu nie ma od połowy moto (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=26586)

RysiekO 13.05.2016 12:50

Prądu nie ma od połowy moto

Panowie, poproszę o pomoc, może mnie naprowadzicie na rozwiązanie, mianowicie zdjąłem i założyłem na pomalowaną ramę silnik i elektrykę - nie ma prądu na pompie na wtyczce, ani tylnej lampie itd, ale iskra jest, rozrusznik kręci, światła przód git. Co może być nie tak? coś nie zmasowane prawidłowo?

dawid8210 13.05.2016 13:59

Schemat elektryczny w łapy od Twojego modelu motóra, miernik i szukasz prądu zaczynając od odbiorników nie mających prądu. Schematy są na forum gdzieś.

next22 13.05.2016 14:01

pomyliłeś wtyczki ?
Kolory kostek się zgadzają ?

dawid8210 13.05.2016 18:02

A podświetlenie zegarów, tripa, światła przednie pozycyjne masz? To jest na jednej wiązce z tyLną lampą.

Dzieju 13.05.2016 23:25

Za mocno ścisnąłeś przewody do ramy i prąd ma ciasno płynąć ;)

RysiekO 16.05.2016 11:06

Podświetlenie zegarów i światła są, czujnik stopu, kontrolki oleju itd są, tylko pompy nie ma, gdy kręcę rozrusznikiem i tylnej lampy choć wtyczka wpięta prawidłowo. Pompa może zależeć od modułu zapłonowego? bo trochę zielony w remacie elektryki jestem, a innej afryki na sprawdzenie tego modułu nie mam.

dawid8210 16.05.2016 12:12

Sprawdź czy masz prąd na wtyczce pod prawym boczkiem od tego tyłu. Jak jest to masz coś nie halo od wtyczki do lampy. Może po prostu blaszki w gnieździe nie dolegają do końcówek prądowych żarówki. A może żarówka zdechła. Kiedyś miałem przypadek że spirala wygladala na ok, a żarówka była spalona.Stop masz?

RysiekO 03.06.2016 23:05

Kurde, rozebrałem moto do silnika jeszcze raz, wygrzebałem elektrykę, poizolowałem na tip top wiązki, kostki wyglądają nielzle, wyczyściłem mocowania silnika żeby masy czasem gdzieś tam nie gubił i jak poskładałem tak dalej dupa... teraz znowu kręci rozrusznikiem tylko jak wcisnę sprzęło, a prądu na pompie nie ma jak nie było ;( Zna ktoś dobrego fachurkę w okolicach stolicy, który mógłby przynajmniej rzucić okiem i ocenić co mojej babci opier**la? :|

maciej33 04.06.2016 00:25

Takie tam

Tak ma byc ze wciskasz sprzeglo i rozrusznik.kreci

RysiekO 04.06.2016 11:25

O, a zdawało mi się, że przed zimą to kręcił jak chciał... czyli jednak coś naprawiłem :D

dawid8210 04.06.2016 12:18

Kręci na wciśniętym sprzęgle jak bieg masz wrzucony. Na wyluzowanej skrzyni pali bez sprzęgła.

RysiekO 04.06.2016 18:58

Czyli dalej coś nie tak, bo bieg neutralny wrzucony, nawet kontrolka go pokazuje, a kręci tylko ze sprzęgłem. Co odpowiada za odcięcie rozrusznika na biegu?

Kazmir 05.06.2016 22:07

Cytat:

bieg neutralny wrzucony, nawet kontrolka go pokazuje, a kręci tylko ze sprzęgłem.
I tak ma być! Ja w swojej tak mam.
Jakiego "prądu" na pompie paliwa się spodziewasz podczas kręcenia rozrusznikiem?

dawid8210 05.06.2016 23:09

A u mnie na luzie pali bez wciśniętego sprzęgła. Czyli to ja mam zjebanego motóra??? :D

maciej33 05.06.2016 23:21

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 485965)
A u mnie na luzie pali bez wciśniętego sprzęgła. Czyli to ja mam zjebanego motóra??? :D

Tak,masz
Ja tez tak mialem naprawilem pozniej zdziwiony bylem ze bez sprzegla niechce odpalac

dawid8210 05.06.2016 23:30

Łooolaaaboga :D

Kazmir 05.06.2016 23:37

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Czyli to ja mam zjebanego motóra
Niekoniecznie. Były różne wersje jeśli chodzi o instalacje elektryczne.
Na fotce są pokazane "elementy" do uruchomienia silnika. Jeśli nie masz przewodów przy klamce sprzęgła to może masz rzeźbę ("mostek") , albo może występuje taka wersja instalacji elektrycznej bez microswitch'a przy klamce.

dawid8210 05.06.2016 23:44

Mam switch przy klamce jak i druciki :) Wydaje mi się że u mnie wszystko w porządku. Grzebiąc kiedys przy kablach przekonałem się że jest sporo różnic w elektryce poszczególnych wersji.

A i tak na szybko znalazłem taki post a propos palenia ze sprzęgła i bez:
http://www.africatwin.pl/showpost.ph...4&postcount=22

RysiekO 06.06.2016 15:19

A jaki prąd powinien uruchamiać pompę? Na krótko podpięta pompa mi ładnie wyciąga paliwo z baku i pluje na ziemię, ale po wpięci u układ już na ziemię nie splunie. Jak kukam miernikiem we wtyczkę to nic tam się nie pojawia jak kręcę... no właśnie, powinien być jakiś impuls uruchamiający pompkę i potem samo już ciśnieniowo leci, czy ciągle na nią jest podawany prąd a ona cały czas pompuje? zielony jestem, i chyba cały czas próbuję się czegoś nauczyć przy składaniu tego moto, i to już trwa tak pół roku, podpowiedzcie zielonemu co nieco, bo czuję że tu ugrzęzłem. SOS :)

hellwoot 06.06.2016 15:53

Jak kręcisz rozrusznikiem to powinien się pojawić na pompie prąd. Potem jak silnik odpali to pompa pracuje cały czas. Zobacz jeszcze w jakim stanie masz styki na pompie, może już się kończą i je "skleja" - wtedy możesz kręcić do usranego i nic z tego nie wyniknie, bo raz pompa zaskoczy a raz nie.

RysiekO 06.06.2016 16:43

Styki na pompie wymieniłem sobie na tourmaxa, także wsio ładnie podaje, tylko brak prądu na wtyczce mnie martwi... jeszcze pytanie do czego służy te małe pudełeczko na głównej wiązce pod bakiem -> taki czarny "przekaźnik" mały na ramie na wysokości gaźników.

maciej33 06.06.2016 23:07

Cytat:

Napisał RysiekO (Post 486042)
Styki na pompie wymieniłem sobie na tourmaxa, także wsio ładnie podaje, tylko brak prądu na wtyczce mnie martwi... jeszcze pytanie do czego służy te małe pudełeczko na głównej wiązce pod bakiem -> taki czarny "przekaźnik" mały na ramie na wysokości gaźników.

Na moje oko ,jakis kabel do masy nie dotyka
Pewnie o czyms zapomniales

Kazmir 06.06.2016 23:31

Cytat:

A jaki prąd powinien uruchamiać pompę? Na krótko podpięta pompa mi ładnie wyciąga paliwo z baku i pluje na ziemię, ale po wpięci u układ już na ziemię nie splunie. Jak kukam miernikiem we wtyczkę to nic tam się nie pojawia jak kręcę... no właśnie,
Czemu nie poszukasz sobie wątku o sterowaniu pompą, lub choćby przeczytaj moje wypociny z http://faq.africatwin.com.pl/index.p...cykli_%3F/2008
To "czarne" to dioda. Zostaw ją w spokoju.

RysiekO 09.06.2016 10:37

O kurczaki widzisz, tego mi było trzeba: słowo klucz - sterowanie pompą :) zmostkowałem sobie pompę na przekaźniku pod czachą i podziałała ok 5 sekund i aku z pełnego na puste zjechała. Aku mam nowe więc zdziwiłem się, chyba kupię jeszcze raz. Może tak słaby akumulator, że prądu na pompę nie podawał, ale wiem że od przekaźnika elektryka ładnie cyka.

Kazmir 09.06.2016 21:57

1 Załącznik(ów)
Przy okazji pochwalę się awarią, jak mnie spotkała tydzień temu w drodze na Zlot.
Jedziemy sobie w trzy "moturki" 2 HD i moja XRV Jadę i w pewnym momencie strzały z silnika i d...pa zero reakcji na gaz. Zjechałem na pobocze i analiza. Trochę głupio HD jedzie, a Japoniec daje ciała. Sprawdzam paliwo jest! Sprawdzam czy pompa z ręcznego wyzwolenia działa - nie. O..... szukamy. Dostaję się do przekaźnika. Wyjmuję go i już w ręku coś mi grzechocze. Nie ma czasu wkładam zapasowy - przycisk - pompa daje jak szalona. Jest dobrze!!! Pojedziemy dalej. Sprawcą był przekaźnik, który przepracował 6 lat. Dziesiątki, setki tysięcy cykli ułamały blaszkę od ruchomego styku.

Dzieju 09.06.2016 22:09

6 lat ? A ile kilometrów zrobił? Będzie lepszy wykładnik orientacyjnej jego wytrzymałości.

Kazmir 09.06.2016 23:16

O panie ! Ze 100tysi , albo więcej! Łożysko wałka zdawczego (te od strony zębatki) było wymieniane:D;)

Dzieju 10.06.2016 10:12

Czyżbyś robił blisko 17 tys. km rocznie.

RysiekO 10.06.2016 13:46

O kurde, to ja też na zaś wymienię, będzie pewniej, a i nowy regler z wrocka już zamówiłem, stary będzie na wszelaki - naczytałem się o tych spalonych wtyczkach i polutuje to ustrojstwo na przekaźniku tym bezpiecznikiem MIDI... i wiecie co, dopatrzyłem się, że klema od aku pod izolacją trzymała się na 3 włoskach z tego grubego głównego przewodu, pół roku grzebania i taka wtopa .. no pewnie to było też przyczyną całego zamieszania.

Ten sterownik 3 pinowy to skąd brać? od pana hondy na malowniczej?

RysiekO 11.06.2016 13:09

ja chromole, 419 za ten sterownik 3 pinowy od pompy w hondzie :dizzy:

dawid8210 11.06.2016 13:44

Na all pełno jest tego pod hasłem przekaznik pompy paliwa honda np cbr. Mam nawet jeden taki od gościa co brałem od niego regler od cbr-y. Niczym się nie różni. Olej zdzierców. Poszukaj.

RysiekO 11.06.2016 15:58

Uh, dzięki za cenne wskazówki! :Thumbs_Up: znalazłem tam używkę za 7 dyszek.

marekw 12.06.2016 02:27

Jak by co to mam .mogę pożyczyć do sprawdzenia

RysiekO 14.06.2016 18:32

Nie trzeba, ale dziękuję za propozycję. Afra : ja = 1:0. Walczyłem dzielnie, ale dostałem po mordzie bez precedensu. Oddam ją do elektryka motocyklowego, bo nie odpalę w tym sezonie.

RysiekO 01.07.2016 14:05

Huraa, odpalona heh :D Uparłem się jak osioł, że sam sobie będę panem, bogiem i matką, i tak pół roku wuj strzelił, a tu chłopaki z Cyklo moto z modlińskiej z wawy ogarneli problem w 3 dni. Heh, głupi ja, głupi :D Gorąco polecam, fajnie ludzie, naprawiają nienaprawialne ;)

Zet Johny 01.07.2016 14:11

Co było?

RysiekO 07.07.2016 12:26

Nie wiem :D byłem tak podekscytowany, że zapomniałem zapytać :D ale już hula jak ta lala- żyć, nie umierać :3

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:36.