![]() |
Kolej Transsyberyjska a motocykl
Czołem,
Posiadacie jakieś aktualne informację odnosnie transportu koleją motocykla (XRV) razem z kierownikiem? Kierunek wschód -> zachód Najlepiej z okolic Bajkału, Irkuck? Trzeba rezerwować/kupować wcześniej bilety? Jakie są koszta? Czy jest w ogóle taka możliwość? W internecie są różne informację, ostatnio podobno były zmiany odnośnie motocykli i sprawa się utrudniła... Dodam, że brak biegłości w języku rosyjskim nie ułatwia sprawy :Thumbs_Up: |
Fihu tak trzymać,rozwijaj się
|
Jakiś czas temu interesowałem się tym tematem i wówczas otrzymałem informację że są ograniczenia wagowe w których AT się nie mieści, jeśli pamięć nie zawodzi mowa była o 150 kg .
|
W 2012 jechaliśmy z Czity do Moskwy. My na plac karcie a dwie królowe w wagonie pocztowym. Z tego co pamiętam to razem z motocyklami pojechaliśmy za ok 2,5k płn. Spedycja zlecilismy lokalnej firmie. Wszystko się da. To jest Rosja.....
|
Adagiio, też kojarze włąśnie te 150kg
Maras faktycznie, zobaczymy, jeśli nas najdzie to faktycznie pokęcimy się po okolicy i zobaczymy co się da zrobić na miejscu Tymczasem jeden użytkownik dopytuje się u lokalnych Czarnuchów , jeśli dowiem się czegokolwiek, napisze |
I jak tam temat? Jakieś nowości?
|
Pytaj Maurosso. Chyba wracał tak kawałek z Kazachstanu(?)
|
Dwa lata temu jak robiliśmy rozeznanie w okolicach Irkucka to za moto do Moskwy wychodziło coś koło 2 tyś zł ... przy czym nie sa to pewne ani sprawdzone informacje, lokalesi oraz osoby napotkane mówiły o takiej kwocie (wszyscy podobnie)
Jeśli ktoś ma sprawdzone info to piszcie |
Rojek;
w Kazachstanie to i nawet ja z Elką jechałem ciapągiem. Ale transsyberyjska to coś inkszego. Fihu, zapytaj strażaka. Nieczęsto tu bywa, ale coś wie. A gdybyś miał problem, daj znać, zaradzimy z tym kontaktem. |
Chyba niewiele wniosę do tematu, ale też się tym interesuję - mam pomysł na Mongolię (2019, 20120???), ale tak żeby uniknąć jazdy "fte i wefte" po tej samej drodze przez Rosję. Wtedy pojawia się oczywisty pomysł na trasę Moskwa-Irkuck koleją.
Wykonałem dwa telefony do polskich firm, które organizują wyjazdy koleją transsyberyjską... niestety w kwestii motocykli niewiele wiedzą - odesłały mnie gdzie indziej. Znam też jednego fajnego gościa z Nowosybirska i zobaczę może on się czegoś dowie na miejscu... |
Osobiście chyba wolałbym ciągnąć w grugą stronę koleją
|
Cytat:
|
Cytat:
motocykle. Ne trzeba koleją. Temat założony przez Emka w dziale podróży.Zerknij może Cię zainteresuje |
Dodam 5 groszy od siebie. Jeśli ktoś ma czas, by choć w jedną stronę zrobić trasę na kołach, to polecam zrobić powrót do domu, a pociągiem do Irkucka. Jadąc na zachód dnia nam przybywa i spokojnie można zrobić pod 1k km dziennie bez jakiegoś super zmęczenia. Sama droga przez Rosję dupy nie urywa, ale myślę, że raz (jeśli ktoś jeszcze nie jechał) warto to zrobić i jest też z tego jakaś satysfakcja.
|
Popieram. Taki rodzaj easyrajderki., tylko klimaty nam blizsze kulturowo. :)
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Gdybym chciał wracać koleją, to wybrałbym opcję "na pałę" jadę tam bez żadnego bukowania biletów itd...itp... a po dojeździe próbuję załatwić...jak się nie uda na rozsądnych warunkach to na moto i powrót na kółkach (gdzieś czytałem relację, że właśnie się nie udało i jeden na kółkach wracał). |
Mallory jedziesz sam czy zabierasz kogos chetnego.. I ile liczysz czasu na podróż.. Choć podobno szczęśliwi czasu ni liczą...
|
Cytat:
|
W tamtym roku w sierpniu rozpytywałem nieco jadąc transsybem. W pociągu (prowadnik) mówił że w składzie pasażerskim absolutnie, ale składem towarowym ale owszem, a najlepiej bym się do naczalstwa kolei udał. Duża centrala kolei (dla całego regionu) znajduje się w Irkucku. Miałem trochę czasu - poszedłem. Zdziwieni mocno że sam pytam...a nie kombinuję przez miejscowych. Z tego co się wtedy dowiedziałem w kolejach - mnie interesowało dowiezienie motocykla do Chabarowska, powrót na kołach - składem towarowym jak najbardziej jest to możliwe. Tyle że wyraźnie zniechęcali mnie do próby samodzielnego załatwiania. Taka zwykła gadka o masie dokumentów, trudnościach itp. Kwota o której była rozmowa to ok 600-700$ - ale "może coś nieoczekiwanie dojść jeśli czegoś zabraknie". Przy okazji wskazano ludzi którzy się tym zajmują. Nie pytałem, już mi się czas kończył.
Myślę że technicznie, nie będzie problemu z nadaniem moto z Moskwy, kwestia kosztów... A...pytałem o paczkę (moto) 200 kg. |
Jest jeszcze jeden człowiek , który może pomóc. Kiedyś udzielał się na forum, teraz komercyjnie zajmuje się organizacją syberyjskich wycieczek.
https://www.irkuck.pl/kontakt |
Może wystarczy zapytać o cenę?
http://eng.rzd.ru/newse/public/en?ST...4839&id=107343 ps. W 2013r. oferty biletów na przejazd Moskwa-Irkuck w polskich agencjach sięgały 4000-5000zł. Rezerwując samemu, plackarta na tym odcinku kosztowała mnie <700zł. Ofertę transportu motocykla przez polską firmę uzyskałem na poziomie 5000zł. Więc przez analogię, różnica przy zakupie u źródła powinna być spora. Nie brałem wtedy motocykla, więc nie drążyłem tematu. Jednak pamiętam, że ceny miejsc były różne w zależności od nr pociągu. Trzeba pytać. |
Rail-car transporters now run on eight routes: Moscow â Kazan, Moscow â Adler, St. Petersburg â Adler, Moscow â St. Petersburg, Moscow â Petrozavodsk, Moscow â Rostov-on-Don, Rostov-on-Don â Adler and Moscow â Helsinki.
?????? |
Link to przykład znacznego rozwoju usług transportowych w ostatnich latach.
ps. anglojęzyczna wersja strony jest bardzo uboga. |
Witam
Nie jest tak tragicznie jak to wygląda z powyższych postów. Jest możliwość przewozu motocykla koleją. Korzystałem w czerwcu tego roku (i nie tylko ja) na trasie Moskwa - Irkuck. W drugą stronę też można. Podstawą jest właściwy kontakt, cena umowna - prawdopodobnie zależna od długości trasy. W zasadzie nie wychodzi drożej jak pokonanie tego dystansu na kołach. Czasowo lepiej niż na kołach (na wspomnianej trasie 3 dni 17 godzin) chociaż niekoniecznie lepiej dla zdrowia bo w transsibie może ucierpieć wątroba.Trochę aktualnych informacji tu: http://forum.bmw-klub-motocykle.pl/v...p?f=41&t=33943 i tu: http://forum.bmw-klub-motocykle.pl/v...hp?f=4&t=33842 |
Cytat:
|
Koledze chodziło ze wysyłasz motor Pocztą rosyjską tak w skrócie , najważniejsze żeby jechać tym samym pociągiem a motocykl i tak w skrzyni podróżuje
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51. |