![]() |
Dętki?
Nie mogę znaleźć dętki na tylne koło do CRF 1000L. Pomożecie? Gdzie mogę dostać dętkę 150/70/18? Na motogumy.pl nie ma, w innych sklepach, które znalazłem też nie ma. Chciałem na wyjazd kupić ze dwie sztuki rezerwowe na tył i przód, a tu zonk :confused:
EDIT: W tym wątku proponują zabranie dętki 19" jako rezerwy pasującej i do przedniego i do tylnego koła. Testowaliście takie rozwiązanie? Sprawdza się? I jeszcze jedno pytanko: ostały mi się wypełniacze do opon po poprzednim motocyklu - sprawdzą się w przypadku dętek czy nie mają sensu? Nie licząc roweru, nie użytkowałem dętkowych opon wcześniej, więc wybaczcie możliwą naiwność pytań ;) |
W terenie da się dojechać i na 21' z tyłu zamiast 17' jednak to pewnie głupie. Ale mówimy tu o sytuacjach podbramkowych, na dłuższą metę nigdy tak nie jeździłem
|
|
Ja mam dętki do CRF 1000L
69zł sztuka, wzmacnianie HEAVY DUTY |
Dziękuję :)
|
polecam dętki od rambo, dzisiaj przyszły moje :)
|
|
Kudlatty ma racje, objechalem na kabat HD"" , Kirgizja i z powrotem i.... gume zlapalem na ukrainei tuz pod granica , kiedy przy okolo 1000km/h przyjebalme tylnim kolem w wyrwe w drodze o glebokosci metra tak na oko, detka nie pekla ale przeciela sie i powoli ulatnialo sie powietrze. Podobnych epizodow mialem kilka na trasie ale dopiero Ukrainskie drogi daly rade :)
|
Cytat:
|
Michelin HD jak dla mnie jest bardzo trudno zalatac, ma w skladzie podobno troche silikonu, ja polecam detki mitasa, bardzo dobra jakosciowo guma
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Hubert ma teorie ze grube Haidenau to polskie Kabaty. Moze to byc prawda bo wygladaja i waza bardzo podobnie. Made in UE :)
|
Generalnie polecam na wyjazd czy do ogólnie do jazdy dać grube dętki a na zapas jednak normalne. Łatwiej je założyć, mniej zajmują miejsca itd :Thumbs_Up:
|
Atakowac Huberta i Johna! Wspierac swojego :) Reszta to chinczyk !
|
Cytat:
|
Cytat:
|
U siebie na przodzie i tyle mam założone grube Heidenau... Grubość 3mm... Kupione przez allegro w bardzo konkretnym sklepie... Jeśli jesteś zainetesowany to poszukam namiarów...
|
dętki
hej
i co znalazłes te dętki? łatwo się samemu je wymienia? |
Cytat:
|
Cytat:
Polecam się sprawdzić w cywilizowanych warunkach :) |
Cytat:
Można się jeszcze załapać na te dętki? |
Temat sprzed 2 lat... Mistrz!
|
Cytat:
|
Cytat:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30295 Pozdro:at: |
Dzięki.
|
Cytat:
Nigdzie nie mogę tego znaleźć, więc oddam córkę za żonę i pół królestwa za info gdzie kupić grubą 150/70 18? |
|
A w praktyce taka rozbieżność rozmiarowa (150/70 na 140/80) jakie niesie skutki?
|
Nie zauważyłem żadnych. Mam dokładnie taką dętkę w oponie i drugą na zapasie.
|
Kojarzycie jak wygląda kwestia łatania tych dętek?
Kiedyś miałem grubą dętkę i łatki się jej nie imały :) |
Odkąd mam grube we wszystkim to nie miałem kapcia więc nie pomogę. Klej się chwyta gumy więc jej grubość nie powinna mieć znaczenia.
|
Cytat:
Czy takie grube dętki wymieniacie co wymianę opon? |
Emek, z tego co pamiętam te grubsze miały inny skład.
Ale to było dawno i nie muszę mieć racji :) |
Nie mam pojęcia to i mądrzył się nie będę. Grubej nie kleiłem i niech tak zostanie.
|
Witam
Latałem UHD wielokrotnie ale tylko Micheliny. Bez problemu i jakiegoś kombinowana sie kleją. No, chyba że dętka nasmarowana pasta do mousow. Wtedy umyć w benzynie trzeba. Pozdr rr |
Dzięki, wszystko jasne!
|
Cytat:
|
Korzystał ktos z naboji CO2, Przyszedł mi taki zestaw dzisiaj z CO2 16 G. Ile naboju potrzeba żeby napompować koło w NAT powiedzmy do 2.0 Bar. Zna ktoś?
|
Cytat:
|
Grzebie w tym necie i jakas amba.
Jakbys ktos natknal sie na detke 120/90-17 UHD (4mm) to niech wrzuci linka |
|
Myślałem nad tymi Kabatami ale te ich oznaczenia rozmiarów są jakieś bez sensu, tylko średnicę jestem w stanie rozszyfrować... Jakby nie mogli używać normalnych oznaczeń jak reszta cywilizowanego świata.
|
Ja zamawiałem tutaj, duży wybór dobre ceny:
https://gmoto.pl/detki-motocyklowe,935/ |
Czy ktoś z was użytkuje Michelin UHD i robi spore przeloty asfaltowe? Na zagramanicznych forach pojawiają się teorie, że UHD się zbyt mocno grzeje i czasami strzela. No i ponoć montaż/demontaż to ból dupy gwarantowany.
|
nie czytać forów, a zwłaszcza zagranicznych! tam miętkie faje zbroją za ciężkie euro maszyny, po czym jadą na zlot za miasto, poopowiadac sobie gdzie to oni i co to oni, filmik na YouTube, selfik z moto i ziomalem na insta i wogle
a poważnie, raz miałem, nie zmieniałem, nic nie pękło. Ale mi w ogole nic nie pęka, może dlatego, że zawsze mam dobrze napompowane. nawet ten wysyn że zdjęcia dziury nie zrobił, a detka normalna. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...851cdab2be.jpg Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Ja co prawda ani na ciężkim enduro, ani daleko asfaltem nie jeżdżę, ale nie polecam. Strasznie ciężko się to wyjmuje, nie mówiąc o wsadzaniu. Raz spróbowałem i zostaję przy zwykłych.
|
Mam grube w 3 Moto. Ok 60 tysi zrobione. Nic nie strzeliło a i nie ma po co zmieniać bo się nie chcą dziurawić. Jestem zadowolony.
|
Cytat:
Odnośnie pękania dętek UHD to moim wygląda to tak. Zazwyczaj jeździ się na obniżonym ciśnieniu, dętka mocno pracuje, ugina się i na bocznych ścianka roluje się guma dętki z powodu ocierania o ściany opony. Jest tarcie, wytwarza się temperatura, ale od tego raczej dętka nie pęka. Prędzej gdzie mocno dobije koło na kamieniu i dętka się przeszczepi. Ja miałem jeden przypadek, że byłem u kolegi w górach i jeździliśmy po kamlotach, kilka razy mi dobiło przednie koło, ale było ok. Po około trzech tygodniach jechałem autostradą, obładowany torbami i po około 40 km czuje że jakby traci moc. Więc ja mu manetkę do końca odkręcam, a tu nic, więc zacząłem zjeżdżać z autostrady i już wiedziałem co się stało. Na zjeździe motocykl prostował mi się, że musiałem bardzi mocno walczyć z kierownicą aby nie wyglebić. Okazało się że nie miałem powietrza w przednim kole. Po analizie i sprawdzeniu dętki Michelin UHD okazało się, że pękniecie dętki było podłużne na około 1,5 cm i było to najpewniej spowodowane kilka tygodni wcześniej na którymś z kamieni w górach. Po prostu dętka była mocno naruszona, ale była jeszcze szczelna. Na autostradzie temperatura opony wzrosła i dętka puściła. |
Miałem Michałki UHD w XTZ 750. Zrobiłem tym trasę przez Bałkany z dojazdem i powrotem autostradami. Jakieś 3500km. Dętkom nic nie było, za to w K60 na powrocie za Belgradem zaczęły odklejać się pojedyncze kostki.
|
Polecam Pirelli NHS HEAVY DUTY. Tak samo gruba, podobna cena, troszeczkę miększa i mam wrażenie że sie mniej ściera przy niskim ciśnieniu.
|
W CRF czyli ciężkim zrobiłem na grubych dętkach ponad 35 tysi w różnych warunkach. Od mrozu po 40 stopniowe upały. Zmieniałem gumy to miałem okazję się im przyjrzeć i nie było żadnych wytarć ani innych uszkodzeń. Może jak się niewłaściwie założy lub nie posypie talkiem to się wycierają. U mnie zdrowe.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:44. |