![]() |
Noclegi po znajomych
Witajcie, co myślicie o próbie stworzenia bazy danych związanych z noclegami po znajomych?
Coś na podobieństwo powitalni. Każdy kto chciałby poratować ciepłym kątem, skrawkiem trawy w ogródku czy też sianem w stodole pisałby namiar do siebie i miasto/kraj. PÓŁNOC *barthelemi1: DANIA - Ishoj pod Kopenhaga, z łóżkiem ciężko (namiot/materac) gorącej wody nie zabraknie tel: +45 50 31 88 90 *Dubel - NORWEGIA srodkowo-zachodnia. 6063 HjørungavĂĽg 30 km od Ă lesund, ca.130km Geiranger, Trollstigen. Spanie, miejsce na namiot, micha, garaż, narzędzia , pomoc językowa itd. Tel. +47 97579904 ZACHÓD *Robin : IRLANDIA PÓŁNOCNA - Ballynahinch (15km na południe od Belfast), 1 łóżko jest, garaż i narzędzia również. W razie potrzeby jest też miejsce na namiot/y. tel: +44 79 380 59 469 *Myku NIEMCY Grünstadt 67269,lekko na zachod od Mannheim, pomiedzy Frankfurt a Stutgart, na polnoc od Karlsruhe. Spanie,micha,garaz,warsztat itd.Mysle ze od nowego roku bedzie to juz aktualne.Tel.nr +49 17 680 675 389 *nicek27: NIEMCY, 61389 Schmitten, Można u mnie przenocować, naprawić auto/motocykl/mniejszego busa. Bimber w szafie zawsze się znajdzie. Jakby trzeba co w Niemcowie załatwić też nie mam z tym problemu. +49 176 8478 2273 POLSKA *Nynek POLSKA Stróża koło Myślenic - na trasie Kraków - Zakopane 3 ha pod namiot, stodoła i pokój (materace ) - ognisko 607-955-802 |
Myślę, że zacna inicjatywa :Thumbs_Up:
|
|
swietny pomysl!!
ja moge podjac gosci :) namiot zawsze. w stajni siano jak sobie zyczysz, a jak jestem w domu to pokoik dla afrykanerow i miejsce przy ogniu sie znajdzie :) mam tez warsztat wyposazony w podstawowe narzedzia, podnosnik moto spawareczke i 200kg kluczy. piekna inicjatywa! |
Jest coś takiego jak afrimapa.
Ale chyba nie da się już aktualizować punktów. |
można by dodać do niej więcej info + jakaś wyszukiwarka, każdy mógłby określić czy oferuje miejsce pod namiot, narzędzia, garaż itp.
|
Wyszedłem z inicjatywą, ale nie wiem dokładnie jak to zrobić.
Na forum mojej marki auta jest coś takiego ale chodzi o interfejs diagnozujący komputer itp Tam wygląda to tak, że każdy wpisuję tam siebie, czyli miasto kraj i w czym może pomóc. W pierwszej wiadomości jest załączony plik z worda z tymi danymi. Jest on aktualizowany co jakiś czas. Normalnie można go sobie pobrać i wyszukać kogoś z okolicy. Myślę, że tu trzeba by podobnie. Zrobic kilka sekcji głównych, np: -POLSKA -PÓŁNOC -POŁUDNIE -WSCHÓD -ZACHÓD i tam juz podkategorie kraj miasto. Hm??? |
No to masz fajne zajęcie rób :)
|
Sam tego nie zrobię. Potrzebni są użytkownicy chcący poratować noclegiem.
|
Nikt raczej za ciebie tez tego nie zrobi :) dobrych chęci jest cała masa tylko zrobić ciężko bo albo nie umiem albo się nie chce czasem czasu brak a najlepiej jak ktoś inny zrobi
Z drugiej strony u znajomych spoko ale u obcych ludzi to czasami dziwnie wychodzi :) |
Myślę że warto to aktualizować. Ludziom zmieniają się warunki,adresy i chęci pomocy.Zajmij się tym a ja zawsze chętnie kogoś przenocuje w niemczech.
|
Po pierwsze primo!! żeby było jasne.
Dla mnie każdy z tego forum jest znajomym, człowiekiem który łączy ze mnę dwie zajebiste pasje: MOTOCYKLE I PODRÓŻE. Także temat do rozmowy zawsze się znajdzie... Po drugie primo ultimo!! Sam nie wyczaruję chętnych a tym bardziej ich adresów... Także mogę spróbować ale to bez Was się nie uda!!! |
Zatem dam Wam przykład do naśladowania!
piszmy w ten sposób: 1: barthelemi1: DANIA- Ishoj pod Kopenhagą, z łóżkiem ciężko (namiot/materac) gorącej wody nie zabraknie tel: +45 50 31 88 90 |
Myku daj więcej informacji: miasto i telefon
|
2. Robin : Irlandia Północna - Ballynahinch (15km na południe od Belfastu), 1 łóżko jest, garaż i narzędzia również. W razie potrzeby jest też miejsce na namiot/y. tel: +44 79 38zero 59 cztery69
|
3.Myku W trakcie przeprowadzki,ale jak juz to bedzie:
Niemcy,Grünstadt 67269,lekko na zachod od Mannheim,pomiedzy Frankfurtem a Stutgartem,na polnoc od Karlsruhe.Spanie,micha,garaz,warsztat itd.Mysle ze od nowego roku bedzie to juz aktualne.Tel.nr +49 17szesc80szesc7538dziewiec |
Coś się ruszyło :) brawo lecimy dalej bracia!!
|
4. Dubel -
Norwegia srodkowo-zachodnia. 6063 HjørungavĂĽg 30 km od Ă lesund, ca.130km Geiranger, Trollstigen. Spanie, miejsce na namiot, micha, garaż, narzędzia , pomoc językowa itd. Tel. +47 975799zero4 |
Tak tylko powiem, zeby być ostrożnym z podawaniem dokładnej lokalizacji, bądź innych szczegółów umożliwiających identyfikację położenia dobrze wyposażonego warsztatu i garażowania motocykli.
Wiecie... forum jest ogólnodostępne i nigdy nie wiadomo kto to czyta. :) |
Ale przeciez nikt tu nie podaje adresu :mur: i nie mowi,ze nie ma psa,maczety a garaz stoi otwarty.Radze sie ogarnac troche
|
myku - nie było to do Ciebie przecież :)
Piszę na przyszłość, na wszelki wypadek... Znam większe przykłady niefrasobliwości, więc sądzę, że moje obawy, że ktoś może sam sobie zaszkodzić, są uzasadnione. A że najlepiej zapobiegać, niż leczyć... ;) Czuwaj :D |
Nie no ja rozumiem,ale czlowiek chce cos fajnego zrobic,cos aktualnego,a tu zazar strach i panika.Podajemy tylko nr tel i miejsce gdzie sie jest.Ktos sie zglosi to odbiore go na rondzie albo na rogatkach i tyle.Po co zniechecac tych ktorzy chcieli by pomoc a teraz sie boja.
|
Broń Boże nie było moim zamiarem nikogo zniechęcać, tylko, aby podawać swoje namiary z głową. Wiesz, ta dzisiejsza młodzież... ;)
Inicjatywa jak najbardziej słuszna i trzymam kciuki wszystkimi 4 kończynami za powodzenie akcji! :D |
Jak to ma do czegoś służyć to trzeba kopiować listę :
1: barthelemi1: DANIA- Ishoj pod Kopenhagą, z łóżkiem ciężko (namiot/materac) gorącej wody nie zabraknie tel: +45 50 31 88 90 2. Robin : Irlandia Północna - Ballynahinch (15km na południe od Belfastu), 1 łóżko jest, garaż i narzędzia również. W razie potrzeby jest też miejsce na namiot/y. tel: +44 79 38zero 59 cztery69 3.Myku W trakcie przeprowadzki,ale jak juz to bedzie: Niemcy,Grünstadt 67269,lekko na zachod od Mannheim,pomiedzy Frankfurtem a Stutgartem,na polnoc od Karlsruhe.Spanie,micha,garaz,warsztat itd.Mysle ze od nowego roku bedzie to juz aktualne.Tel.nr +49 17szesc80szesc7538dziewiec 4. Dubel - Norwegia srodkowo-zachodnia. 6063 HjørungavĂĽg 30 km od Ă lesund, ca.130km Geiranger, Trollstigen. Spanie, miejsce na namiot, micha, garaż, narzędzia , pomoc językowa itd. Tel. +47 975799zero4 5. Nynek Stróża koło Myślenic - na trasie Kraków - Zakopane 3 ha pod namiot, stodoła i pokój (materace ) - ognisko 6zero7-955-8zero2 https://www.facebook.com/dominik.firek |
Wierzę, żelista będzie się wydłużać z każdym dniem i pomoże nam raz się poznać a dwa zaoszczędzić kilka jakże ważnych groszy na wyprawie:)
|
To teraz powiedz nam jak to widzisz dalej? Zostaną te dane jakoś posortowane by było to czytelne?
|
Uważam, że nie trzeba wchodzić w jakieś fajerwerki.
-Ze strony "naczalstwa"-podpięcie wątku w stosownym dziale. -Od inicjatora-Edytowania pierwszego postu celem pogrupowania spływających pozycji wg obszaru. |
Oczywiście trzeba to pogrupować. Na początek będę dodawał kolejne miejscówki w pierwszym poście jak dotąd. Gdy pojawia się kolejne propozycje utworze plik w wordzie i pogrupuje to tak jak wcześniej pisalem. Polska i reszta w zależności od kierunków geograficznych.
|
A może z tego skorzystać.
https://drive.google.com/open?id=1kp...4o&usp=sharing Taka testowa mapka, jest możliwość wyciągnięcia punktów jako listy lub wrzucenia do nawigacji. |
1 Załącznik(ów)
Kici, na Twojej mapce nie mogłem dodawać punktów, sprawdź czy udostępniłeś do edycji.
Zobacz czy Ty możesz coś dodac do mojej? https://drive.google.com/open?id=1Ku...Zc&usp=sharing |
Wszystkie propozycje mile widziane!!:)
Jednak na tą chwilę, wydaje mi się, że im mniej kombinacji tym lepiej. Chciałbym żeby to było przejrzyste. Jeśli zrobię worda z danymi, wystarczy kliknąć ctrl+f i wpisać miejsce które nas interesuje a wszystko nam się wutłuści. |
Nie udostępniłem celowo bo to nie najlepszy pomysł żeby każdy mógł edytować ale nie będę się upierał.
|
Cytat:
Ale jadąc gdzieś nie znam miejscowości gdzie będę potrzebował noclegu. Łatwiej listę z okolicy do gpsa sobie wpakować, niż z Worda szukać na mapie. |
Niby masz rację, ale jeśli jedziesz gdzieś dalej to się do tego przygotowujesz w mniejszym lub większym stopniu.
Wydaję mi się, że to co teraz chcemy stworzyć należy przejrzeć przed wyjazdem i ew. zapisać, odnotować punkty które nas interesują. Tzn ja bym tak zrobił nie wiem jak reszta. Jeśli nie mam racji to mnie poprawcie. |
Mnie sie wydaje, ze mapa bylaby super, bo nie trzeba wertowac listy miast, tylko zerkasz i widzisz czy jest cos w okolicy.
Pomysl super!! :) Mateusz, Andrychow- garaz, narzedzia, w chooy miejsca na namioty, woda, ze spaniem trzeba ustalic (jak bede w okolicy, to w domu, moge tez zabrac na dzialke- domek z prysznicem itp, Barthelemi1 moze co nieco o nim powiedziec) 0048 886 813 trzy szesc piec ;) Krakow- w zaleznosci gdzie bede mieszkal, dzwonic, to bede informowal na biezaco gdzie jestem i jakie mam mozliwosci. P.S. couchsurfing to sie nazywa, jest sporo w googlach o tym, tak jako wieeeelka alternatywa. Choc wiadomo, najlepiej u innego motocyklisty ;) zapraszam! |
wizualizacja jest super czyli jestem za mapą. Były już takie próby umieszczania ciekawych miejśc w wątkach, takie rozwiązania się nie sprawdzają. Natomiast mapa jest OK, kilka osób może mieć uprawnienia do edycji i będzie ona żyła. A zlecenia do dodania punktów w wątku na przykład.
|
Cytat:
Ni tak Twój domek jest niesamowitą miejscówką.:) Co do mapki... Hmm... Nigdy tego nie robiłem, więc jestem w temacie zielony |
Ja jezdem na afrimapie od poczatku i nie bardzo lapie po co to zmieniac.
|
Cytat:
|
Afrimapa ma problem gdyż nie działa, nie da się zaktualizować miejsca zresztą wywaliło mnie gdzieś pod afryke. Po drugie nie da się dodać 2 punktów.
|
Ja nie chce nic zmieniac. Lepsze wrogiem dobrego. tylko aktualizowac dane
|
Mnie na afrimapie odziwo nie ma, mimo że kiedyś dodawałem. :confused:
Dodać punktu nie mogę, więc jeśli inni podają jakiś kontakt to i do mnie podam: - nicek27: Niemcy, 61389 Schmitten, 0049176 osiem4 siedem8 22siedem3 Można u mnie przenocować, naprawić auto/motocykl/mniejszego busa. Bimber w szafie zawsze się znajdzie. Jakby trzeba co w Niemcowie załatwić też nie mam z tym problemu. :) |
Mateusz to ja jutro wjeżdżam :D
|
Gdyby ktoś mądry ogarnął temat serwerowo i informatycznie, to byłoby chyba niezłe rozwiązanie przyszłościowo. Można to całkiem ciekawie poprowadzić, różna kategorie dodawać (noclegi, pomoc, miejsca przyjazne...).
http://www.mapcreator.pl/index.php?action=download |
otóż to, rzuciłem pomysł, ale i tak wszystko zalezy od ilosci osób, które mogą się zadeklarować do pomocy
|
No to dawac mape bo to ma sens i ja sie juz wousuje.
|
how to do it?
|
Na forum trampkowym nadol ogarnia na bieżąco mapę klubową.
Nie wiem, czy to widzicie: http://transalpclub.pl/mapa/mapa.html Tu trochę info: http://forum.transalpclub.pl/viewtop...rt=100#p319308 - tu na pewno trzeba być zarejestrowanym. |
Dokładnie o takim czymś myślałem. Taką mapę mozna sobie wgrać w smartfona i tylko patrzeć w trasie kto najbliżej.
|
A jak to ogarnąć?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46. |