![]() |
Sprzęgło rozrusznika- stuki?
Czy ktoś miał problem z "grzechoczącym" sprzęgłem rozrusznika?
Dzwiek podobny do stukania spręzyn w koszu. Na zimnym cisza, uaktywnia się na rozgrzanym i tak sobie puka. Byłem ostatnio u mechanika, ten osluchawszy serducho stetoskopem twierdzi, ze to na pewno nie sprzęgło- tam ponoć cisza i wszystko ok. A stukanie gdzies z góry silnika dobiega i stwierdził, że to najprawdopodobniej właśnie sprzęgło rozrusznika. Stwierdził również, że tym stukaniem nie ma się co przejmować i rozgrzebanie tego może się nie opłacać- polecił, żeby latać i nic nie robić z tym. Mnie to jednak trochę irytuje, wolał bym ciszę i nieskalany dzwięk vauki :p Ktoś coś??? Dzieki za wszelakie info Pozdro! |
Nigdy nie spotakelm sie w v-kach hondy z problemami ze sprzeglem rozrusznika. Stukanie z gory silnika na cieplym to najczesciej sworzen tloka. Narazie jezdzij - bardziej juz tego nie zepsujesz. Z czasem stukot bedzie narastal i pojawial sie wczesniej. Zakladajac ze mam racje. Sprobuj zlokalizowac ktory cylinder stuka.
Jak sie nudzisz to wrzuc jakis film z tego stukania. Stukanie przyspiesza wraz z gazem? |
Stukanie jest na wolnych obrotach, powyżej ok.1,5tys.obr. hałas ustaje...
W weekend sie karne, wiec postaram sie nagrac te dzwieki |
Nagraj na postoju na zimnym i cieplym
|
Zmien mechanika ,widac probuje zgadywac
|
Na wolnych obrotach po deklem sprzęgła nie przyjemne dźwięki wydaje łańcuszek napędzający pompę olejową, w zasadzie prawie nikt go nie wymienia a on też naciąga się każdy inny łańcuch, kosz sprzęgłowy wydaje inne dźwięki. Zresztą każda próba diagnozy na odległość to wróżenie z fusów.
|
Samemu osłuchując, do tej pory tez wydawało mi sie, że to "klepanie"dobiega gdzieś z okolic dekla sprzęgła..
ale mechanik obadał go dokładnie(stetoskopem) przy okazji serwisu gazników i zaworów i twierdzi, że źródło tego hałasu jest gdzieś na górze i że się tylko wydaje,że to spod dekla :dizzy: z resztą jeszcze dzisiaj postaram się nagrać filmik |
Udało się wreszcie nagrać, oto link:
https://youtu.be/bLYgvkQcGs0 "Klepanie-stukanie" narasta ze wzrostem temp.silnika-wyrazniej słychac od ok.3min. |
U mnie podobnie stuka nie mam pojęcia co to jest kontaktowałem sie z innymi którym tez tak stuka i nikt nie wie co to :) osłuchałem stetoskopem moto nie raz i nie mogę dojść do tego co to jest. Jeden kolega wymieniał sworzeń tłoka bo myślał że w tym leży problem ale stukanie nie ustało.
|
Dla mnie tam nic nie stuka jakos ostro. Na pewno nie sworzen bo ten bije ostro i punktowo i w zasadzie ma w dupie temlerature.. Uklad korbkwo-tlokowy sobie fufa tak jak sobie ma fufac. Jaki przebieg moze miec ten motocykl? W ktorej sekundzie wg Ciebie najlepiej slychac to co Cie niepokoi? Na filmie wciskasz sprzeglo - czy dzwiek sie zmienia po tym? W jaki sposob i kiedy? Stuka od kiedy kupiles czy zqczelo niedawno? Zaczelo stukac po wymianie oleju? Kiedy sprawdzales luzy zaworowe? Kiedy zmieniales/dokrecales swiece? Ile przejechales od momentu kiedy zaczelo stukac - ile kilometrow? 100? 1000?
p.s. zycze Ci by to byl tylko mlodzienczy 'efekt stroiciela fortepianow' :) |
hehe...no jak dla mnie to klepie, najwyrażniej słychać tak od 5min.
wciskanie sprzegła niczego nie zmienia, nowy olej też nic nie daje(tzn.jezdze na motulu, moze zmiana na cos zupelnie innego..?) zawory,swiece,gazniki.olej świeżo zrobione z tym klepaniem to nabyłem już te maszyne, czyli jakies 6tys przejechalem tak bylo by super, gdyby cały czas chodził gładko i jedwabiscie tak jak do momentu rozgrzania oliwy.. Przebieg licznikowy 80tys.km |
No to jak przejechales 6 tys i stukanie nie narasta to na 100 nie sworzen. Ten z kilometra na kilometr tlucze sie bardziej.
Pytanie ktore musi pasc: dlaczego kupiles motocykl ktorego praca Cie niepokoi? Przy zakupie nie bylo tego objawu? Pojawil sie po pierwszej zmianie oleju? Moze po jakims wiekszym palowaniu? |
Takiego nabyłem i nic sie nie zmienilo
A te dzwieki to stwierdziłem, ze to normalne w leciwej maszynie i po takim przebiegu. Tyle,ze z czasem zaczyna mnie to coraz bardziej irytowac i dlatego zastanawiam sie, czy da rade wyciszyc to jakos i przywrócić do stanu pierwotnego jak nowego :D |
Cisnienie sprezania mierzyles, olej bierze, jak walek, napinacze rozrzadu widziales?
|
Zakładam że to nie db killer wstępny w moim(Twoim):) tłumiku. Ale poluzuj obejmę i wciśnij tłumik w kierunku dolotu tłumika, czasem wystarczy lekko uderzyć ręką w końcówkę tłumika, jeżeli dzwoni db killer wstępny to powinien przestać.
Mam takie podejrzenie że to uszczelka pod kolektorem w głowicy, spróbuj dokręcić kolektory do głowic. Ale nie na siłę, z wyczuciem, łatwo bardzo ukręcić szpilkę. |
O widzisz. Bardzo celna uwaga. Przeoczylem :) i dlatego nie ma nic lepszego niz burza mozgow i przegadanie sprawy :) dokrecaj tak jak pisze Zbyszek z wyczuciem - szpilki sa wyjatkowo miekkie i siedza w alu.
Dodatkkwy trop to to ze wali Ci marchewy w wydech po puszczeniu gazu - czesty objaw przy nieszczelnosciach kolektora. |
Ciśnienia nie mierzyłem, spalanie oleju (jeżdze na pełnym przelocie od Zbyszka) jakies 350-400ml dolewki na 5tys.km
Nie jestem pewien napinaczy, ale mechanik twierdzi,że łańcuszek rozrządu jest ok. Zbyszku-wszystko jest ok, bo stwierdziłem zbędność jakichkolwiek killerów w twoim wyrobie- wydech gra wyśmienicie :D Na oryginalnym kominie też tak samo pukało Jedynie to poklepywanie trochę psuje całokształt :at: |
Dokrec kolektory do glowic. To nie ma nic wspolnego z wymiana koncowki wydechu. Ide o zaklad ze mamy przyczyne.
|
moze masz wybita srubke regulacji zaworow i ktorys zawor klepie? spytaj mechanika czy ustawial zawory przy uzyciu szczelinomierza czy czujnika zegarowego. szczelinomierz przy wybitej srubce moze dawac zanizone wartosci luzow, a to moze skutkowac zbyt duzym luzem.
|
Heh....a to ciekawe bardzo wnioski snujecie :D
w tygodniu zajrze tam i sie okaże dobrze i pewniej bylo by znac jakiś moment dokrecenia co by nie zepsuć przypadkiem:o |
z takich spraw prostych... to świece dokręcone są wszystkie dobrze:::)))?? chociaż wtedy by cichło po rozgrzaniu chyba...
|
Moto bylo pod reka zawodowego mechanika wiec chyba te proste,podstawowe aspekty mozna wykluczyc :Sarcastic: twierdzi, ze maszyna jak na swoje lata jest w super stanie, tylko tego klepania niestety jednoznacznie nie jest w stanie zidentyfikowac
|
Dokrec kolektory i wyslij burbona Zbyszkowi... a co do 'zawodowych mechanikow' to:
Jak se pomysle jaki jestem inzynier to sie do lekarza boje chodzic :) |
Hehe, no własnie dlatego,że wiem jacy mogą być "fachowcy" założyłem ten wątek :D rzekome sprzęgło rozrusznika jakoś średnio mnie przekonuje
obadam te kolektory i sie okaże a póki co, dzięki wszystkim za rady :) Cytat:
|
Niestety, dokrecenie kolektorów nic nie dało :Sarcastic: im
Widać afryka jest jednak nieco tajemnicza....XTR i inni tyle czasu walczyli i nic Zastanawiam sie czy to aby nie jest tylko przypadłość rd07??? Klepanie musi być-taka natura widocznie :dizzy: |
Tam nic nie powinno klepać. Ustawić zawory na 0,13ssący i 0,18wydech!
|
Ta która mi klepie ma najechane prawie 100 tys poprzednia miała coś około 60tys tam nic nie klepało a w tej klepie. Zawory ustawiałem kilka razy i nie pomogło stuki dochodzą jakby z górnej części tylnego cylindra ale może niesie dźwięk. Puki co przejechalem tak 20 tys i nie stuka bardziej ani mniej
|
napinacz rozrządu?
|
Cytat:
Ciekawe,ze zawsze zaczyna klepac dopiero od porządego zagrzania oliwy... |
cos lapie luz po rozgrzaniu a i olej rzadszy. jezdzic, obserwowac jak mowi znajomy mechanik z BMW ( żartowałem, z Peżota :) )
|
Witam
Kolego mialem podobny problem w kolegi trasalpie650 którego zakupił w Szkocji ze świadomością że "coś stuka" lecz za bardzo okazyjne pieniążki. Koledze wydawało sie ze to gdzieś od sprzęgła. Koniec końców okazało sie że zacierał sie wałek rozrządu w frontowej(przedniej) głowicy wraz z klawiaturą. Bylo bardzo kiepskie smarowanie oleju, a przyczyna tego objawu byl przytkany kanał olejowy odpowiedzialny za smarowanie góry głowicy. Stuki tak sie rozchodziły po silniku że najpierw diagnoza padła na panewki korbowodów.Silnik byl rozpoławiany i czyszczona byla cała magistrala olejowa. W opisywanym kanale olejowym znajdował się kawałek wyschnietego jakby "kleju". Dodam jeszcze ze moto bylo serwisowane w szkocji lecz problem powrócił i dlatego szkot zdecydował sie sprzedać za bardzo dobre pieniążki. |
mozna zdjac walek i poogladac - duzo pracy z tym nie ma - dekiel schodzi bez problemu tylny
|
Jak pisze kolega szynszyl, zdjąć dekle i dokladnie przejrzeć.
|
zapchane kanały olejowe raczej mało prawdopodobne, tak samo z tym wałkiem- chyba był by inny dżwięk, lub w ogóle by nie było słychać
Poza tym jeżdzi się tak dziesiątki tys.km bez żadnych zmian Sprawa wydaje się być typowa- wiele maszyn z tymi samymi objawami... Zastanawiam się nad olejem... XTR na czym jeżdzisz? Może z tym Motulem(10w40) coś nie teges??? Następnym razem chcę zalać full syntetyk...jakiś polecacie? |
Tom500 -na tą chwilę przynajmniej mnie ten wątek umacnia w tym że nie naprawia się motocykla korespondencyjnie. Chociaż doradzają Ci doświadczeni koledzy ,mechanicy ,użytkownicy itd to może problem leży w dokładności przekazania objawów. Każdy sugeruje się przypadkiem na który się kiedyś natknął i próbuje Ci to podpowiedzieć ( w dobrej wierze oczywiście) ale może Ty widzisz -słyszysz te obawy inaczej ,przedstawiasz inaczej. Dla każdego ten sak dźwięk będzie inny (dla jednego klik klik ,dla drugiego cyk pyk a trzeciego truk truk :-) chciałem to napisać jak najbardziej obrazowo ). Wg mnie to troszkę wróżenie z fusów. Wyjścia są 2, albo więcej. 1- jak się czujesz na siłach ,masz czym i gdzie- klucze w ręce, servisówka w zasięgu wzroku i sam ciśniesz. 2-albo rozpytaj tu na forum o: a- forumowego mechanika który naprawia ludziom motocykle ,siedzi w tym po uszy i rozwiązał już parę problemów, b - o dobry-polecany serwis w Twojej okolicy.Szkoda czasu na gdybanie bo jeżeli motocyklowi faktycznie coś dolega to nie prędzej to później wyląduje u mechanika (znajomego czy nie) a lepiej wcześniej zanim się grubo narozrabia.
|
W tej afryce jest wlano Motul w poprzedniej tez był Motul
|
Kolego Zmyler zgadzam się z Tobą absolutnie- i to bez dwóch zdań, nawet z filmikem ciężko o jednomyślność :D
Ale przyznam się: chciałem mieć motocykl w idealnym stanie :p Moto właśnie wróciło od polecanego mechanika, który stwierdził jak pisałem wcześniej. Nie chce na siłę kombinować. Założyłem ten wątek z czystej ciekawości, żeby zasięgnąć info u źródeł, czyli Was, którzy zjedli zęby na afrykach :D Sądziłem, że to coś oczywistego będzie, jednak jak sam stwierdziłeś- nigdy nie jest. Maszyna jak uszyta na miare dla mnie, jezdzi się super, uwielbiam ją, poza tym nie ma się do czego czepić, więc na razie ciesze się tym co jest. Jeżdże i obserwuję(nasłuchuję) bacznie :at: |
No to niech zaufany mechanik sciaga lewa kape i naprawia sprzeglo rozrusznika jak uwaza ze to to. 30 minut roboty - kolektorow nie ma. Zjem czapke uszatke jak w tylnej glowicy stuka sprzeglo rozrusznika w v-ce Hondy :)
|
Szynszyll - uszatkę filcową ,futrem podszytą ?!? :-) :-) :-) ... sorry musiałem
|
Syberyjskiego pogranicznika dwa lata nie prana :)
w WP mialem strzelbe z 1963 roku heheheh :) uszatce tez podolam. najwyzej suke wygotuje najpierw w lizolu :) |
Cytat:
Mechanior nie twierdzi ze to tyylko w tylnym garku, tylko, ze na górze gdzies, i że może to być sprzęgło rozrusznika, bo klepie statycznie na wolnych tylko a konstrukcja tego sprzęgla by pasowała do tego... Szynszyl szkoda,ze na drugim końcu kraju jesteś bo bym do ciebie podjechal a tak tym roku musze odpuscic grzebanie, chyba ze poznam kogoś wyspecjalizowanego na naszych sprzętach w Szczecinie....kogoś kto z zamkniętymi oczami rozbiera i składa te maszyny :D |
To nie chodzi ze ja jestem madry i rozkladam z zamknietymi oczami. Ale na boga tora, peruna, amenhotepa - po jaki wuj wyjmowac silnik w takim przypadku?!
Silnik to uklad korbowo-tlokowy podany na sprzeglo i skrzynie. Potem wal albo lancuch. Zasilanie gaznikiem badz wtryskiem, iskra na 4 rozne metody. PO CO WYJMOWAC SILNIK? zeby co? Zwazyc go? Poruszac wyjsciem ze skrzyni? Czubek go bedzie rozkrecal? Glowice zrzucal? NA CHUJ GO WYJMOWAL z ramy? Bo co dalej? Spytaj czuba co zrobi z tym silnikiem na stole. Jaki ma plan, co dalej? Pisalem - dzwon i daj mi go do telefonu. Zyskuje przy blizszym poznaniu :) To co sie dzieje to albo gazniki albo zaplon - albo jedno i drugie razem. Stare hondy sa WIECZNE i metal nie peka. Korby, tloki, skrzynie, sprzeglo wal sa dozywotnie. To nie chinskie BMW :) |
W Szczecinie jest dobry mechanik. Długi na niego wołają. Dawno go nie widziałem. Kiedyś pracował w Motomarze. Może podjedź zapytaj czy jest i czy by posłuchał i zaopiniował. U mnie stuki znalazł bezbłędnie w 2 min.
|
Popierdolily mi sie watki. To mialo byc do kolegi co mu silnik wyjeli z pc800. W tym watku ja mam zjesc czapke :) nie uchylam sie. Wprowadzam sie w stan nirwany ogladajac foldery BMW. Po tej lekturze zjem i czapke i przyłącz gazowy do mojej wsi :) i nawet dam sie w obrzadku wschodnim pochowac :)
|
Wg mnie to przepustnica na tylnim garze będę to rozkręcał w zimie wiec może wtedy coś się wyjaśni
|
Cytat:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6305 Jak by co, czekam na wnioski Powodzenia :) |
cyt. Wg mnie to przepustnica na tylnim garze
ohohoho :) robi sie coraz ciekawiej :) nie pomylilo Ci sie z HDI? mozesz mi w kilku slowach opisach mechanizm stukania takiej przepustnicy w RD07? |
Dobra panowie z okazji piątku i dla obniżenia ciśnienia postanowiłem poszukać ewentualnych dźwięków które może emitować sprzęgło rozrusznika i "chyba " mam : https://www.youtube.com/watch?v=Q2pQ...Zfgz8&index=13
|
Od samego poczatku uwazalem ze to cos jak smolenskie fiuuuuuuuu bziuuuuuuu... :)
|
Hahaha :haha2: dobre
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51. |