![]() |
Osłona na reflektory - ala touratech
piszą o tych deflektorach, piszą, a nikt nie pisze o osłonach na lampy.
Na deflektor deklaruje się parę osób że zrobią, a ja chętnie zanabyłbym osłonę na lampy z tworzywa, taką jak touratecha. Szukałem u siebie w mieście ale niestety - kupa Znajdzie się może ktoś chętny na zrobienie szyby z poliwęglanu? (obrysowanie i wycięcie?). Myślę że znajdzie się paru chętnych oprócz mnie. TT nie kupię chociażby dla zasady, że za byle kawałek badziewia chcą duże pieniądze |
Tez jestem zainteresowany taka oslona moze jakis posiadacz wzuci zdjecie i wymiary?:zdrufko:
|
Niech mnie przekona o ZDECYDOWANYCH plusach tego wynalazku. Mało AT na razie podróżowałem, doświadczenia nie mam. Głównie chodzi o zbicie lampy, czy coś innego?
|
Chodzi o ochronę lamp... jak jedziesz za kimś to kamienie spod jego koła sypią się jak szalone. Chociaż przed np wyrwaną z ziemi cegłówą toto nie uchroni
|
No i ja bym sie pisał na tą osłonke.
|
Jeśli cena przewyższy koszt lampy z fiatopoloneza i odrobiny sylikonu to dam se spokój ;).
|
Pokażcie mi jakieś fotki :)
nie wiem jak tego poszukać. Jak już bawię się w produkcję... to może powalczę z osłoną... :) |
Jeszcze jedno? Osłona z przezroczystego materiału, czy z siatki? :>
mam: http://www.africatwin.strefa.pl/okulary.html to coś takiego? Czy w AT rd07 są jakieś miejsca do mocowania? mam rd04, więc nie widzę. Jeśli mogę prosić, zróbcie mi fotkę przodu rd07? :) |
Cytat:
;) Pozdr newrom |
Chętnie zakupię osłonę na lampy do Rd07a ponieważ poprzednia osłona (z siatki) poszła wraz z Afryką do ... Kuby :D
|
Cytat:
Szymek! obiecuję, że jedna z pierwszych osłon (o ile zacznę je robi) jest twoja! :) |
tez byl bym zainteresowany kupnem takiej oslony.tylko ktora jest lepsza.wiem ze z ta z pleksi nie wolno jezdzic po drogach.jest zakaz.przynajmniej w niemczech.pisalbym sie na siatke.biala.
|
Cytat:
|
W Polsce czepiają się kratek za to...
|
Cytat:
|
Zapytam jutro czy jest podstawa prawna i jaka jest interpretacja drogówki w sprawie zasłaniania reflektorów.
|
Na przeglądzie pan diagnosta kręcił nosem strasznie i powiedział, ze to niedozwolone.
|
do kratki? nie mogą się czepiać, przecież mają to też w terenówkach i TIRach. Plexi może tak, PC-lity nie powinien zmienić jakości oświetlenia, odbijać itd. Wydaje mi się, że wystarczy taką osłonkę sprawdzić na badaniu technicznym.
|
Cholera go wie, ja tam mam swojego diagnostę :D. Do rany przyłóż człowiek, motocyklista.
|
Jeździłem dwa lata z siatką i żaden diagnosta się nie przyczepił do niej.
Moja siatka poszła też z Afryką do luda i bardzo chętnie do nowej zakupie. W Białej i Bieszczadach siatka uratowała oczy motóra przed kamieniami. |
Cytat:
Dzieju poszukaj tej ustawy jak możesz, a Wieczny ją sobie wydrukuje, zwinie w rolkę i zrobi oklep temu diagnoście :D Zdrowia! :hello: |
Ogólnie to sie chłopaki na stacjach nudzą trochę... Kiedyś mi jeden taki badał emisję CO w spalinach (albo czego innego co się na stacji mierzy). W Uralu z 1970. Szczęka mi opadła.
Opadła jeszcze niżej jak się okazało, że wsjo w normie :D. |
Cytat:
Zdrowia! :hello: |
Orajt wunderbar!
|
Cytat:
Zdrowia! :hello: |
właśnie, też mam to samo co Szymek...więc chętnie łyknę taką osłonę...
|
Witam
tak dla informacji jako że mam osłonę z siatki fakt pomaga i nawet czasem chroni :) ale ma i wady światło i tak nie najlepsze rozprasza się na siatce zdecydowanie polecam PC ( poliwęglan) pozdrawiam |
Cytat:
|
A ile byscie dali za za taka osłone z siatki lub poliwenglanu ??? Moze sie po majowym weeku tym zajme.
|
Jak z jakiego poliwęglanu to i ja łyknę
Mam "poniemiecką" AfricaQeen i problem jest taki że jak trzeba umyć światła to trzeba ściągać tą osłonę a żeby ja zdemontować to trzeba ściągać czachę. A pozatem jeszcze niemczur powiercił dziury w czasze żeby ja przykręcić na 2 śruby. fuj |
Cytat:
|
Mnie :).
|
Cytat:
Ja stawiam się pierwszy w kolejce:hello: |
Ja poliwęglan też, bardzo chętnie.
|
z tego co wiem to pleksi nie dostaje w niemczech ABE.tak wiec nie jest dopuszczana do ruchu drogowego.tylko w teren i na zawodach.ale co do kratki to nic mi nie wiadomo co do zakazow.dlatego jesli juz to wybieralbym kratke
|
Cytat:
|
He jak to kosztuje tylko 120 zł to po co sobie dopinaniem własnej produkcji zawracać dupe. Tym bardziej ze poliwenglan jest zajebiście drogi, pleksi to wogóle w rachube nie wchodzi, chyba że jako osłona Tripa :) a gdzie jeszcze mocowania, pojedx przywieś nie wyjdzie taniej przynajmniej nie duzo. Bez sensu.
|
Swiete slowa Bonjur...koszt produkcji 80zł wstepnie....u mnie we wsi metr2 poliweglanu to koszt ok 150PLN....a gdzie ciecie, podkladki z plastkiu...mocowania blaszki itp?! pozniej wysylka, stawianie browaru za robote itd !!!!
Moim zdaniem szkoda czasu...wydajesz 120zł i masz klopot z glowy-zakladasz i smigasz...na CH... sobie zycie utrudniac ??? Tym bardziej ze koszt 120zł moze byc pomniejszony o np rezygnacje z jednej sobotniej pizzy i piwa :) Osobiscie dla mnie strata czasu i za duzo pierd.... no chyba, ze ktos lubi wyzwania :) |
eeeeee, no ale z rezygnacją z piwa to przesadziłeś:zdrufko:
|
Zgadzam sie z Ropuchem....pojedynczo nie oplaca sie pierd... chyba ze ktos zrobi ze 20 sztuk.... ale komu sie bedzie chcialo....:spam:
|
Witam. Potrzebuję rysunek takiego okulara z poliwęglanu. Jutro mogę podać cenę wykrojonego.
|
Od strony diagnosty wygląda to tak że dodatkowe elementy powinny mieć homologację/zezwolenie pod kątem bezpieczeństwa pieszych.
Np brak ostrych krawędzi lub innej konstrukcji mogącej spowodować dodatkowy uszczerbek w pieszym. Mowa o kratkach, otóż jeśli są one takie jak robią firmy aksesoryjne czyli na okrągło bez kantów i ostrości to właściwie nie ma przeciwwskazań do stosowania. O ile motocykl podjedzie na stację diagnostyczną i diagnosta sprawdzi czy aby struga świetlna nie jest zbyt mocno zakłócona lub rozproszona. Dlatego ramka kratki powinna być nieco szersza niż obrys reflektorów. Dobra opcją jest zastosowanie mocniejszej homologowanej żarówki ( np +50% tylko białej ) która zrekompensuje zastosowanie kratki. Wszelki wynalazki żarówkowe dla tjiónignofcuf :haha2: ( czytaj tuningowców ) niebieskie , różnokolorowe i inne badziewie po pomiarach potrafią mieć o 30% mniej światła niż najzwyklejsza H4 , a o linni rozłożenia snopa światła to juz lepiej nie mówić ...... Trochę inaczej się mają osłony pełne z tworzywa, ono musi być koniecznie homologowane aby plastik nie zakłócał oświetlania drogi , nie rozczepiał snopa światła co powoduje brak oświetlania drogi i oślepianie innych. Byłbym ostrożny w stosowaniu przypadkowych tworzyw na pełne osłony, bo na drodze brak papieru na to może sie skończyć koniecznością demontażu na drodze albo zatrzymanym dow rej. |
Dzieju, jeszcze nie widziałem i nie słyszałem, żeby diagnosta sprawdzał światła w motocyklu, zresztą jakim urządzeniem ma sprawdzić...tym do samochodów? chyba nie bo tak wysoko nie sięgnie.
|
moj diagnosta sprawdzal mi zawsze swiatla w motocyklu.zawsze byly zle ustawione i zawsze mowil zebym je sobie poprawil.ale podbijal przeglad
|
Cytat:
myślisz że afryka ma wyżej reflektory? Cóż na świecie jest całe mnóstwo papraków i pseudo fachowców którzy olewają rzetelne wykonywanie swoich obowiązków a zależy im tylko żeby klient zostawił kasę i stad się potem biorą dziwne opowieści. |
Cytat:
A jak nie potrafi albo boisz się że ci coś pod czachą popsuje to ustaw sam ale na jego przyrządzie. Tak się właśnie uczy nierobów że można ignorować klienta. |
Czesc, kolega z forum TA ma opcje zrobienia oslon na reflektory, pisalłby sie ktos na to?
mam jeszcze prośbę potrzebuje foto takiej oslony od frontu , fotki w strefie sa za male niestety |
Cytat:
Popieram. |
Cytat:
ale generalnie ja bym sie pisał |
Cytat:
Witam, dodaj mnie do chętnych. Jakieś foto podeślę na priv. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26. |