Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Osłona na reflektory - ala touratech (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=279)

barthez 06.04.2008 21:40

Osłona na reflektory - ala touratech

piszą o tych deflektorach, piszą, a nikt nie pisze o osłonach na lampy.
Na deflektor deklaruje się parę osób że zrobią, a ja chętnie zanabyłbym osłonę na lampy z tworzywa, taką jak touratecha.
Szukałem u siebie w mieście ale niestety - kupa
Znajdzie się może ktoś chętny na zrobienie szyby z poliwęglanu? (obrysowanie i wycięcie?).
Myślę że znajdzie się paru chętnych oprócz mnie.

TT nie kupię chociażby dla zasady, że za byle kawałek badziewia chcą duże pieniądze

jaro 08.04.2008 11:44

Tez jestem zainteresowany taka oslona moze jakis posiadacz wzuci zdjecie i wymiary?:zdrufko:

wieczny 08.04.2008 17:58

Niech mnie przekona o ZDECYDOWANYCH plusach tego wynalazku. Mało AT na razie podróżowałem, doświadczenia nie mam. Głównie chodzi o zbicie lampy, czy coś innego?

Misza 08.04.2008 18:29

Chodzi o ochronę lamp... jak jedziesz za kimś to kamienie spod jego koła sypią się jak szalone. Chociaż przed np wyrwaną z ziemi cegłówą toto nie uchroni

Bartekkk 08.04.2008 20:15

No i ja bym sie pisał na tą osłonke.

wieczny 08.04.2008 20:45

Jeśli cena przewyższy koszt lampy z fiatopoloneza i odrobiny sylikonu to dam se spokój ;).

Kuba 08.04.2008 23:31

Pokażcie mi jakieś fotki :)
nie wiem jak tego poszukać. Jak już bawię się w produkcję... to może powalczę z osłoną... :)

Kuba 08.04.2008 23:44

Jeszcze jedno? Osłona z przezroczystego materiału, czy z siatki? :>
mam:
http://www.africatwin.strefa.pl/okulary.html
to coś takiego? Czy w AT rd07 są jakieś miejsca do mocowania? mam rd04, więc nie widzę. Jeśli mogę prosić, zróbcie mi fotkę przodu rd07? :)

newrom 09.04.2008 01:21

Cytat:

Napisał wieczny (Post 2784)
Jeśli cena przewyższy koszt lampy z fiatopoloneza i odrobiny sylikonu to dam se spokój ;).

Myślę że tą osłonę to się robi na wypadek wyjazdów w czasie ktorych dostęp do lamp fiata/Borewicza/ebay.de jest utrudniony lub niemozliwy.

;)

Pozdr
newrom

Tramall 09.04.2008 02:14

Chętnie zakupię osłonę na lampy do Rd07a ponieważ poprzednia osłona (z siatki) poszła wraz z Afryką do ... Kuby :D

Kuba 09.04.2008 09:56

Cytat:

Napisał szymek (Post 2858)
Chętnie zakupię osłonę na lampy do Rd07a ponieważ poprzednia osłona (z siatki) poszła wraz z Afryką do ... Kuby :D

Szymek! obiecuję, że jedna z pierwszych osłon (o ile zacznę je robi) jest twoja! :)

myku 09.04.2008 22:26

tez byl bym zainteresowany kupnem takiej oslony.tylko ktora jest lepsza.wiem ze z ta z pleksi nie wolno jezdzic po drogach.jest zakaz.przynajmniej w niemczech.pisalbym sie na siatke.biala.

chomik 09.04.2008 22:42

Cytat:

Napisał myku (Post 2981)
tez byl bym zainteresowany kupnem takiej oslony.tylko ktora jest lepsza.wiem ze z ta z pleksi nie wolno jezdzic po drogach.jest zakaz.przynajmniej w niemczech.pisalbym sie na siatke.biala.

ooo ciekawy ten zakaz.. to pewne ?

wieczny 09.04.2008 22:54

W Polsce czepiają się kratek za to...

chomik 09.04.2008 23:00

Cytat:

Napisał wieczny (Post 2992)
W Polsce czepiają się kratek za to...

na jakiej podstawie ?

Dzieju 09.04.2008 23:20

Zapytam jutro czy jest podstawa prawna i jaka jest interpretacja drogówki w sprawie zasłaniania reflektorów.

wieczny 09.04.2008 23:31

Na przeglądzie pan diagnosta kręcił nosem strasznie i powiedział, ze to niedozwolone.

Kuba 09.04.2008 23:33

do kratki? nie mogą się czepiać, przecież mają to też w terenówkach i TIRach. Plexi może tak, PC-lity nie powinien zmienić jakości oświetlenia, odbijać itd. Wydaje mi się, że wystarczy taką osłonkę sprawdzić na badaniu technicznym.

wieczny 09.04.2008 23:43

Cholera go wie, ja tam mam swojego diagnostę :D. Do rany przyłóż człowiek, motocyklista.

giziu 10.04.2008 00:07

Jeździłem dwa lata z siatką i żaden diagnosta się nie przyczepił do niej.
Moja siatka poszła też z Afryką do luda i bardzo chętnie do nowej zakupie. W Białej i Bieszczadach siatka uratowała oczy motóra przed kamieniami.

Pastor 10.04.2008 08:34

Cytat:

Napisał wieczny (Post 3008)
Na przeglądzie pan diagnosta kręcił nosem strasznie i powiedział, ze to niedozwolone.

Coś upierdliwy ten diagnosta. W terenówkach jest tak, że na wszystkie podobne szpeje od zeszłego roku (chyba) trza mieć homosexualizację czy coś, ale NIE DOTYCZY urządzeń do osłaniania świateł o masie mniejszej niż 0,5 kg. Więc siatka się łapie, no chyba że ktoś ma cięższą ;)

Dzieju poszukaj tej ustawy jak możesz, a Wieczny ją sobie wydrukuje, zwinie w rolkę i zrobi oklep temu diagnoście :D

Zdrowia!
:hello:

wieczny 10.04.2008 09:23

Ogólnie to sie chłopaki na stacjach nudzą trochę... Kiedyś mi jeden taki badał emisję CO w spalinach (albo czego innego co się na stacji mierzy). W Uralu z 1970. Szczęka mi opadła.

Opadła jeszcze niżej jak się okazało, że wsjo w normie :D.

Pastor 10.04.2008 10:39

Cytat:

Napisał wieczny (Post 3056)
Ogólnie to sie chłopaki na stacjach nudzą trochę...

To daj im do poczytania Dz.U.2007.192.1393.pdf [PDF, 322 kB], a tam w pkt 5) będzie że kratki na reflektory o masie mniejszej niż 0,5 kg nie musza mieć homologacji. Dotyczy to wprawdzie aut, ale zawsze jakas podstawa prawna jest.

Zdrowia!

wieczny 10.04.2008 13:03

Orajt wunderbar!

Pastor 10.04.2008 15:01

Cytat:

Napisał myku (Post 2981)

Myku, Ty masz Afri na szkopskich blachach, czy na polskich? Jak na PL to nie mają prawa się czepiać.
Zdrowia!

Jarek 10.04.2008 15:04

właśnie, też mam to samo co Szymek...więc chętnie łyknę taką osłonę...

PiotrVN 10.04.2008 15:42

Witam

tak dla informacji jako że mam osłonę z siatki

fakt pomaga i nawet czasem chroni :)
ale ma i wady światło i tak nie najlepsze
rozprasza się na siatce

zdecydowanie polecam PC ( poliwęglan)

pozdrawiam

wieczny 10.04.2008 15:43

Cytat:

oczywiście w wannie popływać
Nieprzerobiona włoszka?

Bonjour 11.04.2008 22:15

A ile byscie dali za za taka osłone z siatki lub poliwenglanu ??? Moze sie po majowym weeku tym zajme.

Truck 12.04.2008 09:52

Jak z jakiego poliwęglanu to i ja łyknę
Mam "poniemiecką" AfricaQeen i problem jest taki że jak trzeba umyć światła to trzeba ściągać tą osłonę a żeby ja zdemontować to trzeba ściągać czachę. A pozatem jeszcze niemczur powiercił dziury w czasze żeby ja przykręcić na 2 śruby. fuj

rafcio 12.04.2008 12:04

Cytat:

Napisał wieczny (Post 3056)
Ogólnie to sie chłopaki na stacjach nudzą trochę... Kiedyś mi jeden taki badał emisję CO w spalinach (albo czego innego co się na stacji mierzy). W Uralu z 1970. Szczęka mi opadła.

Opadła jeszcze niżej jak się okazało, że wsjo w normie :D.

Właścicielowi Urala czy diagnoście?

wieczny 12.04.2008 14:20

Mnie :).

barthez 12.04.2008 14:48

Cytat:

Napisał Bonjour (Post 3346)
A ile byscie dali za za taka osłone z siatki lub poliwenglanu ??? Moze sie po majowym weeku tym zajme.

w holanie mają z PC za 120zł, także jeżeli będzie do 70-80zł napewno będą chętni.
Ja stawiam się pierwszy w kolejce:hello:

jochen 12.04.2008 23:06

Ja poliwęglan też, bardzo chętnie.

myku 13.04.2008 00:22

z tego co wiem to pleksi nie dostaje w niemczech ABE.tak wiec nie jest dopuszczana do ruchu drogowego.tylko w teren i na zawodach.ale co do kratki to nic mi nie wiadomo co do zakazow.dlatego jesli juz to wybieralbym kratke

myku 13.04.2008 00:25

Cytat:

Napisał Pastor (Post 3126)
Myku, Ty masz Afri na szkopskich blachach, czy na polskich? Jak na PL to nie mają prawa się czepiać.
Zdrowia!

na szkopskich.dlatego wszystko ma byc tak jak oni mi powiedza.wlasna inicjatywa i fantazja tworcza jest nie wskazana,dokladniej zabroniona:mad:

Bonjour 13.04.2008 09:39

He jak to kosztuje tylko 120 zł to po co sobie dopinaniem własnej produkcji zawracać dupe. Tym bardziej ze poliwenglan jest zajebiście drogi, pleksi to wogóle w rachube nie wchodzi, chyba że jako osłona Tripa :) a gdzie jeszcze mocowania, pojedx przywieś nie wyjdzie taniej przynajmniej nie duzo. Bez sensu.

Ropuch 13.04.2008 09:47

Swiete slowa Bonjur...koszt produkcji 80zł wstepnie....u mnie we wsi metr2 poliweglanu to koszt ok 150PLN....a gdzie ciecie, podkladki z plastkiu...mocowania blaszki itp?! pozniej wysylka, stawianie browaru za robote itd !!!!
Moim zdaniem szkoda czasu...wydajesz 120zł i masz klopot z glowy-zakladasz i smigasz...na CH... sobie zycie utrudniac ??? Tym bardziej ze koszt 120zł moze byc pomniejszony o np rezygnacje z jednej sobotniej pizzy i piwa :)
Osobiscie dla mnie strata czasu i za duzo pierd.... no chyba, ze ktos lubi wyzwania :)

barthez 13.04.2008 11:49

eeeeee, no ale z rezygnacją z piwa to przesadziłeś:zdrufko:

chomik 13.04.2008 12:46

Zgadzam sie z Ropuchem....pojedynczo nie oplaca sie pierd... chyba ze ktos zrobi ze 20 sztuk.... ale komu sie bedzie chcialo....:spam:

Gregor887 13.04.2008 13:23

Witam. Potrzebuję rysunek takiego okulara z poliwęglanu. Jutro mogę podać cenę wykrojonego.

Dzieju 13.04.2008 20:29

Od strony diagnosty wygląda to tak że dodatkowe elementy powinny mieć homologację/zezwolenie pod kątem bezpieczeństwa pieszych.
Np brak ostrych krawędzi lub innej konstrukcji mogącej spowodować dodatkowy uszczerbek w pieszym.
Mowa o kratkach, otóż jeśli są one takie jak robią firmy aksesoryjne czyli na okrągło bez kantów i ostrości to właściwie nie ma przeciwwskazań do stosowania.
O ile motocykl podjedzie na stację diagnostyczną i diagnosta sprawdzi czy aby struga świetlna nie jest zbyt mocno zakłócona lub rozproszona.
Dlatego ramka kratki powinna być nieco szersza niż obrys reflektorów.
Dobra opcją jest zastosowanie mocniejszej homologowanej żarówki ( np +50% tylko białej ) która zrekompensuje zastosowanie kratki.
Wszelki wynalazki żarówkowe dla tjiónignofcuf :haha2: ( czytaj tuningowców )
niebieskie , różnokolorowe i inne badziewie po pomiarach potrafią mieć o 30% mniej światła niż najzwyklejsza H4 , a o linni rozłożenia snopa światła to juz lepiej nie mówić ......
Trochę inaczej się mają osłony pełne z tworzywa, ono musi być koniecznie homologowane aby plastik nie zakłócał oświetlania drogi , nie rozczepiał snopa światła co powoduje brak oświetlania drogi i oślepianie innych.
Byłbym ostrożny w stosowaniu przypadkowych tworzyw na pełne osłony, bo na drodze brak papieru na to może sie skończyć koniecznością demontażu na drodze albo zatrzymanym dow rej.

giziu 13.04.2008 20:47

Dzieju, jeszcze nie widziałem i nie słyszałem, żeby diagnosta sprawdzał światła w motocyklu, zresztą jakim urządzeniem ma sprawdzić...tym do samochodów? chyba nie bo tak wysoko nie sięgnie.

myku 13.04.2008 21:12

moj diagnosta sprawdzal mi zawsze swiatla w motocyklu.zawsze byly zle ustawione i zawsze mowil zebym je sobie poprawil.ale podbijal przeglad

Dzieju 13.04.2008 21:23

Cytat:

Napisał giziu (Post 3604)
Dzieju, jeszcze nie widziałem i nie słyszałem, żeby diagnosta sprawdzał światła w motocyklu, zresztą jakim urządzeniem ma sprawdzić...tym do samochodów? chyba nie bo tak wysoko nie sięgnie.

Urządzenia do sprawdzania świateł maja zasięg ok 150 cm w górę......
myślisz że afryka ma wyżej reflektory?
Cóż na świecie jest całe mnóstwo papraków i pseudo fachowców którzy olewają rzetelne wykonywanie swoich obowiązków a zależy im tylko żeby klient zostawił kasę i stad się potem biorą dziwne opowieści.

Dzieju 13.04.2008 21:27

Cytat:

Napisał myku (Post 3609)
moj diagnosta sprawdzal mi zawsze swiatla w motocyklu.zawsze byly zle ustawione i zawsze mowil zebym je sobie poprawil.ale podbijal przeglad

ten diagnosta jest zobowiązany do wyregulowania świateł jeśli zachodzi konieczność , za to płacisz zostawiając mu pieniądze za badanie , to on posiada przyrząd a nie ty w domu żebyś sobie to sam robił.
A jak nie potrafi albo boisz się że ci coś pod czachą popsuje to ustaw sam ale na jego przyrządzie.
Tak się właśnie uczy nierobów że można ignorować klienta.

daniel_87 01.02.2009 12:22

Czesc, kolega z forum TA ma opcje zrobienia oslon na reflektory, pisalłby sie ktos na to?

mam jeszcze prośbę potrzebuje foto takiej oslony od frontu , fotki w strefie sa za male niestety

Pawel 01.02.2009 15:16

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 3621)
ten diagnosta jest zobowiązany do wyregulowania świateł jeśli zachodzi konieczność , za to płacisz zostawiając mu pieniądze za badanie , to on posiada przyrząd a nie ty w domu żebyś sobie to sam robił.
A jak nie potrafi albo boisz się że ci coś pod czachą popsuje to ustaw sam ale na jego przyrządzie.
Tak się właśnie uczy nierobów że można ignorować klienta.

Popieram.

hans 02.02.2009 08:40

Cytat:

Czesc, kolega z forum TA ma opcje zrobienia oslon na reflektory, pisalłby sie ktos na to?
siatka czy poliweglan?

ale generalnie ja bym sie pisał

eRTe 02.02.2009 11:10

Cytat:

Napisał daniel_87 (Post 41885)

mam jeszcze prośbę potrzebuje foto takiej oslony od frontu , fotki w strefie sa za male niestety

Witam,
dodaj mnie do chętnych. Jakieś foto podeślę na priv.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26.