![]() |
Rd03 słabe ładowanie
Nie wiem czy w trójkach to normalne , ale wydaje mi sie że w mojej ładowanie jest jakies słabe . Aku normalnie ma 12.5 v . Po odpaleniu ( miernik na klemach aku ) napięcie powoli , a ze światłami jeszcze wolniej pnie się do 13.6 v max i dalej nie wzrasta. Na moje to powinno być jakies 14.5 V . Co sprawdzić? Uzwojenia alternatora omomierzem na przebicie do masy i napięcie przemienne między fazami ? W DR miałem tak że wymieniłem regler a okazało się że "upieczona" jest jedna cewka w alternatorze . Nie wiem jak xrv 650 ma mieć prawidłowo.
|
13.6 na światłach i wolnych obrotach jest ok.
|
Jest dobrze jeśli o wolne obroty, nie pamiętam dokładnych wartości ale coś takiego
Ile masz na wolnych bez świateł? Ze światłami? I na obrotach (z i bez)? |
I znalazłem przyczynę !! :):)
Poszłem do garazu zeby posprawdzac te napięcia na wyższych obrotach , ale cały czas od początku czułem że coś jest nie ok z prądami w mojej trójeczce . Światła takie jakieś żółto pomarańczowe , ale tłumaczyłem to sobie tym że pewnie to taka przypadłość trójki . Odpaliłem , miernik no i pomiary . Na światłach było tak ; 1200- 11.8V 2000- 12.2V 3000- 13.0V 4000- 13.8V 5000- 14V Bez świateł 1200 - 13 2000- 13.5 4000- 13.6 .. Wiedziałem że coś jest nie tak a spodziewałem się najgorszego , że cewki / uzwojenia się poszły j..ać . Więc Rozpinam kostkę z trzema zółtymi przewodami co ida do altka - nie da się rozłączyć - na siłę poszło , ale co się okazuje . Kostka od wewnatrz tragedia . Postapiane wtyki i zwęglone no i zwarcie między 2 fazami właśnie w tej pi..dolonej kostce . Myślę sobie , jak było zwarcie to i uzwojenia tez poszły się j..ać . Kostki odciete i w śmietnik od razu . https://images81.fotosik.pl/287/0f9b12095cecf5b7gen.jpg Że przez takie goowno tyle problemów .. ale miernik , omy i chwila prawdy . Do masy przebicia brak :) między fazami taka sama rezystancja :) Po odpaleniu na przemiennym napięciu mierzone takie same napięcia między fazami tj koło 17V :) Jednak HONDA to porządnie te silniki robi :bow:- Cewki pomimo zwarcia się nie spaliły a już widziałem zwalanie dekla , wymiana cewek itd .. . Czyli co - kostki robiły problem to się ich pozbywam . Lutownica i robię to co uczyłem się na praktykach - cyna i pobielanie końcówek , koszulki termokurczliwe , lutowanie żółty na żółty :D https://images84.fotosik.pl/286/c2134ac270890b60gen.jpg No i chwila prawdy ... silnik odpalony , światła włączone i .. 1200 - 13 V od 2000 do 6000- 14.4 V :D:D:D:D:D A światła nabrały ładnej białawej barwy w końcu . Cieszę się że to tylko taka pierdoła i obeszło się bez grubszych napraw tak jak miałem w DR . Sprawdzcie sobie jak wygląda wasza kostka - ta od regulatora co idzie z żółtymi 3 przewodami ( górna ) jak jest podejrzenie ze z ładowaniem cos nie tak . |
Mało czytasz forum, my to znamy i wiemy. Pierwsze to podanie prawidłowych objawów. W poście pierwszym napisałeś że ładowanie ma 13.6 co jest prawidłowa wartością na wolnych obrotach przy włączonych światłach.
Pozdro |
Wczoraj tak pokazało 13,6 V. Dzisiaj 11.8 na tych samych obrotach i obciążeniu .
Po wcisnięciu stopu było jeszcze gorzej . żeby osiągnąć te 13.5 v trwało to chwilę dłuzszą , teraz jest od razu , niezaleznie od obciążenia . Opisałem problem bo moze komuś sie przyda to i pomoże . Pozdro. |
Problem = kostka :)
|
Nie myślałem że zmiana malowania tak szybko zadziała. Taka karma :)
|
No to Widmo80 podpowiem Ci jeszcze jedno. Jesli miales przyjarana kostke z pradnicy to sprawdz rowniez kostke zasilajaca przekaznik rozrusznika.
Pozdro |
Cytat:
Dzieju -Nie myślałem że zmiana malowania tak szybko zadziała. Taka karma zmiana malowania wyszła na + a dokładnie na + 14.4 V :D Dzieki Dubel - codzziennie sie uczymy czegos nowego . |
problem kostki opisany był na tym forum pewnie za 100 razy, ale dobrze że i Ty wrzuciłeś swoje fotki - Im więcej tym świadomość większa a poczciwym AT i TA lat nie ubywa.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
To ameryki widzę nie odkryłem :D Dobrze że zwarcie w kostce nie popierdoliło innych rzeczy . Zapobiegawczo pozagladam dzisiaj do innych wtyczek i przepsikam jakimś kontaktem czy nawet zwykłym wd40 żeby odchamić .
To jeszcze w temacie . Czy regulator , a to co mam wygląda na oryginał ma mieć styk z masą ( radiator ) czy nie ? |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Ze schematu wnioskuję że styku z masą ma nie być , no chyba że ma być, to juz co innego :D
Tak sie zastanawiam |
Obudowa reglera nie ma styku z masa. Zielone to masa. WD40 to chujowka nie nadajaca sie do niczego. Istnieje od lat ale nie bardzo wiadomo do czego sluzy. Wyrzuc to i wiecej nie kupuj. Homeopatia :)
|
12,5 v akumulator ?
trochę mało, kiedyś czytałem że od 12,6 poniżej zaczyna się zasiarczać. Co najmniej 12,8. Chyba że aku jest stary to już może nie trzymać jak należy. Są w sumie prostowniki regenerujące ale czy to prawda kto wie. np. Ctek 5.0. |
Prostownik regenerujacy :) brzmi prawie jak pompka do penisa :) co niby ma 'regenerowac' takie cudo?
|
Cytat:
Szynszyl - nie gadaj WD40 sprawdza się u mnie dobrze zamiast pasty do butów ;) Poważnie , Moje trapery jak umyte i sucze juz spsikuje wudekiem i mam fajny wygląd , nie przemakają i robie to 10 sekund , bez pastowania , czyli do czegoś tam sie nadaje :D Co do ładowareczek z lidla cudownych , to ja tego nie uważam - uzywam prtostownika " normalnego" z pokrętłem i amperomierzem - niezawodny . A aku jak pada to się wymienia - nie wymienia sie przxeciez co sezon . |
Problem ładowania w mojej trójce powrócił .
Napięcie na żółtych kablach ok . Reszta kostek ok - przeczyszczona. Ładowanie chwilami jest , ale częściej nie ma . Regulator gorący jak sqr....syn .. Nie mam pomysłu co może być nie tak . Jak zapalę światła to na wolnych obrotach spada nawet do 11v a na wyższych już całe 12.6v :vis: Regulator wygląda na oryginalny jeszcze . Co może być powodem ? Jakaś kostka gdzieś przy zegarach ? Ewentualnie od którego transalpa by pasował regler |
Transalp 650- więcej lutowania i roboty z adaptacją.
Transalp 700- szybko i bezboleśnie. http://allegro.pl/transalp-700-09r-r...07323250.html# |
Dzięki Artek za pomocną pomoc :)
Ja obstawiam że to wina regulatora , no bo co innego ? Aku nie wiem ile ma . Edit. Dzisiaj , zanim kupiłem regulator , zajrzałem jeszcze do aku , i się okazuje że sucho .. Po taniości na razie ( destylowana woda 1.60) uzupełniłem , podładowałem i wydaje się że wróciło do normy . Troche tak pojeżdżę i zobaczę czy problem jest dalej . Edit 2 Zakupiłem regler od trampka 600( wolę jęździć z czymś co zrobiła honda i w końcu mam 14,5 V w porywach do 15V Ale tylko pod pełnym obciążeniem :) Wszystko polutowane ; myślę że będzie już ok . |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:12. |