![]() |
Ukraina na ciężko - trasy i miejsca.
Witam
Planuje za niedługo wybrać się na Zakarpacie na kilka moto. Same grubasy : Trampek, Tenera , GS 1150 itd. Chcemy jak najwięcej przejechać w offie, najlepiej wyjazd na połoniny itd. Spanie pewnie namiot na Równej . Przejazd przez granicę pewnie Ubla (Słowacja/Ukraina). Cała wycieczka pewnie koło 3 dni. Proszę o polecenie dobrych tras (może jakieś mapy, tracki) terenowych dla cieższych moto. Mogą być trudniejsze. Pozdrawiam |
Zrób Chopie najpierw rekonesans na którejś z najbliższych imprez forumowych. Potem podejmiesz decyzję o stopniu upodlenia kumpli lub o zmianie kumpli .
Pamiętaj o szanowaniu Ukraińców - to oni są gospodarzami. Udanego wyjazdu |
Jak chcecie jak najwiecej przejechac w offie, to zmienice motocykle.
najwyzej, ze hccecie jak najwiecej czasu spedzic w offie, wtedy przejazd terenem, najlepiej jakas rzeczka lub blotem i czasu wam braknie, Wjazd na polonine Rowna mozliwy, ale to nie off, tylko ON, bo jedziesz przeciez po drodze utwardzonej- czyli po betonowych plytach. Na gs1150 w sam raz, o ile to Wasz pierwszy wyjazd w Karpaty Ukrainskie |
Ehhh a może zamiast porad na czym jeździć, jakieś wskazówki tras zgodnie z tematem?
Nie, to nie pierwszy wyjazd na zakarpacie. |
Odezwij się do magyar'a - jest z Twoich okolic i Zakarpacie mu nie obce ;)
http://africatwin.com.pl/showthread....enduro%BFn%F3w |
Z magyarem dobrze się znamy więc na pewno od niego trasy wezmę.ale pomyślałem że zapytam jeszcze na forum.
|
drwalu4 podepnę się pod temat jeśli nie masz nic przeciwko aby nie zakładać nowego wątku o podobnym temacie gdyż też za miesiąc się wybieram pytanie jechał ktoś tą trasą wzdłuż granicy -Terło, Rosochy, Nanczułka Wlk. Sosnówka, Tycha, Gałówka, Mshanetes, LopuShanka, Bereżek, Dniestryk Dębowy, Boberka, Szandrowiec, Jabłonka Wyżna, Tureczki Niżne, Verkhnii Turiv, Użok, MacyjBreznyj
|
Jechaliśmy kiedyś z Wojtkiem cześć trasy jest przejezdna drogami wioskowym, a części nie zrobisz bo to góry i lasy poza tym strefa nadgraniczna . W Boberce posterunek Ukraińskiej straży granicznej. Trasa dość ciężka i dużo kluczenia jak ktoś nie zna.
|
Dzięki smigacz. Małe pytanko jeszcze- pogranicznicy UA czepiali się czy bez problemu można przejechać, a odnośnie trasy to git tam gdzie kończy się asfalt zaczyna przygoda.
|
Asfalt to Ty tam dużo nie zobaczysz:). Niedaleko Bóbrki zaczyna się Użański Park Narodowy. Co do pograniczników nie ugadniesz. Do Bóbrki dojedziesz przez Jabłonkę Niżną i Wyżną innej drogi nie znam :(
|
Ok dzięki zobaczymy jak będzie. Już odliczamy czas do wyjazdu.
|
Odświeżam wątek o trasach, bo sam wybieram się na 4 dni +- jeden dzień na UA.
Będą dwie DR-ki, spanie pod namiotem ale nie pogardzimy łóżkiem i ciepłą wodą pod prysznicem. Czy ktoś byłby tak uprzejmy i podzielił się trasami? |
Kimaliśmy tutaj.
https://www.google.com/maps/contrib/...m3!8m2!3m1!1e1 Właścicel swój chłop, żarcie na miejscu, bania. Tras niestety nie mam, ale jak się wybieracie na jakis Pikuj czy coś to bez problemu ustalisz po mapie gdzie wystartować. Za tym hotelikiem jest fajna traska szutrowo/offowa do źródeł Dniestru. Widac na mapie satelitarnej. Sławek wam wszystko powie jak wam się zdarzy tam kimać. |
Dziękuję, plan się klaruje powoli. Startujemy 7 czerwca w poniedziałek rano, gdyby ktoś chciał dołączyć to zapraszam.
|
2 Załącznik(ów)
Polecam okolice Parku Narodowego Synewyr, a zwłaszcza odcinek Synewyr-Kolochava - Komsomolsk i dalej T0728...samo słodkie
|
7 Załącznik(ów)
Byli i pojeździli. Pogoda przez dwa dni była jak w ciepłych krajach, potem zaczęło padać i zawinęliśmy się w kierunku domu.
Na wjeździe ubezpieczenie i test PCR, na wyjeździe jest czas 24h na zrobienie testu antygenowego - obydwa dotyczą oczywiście Covid. |
ładne barszcze :)
widać na ile wegetacja tam jest wolniejsza. u nas w zacienionym miejscu już mają lekko ponad półtorej metra skurwencyny. a okolica śliczności. |
1 Załącznik(ów)
Jeszcze jedna fotka, podoba mi się.
|
Czyżby Krościenko już było otwarte?
Znaleźliście ten zjazd Ruskim Put'em ? |
jechali przez Korczową widać z mapy.
Krościenko podobno od 1.07. Ile kosztują te testy na granicy, ile PLN u UAH? |
Cytat:
|
Zjazdu niestety nie znaleźliśmy. Ogólnie nasz trak był trochę niespójny, były np miejsce którego nie dało rady przejechać, wbiłem DRke do połowy kół w błoto. Może to kwestia pogody. Jechała z nami nowa Tenera z kolegą, który pierwszy raz był na UA. Swoją drogą, po tym wyjeździe postanowił ją sprzedać i kupić coś lżejszego :-) Chciałbym już tam jeździć regularnie przynajmniej raz w roku.
Krościenko zamknięte. Wjechaliśmy przez Budomierz, wyjechaliśmy przez Medykę. Bez problemu, na wyjeździe gadki âa dlaczego taki brudny, a to nie mój problem, a nóż to jaki wozisz itd.â Na wjeździe we wtorek rano żadnej kolejki, na wyjeździe była kolejka ale wbiliśmy się między autami na przód. Test PCR zrobiłem w Warszawie za 349 zł, a antygenowy w Przemyślu za 179 zł. Przy wyjeździe z automatu jest podawany do sanepidu do kwarantanny, ale masz 24h na zrobienie testu. Jak wyjdzie negatywny, placówka robiąca test informuje sanepid, że można zdjąć kwarantannę. |
Cytat:
|
Ma ktoś może jakąś wersję GPX ukraińskiego TETa? Na oficjalnej stronie jest "koming sun" i czekam na tego kominga i nic...
Dzieki z góry pozdrawiam trolik |
TET UA był kiedyś wrzucony i nawet go miałem w Garminie. Ktoś z naszych poleciał tym śladem ale po pierwsze to się nie nadawało na ciężkie tylko na liście i to dla ogarniętych, po wtóre ślad nie był przejechany w całości tylko w dużej części wyklikany i w terenie drogi nie było. Potem nastąpił jakiś armageddon pogodowy na UA , połamało tam drzewa i ślad wycofano. Tak mi zeznawał ówczesny opiekun śladu, nie pamiętam czy to ten sam co obecny.
Tutaj masz kawałek. My chyba też zahaczyliśmy kawałek tego śladu w 2017 lub 2016 ale był taki hardkor, że musieliśmy się wycofać. Pionowe podjazdy po śliskim nawet udało się jakoś pokonać na ciążkich ale dalej było nieprzejezdne bagno, motocykle tonęły a byliśmy w 2 Tenery i CRF1000. Musiliśmy walić na skuchę przez las żeby się stamtąd wydostać i finalnie odpuściliśmy dalszą drogę tym śladem. |
Niezła walka!:-) Jedziemy na cieżkich wiec pewnie za duzo nie powalczymy, ale chociaż zahaczymy:-). Mam trochę traków wiec w razie czego sie wycofamy i pojedziemy latwiejszymi drogami:-)
pozdrawiam trolik |
Znalazłem. Tutaj masz info jakie dostałem od tego kolesia.
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...9&postcount=17 A tutaj relacja chłopaków co się zapuściły. http://madeinenduro.com/2017/10/long...p/#prettyPhoto |
Dzieki!
Mniej wiecej to samo jest napisane na stronie TETa. Zobaczymy kiedy Ukraincy uwiną się z nowym trakiem...za tydzien wyjezdzamy wiec moze zdążą:-). pozdrawiam trolik |
Cytat:
|
Cytat:
pozdrawiam trolik |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:32. |