![]() |
Szyba akcesoryjna
Pytanie do użytkowników NAT z szybami akcesoryjnymi.
Jakie wybraliscie, czy warto wydac kase i konkretnie na którą? Jest ktoś, kto założył akcesoryjną szybę, a później wracał jednak do orginalnej? |
Ja mam oryginał i dokupiłem Batzen podwyższenie i jestem zadowolony..
|
1 Załącznik(ów)
Kupiłem PUIG lekko przyciemnianą.
|
kupiłem w RR jakąś akcesoryjną, nie podoba mi się, leży na półce, wróciłem do oryginału.
Potem kupiłem deflektor i też mi się nie podoba, leży na półce. Jeżdżę z samą oryginalną szybą |
też się zastanawiam nad czymś i coraz bardziej zaczynam myśleć o givi
https://static2.moto-tour.com.pl/pol...in-83734_1.png brzydka okrutnie ale wydaje się praktyczna |
Mnie też Batzen hula, lepiej mieć regulowaną, bo wtedy nie ma dylematów co zrobić jak zjedzie się z czarnego
|
Cytat:
Jakby co to podaję namiary na gościa: "Batzen Parts" Wolfgang Roth Kulmitzweg 14 95326 Kulmbach/Deutschland Mobil: +49 171/148 41 48 email: gsadventure@gmx.net |
Batzen tez stabilizuje tą poprzeczkę, na której niektórzy wieszają gpsa i mniejsza szansa na ułamanie, poza tym gps też nie drga, co bez batzena jest normą
|
Cytat:
Pozdrowienia D Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
A ja polecam x-creen mra tour. Zamocowałem tak że w najniższym położeniu jest równy niskiej szybie oryginalnej a na lekko podniesionym rozbija strugę powietrza na dwa i jest w miarę cicho. Wg mnie to najlepsze rozwiązanie bo jeździłem na kilku wersjach.
|
A jaka szybkę byście polecili do standardowej Afryki że standardowym siodłem dla rajdera 180cm?
|
Cytat:
|
Mam 191 cm, do standardowej dołożyłem niski deflektor i super.
|
szyba V-stream typ N 20058
Ja zamontowałem wysoką szybę hondowską. Jest ok jak jadę w zwykłym kasku. Jak jeżdżę w kasku z daszkiem to przy prędkości powyżej 120 km/h kask wpada w wibracje - wina daszka. Rozmawiałem z gościem, który miał podobny problem i stwierdził, że po zamontowaniu szyby V-stream typ N 20058 problem ustał.
|
Dzień dobry. Jak mam zamówić ten Batzen mam pisać do gościa ? Nie ma strony internetowej ? Jaki jest koszt z przesyłka ? Proszę o wskazówki, z góry dziękuję.
Cytat:
|
Możesz napisać na WhatsApp’ie albo napisać maila na podany adres w języku angielskim.
|
Mogę Ci odsprzedać batsen, kupiłem go na forum, mi osobiście lepiej się jeździ z szybą mra
|
Dziękuję za informację ale podajcie proszę cenę ...
|
Polecam Puig ale z deflektorem. W offie tylko na stojąco inaczej bardzo przeszkadza
Kuba |
Cytat:
|
Kuba, który dokładnie model masz na myśli i przy jakim wzroście 😀
Cytat:
Cytat:
|
Mam 178 cm po zamontowaniu o parę cm podniósł szybę w najniższym położeniu u mnie koniec był dokładnie na lini wzroku i to mi przeszkadzało, nie chciałem patrzeć na drogę, przez dwie szyby uważam że w pewnych sytuacjach może to zniekształcać widok na drogę
|
A ten wynalazek ktoś używał?
https://allegro.pl/oferta/szyba-tury...tem=7274430135 |
Czy ktoś widział jakąś fajna szybkę ale tak 3 razy krótsza od standardowej? Za gorąco mi się robi i chciałbym aby mi troszkę bardziej wiało :)
PS: znalazłem touratech, czy widział ktoś może inne? |
dodatkowe śruby do mocowania szyby
Szanowni - standardowa szyba w NAT mocowana jest 4 śrubami.
Wysoka szyba Hondy mocowana jest 6 śrubami. Pytanie moje - czy te dodatkowe 2 śruby można zanabyć tylko u Hądy czy może da się gdzieś poza serwisem. Drogie są te śruby ? |
Touratech ma adapter kit do atas.
|
Ja kupiłem całkiem podobne/podobnie spełniające zadanie śruby z kwasiaka w lokalnym sklepiku ze śrubami, a te gumki z gwintem ktoś kiedyś hurtem na forum sprzedawał ;)
|
Cytat:
|
Można zamówić w hondzie choć tanio nie jest, liczą osobno za każdą podkładkę, za dwie chyba prawie koło 100 pln zapłaciłem .
|
Albo można i tutaj:
https://www.ebay.co.uk/itm/Honda-Fai...3/131505370943 10 sztuk samych gumek 7 funtów plus przesyłka. Śrubki też można zamówić w komplecie jakie się chce. |
Cytat:
Może ktoś obyty wrzuci pls jeszcze tłumaczenie, bo nie jestem obyty z technicznym słownictwem: Flange button head - Fairing Pan head - No bolts, just wellnuts - Tak na marginesie, to szukam tych gumek z gwintem, bo oczywiście wpadła mi do środka jedna. Podobno to prawdziwy PIA, aby ją wydobyć. Mam taką rozsuwaną antenkę zakończoną magnesem, będę próbował jeszcze. Może ktoś ma patent na wyjęcie tegoż? |
Cytat:
Jeśli już to kup sobie manipulator z takimi wysuwanymi pazurkami - na aledrogo za 30-40 zł. Jeśli to nie poradzi, to zostaje rozkręcanie plastików, lub olanie i kupienie nowej nakrętki. |
Cytat:
No bolts, just wellnuts - oznacza, że zamawiasz same "gumki" :D Ja tam kupowałem same gumki bo mi też kiedyś wpadła :mur: |
Miesiąc temu płaciłem w Hondzie 14zł za szt.
|
Jeżeli kupujecie w serwisie to zapytajcie o gumki od najnowszej Afryki - pasują a mają znacznie szerszy kołnierz i już przypadkowo nie wpadają.
|
A korzysta ktoś z takiego rozwiązania?
https://allegro.pl/oferta/honda-crf-...app-9199339242 Sprawdza to się czy lepiej kupić Darkojada albo Batzena? Do crf1000 18â Mam 178 cm wzrostu. Co myślicie? Jazda raczej asfaltowa na siedzące, nie off na stojaka. |
Darkojadom mówimy stanowcze, proletariackie nie!
Ja mam 177, fabryczna szyba jest ok, tylko musisz sobie deflektor na bak przykręcić. |
Ja założyłem do siebie VStream. Rozmiar średni. Do tego deflektor (nietoperza) przysłaniający otwór przy lagach. Jest dużo lepiej jak na fabrycznym setupie.
|
Kombinowałem z różnymi, mam 186 cm. Vstream średni za wysoki, wysoka oem.za wysoka, zostałem z niską oem i darkojak. Jest ok.
Teraz szukam niskiej, tylko musi być cała przezroczysta. I z tym jest problem... Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Deflektor na bak ten forumowy polecasz? Może trzeba by połączyć siły i zamontować deflektor baku, i najmniejszy na seryjną szybę? |
Mam kask z daszkiem, konkretnie nexx xd1 I jak najbardziej działa. Zresztą czasem jeżdżę w starym uvexie enduro, który ma ogromny daszek i jest spoko.
inna rzecz, czego oczekujesz? Jeśli schowasz się całkiem za szybę, to kask nie będzie się dostatecznie wentylowal, co oznacza problemy w upały i kondensacje na szybie podczas jazdy w deszczu czy przy temperaturach jesiennych. Dla mnie idealnie jest wtedy, kiedy dmucha, ale głową nie szarpie i nie huczy w uszach. jesli chodzi o nietoperza, to zamawiałem forumowy, chyba Mada to organizował? Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Kupiłem w tym tygodniu średniego vstreama, skorzystałem ze słoneczka w środę, polatałem 2h i jest idealnie :D (mam 181cm, fabryczna kanapa w wyższej pozycji). Na najwyższym ustawieniu patrzę przez szybę, czego nie lubię, ale wystarczy ząbek lub 2 w dół i jest idealnie. Koniec huku w uszach i szarpania łbem. Dopiero teraz poczułem potrzebę nietoperza, tak się przyjemnie zrobiło. Mam założone fabryczne deflektory hondowskie. Dla mnie najwyższy vstream za wysoki, mierzyłem oba.
|
To ja dodam od siebie, że także mam średniego V-Streama i 184cm wzrostu. Dla mnie sam Vstream nie starczał, trochę tego wiatru wjeżdzało na kask. Tak do 100km/h to tam luz, ale przy większych prędkościach czułem lekkie wibracje i zwiększony hałas. Po dodaniu regulowanego Darkojaka i ustawieniu go w najniższej pozycji jest idealnie. Na asfalt patrzę nad szybami. Minus to niestety wjazd w teren, gdzie już trzeba patrzeć dużo bliżej i wtedy vstream mi przeszkadza.
|
Cytat:
|
Ja mam 191 cm wzrostu, siedzenie w pozycji wyższej. Oryginalna szyba podniesiona na max i jest ok jeśli chodzi o górę kasku. Jak opuszczę o 1 ząbek, czyli +/- 1cm to za dużo powietrza wpada w wentylację kasku i zaczyna się hałas, ale znośny (mówimy o prędkościach powyżej 120) Średni V stream od poziomu górnych śrub mocujących ma wysokość 24cm a oryginał 25,5 czyli przy moim wzroście w górnym maxymalnym położeniu średni Vstream będzie mi już hałasował we wlocie na kasku - taka moja dedukcja. Natomiast wysoki Vstream podobno ma 30cm od poziomu górnych śrub mocujących, czyli 4,5cm więcej od oryginału. Po opuszczeniu go w dół do minimum miałbym około 0,5cm więcej niż oryginał plus ochronę na barki i szyję której oryginał nie daje. Sory że tak się rozpisuję, ale wcześniej w Varadero dopiero 3 szyba mi przypasowała, nie chciałbym teraz przerabiać zakupu szyb tak samo i tracić kasę.
Podsumowując najbardziej pasowałby mi największy Vstream, ale nie mam póki co możliwości zobaczyć live jak to na moto wygląda, czy nie zrobi się z tego żaglowiec. Jeśli ma ktoś fotkę na 1100 średniego i wysokiego Vstreama to poproszę na priv jeśli to nie problem. |
Cytat:
LWG, Grzesiek |
Cytat:
|
Cytat:
Mamy do tego celu takie specjalnie przeznaczone miejsce ;) Powitalnia się nazywa :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:45. |