![]() |
Wycinanie heidenau k60 scout ->kostka
Doszły mnie słuchy, że nie którzy wycinają z tylnej opony heidenau k60 scout kostkę.
Z racji, że moja opona się kończy rozważam taką opcję. Poproszę o opinię osób, które dokonały takiej przeróbki. Może jakieś zdjęcia się znajdą? Dzięki. |
Wycinają,ale w nowych, zeby paska nie bylo, znajdziesz filmik na YT
|
Nie słyszałem o scoutach ale o klasycznych kostkach tak. Tu masz wątek z forum KTM: http://www.ktmracing.fora.pl/ogolnie...pon,16656.html
A tutaj filmiki z narzędziem Knobby knife... |
Piszą w wątku o obracaniu opony. Nie polecam, potrafią odpadać kostki jak się w połowie zużycia zmieni kierunek.
|
Zajebiste , czas zerknąc w stare graty.....:)
|
zaje
no i co, że potrafią, polak też umie! |
Wiec zrobiłem ustrojstwo do ciecia , opierdzieliłem oponę i jakoś to wyszło , teraz zobaczę czy kostki nie poodpadają jak troche je odchudziłem .
|
Gdzieś zobaczyłem wpis na forum żeby odwrócić oponę gdy zaczyna ząbkować. Po przejechaniu ok. 3tyś km moja opona przód tkc 80 przy Afryce tak właśnie wyglądała-choć naprawdę unikam asfaltu i ciśnienie zawsze ok.Po odwróceniu kostki są wszystkie kwadratowe a nie krzywo powycinane.Polecam i tak zrobię z kolejną.Nie spodziewałem się że taki będzie efekt.
|
pokaż zdjęcia:)
|
Na przedniej może zadziała, kolega pojechał na Ukrainę z tylną kostką obróconą to wyrwało wszystkie po jednym dniu, na gładko.
|
Co za pomysł?!
Następny krok to wycinanie w kasku wiertarka wentylacji.. |
Co za pomysł?!
Następny krok to wycięcie w kasku wentylacji wiertarka.... |
Jak zrobię z bliska zdjęcia tej opony to wyślę-choć to pewnie nie ten dział.
|
nie takie rzeczy ukraińcy robili
|
Ja także za namową Kociego obracam przednią tkc80 i każdemu polecam taki myk z tą konkretnie gumą oczywiście z przodu
|
5 Załącznik(ów)
Tak to mniej więcej wygląda.
|
Na TKC80 z przodu przejechałem obecnie prawie 15000 w większości po czarnym. Po 8K obróciłem i zrobiłem kolejne 7K. Podejrzewam że można tą operację wykonać co najmniej raz jeszcze i zrobić na TKC 20-25K latając po czarnym. Nie zauważyłem utraty przyczepności po obróceniu a jedynie większy hałas.
|
Skoro większosc robisz po czarnym to po co ci tkc80 na przodzie?
|
Nie jedna opone tak dojechałem.tylnie jak i przednie choć te ostatnie znacznie cześciej. Nic sie złego nie dzieje.
|
Cytat:
|
to ja chyba robię coś nie tak, bo mój TKC na przodzie ma grubo ponad 10 tys i nie jest wyząbkowany, a do końca mu jeszcze daleko :/
|
Cytat:
|
Cytat:
nic to, zapiszę się na jakiś kurs do ciebie na początku sierpnia ;) |
A może właśnie umi. Przód cały czas w górze to i opon nie zdziera
|
jaro nie hamuje, bo hamulce są dla tchórzy ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
...ale wziąłem sobie do serca maksymę kolegi Rumpla - Kto hamuje ten przegrywa! |
Zrobiłem sobie na szybko Homemade Knobby knife... ;)
TEST kostka PRZED https://i.imgur.com/XtFDESFl.jpg kostka PO https://i.imgur.com/u3K7d9hl.jpg |
Co to daje?
Albo inaczej - w czym pomaga |
Intuicyjnie spodziewam się, że będzie lepiej żarło... A w każdym razie takie jest założenie. W praktyce napiszę jak przeoram okoliczne pagórki :D
Czy pod Twoim pytaniem czai się antyteza? |
Ja też tak kiedyś zrobiłem elektrycznym nożem do chleba😝 to żonie spieprzylem nóż a sobie oponę.
Kostki latały w powietrzu jak gołębie 😉 |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:01. |