![]() |
Kosowo jak jest?
Witajcie,planuje wypad do Grecji we wrześniu i zastanawiam się czy jest sens pchać się przez Kosowo?Leciał ktoś w tym roku?
Może któryś z kolegów leciał i podpowie coś! Z góry dzięki! |
Dzień dobry! Zapraszamy do powitalni :-)
|
1 Załącznik(ów)
|
Byliśmy w czerwcu. Całkiem ładny kraj. Ubezpieczenie na granicy 10Euro za motocykl. Częste braki prądu, drogie połączenia telefoniczne. Nie trzeba paszportu.
|
Jak planujesz wyjechać z Kosowa przez Serbie to w paszporcie sparawdzali mi którędy wjechałem do Kosowa ( a wjechałem od strony Albanii) i duuuuży problem przez to miałem żeby mnie do Serbii wpuścili. Pogranicznik miły, uśmiechniety Pan z 40 min opowiadał mi o Serbii i że naprawde nie może mnie wpuścić. W końcu łaskawie się zgodził (ludzki Pan) i polecił mi żebym swoim kolegom w Polsce powiedział że nie można z Kosowa wjeżdżać do Serbii ot tak. Co też niniejszym czynię :)
|
Można wjechać na dowód, żeby uniknąć kosowskiej pieczątki w paszporcie. Ale to spore wyrzeczenie :)
|
Cytat:
Nam się w zeszłym roku nie udało na dowód (nie biometryczny był) udaliśmy głupa i "znaleźliśmy" paszporty tylko poprosiliśmy o niestęplowanie. Polecam warto. Wysłane za pomocą Nokii 3310 |
Z Serbii do Kosowa da się wjechać, a potem z Kosowa do Albanii?
|
W tym roku miałem Serbia,Czarnogóra, Albanii i Kosowo
Z Kosowa do Serbii. Nie czepiał się nigdzie ale o problemie przekraczania mówili prawie wszyscy których spotkaliśmy. Granice przekraczalismy na najmniejszych przejściach |
Dwa lata temu Serbowie mnie cofnęli za pieczątkę z Kosowa. Rok temu chciałem na dowód, ale nie biometryczny, więc dałem paszport i poprosiłem o niewbijanie pieczątki.
Udało się. Kosowo fajne. Trafiliśmy na hipsterski kamping. Właściciele wyglądali jakby przed chwilą zeszli z areny MMA, ale byli super mili. |
Daj namiary na ten hipsterski camping :)
|
7 Załącznik(ów)
Jak temat żyje, to mogę opisać w skrócie trasę mojego przelotu przez Kosowo od serbskiego Novi Pazar. Choć droga Nr 22 to asfalt, to jest dobrze: jest bardzo kręty i widokowy.
Załącznik 72479 Dalej drogą wzdłuż Jeziora Gazivoda i gdzieś tak w połowie jest maleńkie przejście graniczne Serbia- Kosowo. Tuż za jeziorem, w pierwszym miasteczku Zubin Potok, polecam skręcić w drogę 221 w kierunku Istog. Nie ma żadnego oznaczenia gdzie skręcić, trzeba pytać. Ja już wiem, że za mostkiem Załącznik 72480 Załącznik 72481 Pierwszy kilometr to masakryczne dziury, potem kawałek świeżutkiego, wąskiego asfaltu i wreszcie ze 20km porządnej, krętej drogi przez góry. Mnie się podobało Załącznik 72482 W Pec warto przejechać Rogovą Klisurę i wykąpać się w spienionej Bystrzycy. Załącznik 72483 Załącznik 72484 Góry w Kosowie są na północy i południu, więc szybki przelot do Prizren Załącznik 72485 i nocleg na przełęczy Prevale w kier. Macedonii |
Mieszksz tam bo coś przerwałeś?Dawaj więcej może pojadę.:D
Na Kosowo trza wykupić dodatkowe ubezpieczenie? |
Tak, ubezpieczenie podobno na granicy można kupić.
|
Czy można tam na dziko z namiocikiem się rozbijać?
|
Można.
|
Cytat:
|
Podobno od pojazdu.
|
1 Załącznik(ów)
Za motocykl. Pani w okienku powiedziała 15, ale pogranicznik, z którym wcześniej gawędziliśmy poprawił ją mówiąc, że 10 euro wystarczy.
Cytat:
takie noclegi to poezja Załącznik 78849 |
Cytat:
|
Byłem we wrześniu, wjazd od Macedoni. Żadnych problemów, na granicy ubezpieczenie kupione w budzie-kontenerze 10 euro za motocykl.
|
3 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 78855 Załącznik 78852 A więcej do osobistego odbioru u tej Pani Fotograf w Prizren w Kosowie :D Załącznik 78853 |
Dawaj namiary musowo zajechać!:D
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:48. |