![]() |
grzeje się w korkach
Witam! Mam pytanie... Niedawno kupiłem AT i dziś stałem w korkach. Grzje sie po czerwone pole. Gdy zagrzeje się do czerwonego włącza sie wentylator i tam zostaje. Spada dopiero jak sie ruszy. Płynu w wyrównawczym jest ok, w chłodnicy po korek za to oleju w silniku i 1,5cm za duzo! Może to?! Co z tym zrobić?:mur: Pozdrawiam
|
Nadmiar oleju raczej nie jest przyczyną ,ale ureguluj to bo za duzo tez niedobrze.Przypadkiem uszczelki moze wypluć. W jakim stanie jest AT? Często przyczyną grzania jest skopana regulacja gazników ,bądż zaworów. Płyn jak jest spracowany tez moze być powodem. No i czystośc układu chłodzenia wewnątrz i na zewnątrz. W sumie do tego poziomu oleju tez nie mam pewności. Jeżeli wentyl nie chce sie wyłączyc na postoju to lipa.
|
afryką w korkach..? :cold: no nieeee ;)
|
Cytat:
A tak przy okazji to zerknij do termostatu czy się przypadkiem nie przycina i sprawdź temp otwarcia( wprawdzie w AT to się raczej nie zdarza, częściej puszcza i jest za zimno), Sprawdż temperaturę włączenia wentylatora ( czujnik) bo powinien się włączyć ok 3/4 wskaźnika z nie na czerwonym, niezależnie czy masz czyste chłodnice czy zapchane od srodka i od zewnątrz nie powinien dopuścić do czerwonego pola. Wychodzi że ci się włącza za późno. A jeśli będzie się włączał prawidłowo a mimo wszystko temp wysoka to oczyść chłodnice z obydwu stron i wypłucz soty. |
dieki za pomoc..
ps. przebiegle zamontowalem na wymiane kierownice z tyłu w poprzek do kufra a i paru było k... co zajedzie droge specjalnie wic stałem jak pipka. Ale dzięki szydercy! ;) |
Mi się nie grzeje :)
Dwa, wiatrak jak się włączy co ma miejsce rzadko, to około 60% skali. Trzy, termostat od tico od 2005r działa dobrze :) Cztery, motorlife w oleju, i syntetyk też służą trzymaniu odpowiedniej temp :) |
Cytat:
|
Od 2005r co zmiane oleju. Całą butle jak leci :)
czemu ścierwo..? :) |
Motorlife/autodoctor itp wbrew pozorom podnosi temperature wrzenia i poprawia wlasnosci smarowania ... kiedys bylem na prezentacji tego czegos i mnie przekonaly testy jakie robili ...
byla sobie kropelka oleju i kropelka oleju z motodoktorem/motorlife do obracającej się tulejki przytknięto dwa pręty pod sporym naciskiem w miejscach gdzie byly te kropelki, po jakims czasie olej sie wygotowal ... stracil swoje wlasciwosci i zaczal sie metal juz mocno grzac ... tam gdzie bym olej z motorlife ponad 2 razy dluzej wytrzymal zanim doszlo do efektu na samym oleju. Mow co chcesz, poki co nie zalewam tego jeszcze do mnie, ale sam test mnie przekonal i w katamaranach leje to. |
widziałem te testy , faktycznie z tym dodatkiem tarcie było sporo mniejsze
|
ta ra ra ra :)
szczegół w próbkach a nie oliwie tkwi :) ale co tam ja kiedyś widziałem jak gustlik gwoździa na palcu zawinął :) |
tzn ja tego tarcia nie zmierze itd ale jest jeden efekt wtórny od lania tego ścierwa :haha2:
silnik nie hamuje silnikiem :) toczy się bez gazu na biegi jak auto prawie :) wiec chyba to działa jakoś :oldman: |
Cytat:
|
Nie wierzę, ze mówisz serio :D.
Konrad, właśnie nie wierzę, że takich podstawowych rzeczy kolega nie wie ;). |
Cytat:
|
Nie bedziesz musiał, w niedziele 26 bedziesz miał za darmo i to w Wawie.
|
Dzieju też coś mówił
Ciekawe ile na 15 lat koni zwietrzało ;) Wyjade rano z Wilgi i ustawie się w kolejke i zobaczymy |
Cytat:
|
rambo nie jesteś sam ja też leje . Jak przekonałem się o znakomitych wlaściwościach motrlaifu to już przy:beer2:
|
A czy ten Motorlife to nie jest przypadkiem mniej więcej to samo co to :
http://moto.allegro.pl/item600552753...kiem_mos2.html |
Ja się nieznam ale z jednym i drugim miałem styczność i działaja podobnie. Nawet w wolnossącym dieslu :)
|
Jedno bym dodał od siebie bo tak czytam i czytam a nikt nie zauwazył ze wszystkie te środki sa do silników spalinowych z suchym sprzęgłem a nie jak w wiekszosci motocykli mokrym czyli w kapieli olejowej co może powodowac zaklejanie sie okładzin korkowych co może powodowac w skutku slizganie sie sprzegla lub jak pisał rambo brak efektu hamowania silnikiem co jak mozna wnioskowac może byc spowodowane własnie przez uślizgujace sie sprzeglo. Nikt z ludzi ktorych znam scigajacych sie w sportach motorowych nie stosuje!!!! tego typu środków do motocykli i żaden serwis nie stosuje tego jak równirz nie zaleca tego typu substytutków.
Pozdrawiam RED. |
Ja się też na tym długo zastanawiałem, traktując "wynalazek w technologi super rejli" czyli ten motorlife jako turbinke kowalskiego do Malucha :haha2:
Czy nadaje i jaki sens w ogóle :) Zachęcił mnie Paliguma z Olek Motocykle w Warszawie, mówiac ze leją to co wymiane do lekkich enduro i krosówek dwusówych którymi popylają poza drogami pewnie :) Ale one też chyba jak mi się zdaje mają mokre sprzęgła, bo to nie są chyba Ducati Multistrada ;) Padło mi kiedyś sprzędło w TA i pamiętam mniej wiecej jak to się zaczeło dziać co było i jak sprzęgło już było potem kaput. No wiec lejąc to ścierwo ;) jak Konrad mówi od 2005r nie zauważyłem by ze sprzegłem coś się działo narazie a przejechałem tak już ponad 50 000km. Coś taki przebieg może powiedzieć bo znajomi co mają faze na oszczędzanie i kupuja tanie oleje nawet syntetyczne poukręcali korby panewki w podobnych sprzętach do Naszych :Sarcastic: Reasumując po kilku piwach, z efektów jakie dało się zauważyć po 2ej czy 3ej wymiane oleju + to ścierwo, że przy jeździe po lesie i piochu inne AT miały zapięte po 60/70% skali temp wody i ziejące po prawej nodze wiatraki, a u mnie nie dochodziło do połowy skali, a jechaliśmy razem. Dwa że moto po daniu w palnik gazem wkręca się do odcięcia czyli z 1200 do 8500 RPM szybciej niż kiedyś, choć to może być nie miarodajne bo mam przelotowy tłumik. Trzy, wspomniane wcześniej słabsze hamowanie silnikiem, tu trzeba by kupić za grosze nową uszczelke pokrywy sprzęgła i zajrzeć co tam po 15 latach się dzieje ale to się wiąże również ze zdjemowanie chyba kolektorów a niechce się dłubac w tym. Ale w zime kto wie :) Może zajrze, hgw ;) |
Kiedyś zastosowałem podobny preparat w swojej Vectrze i dało się zauważyć po wskazaniach zużycia paliwa jak i po pracy silnika że ma bardziej ślisko oraz spala nieznacznie mniej.
To mniejsze spalanie to nie był jakis tam szok ale ok 7 może 8%. Faktem jest że chyba producent nie opisuje przydatności do sprzęgiel mokrych , przynjamniej ja nie znalazłem takiej informacji. Co do oleju to przeciez też są takie które mają skład pod sprzęgła mokre a nie zaleca się stosowania np olejów samochodowych ktore to maja sucho w sprzegle. Rambo stosuje to już długo i gdyby miało to jakiś negatywny skutek na sprzegło to pewnie by to wyszło ale to tylko rozwazania. Bo nie bardzo jest jak to sprawdzić, nie da się porównać ile kto zrobił na sprzęgle bo każdy inaczej jeździ. Wiadomo że producenci chcą zarobić na wymyślonym produkcie i będą go odpowiednio reklamować. Ale mogą czasem opracować coś skutecznego co będzie działać nie tylko w reklamówce. |
Mad, rozwiązałes problem grzania sie pieca??? bo moja teraz zaczęła.
|
rambo a się tak zapytam z ciekawości które dokładnie z poniższych ścierw lejesz:
http://sklep.2clean.pl/index.php?pro...uct&prod_id=63 czy możne to jak pisze producent "do motorów": http://sklep.2clean.pl/index.php?pro...uct&prod_id=21 ? jestem ciekaw bo w tym drugim jest napisane ze niby nie wiąże się z tworzywami stosowanymi na przekładkach sprzęgłowych i jest bezpieczne dla sprzęgieł mokrych w motocyklach... |
Tego 1. chyba to to samo pewnie... Nic się u mnie ze sprzęgłem od 2005r nie dzieje jak coś..
Z tym grzaniem się w korkach to zauważyłem że jak się jedzie w kilka :at: i pierwsza w której się włączy wiatrak to ta z filtrem K&N. W Turcji Olki i Jurka Afryki na byle postoju temp skakała do połowy skali i zaraz wiatrak mielił. Tym bardziej że wszytskie AT były na przelotówkach z Db killerami, na oleju syntetycznym, Nasz tylko miała zwykły papierowy filtr i motorlife w oleju. Aha, tam jest dozowanie 50ml na litr oleju dla silniki benzynowego i 100ml na litr oleju kiedy ten silnik dostaje ostro w dupe. Ja co wymiane leje całe opakowanie 250ml :) i tyle OK co do motorlife, zwanego też ścierwem ;) po rozebraniu 15 letniego sprzęgła ktore od 2005r oku było dwu lub trzy krotnie na rok zalewane tym ścierwem. Stwierdzono po pomiarach suwmiarką, iż grubość okładzin na tarczach jest równo podanym w serwisówce wymiarą dla nowych tarcz :) oraz brak innych śladów zużycia przekładek itd. :Thumbs_Up: |
Nie wiem czy było juz to pytanie: kiedy miałeś zawory robione?
|
Witam,
Mam mała prośbę mógłby ktoś opisać obieg chłodziwa w AT?? Troszkę zgłupiałem przy tym co się dzieje .... Niby nagrzewają się obie chłodniczki, wentylator się włącza normalnie, jednak co chwilę mam ubytki płynu w prawej chłodnicy (aż widać "żeberka" nie wiem jak to opisać). Sprawdziłem zbiorniczek(ten z tyłu) jest tam nad stan płynu, AT sobie go nie pobiera czy jak?? Nie jest to zbiornik wyrównawczy?? No chyba że spierdziela mi z pod korka.... Ale nadal nietłumaczy to czemu niepobiera. Termostat też nowy, tyle że mało markowy za 20zeta (tico czy cuś) ale się otwiera... W korku potrafi temp dojść dość wysoko, aż do załączenia wiatraka (stałem może z 5 min). Dodam jeszcze że chłodnice nie są zarąbane żadnymi syfami...sprawdzone organoleptycznie. |
odpal ją, postaw, niech chodzi i się grzeje i szukaj wycieków
|
dzieki za odp.... jutro bedzie czas to tak zrobie....
Mam jeszcze jedno pytanie co do tego zbiorniczka... z niego AT zasysa plyn jak brakuje i wyrzuca nadmiar?? tzn zasada jak w aucie?? czy inaczej bo gdizes dokopalem sie do teorii ze tylko wywala tam nadmiar... |
Cytat:
Za pobieranie i oddawanie płynu do zbiorniczka wyrównawczego odpowiadają zaworki w korku chłodnicy. Sprawdź czy coś nie wlazło i powoduje nieszczelność, jeśli nie to korek do wymiany. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Kaziu, a gdzie jest powrót z krótkiego obwodu.?
|
Cytat:
|
no i faktycznie był wyciek od spodu pompy ... uszczelka troszkę ciulowo siadła, a chłodziwo ściekało na tle powoli że zbierało się na płycie...
Dzięki za wskazówkę =) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:29. |