![]() |
Łożyska kół w NAT
Przy wymianie opon okazało się, że prawe łożysko w tylnym kole jest do wymiany i to raczej natychmiast - przebieg 28kkm. Podobno nie jestem pierwszy, a pamiętam też, że czytałem już o tym w którymś wątku i nie mogę znaleźć teraz.
Może warto spisać w jednym miejscu różne przypadki by ocenić skalę zjawiska - wystarczy info które i przy jakim przebiegu komu padło. Nie jest to jakaś tragedia, ale mimo wszystko - nowe moto, nie przeładowane, bez skakania i tym podobnego hardkoru - słabo trochę. |
Tył po ok. 20K padł. Moto przeładowane, kilka tysi po dziurach, raczej nie oszczędzam.
|
20-30kkm to raaaczej standard dla łożysk w kołach. Element eksploatacyjny, a wymiana raczej po tanioszce (kupując łożyska w sklepie z łożyskami) i niezbyt trudna nawet w domowych warunkach.
Z ciekawości sprawdziłem w serwisówce co za łożyska tam pakują. Tył: 2x 6204 2rs https://www.ebmia.pl/lozysko-kulkowe...k-p-70800.html 1x 63/22 2rs https://www.ebmia.pl/lozysko-kulkowe...2-p-33612.html (jakby kto chciał japońskie, bo Honda ;]) http://allegro.pl/lozysko-kulkowe-63...155929389.html) Przód: 2x 6004 2rs https://www.ebmia.pl/lozysko-kulkowe...k-p-70566.html To 63/22 jakieś zwydziwiane. No i trochę ciule, bo w serwisówce nie powiedziane jakie simery do tego idą. Mógłby ktoś dodać? Jakiś bardziej sensowny wtedy ten topic by był. |
Czekam aż Dzieju napiszę, że on w trójce zrobił 87tyś. km. na łożyskach i mimo, że zrobiłby jeszcze 20tyś to wymienił.;)
|
Ja w exc drugi raz w tym sezonie zmieniałem łożyska w tylnym kole. Zrobiłem może z z 1,5 tys. km :)
|
Cytat:
Nie ma wżerów po simeringu - w exc masz z amelinium tulejki. Ja oryginał tulejki przerobiłem - są stoczone i założone pierścienie z brązu - lepiej byłoby z kwasówki - na tej powierzchni co chodzi simering. Skończyły się problemy z łozyskami :) |
Zestawienie części nie tylko w temacie łożysk można znaleźć tutaj
https://www.motosport.com/motorcycle...%29/rear-wheel komplet na tył: 1x DUST SEAL (30X47X7.5) 91253-MAE-003 2x BEARING, RADIAL BALL (6204) (U 91053-MGS-D31 1x O-RING (55X2) 91351-MGS-D30 1x DUST SEAL (30X56X7.5) 91252-MAS-003 1x BEARING, RADIAL BALL (63/22) 91051-MAS-003 warto zwrócić uwagę że łożysko 63/22 w oryginale ma 17mm szerokości a w zamiennikach 16mm. Być może techniczne to nie ma znaczenia - na pewno ma w cenie :-) |
Ma znaczenie bo pasowałoby wtedy tulejkę dustansową zrobić dłuższą o 1mm
|
1 Załącznik(ów)
Załącznik 80062
Widziałem już parę takich zdjęć, więc raczej przy wymianie łożusk koniecznie podgrzać piastę palnikiem i równo wybijać łożysko. |
Czy gdyby było to BMW, materiał piasty otrzymałby miano gównolitu? ;)
|
kurde, to lipne przebiegi troszkę..... w XTku wymieniałem co 50-80 tys. km i to zawsze tylko dla prewencji, nigdy się nie rozsypaly.... moto często jezdzil przeciazony
|
Wygląda jakby ktoś uderzył dość mocno z zewnątrz w okolice tego pęknięcia. Ilość syfu też spora, innymi słowy delikatnie ujmując nie wygląda to na profesjonalną robotę..jakiej siły potrzeba żeby tak rozerwało ten odlew? Inna sprawa - dla mnie osobiście grzanie piasty do wymiany łożysk to lekka przesada.
Swoją drogą..jak się ogląda wielu tzw. "super-mechaników" na YT którzy pokazują "hał tu" wymienić sprzęgło na przykład to ręce opadają.. |
U mnie 12kkm i zgadzam się, że wymiana łożysk przy takim wyniku to bardzo słabo. Trochę po dziurach/off się potłukłem, czasami z bagażem, czasami z plecakiem - czyli wydawałoby się norma dla takiego sprzętu. Jak następne też tyle wytrzymają to coś tu jest nie tak (dla porównania założę oryginały).
|
mam 41000km przebiegu żeście mnie wystraszyli i teraz muszę zmieniać łożyska w kołach :(
jeżdze solo z bagażem, bliżej lub dalej i wszystko było dobrze jak na razie... |
Ty Grzechu to wymieniaj obligo. Za długa trasa przed Tobą coby ryzykować.
|
Czy koniecznie? Jeśli luzów brak i wszystko ok wygląda to bym się zastanowił, może przesmarował i ew. wziął ze sobą..
|
A po co się z tym pieprzyć w trasie? Zmienić przed wyprawą i głowa spokojna w drodze.
|
Oczywiście. W domu 15 min roboty po co taszczyć to w trasę.
|
Może i tak..z drugiej strony w ten sposób można ileś tam rzeczy wymienić, np. łożysko główki ramy..to dopiero może być problematyczne na zadupiu do wymiany..i pewnie można dopisać więcej takich elementów. Zależy jeszcze jaka trasa, ile km.
|
Ja bym łożyska wziął ze sobą. Nie padają od razu tylko są objawy wcześniej a bez sensu zmieniać prewencyjnie w takim sprzęcie, to nie enduro topione w rzekach że się co sezon zmienia.
|
Wymieniaj Grzechu, chociażby dla spokojnej głowy. Poza tym, po co taszczyć z sobą dodatkowe gadżety?
|
kupiłem:
przednie koło łożyska i uszczelniacze dostępne tylne koło łożyska i uszczelka dostępna - uszczelniacze serwis! |
Cytat:
|
Gość pisał że w czasie wymiany rozjebal.
|
Rozjebał i jeździł z pęknięta piastą?
Bo nie za bardzo kumam skąd ten syf. Przy wymianie powinien wszystko ładnie umyć/wyczyścić. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Kupił nowe koło
|
Chodziło mi o to, że skoro pękło przy montażu to wszystko powinno być czyste a nie uwalone mieszaniną smaru i piachu
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
przed demontażem / montażem warto podgrzać piastę i lekko nasmarować, nie kumam o co chodzi z tymi łożyskami w CRF są chyba lipne inaczej trudno mi to wytłumaczyć, u mnie z przodu prawe łożysko ma tylko osłonkę metalową i nie mam wcale symeru tylko uszczelniacz w łożysku aktualnie 102.000km i nic, widziałem kilka motków z przebiegiem o okolicy 70.000 i też nic się nie działo, czasem zmienialiśmy na nowe przed dalszą wyprawą. Ale po 20.000km albo mniej... to nie mieści się w głowie.
Moim zdaniem lepszy będzie zamiennik od oryginału... |
1 Załącznik(ów)
U mnie przy przebiegu 24 tyś. prawe łożysko także do wymiany . Podejrzewam ,że padło trochę wcześniej ,bo już przy przebiegu 22 tyś. tylne koło wydawało co jakiś czas ,dziwne dźwięki.
Edit: Rozebrałem łożysko i okazało się ,że odłamał się kawałek bieżni i zrobił młynek z kulkami . |
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Jest ...JAPAN NSK . Łożysko przy zębatce zero luzu, tak samo ze środkowym . Tylko to prawe się zdupcyło . Smar na miejscu ,żadnego śladu korozji . Od jakiegoś czasu coś mi tam strzelało i myślałem ,że to łańcuch .Ale podczas miejskich jazd w otwartym kasku , usłyszałem że jednak coś tylna piasta nie bangla ;) .
Jak rozebrałem to na czynniki pierwsze, to tak do końca nie wiem ,czy przyczyną było odłamanie bieżni ,czy awaria kulki i jej pęknięcie , co spowodowało z kolei odszczepienie się kawałka mniejszej bieżni. Pytanie tylko czemu ? Czy to wada jakieś serii łożysk ,czy może zbyt mocne dokręcanie tylnego koła ? |
Cytat:
|
To ja poświęce te 70zł i sobie wymienie łożyska zapobiegawczo....
|
Cytat:
Według mnie przypadek wyżej to wada fabryczna łożyska, albo uszkodzenie przy wymianie na przykład opon. Swoją drogą tak zniszczone łożysko musiało dawać niezłe oznaki swojej zbliżającej sie śmierci dużo wcześniej. Dobijam u siebie 30k km i na razie wszystko chodzi jak trzeba. |
uuu zaoszczedzili na krytych?
|
NSK to lipa,wsadz SKF lub NTN te najdłużej w enduro wytrzymują..
|
Cytat:
|
6200 km i łożysko zajechane nadawało się do wymiany.
Koledze przy 13tyś rozwaliło felgę tak że nadawała się do wymiany. |
nie wiem czy to wina zamienników czy luźnego łańcucha, ale po przejechaniu Pamiru oraz 16600km rozjebało mi gumy miedzy tylną zębatką, a kołem. Łożysko(zamiennik które jest deczko węższe) wcisnęło głębiej niż było osadzone przy montażu ale tak jak pisałem wcześniej nie znam przyczyny rozwalonych łączeń gum.
Łożyska wymieniłem profilaktycznie przy 41000km, teraz mam 57500km i w sumie nie słychać ani widać żeby je rozwaliło po tym wyjeździe, a było dziurawo. |
U mnie tez te gumy popękały na łączeniach.
|
Prewencyjnie po 18 tyś zastanawiam się nad zmianą u siebie. Na allegro są firmy All Balls.
ok 60 przód, 115 tył - komplet. Gorsze/lepsze? Czy tylko NSK? ;-) |
Nie kombinuj. Kup porządne.
|
Tzn? Hondowskie -> NSK?
Zamawiam tylko wysyłkowo, gdyż mieszkam za daleko do sklepów z łożyskami. |
Od allbalsa z daleka, masz opisane jakie łożyska potrzebujesz, idź do hurtowni i kup skf.
edit, wysyłkowo też znajdziesz. |
Na 99% SKF. Ja i tak zmieniam po każdej wyprawie niejako profilaktycznie.
|
Dzięki za info. O mały włos bym zamówił.
To wystarczy ze podam\poszukam te numery poniższe? Skopiowane z postu wyżej. 2x 6204 2rs 1x 63/22 2rs Przód: 2x 6004 2rs Edit: znalazłem wg tych numerków na allegro :) 13 ZŁ za szt. za 6204 i 6004, 63/22 za 43 PLN. |
Jak mass 2rs to Spokojnie możesz dopakowac smaru do nich. Zobaczysz ze fabrycznie jest go ledwo co.
M |
Ściągasz osłonę boczną na łożysku i pakujesz czy inaczej?
Pytanie laika :) |
Hej.
Gdyby ktoś z Was potrzebował mam na stanie po dwa takie komplety: 2x6204-2RSH (produkcji SKF) + 2x6004-2RSH (produkcji FAG) 50 zł + przesyłka za komplet. 63/22 nie posiadam na stanie |
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:31. |