![]() |
Akumulator RD04 wymiary
Moze mi ktos podac wymiary max. akumulatora do RD04? Nigdzie nie moge sie doszukac. Przy okazji moze znacie jakies miejsce gdzie mozna taki kupic dobrze i tanio w Warszawie?
Z gory dzieki za info:bow: |
Larsson - Yuasa, polecam.
Autokompleks - Starzyńskiego 10 - Varta, Excide, Unibat. A dobrze i tanio nie idzie w parze. Najopłacalniej jest kupić Yuasę. |
Dzieki za info, a jak z wymiarami, bo nie chcialbym go wozic w kuferku jak kupie za duzy:)
To "dobrze i tanio" bylo z przymruzeniem oka, nie chce zeby ze mnie zdarli. |
powinno Cię to kosztować ok. 130 pln, no chyba że ja przepłaciłem...
|
sprawdź po symbolach, ale prawdopodobnie będzie to
http://www.yuasabatteries.com/batter...D=B56&vID=2633 Pozdr newrom |
Mówisz do jakiego motocykla chcesz, a panowie za ladą otwierają katalogi i odnajdują odpowiednie, pasujące akumulatory. Ba, prawie każdy katalog przy modelu akumulatora ma podane jego wymiary. Więc nie ma rydzyka ;-)
PS: ogólnie to po tym jaki kupiłem w Larssonie Yuasę za 115pln było chyba 7 podwyżek cen akumulatorów. Ołów poszedł w górę. |
W takim razie wiem juz prawie wszystko. Powiedzcie tylko czy Excide i Unibat daja rade? Jutro podskocze na Starzynskiego.
|
Już jakbym miał między tymi wybierać, to raczej Excide. Unibatów było trochę reklamacji.
|
Mi polecili Unibata - kupiłem w marcu za całe 100 zeta - firma Avant na Wolumenie.
|
Pracowałem w AK, na unibaty kilka osób się skarżyło, na Excide o ile pamiętam - nikt. No ale i tak warto dołożyć do Yuasy.
|
Ja bym poczekał do Bajzlu, kiedyś wyrwałem tam nowy akumulator do XL600 za 40 zł ;)
|
YUASA - 6lat - bez najmniejszego problemu. Nie kombinuj. Poczytaj Historie Lewara z Gruzji 2006 (Stron aGłowna Puffa)
|
Mojemu szwagrowi nówkę Yuase w 300 km załatwił regulator....
|
Cytat:
Jak ładował 20V to sie nie dziwie, zaden by nie wytrzymał... |
Cytat:
Zamontujesz i zapominasz. Nie można doładowywać zwykłą ładowarką bo szlag tafi akumulator |
Unibat
Panowie dzieki za pomoc.
W koncu kupilem Unibata za 100 zeta i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak padnie to oddam na gwarancje i heja. Chetnie bym kupil yuase ale moja plynnosc finansowa osiadla na mieliznie... Jak cos bedzie nie tak to sie pochwale. |
Cytat:
I nie ma BATA! Czy unibata... przerobiłem to to już kiedyś. RADA: Korzystać z doświadczeń (błędów) innych - w rezultacie mniej portfel ucierpi. |
Ponawiam wątek, bo też właśnie szukam aku do mojej RD04. Co do maksymalnych wymiarów aku do tego modelu to 135/90/170 (szer/głębokość/wys). Są to maksymalne wymiary aku jaki tu wejdzie, u mnie orginalny ma 133/88/167. Wysokość podana wraz z biegunami akumulatora.
Szukam żelowego akumulatora (w sensie: bezobsługowego) o podobnych wymiarach ("+" po lewej stronie) i jeśli ktoś już ten temat przerabiał to proszę o pomoc, bo niestety nigdzie nie mogę znależć żelowego odpowiednika do RD04 :( |
żelowego nei szukaj, bo na pewno nie znajdziesz. Nie myl żelowego z bezobsługowym. Ale bezobsługowy to też będzie problem. Poszukam jutro w robocie.
|
Swego czasu szukałem "żelowego" do 4ki, ale niestety nie ma takiego aku. o takich wymiarach:(-owszem do 7ki są.Byłem w centrum akumulatorów w Józefowie kolo Warszawy i pan zaglądał we wszystkie katalogi jakie miał, niestety nie znalazł.Koszt nowego to ok. 100pln
|
Cytat:
|
Cześć,
Czy ktoś pamięta albo ma możliwość szybkiego sprawdzenia po której stronie ma być odpowietrzenie aku do rd04? a może nie ma to znaczenia, hę? |
Cytat:
|
dzięki wielkiee:Thumbs_Up:
|
Cytat:
po prawej jest:))) ale co tam - przeciągniesz inaczej wężyk |
Cytat:
Bo na początku pod obciążeniem trzymał ładnie napięcie ok. 12,6V, a po 2 sezonach trzyma już poniżej 12V. Nie wiem czy ta tendencja się utrzyma, ale jeżeli tak to 3 sezon może okazać się ostatni. Aaa, aku jest zadbane, regularnie w zimie doładawywane, w ciepłym garażu. Ale może się mylę i pociągnie dłużej. A u mnie wężyk od aku jest po jego prawej stronie, patrząc na akumulator. |
Ostatnio jak byłem na wymianie aku Pan powiedzał tak: jest Yuasa i reszta świata. Trzeba tylko profilaktycznie sprawdzić prąd ładowania i tu się zdziwiłem- rozrusznik ? bo jak coś z nim nie tak to załatwi akumulator.
|
Ogrzeję kotleta....Szukam aku do RD04, ale żelowego.
Wiem, że wymiarami nie będzie idealnie pasował, ale zawsze chyba można go poobracać. Moje pytanie, czy ktoś już montował taki aku i jak wygląda jego codzienne działanie, prąd rozruchowy musi być duży, a w żelowych znalazłem max 130, "zwykłe" mają 190. Czy jest sens zmieniać na żelówkę czy zostać przy zwykłym? |
Cytat:
|
Podrzucisz linka do sklepu gdzie kupowałeś?
|
http://allegro.pl/okazja-akumulator-...763790119.html
ale już nie mają tego modelu, zadzwoniłem i mieć nie będą musisz poszukać gdzieś indziej model to: MBTX14AU - 14Ah |
Pytanie do speców, czy ten z linku będzie odpowiedni do RD04, czy jednak szukać tego od Cassini?
Ten jest zamiennikiem oryginału, chyba http://owiewki24.pl/pl/p/Akumulator-...%2C-YT12B4/971 |
Nie mam pewności ale RD04 ma taką samą wnękę jak nowsze modele więc potrzebujesz wysokość 170mm a jak dasz 150 to będziesz musiał dać jakąś mikrogumę lub styrodur.
A tak swoją drogą jak już się wykosztowujesz to szkoda tych 3Ah bo aku krócej posłuży, szukaj 14Ah. |
Odgrzewam kotleta.
Idę do garażu podładować aku. Podpinam ładowarkę, coś nie teges, podpinam drugą coś nie teges. Jedna coś klika, druga wesoło mruga(chwilę wcześniej ładowałem inne aku. bo zamierzam budzić maszyny:) ładowarki były sprawne) W mojej głowie zaczynam coś kojarzyć ale nie!, nie możliwe, jeszcze z rok na pewno...Sięgam pamięcią kiedy kupiłem baterie...2012.wiosna. Yuasa YTX14 dobry był z niego herbatnik. Ps.jak ten czas leci;) |
Niestety RD04 ma mniejszą półkę na aku sam jestem na etapie zakupu nowego i już z jednym pasującym do RD07 się przejechałem był za duży. Do RD04 powinien być YB14 to jest 12V 14ah 190A wymiary około 134 mm (Długość) 89 mm (Szerokość) 166 mm (Wysokość). A do Rd07 polecał bym taki http://allegro.pl/akumulator-zelowy-...MjBhMzlkYWU%3D
|
Znowu muszę kupić akumulator , stary uszkodził sie mechanicznie , oberwana cela .
Co myślicie o litowo-jonowym w RD04 ? np. http://www.larsson.pl/index.php?c=r&...xNQ==&bid=3919 lub http://www.larsson.pl/index.php?c=r&...yNw==&bid=3919 Ma to sens , nie będzie za mały ? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:27. |