![]() |
Crosstourer- za i przeciw.
Podoba mi się, a potrzebuję coś na asfalt.
Moja 04 jest spoko, ale szkoda jej na darcie 160/170km/h. Bo to jest jej max. Zatęskniło mi się za Alpami i stąd ten dylemat. Niestety wiadomości w necie mało, więc podpytam tu. Ktoś ma/miał? Może znajomy ma? Macie jakieś zdanie na temat tego modelu? Za wszelkie podpowiedzi dotyczące innych motocykli dziękuję. Wiem że wybór w podobnych pieniądzach jest spory, ale chcę Hondę i koniecznie na szprychowych kołach. No więc... ktoś, coś...? |
Sam nie mam ale znam kogoś kto kogoś zna i ten mi powiedział że tamten powiedział że Crosstourer urywa doopę. Mega wygodny, szybki, doskonała ochrona przed wiatrem. Piec o ogromnej kulturze pracy. Będzie Pan zadowolony.
|
Kolega w tym roku odbył dwutygodniową podróż w Alpy na swoim Crostourerze (szprychowane koła) w automacie i zarówno on jak i jego Żona byli mega zadowoleni. Dwie inne osoby jechały na Hondzie CBF 1000A z 2012 chyba oraz BMW 1200 GS z 2015 roku. Crostourer był najwygodniejszy na długie przeloty i jednocześnie najszybszy (jeżeli chodzi o utrzymanie wysokiej prędkości względem komfortu podróżowania). Na Youtubie znajdziesz film z wyjazdu w Alpy (Marcin S.) i zauważysz że Crostourer jest mega pakowny. Dodatkowo dodam, że przy moim wzroście 170 cm spokojnie idzie ogarnąć sprzęta i jest bardzo wygodny. Jednakże nie jeździłem z zapakowanymi kuframi więc nie wiem jak z takim zestawem turystycznym się sprawuje. Acha - kufry mój kolega ma aluminiowe i na wierzch jeszcze dokupił torby przypinane do kufrów :) Z pełnym ładunkiem spokojnie przekracza "dopuszczalną ładowność" a zawieszenie spokojnie sobie radzi :)
PS: Kolega użytkuje Crosstourera od roku a przed jego zakupem (używany) objeździł w trójmiejskich salonach wszystkie turystyczne maszyny. Z porównania wszystkich wnioskował że Crosstourer jest idealny. Multistrada też mu bardzo przypasowała ale już pasażerka nie była taka zadowolona :) |
Trudno będzie o opinie użytkownika bo bardzo mało tego jeździ w Polsce. Też mi się podoba i chętnie poznam opinie kogoś kto jeździ.
|
Przejechałem na VFR1200X DCT 2014 - 15 000 km.
Jeśli masz jakieś konrektne pytania pisz śmiało :) - odpowiem. |
Poczytaj troche posty dj.1.On nim w krotkim czasie 150tys nawinal i byl zadowolony.Od siebie dodam ze jakis czas temu zachorowalem na ten motocykl.Wszystko jest w nim na ZA.Napewno wolalbym jego niz jakies gejesy Tenery czy inne podobne Triumphy.Dlatego sie nim przejechalem,300km po kretych drogach i powiem ci,ze jak dla mnie czar prysnal.Nowa CRF jest jak dla mnie o niebo wygodniejsza i pasujaca do mnie.Mowie to zupelnie subiektywnie.Niemniej jednak obejrzalem wszystko co bylo w YT i jakbym mial kupowac tego typu motocykl to wybralbym wlasnie jego.Osobiscie poczekam na nowy model,bo chyba w koncu ktos w Hondzie zorientuje sie ze tluka go juz od dekady.Mam znajomych co go maja i sa bardziej niz zachwyceni.Tak wiec zycze powodzenia :Thumbs_Up:
|
Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Dodam tylko że mam 187cm wzrostu, ważę proporcjonalnie, jeżdżę sam i bez kufrów bocznych. myku. Co w tych zakrętach Ci nie odpowiadało? |
Cytat:
Fajna zabawka. A raczej muł do ciężkich zadań i dalekich tras, który raczej się nie męczy. I jeśli zapotrzebowanie na wachę Cię nie boli to ustaw się na jazdę próbną i nawet się nie zastanawiaj - bierz! Aha! Ja jeździłem automatem i nad takim też się zastanawiałem. |
Co do DCT, to muszę spróbować. Nie wykluczam.
|
Jedyne minusy tego moto (dla mnie) to:
- V4 w serwisowaniu tani nie jest (duży serwis w hądzie tu w UK to ok 600 paundów :mur:) - ciężkie cholerstwo jest jeśli trzeba gdzieś przetaczać, pchać itp |
Fakt. 50kg. więcej od mojej babci.
Może jacyś mechanicy mieli na warsztacie Crosstourera i się wypowiedzą na tematy serwisowo-mechaniczne? |
Mialem dokladnie takie uczucie jak napisal Novy.Jakbym siedzial na ciezarowce.I nie moge powiedziec zeby kladl sie w zakrety.Wrecz przeciwnie.Pomimo ze nie lubie gejesow to GSA wodniakiem nie szlo jechac prosto bo sam w nie wchodzil i uwielbialem to.Byl nawet lepszy niz 1190 Adv.A Crosstourer dla mnie to transatlantyk.Te 130KM to tez nie powalaja bo motocykl swoje wazy,ale wystarcza w zupelnosci.Ale i tak mi sie podoba i nadal jestem na fejsie na jego stronach.
|
Cytat:
|
Również bardzo mi się bydle podoba. Widzę to moto u mnie jako nastęlcę varadero.
|
Mnie wciąż meczy 1290R.. Tak aktywne poczucie bezpieczeństwa na asfalcie tylko na nim czułem..;)
|
Ja sie nie znam wiec sie wypowiem.
Kolega Pawel co jezdzil duzo i zawsze cenil BMW GS za prowadzenie i pizde kiedys przejechal sie CT jakies 400km w sloneczna sobote bo mial na salonie. Przy wieczornym piwku powiedzial: o ja j... ale fura! |
Spalanie na trasie dużo wyższe niż Varadero. Bliskie 6L/100km
|
Cytat:
|
pewnie tak. cudow nie ma troszke tam tej techniki nawkladali - ale jaki wspolczesny duzy motocykl nie jest skomplikowany? to nie czasy chlodzonych powietrzem XV1100 czy XS :)
|
Klamka zapadła. Pozdro.
|
Wrzucę kolka filmików na które udało mi sie trafić na YT, z "testami" Crosstourera:
https://www.youtube.com/watch?v=pIwnk0eaDPE https://www.youtube.com/watch?v=VLN_oe_PLmI https://www.youtube.com/watch?v=JeOOLbbobfg https://www.youtube.com/watch?v=OYxpJo4rOfQ |
Cytat:
Artur dał mi cynk na priva i wszystko co powiedział zgodziło się w 100 procentach! Pozdro Artur! Zrobiłem nim ponad 500 km. Skrzynia DCT jest spoko. Nie musiałem się jakoś specjalnie przyzwyczajać. Jeździ się bajecznie, nie czuć wagi, wolne manewry bez problemów a w zakręty wchodzi jak marzenie. Przy wyższych prędkościach jest paliwożerny, ale przy afrykańskich (do 160km/h) pali mniej od RD04 (wg wskazań komputera). Zadowolony to mało powiedziane. Jestem zachwycony! http://allriders.pl/uploader/gallery...479033fd43.jpghttp://allriders.pl/uploader/gallery...fc150fb5d2.JPGhttp://allriders.pl/uploader/gallery...1f53634ab3.JPG |
Bardziej niz gratuluje :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:.Mam ta sama kombinacje Bagster-Kahedo.Milej jazdy!
|
Cytat:
|
Mój jest 2013.
Problemów żadnych. Jedynie lagę musiałem przepolerować. Eksploatacyjne w normie. |
Cytat:
|
Tyran jak się sprzęt sprawuje? Ile masz wzrostu?
|
Miałem manuala,można powiedzieć;cyt.myku...funkel nówka nie śmigana. Zajebisty motór ,sprzedałem z myślą o NAT,kupiłem NAT i czar prysł. Jeszcze kiedyś sobie kupię dla ; fantastyczna praca silnika,hamulce,przyspieszenie ....Moja Madzia mówi; jedyny motor,prawdziwy motor.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
DCT, rzecz gustu. Ja mam i chwałę, ale z manualem też jest (podejrzewam) super. Cóż gadać, Honda to Honda. Cytat:
ale wiele się na niej nauczyłem. |
A oni go jeszcze robia? Na stronie Hondy jest tylko rocznik 2016
|
Spotkałem teraz chłopaków co tym Pamir objeżdżali. Powiem, że masy tego nie czuć a wręcz subiektywnie wydaje się lżejsza od Afryki. Gdybym stał przed wyborem turystyka Afra/Crosstourer to ani chwili bym się nie wahał i brał CT. W teren nadaje się tak samo do doopy jak Afryka za to na szosie bije ją na głowę. Komfort o niebo większy i jazda z pasażerem nie boli tak jak w AT. Piec chodzi bajecznie, zapas mocy i momentu ogromny. Taki GS od Hondy. Jak dla mnie super.
|
Cytat:
Z tym odczuciem masy to trochę cię poniosło... jednak, silnik ma cug od dołu po czerwone, praktycznie liniowy, po winklach jest mega neutralny jednak troszkę siły potrzeba żeby go przerzucać z winkla w winkiem, kardan troszkę czuć, przy przyspieszaniu lekko podnosi tył, ale jest 10000razy lepiej niż w straych GS za to gorzej niż w xtz 1200. Zaskoczeniem dla mnie było zawieszenie, na dziurawych asfaltach spodziewałem się, że będzie tłuklo, a tu było naprawde komfortowo, do tego nic nie tracił na szybkich winklach. Ogólnie moto nie dla mnie i obawiam się, że do jazdy bliższej by sie po prostu szybko znudził, jest do przesady poprawne w każdym calu, co do dalekiej turystyki jest plusem, na miejscu może być wadą. |
Obaj wiemy, że to wielka i ciężka krowa. Subiektywnie wydaje mi się lżejsza bo mam pewniejsze podparcie dla nóg. Do turystyki miód a na miejscu to i tak lepsza okazuje się słaba i lekka 250 niż mocna AT ;).
|
Chyba, że ma się 192 i ponad 100kg.
|
To bez znaczenia. Po ruskich górach chłopy Twoich gabarytów latają na XR250.
|
Dla mnie ma miałęm drz400 i po kilku wyjazdach nie mogłęm na nią patrzeć... jak na nią wsiadałęm to tak jakby mnie ktoś w dyby zapiął...mimo to że miałę podniesioną kanapę i kierę.
Każdu lubi co innego, ja lubie się dużymi w terenie męczyć, inny małymi na asfalcie. |
Tyran masz jeszcze crosstourera,dużo na budziku,jakieś awarie?:)
|
Cytat:
|
On się po prostu był przejechać. Taki test to se można wsadzić w ...
No wiecie gdzie. |
Ja nadal od lat czekam na nowy model.Jak sie pojawi biore na raty bez pierwszej wplaty.:D
|
Cytat:
I jakoś tak mnie zniechęcili do CT... |
W zeszłym roku sam pisałem/dzwoniłem po salonach pana H w PL.Chciałem CT na testy. Nigdzie nie ma. Kupiłem 1050ADV ale będę wystawiał i szukał czegoś. Crosstourer jest na samej górze listy marzeń.
|
Panowie, odpowiedź jest w normie Euro 5, której Crosstourer (i inne modele Hondy) nie spełnia, więc jak ktoś jest zainteresowany kupnem nowego CT to brać to co jest, bo więcej nie będzie.
Cytat:
https://www.bennetts.co.uk/bikesocia...k-end-life-run |
Sąsiad ma CT z manualem, 70tys nalatane, jesienią robił łożysko pod tylnym amorkiem, oprócz tego tylko eksploatacja. Jeździłem nim trochę, zajebiste moto, gdyby nie wyszła crf1100 to bym brał na 100% CT. Super wygodna kanapa i pozycja, z dużą szybą hondowską i deflektorami cisza na kasku, ale przede wszystkim ta V4ka, ja pierd... zapalasz i prawie nie czuć wibracji - jak koledzy pisali morze mocy i momentu niemalże od wolnych obrotów, no i wał. Z minusów to pali jakieś 2l więcej od mojej afry i oczywiście jest ciężka. Przy zatrzymywaniu trzeba się pilnować żeby noga nie wpadła w jakąś dziurę / koleinę itp.. nie idzie utrzymać jak się zacznie walić. Jak się tylko ruszy to poczucie ciężaru znika, ja nie czułem problemów przy przerzucaniu pomiędzy winklami, a jakiś wielki i wysportowany nie jestem 181cm i 100kg :D Mi dużo bardziej pasuje CT niż duża tenerka,
Tenże sam sąsiad ma jeszcze piękną VFR1200 (na sprzedaż btw), ta sama V4ka ale 40 kucy więcej qrwa mac - jego egzemplarz ma już kontrolę trakcji bo bez tego bym się bał - to nie jeździ to zapier...la, jak dla mnie nawet za bardzo, a przy tym znowu nie trzeba kręcić obrotów, wszystko od samego dołu. zero wibracji - te silniki to po prostu cudeńka. Szkoda ich :( |
Gdzieś czytałem że następcą Crosstourera ma być 1100x z piecem od Afryki. Czyli zamiast fajnego V4 dostaniemy dychawiczny R2. Jakbym się przymierzał to brałbym co leży na półce bo to już nie wróci.
|
Cytat:
|
Znalazłem. Wizualnie mi się nawet podoba choć CT to nie jest.
https://www.hondaprokevin.com/pictur...-cb-1100-2.jpg https://www.hondaprokevin.com/pictur...-cb-1100-1.jpg |
Z wyglądu to taki trochę konkurent Tracera 900.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:57. |