![]() |
Navitel G550 - uwagi do działania.
Generalnie jestem zadowolony z tejże nawigacji, jednak w moim egzemplarzu występuje pewien problem. Mianowicie zdarzają się dziwne zacięcia i to zawsze w najmniej odpowiednim momencie - podczas wykonywania manewrów, najczęściej na większych skrzyżowaniach. http://africatwin.com.pl/images/smilies/baldy.gif
Wygląda to tak, jakby navi traciła sygnał GPS. wszystkie funkcje programu działają, tylko wskaźnik położenia zostaje w miejscu ostatniego manewru. Wyłączenie, ani wyszukanie ponowne trasy nie pomaga. dopiero za 2-3 resecie po kilku-ilkunastu minutach udaje się włączyć prawidłowo. Ciekaw jestem, czy problem występuje tylko u mnie, czy jeszcze ktoś ma podobnie? Czy może to być podstawą do reklamacji? (występuje sporadyczne więc, ciężko będzie przedstawić) Jeśli ktoś ma jakieś problemy z tą navi to zapraszam do podzielenia się. |
A ile map masz wgranych? Czytałem gdzieś, że problemy z zawieszeniami zdarzają się, gdy wgrane jest dużo map i jeszcze na wolnej karcie. U siebie na razie tego typu błędów nie zauważyłem, ale jazda tylko wokół komina.
Brakuje mi natomiast zapisywania śladów. |
Możliwe, że masz rację, po kupnie zrobiłem aktualizację wszystkich map, które były dostępne. Usunę część i przetestuję. Dzięki :bow:
Mnie drażni jeszcze planowanie przez punkty pośrednie. |
albo wgraj jakąś inną aplikacje np. Automape, Oziexplorer, Mapfactor Navigator i sprawdź czy dalej tak sie dzieje.
Powiedz jak z widocznoscią na tej navi w dzień/słońce. |
Ja również kupiłem to samo dziadostwo, by mieć jak najświeższe mapy na szwendaczkę po Rumunii.. :mur:
Niestety w trasie, musiałem w trybie ciągłym korzystać z tego co miałem dostępne w telefonie, -bo to ustrojstwo zbyt często zachowywało się dokładnie tak jak to opisałeś. Prawie każda chwilowa pauza np. na tankowanie, lub też czasami zjazd w innym niż "zalecanym" kierunku, unieruchomiał to cholerstwo na amen! Ożywało ponownie po 20-30min lub przejechanych 30-50 kilometrach.. :dizzy: Działo się tak wszędzie, w PL/CZ/SK/HU/RO.. Aha, -żadnych dodatkowych map nie wgrywałem! -Ogólnie STRASZNA LIPA :convulsion: -zarówno pod względem podstawowego "działania", jak i wyrazistości wyświetlacza, grafiki, marnej jakości szybki, itd, itp.. Całkowicie zmarnowana kasa :fool2: -gdybym ją wyrzucił w błoto, to może ktoś by znalazł, opłukał, i pewnie o wiele rozsądnie wydał.. :o:oldman: |
U mnie też zjazd do CPN = blokada urządzenia lub, nielogiczna zmiana trasy.
Tak sobie myślę, że może warto spróbować reklamować... Chyba po 01.11 zadzwonię do serwisu zobaczymy co powiedzą. A Rambo, może coś wie w temacie? Może były wcześniej zgłoszenia w temacie? |
-Zakupiłem toto na krótko przed wyjazdem u Ramboszczaka :)
Po powrocie nie udało mi się zlokalizować rachunku, dlatego też nie zawracałem mu już głowy reklamacją.. -Może by tak (choćby dla zaspokojenia ciekawości) dał znać jak do tematu reklamacji podchodzi producent czy dostawca tego "wynalazku"?.. :rolleyes: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Liczyć powinno się nawet oświadczenie na piśmie.
|
Cytat:
|
Mam tez ta navi , potwierdzam zawieszanie sie podczas jazdy, mimo karty SD pokazuje blad zapisu sladu i sie wiesza ale sporadycznie .Bardziej mnie meczy trasy jakie wybiera ....prowadzi jakos dziwnie.
|
Cytat:
|
Też kupiłem tą navi, objawy takie same jak piszecie, do tego zauważyłem, ciekawą sprawę. Zaprojektowałem trasę, wgrałem do navi i no fajnie idzie, ale do momentu zatrzymania się. Po tankowaniu, prowadzi z powrotem na miejsce startu. Ogólnie lipa jakich mało, nawet samo urządzenie. Wychodzi na to, że nic co tanie nie będzie dobre i nic co dobre tanie nie będzie. Poszło w pi....du parę flaszek :D
|
wgrajcie coś innego w końcu to na Windowsie jest.
|
Ale i tak gó....no widać. Na plus, obudowa tylko.
Zamieniłem na smartfona w porządnej obudowie i sprawdza się o niebo lepiej. Ponadto występował problem z połączeniem BT. |
Kupiłem innego producenta, ale nawi taka sama.
Wgrałem na kartę SD kilka programów nawigacyjnych. Po czarnym głównie na AM, nagrywając ślad. Działa bez zarzutów. Łatwo nie miała. We wtyku zasilacza musiałem cewkę przylutować. Odpadła po odwiedzeniu jednego z piękniejszych regionów PL :) Zalałem klejem całość i jest ok. Oryginalnego oprogramowania nie używałem. Za tę kasę robi robotę. p.s :D |
A ja kupiłem http://www.peiying.eu/nawigacja_gps/py_gpsmot01 wygląd podobny ale jakość wykonania wg.mnie lepsza.Zainstalowałem kartę z AM nie całkiem legalną i śmiga jak ta lala.Przez 6 miesięcy po kraju i europie.
|
1 Załącznik(ów)
|
Też nie mam dobrego zdania lipa straszna !
|
Testowałem ostatnio moje gówniane G550 z zainstalowaną AutoMapą i mogę powiedzieć, że lipa.
Tak samo gubi sygnał jak na oryginalnym oprogramowaniu. Do tego, żeby było ciekawiej wyskakuje błąd w stylu "Application wceAm.exe encountered..." Więc to coś z urządzeniem. up. Może trafiła nam jakaś wadliwa seria. |
Cytat:
|
Dzwoniłem dziś do Navitela w sprawie reklamacji.
Przed odesłaniem doradzono mi podegranie oprogramowania jak poniżej: "Z tego linku: http://download.navitel.su/9.9.Auto/...VITEL_G550.zip proszę pobrać plik. Po rozpakowaniu zawartość katalogu Navitel proszę skopiować do analogicznego katalogu w urządzeniu. Przed skopiowaniem proszę usunąć całą zawartość folderu Navitel z urządzenia, z wyjątkiem pliku Navitel AutoActivation Key." Zaczynam testy. |
Moto-Bandit ,mam Pytanie do ciebie jak wgrac auto mape do tej navi ? chciałbym spróbować
|
Trzeba "odblokować" Windows, czyli zmienić nazwę katalogu Navitel na np. Navitel2 i podegrać pliki, które przekierują odpalany program.
Podaj adres mailowy na PRV wyślę ci pliki do podmiany z prostym menu (navitel+automapa) |
Poszło Pw .Dzieki serdeczne :)
|
Po wgraniu softu Z tego linku: http://download.navitel.su/9.9.Auto/...VITEL_G550.zip
Na razie nie wystąpiło zablokowanie, może będzie dobrze. |
Cytat:
|
Cytat:
http://download.navitel.su/9.9.Auto/...VITEL_G550.zip |
Czym się różnią w praktyce Navitel od Peiyinga Exclusiva czy Vordona M-435 ?? Vordon najtańszy i chyba mniejsza pamieć wewnętrzna 8 zamiast 16 ale w praktyce jak to z nimi jest ?? Mapy inne ?? Wykonanie ?? Mniej lub bardziej praktyczne/awaryjne ?? które warte kupna ?? Szukam tylko nawigacji bez wodotrysków ale z dobrą mapą i jak najlepszym pokryciem Europy.
|
Vordon ma najwięcej pamięci RAM 256 - jest najtańszy w tych navi.
Kupiłem Vordona i wgrałem tam kilka navi - nic się nigdy nie zawiesiło. Zapisuje ślad. Działa jak normalna navi Zasilacz poprawiłem - zalałem klejem z pistoletu i jest ok. p.s Jeśli wrzucimy np. AM na kartę micro SD to dostęp do pliku startowego mamy przez manu główne. Odechciało mi się wgrywać pulpitów startujących bezpośrednio z ekranu. |
Podobno w ubiegłym roku była aktualizacja oprogramowania urządzenia.
Ma być lepiej a czy jest? Dajcie znać bo zastanawiam się nad kupnem. |
Znajomy podrzucił mi to ustrojstwo żebym mu ogarną zmianę godziny i kurcze poległem. Nawet jak robie reset to jest zła godzina. Podobno przy pierwszym uruchomieniu wybrał zły region. Nie widzę opcji zmiany strefy czasowej ani zmiany godziny. Pomoże ktoś? Albo jak zrobić twardy reset?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:22. |