Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Naddniestrze czy można wjechać od strony Ukrainy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30524)

przemo77390 03.11.2017 10:59

Naddniestrze czy można wjechać od strony Ukrainy

Zastanawiam się nad majówką 2018. W Mołdawii byłem i chciałbym zaoszczędzić sobie przelotu aby wjechać do Naddniestrza od strony Mołdawii bo plan jest taki aby tylko i wyłącznie poruszać się po tej enklawie.

Kiedyś jak zgłębiałem temat to właśnie istniała szansa wjazdu ale od strony Mołdawii - może ktoś wie czy cos się pozmieniało.

czosnek 03.11.2017 12:07

Od strony Odessy można bez problemu, więc podejrzewam że w innych miejscach też, o ile jest jakieś przejście.
Ale i tak chyba najszybciej będzie przez Mołdawie.

zz44 03.11.2017 12:20

A można wjechać na luzaka jak turysta czy trzeba mieć potwierdzone noclegi albo adres osoby, do której jedziemy?

przemo77390 03.11.2017 12:37

Cytat:

Napisał zz44 (Post 555257)
A można wjechać na luzaka jak turysta czy trzeba mieć potwierdzone noclegi albo adres osoby, do której jedziemy?

Żeby wjechać nie trzeba żadnych rezerwacji ani zaproszeń ani wizy.

Do 10h przebywania nic nie trzeba robić. Natomiast potem trzeba coś na wzór Rosji dokonać meldunku (podbić karteczkę na milicji) - pewnie jeden powinien wystarczyć. Takie są formalne wymagania natomiast czy coś się stanie jak nie dokonasz meldunku to nie wiem.

Dodatkowo jeszcze aby wjechać i poruszać się dłużej niż 10h trzeba zapłacić cło na motocykl i wtedy można do miesiąca się poruszać bezproblemowo. W tamtym roku cos czytałem że jest to około 400 hrywien Ukraińskich.

przemo77390 03.11.2017 12:54

1 Załącznik(ów)
wychodzi na to że jest od strony Ukrainy tylko jedno przejście drogowe i trzeba dybać aż pod Odessę.

Naddniestrze posiada kilka przejść granicznych, jedno z Ukrainą: Kuchurgan-Pervomaysk, wiele z Mołdawią: Bender-Chisinau, Dubassari-Chisinau, Rabnita-Rezina plus jedno dla przyjeżdżających z Ukrainy i z Mołdawii: Camenca.

Jak ktoś ma jakieś info niech wstawia.

czosnek 03.11.2017 13:16

Co do cła. Po prostu trzeba wypełnić wriemienny wwoz, i tutaj jest opłata. Raz placilismy chyba ok 5 euro od motocykla, a raz, przy transferze do Odessy po 1 euro. Meldunek chyba załatwia hotel, więc wizyta na milicji nie powinna być konieczna.
A co do trasy, to tak jak wspomniałem. Najszybciej będzie przez Mołdawie.

Jan 18.11.2017 12:27

Byłem na początku października i przelatywałem od Mołdawii. Cło płacisz zawsze i nas policzyli 10 Euro za GS 800 i 15 Euro za GS 1200 czyli od pojemności. Kwity na to dostaliśmy a całość wypełnił za nas celnik. Miło, szybko i bez problemu. Wjazd na 10 godzin.

przemo77390 20.11.2017 12:22

Miałby ktoś chęć na Naddniestrze - Rok 2018 Majówka.

Wyjazd: 28 kwietnia (Sobota) – Powrót: 6 maja (niedziela) - 3 dni wolnego jak ktoś nie pracuje w weekendy

Samo Naddniestrze bez Mołdawii.

Do wyboru może być trasa tylko cięższy off (jak się da tak jechać - wtedy jednak dojazd nie zajmie dwóch dni a pewnie dużo więcej) albo mieszana asfalty jako tranzyt a potem włóczenie się bocznymi i pewnie trochę głównymi po Naddniestrzu

chemik 20.11.2017 12:23

A co Ty chcesz tam robić tak długo?

przemo77390 20.11.2017 12:35

Cytat:

Napisał chemik (Post 557831)
A co Ty chcesz tam robić tak długo?

A zjechać każdy kąt - razem z dojazdem zostanie tam do kręcenia się tylko od 4 do 5 dni. Wtedy jest szansa na dogłębną penetrację.

przemo77390 01.12.2017 09:43

Plan na odwiedzenie wszystkich miast i zakamarków, wg. Wikipedii miasta to (najlepiej jazda drogami 2 a nawet 3 kategorii):

https://pl.wikipedia.org/wiki/Miasta_Naddniestrza

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/12/1/10158283_3.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/12/1/10158282_1.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/12/1/10158284_2.jpg

chemik 01.12.2017 11:40

Przemo, wiem, że na tym forum to będzie głupie pytanie, ale po co? Sam czasami jeżdżę w takie miejsca i sam je sobie zadaję, lecz Naddniestrze w kategorii najnudniejszych miejsc na Ziemi jest w TOP 3. Zdradź tajemnicę.
Wiem, wiem, że to droga jest celem... Ale ta Twoja wyprawa musi mieć jakiś głębszy ukryty cel, jakies drugie dno, którego zdradzić nie chcesz. ;)

Emek 01.12.2017 11:45

Pola uprawne w dolinie Dniestru są super :D. Chemik, nie znasz się ;).

chemik 01.12.2017 11:50

Cytat:

Napisał Emek (Post 559569)
Chemik, nie znasz się ;).

Dlatego dopytuję. ;)

przemo77390 01.12.2017 12:01

Cytat:

Napisał chemik (Post 559567)
Przemo, wiem, że na tym forum to będzie głupie pytanie, ale po co? Sam czasami jeżdżę w takie miejsca i sam je sobie zadaję, lecz Naddniestrze w kategorii najnudniejszych miejsc na Ziemi jest w TOP 3. Zdradź tajemnicę.
Wiem, wiem, że to droga jest celem... Ale ta Twoja wyprawa musi mieć jakiś głębszy ukryty cel, jakies drugie dno, którego zdradzić nie chcesz. ;)

Wiem że tam może być nudno i w ogóle ale chcę zobaczyć ten kawałek świata, który jest przez nikogo nie uznawany, kiedy jeszcze jest tam waluta której nigdzie nie znajdziesz. Kiedy ten kawałek Mołdawii jest tak zbuntowany że aż ciekawy - bo choć trochę niedostępny.
Nie wiem co będzie dalej z tym Naddniestrzem ale jak osiągnie przyłączenie w tą albo w tamta stronę to już może nie być tak tajemniczy. W sumie nie wiem czy ktoś go dokładnie eksplorował ale po prostu kusi. Kiedyś krążyły legendy po necie że ciężko tam wjechać a nawet że niemożliwe i to właśnie było ciekawe. Kto wie co tam zastaniesz.
Być może piwo pod sklepem nigdy już nie będzie tak smakować jak Naddniestrze w końcu osiągnie jakąś przynależność polityczną.

Ot i cała tajemnica.

chemik 01.12.2017 13:34

I to mi wystarczy. Masz cel. Jedź, wróć, spisz relację.

czosnek 01.12.2017 17:07

Też uważam że warto, a braki krajobrazowe, masz duże szanse nadrobić aspektem ludzkim.

przemo77390 01.03.2018 11:48

Podpijam. To taki Plan na dojazd do Naddniestrza: https://goo.gl/maps/PsUvh74BKzp - mile widziane uwagi.

Wiciu 01.03.2018 19:39

Byliśmy w Naddniestrzu kilka lat temu w trzy motocykle, wjeżdżaliśmy od Mołdawii. Bez kłopotu, może godzinka na granicy, może dwie.

Taka sytuacja: wjeżdżamy do Tyraspola, mija nas koleś na ścigu, macha idzie na koło i znika. Po chwili widzę znak - zakaz wjazdu motocyklem do centrum. No ale koleś pojechał na luzie, to jedziemy. Jakieś 500m może, bo zaraz niebieska szklanka miga, ściągają nas na bok, dokumenty, trzepanie. Policjant słowem się nie odezwie, mówi żeby czekać. 5 minut i zjawia się tajniak w czarnym Subaru i nie ma gadki, dobrze wie, że mamy papiery na dobę (taki był plan) i albo nas tyle przetrzymają na dołku, będzie problem na granicy i jeszcze dojebią mandat, albo się dogadamy. I to nie były targi jak zwykle gdzieś z byłym Sojuzie. Stanęło na 50USD od głowy (jeden jedyny bankomat wydawał zielone) i panowie odprowadzili nas za miasto, zostawili, dali dwie godziny żeby dotrzeć na granicę i zameldować się tam koledze tajniaka. Na drogę dostaliśmy "mandat" z numerem telefonu oficera: "gdyby was jeszcze gdzieś zatrzymali, dajcie im to i każcie spierdalać."

Więc za wiele sobie nie pooglądaliśmy, tyle co włóczęga po wioskach przez kilka godzin. Bieda, oj taka bieda, jakiej w Mołdawii nie widziałem. Ogólnie mega klimat. Tylko uważajcie na znaki. :)

Strasznie chętnie bym się dołączył i sprawdził co się zmieniło przez trzy lata, ale majówka to dla mnie termin nierealny. Masz fajną traskę przez UA bo tam można miło Połoninami pohasać, ale pewnie będziesz cisnął dziurawymi asfaltami żeby posiedzieć w Naddniestrzu.

PS. Kup sobie "Granice Marzeń" Grzywaczewskiego, właśnie wydana fajna książka o republikach nieuznawanych, sporo tam jest właśnie Naddniestrzu, warto mieć to w głowie zanim się pojedzie.

Powodzenia, będzie zajebiście! :)

pajak65 01.03.2018 22:23

Ja mam niemiłe doświadczenia bodajże z 2007 roku... Wjechaliśmy od strony Ukrainy bez żadnych problemów na granicy. Natomiast przy wyjeździe już było dla nas ostro... Pijani pogranicznicy rozpoczeli kontrolę od naszych dokumentów - mieliśmy "załącznik" do wyjazdu, ale chyba za mały, bo się gościu zbiesił i pwoiedział że ni ch. nie przyjedziemy i jak żeśmy wjechali... Ze względu na to że tylko jeden kolega z naszej 4 osobowej grupy, tyle o ile rozmawiał coś po rosyjsku, to dowiedział się tylko że mamy dokładnie powiedzieć ile pieniędzy mamy ze sobą i to w każdej walucie... I na koniec podając wszystkie nasze oszczędności dostaliśmy ofertę że za 1/3 wszystkich naszych pieniędzy pojedziemy dalej a jak nie to jedziemy zaraz do aresztu... bo papiery wjazdowe się nie zgadzają bo nie zadeklarowaliśmy ile pieniędzy wwozimy... Kolega próbował negocjować cenę cały czerwony ze wściekłości, ale w momencie jak inny pijany pogranicznik przeładował kałacha i sobie mierzył w stronę Mołdawską, to zrezygnowaliśmy z dalszych negocjacji i przyjeliśmy ofertę 1/3 :( Miny mieliśmy bardzo smutne po tym niemiłym potraktowaniu i Mołdawia już nas tak nie cieszyła. Humory dopiero na Słowacji nam wróciły (po dwóch dniach). Czasy się zmieniają, ale ja Nadniestrza nie będę planował już nigdy odwiedzać :) Bo i rosyjskiego nie znam :)

Jan 01.03.2018 23:31

4 Załącznik(ów)
Pajak65, mam nadzieję, że od tego czasu sporo się zmieniło, chyba, że nam się udało. Jak pisałem wcześniej, byłem na przełomie 09/10.2017 we dwa moto i na granicy super, celnik za nas wszystko wypełnił, pełna kultura także przy wyjeździe.
Pod zakaz przy parlamencie i wielkim pomniku Lenina wiecznie żywego a o czołgu nie wspomnę, także się wpakowaliśmy i a jakże zostaliśmy zchaltowani. Gatka przez translator z ich telefonu w języku PL, sprawdzenie papierów, my że nie widzieliśmy i turysty a Oni że wyjechać tam w lewo i pa pa!!!
Po wioskach nie jechaliśmy a szkoda. Cisneliśmy tak, żeby przed nocką do Odessy dolecieć.
Mam nadzieję, że i tam się zmienia na lepsze.

apex 02.03.2018 08:53

Ja 27.04 startuje do Odessy a potem jadę przez Naddniestrze i dalej wzdłuż brzegu.

przemo77390 02.03.2018 14:12

Dzięki Panowie za informacje - coraz większa Adrenalina :)

apex - ja startuje dopiero w sobotę tj. 28.

apex 08.03.2018 15:04

W Odessie będę 29 wieczorem natomiast w Nadniestrze ok 01.05

przemo77390 30.04.2018 19:47

Naddniestrze zdobyte. Nawet tu fajnie.
Wjazd przepiekny offem przez zielone granice - potem troche konsekwencji ale bylo warto.

Sławekk 30.04.2018 22:42

napisz coś więcej bo ...... :)

przemo77390 01.05.2018 11:57

Cytat:

Napisał Sławekk (Post 580925)
napisz coś więcej bo ...... :)

Nawigacja nas poprowadzila szutrami i tak jechalismy mega zadowoleni, gdy zjechalismy do sklepu po picie i chcielismy zaplacic lejami Pani mowi ze ma tylko ruble. Pytam sie to to nie Moldawia a ona mowi ze nie ze to Naddniestrze.
Potym wszystkim sami zglosilismy sie do punktu granicznego opowiadajac historie ze wjechalismy do nich ale przez zielona granice - kopary im opadly niezle.

Sławekk 02.05.2018 09:40

Ja kiedyś dojeżdżałem po robocie do chłopaków, którzy byli już w Rumunii.
Wbiłem w garmina najkrótszą drogę i jazda. Przy granicy Węgiersko Rumuńskiej dość długo navi prowadziła mnie łąkami, aż w pewnym momocie wyjeżdżam już za przejściem Węgirskim.
Zlecieli się pogranicznicy, zszokowani cała sytuacją.
Pokazuje im ślad w navi i mówię, że tak mnie prowadziła :)

zz44 06.05.2018 14:31

Przemek, opowiadaj jak było!

przemo77390 06.05.2018 20:28

Cytat:

Napisał zz44 (Post 581252)
Przemek, opowiadaj jak było!

Zbiorę myśli to coś napiszę. Na razie mogę powiedzieć że nie żałuję pojechania. Ludzie sympatyczni, łącznie ze służbami policją i pogranicznikami. Żadnych prób wymuszeń itp.
Żarcie przepyszne.
Ceny wydaje się że małe.
Nocne spacery po piwko bez przygód.
Głębokie ZSRR mi się ten klimat podoba - fajnie że są jeszcze takie miejsca.

Ps. Motocykle stały pod Hotelem, gdzie wieczorami w holu na dole urzędowały panie do towarzystwa i zjeżdżało się całe szemrane towarzyszko - nikt ich nie ruszył - panie robiły sobie sesje oczywiście za naszym przyzwoleniem, hotel z pięknym widokiem na rzekę.

Wiciu 07.05.2018 22:11

Zajebiście. Człowieku, nie daj czekać, napisz jak było! :)

myku 08.05.2018 00:04

Ale robisz smak....jejku!A Jarek..ty to stary przemytnik...biedny Calgon.Bede mu paczki wysylac.:D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.