Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Azerbejdzan ? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30525)

TROJAN 03.11.2017 14:27

Azerbejdzan ?

Cześć

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie dość intensywnie Azerbejdzan :dizzy:
W związku z tym że będziemy ograniczeni czasowo postanowiliśmy tym razem wybrać przygodę na lawecie a my dolecimy samolotem do Gruzji .
Mamy na to od 14 do 16 dni .
Oprócz tego co piszą w przewodnikach itd ma ktoś jakąś wiedzę co warto a co nie ?
Nie interesują nas zabytki i tego typu rzeczy tylko jazda przed siebie , piekne widoki , wąchanie klimatu , integracja z tubylcownią i ciekawe miejscówy na nocleg .
Z tego co zdążyłem sie zorientować to najciekawiej jest chyba na Kaukazie w przy granicy z Dagestanem . Tu mamy takie perełki jak Xinaliq , Lahic itd
Czy ktoś to przerabiał , czy jest bezpiecznie , jak z noclegami na dziko (pytam bo na kilku filmach na YT widziałem że są niedzwiedzie i mam troche mieszane uczucia:haha2:) .Czy miejscowi lubią zieleń czy raczej w ruch idzie miejscowa waluta ?
Jedziemy motocyklami AT crf 1000 :at: , pakujemy sie w kufry + namiot
Mile widziane dobre rady i wskazówki

Dziękuję i pozdrawiam
TROJAN

killjoy 03.11.2017 17:01

Azerbejdżan to kraj w którym mieliśmy spędzić ponad tydzień a po trzech dniach byliśmy znowu na granicy Gruzińskiej :-) Kurz, upał, drożyzna.. i wulkany błotne! jak odwiedzisz to napisz coś bo trochę żałuję, że tak szybko się poddaliśmy ale mając tuż obok Kachetię(wino góry) nie wytrzymaliśmy!!

TROJAN 03.11.2017 17:11

Cytat:

Napisał killjoy (Post 555297)
Azerbejdżan to kraj w którym mieliśmy spędzić ponad tydzień a po trzech dniach byliśmy znowu na granicy Gruzińskiej :-) Kurz, upał, drożyzna.. i wulkany błotne! jak odwiedzisz to napisz coś bo trochę żałuję, że tak szybko się poddaliśmy ale mając tuż obok Kachetię(wino góry) nie wytrzymaliśmy!!

Jak wszystko się uda to planuje ponad tydzień w gorach AZ plus Baku a potem wracamy do Gruzji i dzidujemy do oporu .:D

czosnek 03.11.2017 17:42

1 Załącznik(ów)
Kolega z Baku ;)
Załącznik 75168

Dobrze ze jedziesz nową AT, w przeciwnym razie miałbyś szansę spędzić dużo czasu na granicy, bo nie spełniasz normy Euro 4. Co wiąże się też oczywiście z kosztami.

smigacz 03.11.2017 19:32

Co to za pajęczak?? Jadowity?

luk2asz 03.11.2017 21:40

Laweciarze hahahahahaha, a z busa w Pireneje się nabijał , hahahahah

TROJAN 03.11.2017 21:46

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 555324)
Laweciarze hahahahahaha, a z busa w Pireneje się nabijał , hahahahah

Moje Pireneje były na kołach tak samo jak Turcją i Gruzją a teraz to wole posiedzieć na miejscu dwa tygodnie :at: bo jest po co ��

https://www.youtube.com/watch?v=0lg-74UQCjc

https://www.youtube.com/watch?v=zLaBxo_3LRQ

Luti 03.11.2017 22:50

Azerbejdżan fajny (w sensie egzotyczny), ale bardziej jako transfer między Dagestanem, a Gruzją/Iranem i to pod warunkiem, że lecisz czymś "świeższym". NAT przejdzie. W innym razie to loteria.

myku 04.11.2017 03:33

O czym wy piszecie ze nowa przejdzie itd ...ze euro 4 ? Nic nie wiem a chcialbym ;)

strażak 04.11.2017 10:02

Petroglify w Gobustanie polecam zobaczyć:)

magrafb 13.11.2017 10:52

Byliśmy 2011r. Generalnie jest problem na granicy z pojazdem.
Nie wiem czy wiek pojazdu ma znaczenia. Tam raczej jest klimat kto pierwszy wstał ten rządzi, a rządzi tak jak mu żona dała.
U nas też był roczny motocykl i chcieli za niego 3tys $ kaucji.
Z informacji uzyskanych w ambasadzie wiedzieliśmy że kaucji nie ma.

Mirmil 13.11.2017 12:26

Od tego roku sytuacja sie zmienila.
Nie ma juz kaucji za pojazd, mozna jezdzic tyle, ile jest wazna wiza
A zrobienie wizy bajecznie proste. Od tego roku ginkcjonuje ewiza, system robienia podobny do wizy tureckiej. Klikwsz na necie, plwcisz,przychodzi potwierdzenie.
WAZNE
W Azerbejdzanie jest goraco. Odradzam wyjazdy czerwiec,lipiec sierpien.
Najlepiej maj i wrzesien.
Ja wlasnie w tych miesiacach bede tam robic wyjazd.

Nynek 13.11.2017 14:20

Cytat:

Napisał Mirmil (Post 556761)
Od tego roku sytuacja sie zmienila.
Nie ma juz kaucji za pojazd, mozna jezdzic tyle, ile jest wazna wiza
A zrobienie wizy bajecznie proste. Od tego roku ginkcjonuje ewiza, system robienia podobny do wizy tureckiej. Klikwsz na necie, plwcisz,przychodzi potwierdzenie.
WAZNE
W Azerbejdzanie jest goraco. Odradzam wyjazdy czerwiec,lipiec sierpien.
Najlepiej maj i wrzesien.
Ja wlasnie w tych miesiacach bede tam robic wyjazd.

Dotyczy to wszystkich pojazdów nawet 20 letnich, czy tych spełniających nowsze normy ?

Mirmil 13.11.2017 15:23

\Znajomi wjezdzali autem 20 i 12 letnim, bez problemu na granicy. Jedynie co, to kilka razy sie pytali, cyz nie byli w Armeni, Karabachu, czy zamierzaja jechac itp. Oczywiscie na wszytskei pytania trzeba odpowiadac NIE

WAZNE
W azerbejdzanie jest bardzo zaawansowany system radarow, fotoradarow i videoradarow. Radary skanyja tablice, wprowadzaja do systemu. Znajomych zlapal radiowoz, policjant wszedl do systemu i pokazal zdjecia i filniki z kilku innych przekroczen predkosci. a byli w Azerbejdzanie raptem tydzien.

Dżeferson 13.11.2017 18:54

Od kiedy dokładnie do Azerbejdżanu można wjechać na kołach bez kaucji bez względu na wiek pojazdu?

TROJAN 14.11.2017 10:51

Cytat:

Napisał Mirmil (Post 556781)
\Znajomi wjezdzali autem 20 i 12 letnim, bez problemu na granicy. Jedynie co, to kilka razy sie pytali, cyz nie byli w Armeni, Karabachu, czy zamierzaja jechac itp. Oczywiscie na wszytskei pytania trzeba odpowiadac NIE

WAZNE
W azerbejdzanie jest bardzo zaawansowany system radarow, fotoradarow i videoradarow. Radary skanyja tablice, wprowadzaja do systemu. Znajomych zlapal radiowoz, policjant wszedl do systemu i pokazal zdjecia i filniki z kilku innych przekroczen predkosci. a byli w Azerbejdzanie raptem tydzien.

A te radary były ukryte czy było jakieś oznakowanie ?

Zet Johny 14.11.2017 10:59

Na stronie MSZ nadal wisi informacja:
Przekraczając granicę Azerbejdżanu własnym środkiem transportu należy wypełnić odpowiednią deklarację celną, właściciel pojazdu jest zobowiązany do uiszczenia kaucji wjazdowej, zwracanej przy wyjeździe. Wysokość kaucji zależy od wartości pojazdu, może to być nawet kwota w wysokości kilku tysięcy dolarów.

Luti 14.11.2017 20:00

W 2016 r wizy elektroniczne już działały.
Ja odbiłem się wówczas 6 letnim moto (euro 3). Wg słów celnika świeższy rocznik V stroma (ta sama norma euro) już podchodził. Można było się dogadać, ale 20Euro nie przeszło. Miedza w Samur.
W rezultacie AZ, a bardziej Baku, na stopa był.
Faktem jest, że rura mięknie Alijewowi z powodu wyczerpujących się złóż węglowodorów, więc kraj coraz bardziej się otwiera i na "bieda turystów".

koczownik 13.12.2017 22:36

Cześć Trojan,
Byłem w tym roku w Azerbejdżanie. Co prawda nie na moto, ale mieszkałem z lokalsami przez 2 tyg. Byłem w Baku i na Kaukazie. Plus doświadczyłem różnych dziwnych atrakcji typu zgarnął mnie patrol autostradowy na pustyni, wiec jak interesuje Cię info o fotoradarach itp. to wal z pytaniami na priv. Może będę znał odpowiedzi.

Pozdr

jargus2 14.05.2018 00:02

Odswierzam temat
Na dzień 14.05.2018. Nie ma żadnych opłat wjazdowych motocyklem do Azerbejdżanu. Auta Tak.W zależności od pojemności silnika i rocznika
Pozdro z Baku

Mirmil 15.05.2018 01:57

27.04 nie było kaucji za wjazd samochodem.do Azerbejdżanu

TROJAN 15.05.2018 23:57

dzięki Pany :at:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.