![]() |
Tubliss
https://www.enduro24.pl/product-pol-...y-TUbliss.html
Czy taki system jest tylko do liści, czy w AT mógłby być zaimplementowany? |
Wydaje mi się że kuba_astr jeździł z tym w 1190r
|
Obstawiam, że na felgę max 2,5"
|
Mam w exc. Nie widzę zalet stosowania w Afryce
|
Cytat:
|
Cytat:
Zaleta bezdętkowej, bez tego systemu oklejania taśmą bezdyskusyjny. Ciekawe czy są ograniczenia wagowe lub max. ciśnienie nad tublissem. Jeżeli nie będzie p/wskazań to na pewno zamontuję. Dodatkowa dziura w feldze mnie nie przeszkadza. Pytanie jak wiele serwisów wulkanizacyjnych jest obeznana z tym systemem. Co przy zmianie opony może mieć znaczenie. |
W Afryce osobiście nie eksperymentuję z ciśnieniem. W exc lubię na niskim jeździć. Na razie mam pierwszą oponę z tublissem i muszę co kilka dni dopompowywać bo gdzieś jest mała nieszczelność.
|
w dużym nie zdaje egzaminu..w liściach to już też nie taka rewelacja,a awarie też sie często zdarzają..
ma wady jak i zalety.. ale nie jest to jakieś cudo |
Niestety zdarzają się problemy. Czy tubliss dobrze trzyma powietrze a w zasadzie opona nad tublisem zależy też od opony, jak wygląda w środku. Opony z takimi rowkami od środka źle się uszczelniają z tublisem. Takie rowki mają czasem opony bezdętkowe. Na własnym przykładzie - Mitas ef07 - soft - nie muszę wcale dopompowywać, wcześniej mitas C04 - uchodziło powoli powietrze. Osobiście bardzo sobie chwalę tublisa w EXC, ale do cięższego moto nie założył bym.
|
Cytat:
:) |
Cytat:
Może w innych wersjach tak było. |
A jesteś pewien (i producent też), że w tak cięzkim motocyklu z tak dużym momentem obrotowym ciśnienie rzędu 0,7 atm utrzyma opone na feldze? Ja mam poważne obawy.
|
Cytat:
Dziura dodatkowa jedna. W jednej siedzi wentyl od dętki tublissowej a w drugiej trzymak z wętylem do pompowania opony. W exc nie przeszkadza mi dopompowywanie przed jazdą, w afryce przy jeździe turystycznej byłoby to upierdliwe sprawdzanie ciągle ciśnienia. Na niskim ciśnieniu też nie widzę sensu jeździć afryką a poniżej atmosfery jak się zapomnisz i odkręcisz na maxa myślę że może nie utrzymać opony w miejscu. |
Cytat:
|
Cytat:
EDIT: I problem rozwiązany: z opisu systemu: "Cała wkładka działa jak duży trzymak" oraz "Po napompowaniu specjalnej wkładki na około 7 atmosfer uszczelnia ona oponę na jej łączeniu z felgą i dzięki temu opona nie wymaga dętki" |
|
Ale o czym ta dyskusja? Masz 2,5" felge z tyłu w Afrze? Nie masz. Więc dolicz do tublissa jeszcze felgę i zaplot.
|
18"x (1.85-2.15)
19"x (1.85-2.15) 21"x 1.6" |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ale rozumiem, że tubliss dociska krawędzie opony do felgi, przez co zbędny jest trzymak. Tak to interpretuję w kwestii obrócenia opony na feldze podczas jazdy.
|
Po za felgą weź pod uwagę że w moto ważącym 200 kg na ostrej oponie jak zejdziesz poniżej atmosfery z tyłu to na podjeździe odkręcając mocno przy ruszaniu wyrwiesz trzymak z felgi i na tym zakończysz zabawę, Jeździłem z tym w AT ale tylko po Saharze w piochu, nie widzę potreby zakładania tego do jazdy na co dzień, acha i jeszcze jedno pamiętaj o porządnym kompresorze w plecaku co bije przynajmniej 8 barów bo na wyjeździe co drugi dzień trza dopompowywać.
|
No i będzie niezła zabawa z wyważeniem koła.
|
No to się wyleczyłem hehe, myślałem, ze to może zastąpić outex np.
To w takim razie wolę jeżdzić z tym zielonym slimem do małych dziurek i dętką z łyżkami jak większe dziury |
Duży bez sensu..mały, są lepsze rozwiązania..
|
Cytat:
Też miałem wizję na założenie Tublissa do małej Tenerki, tym bardziej, że tam z przodu nie ma safety bead, więc można by to właśnie tak załatwić bezdętkowo. Tyle, że kwestia częstego dopompowywania trochę mnie zniechęca... |
taki wypełniacz do dętek, w razie niedużej dziurki.
|
W sensie taki w płynie jak się stosuje w rowerach?
Ja wożę piankę, ale jak duża dziura albo trochę bardziej naderwie dętkę, to i tak nie pomoże. Po paru kapciach w ubiegłym sezonie (wszystkie na asfalcie) już mnie ciarki przechodzą na samą myśl. No i tylne koło może sobie zakleję w zimie taśmą, ale z przodem lipa... |
Cytat:
|
W supermoto w tamtym roku zrobiłem taki patent.
Wyczyściłem nyple i zdarłem lakier wokół nich, następnie zakleiłem je masą poliuretanową Bolla. Później na to nakleiłem taśmę Gorilla, trzy warstwy tak, że jedna zakrywała krawędź drugiej. Patent sprawdzony przez cały sezon. Przejechane 15 tys km w tym Albańskie upały i 1200 km na raz autostradą z bardzo wysokimi temperaturami a co za tym idzie mocno rozgrzanymi oponami. Teraz kupiłem Tenerę i problem :Sarcastic: |
1 Załącznik(ów)
Ja poleca łyżki, dętkę i małą pompkę kapeć to też przygoda;)
Załącznik 75888 Jak się ma wprawę to 15min i już:D |
Trzeba jeszcze umieć hehe, ale mam zamiar ćwiczyć przez zimę
|
Nawet jak umisz to wiele zależy od samej gumy i okoliczności. Ostatnio złapałem kapcia w DRce, na tyle E09. Słyszałem że twarda i żeby jechać na flaku coby ładnie od felgi odeszła. Zrobiłem z 8 kilosów on/off i nie odeszła. W obozie mordowaliśmy się w kilku i dopiero nacisk ponad 400 kg żywej, skaczącej masy pomógł. Gdybym był sam to bez szans na naprawę. Jakieś patenty na taką sytuację?
|
Ja się przychylam do metody Madafakingesa. Co prawda się dopiero uczę ale na 6 zdjętych i założonych opon tylko jedną (dętkę) przyciąłem z tym że w garażu trwała impreza i mi się dwóch kumpli prawie pobiło nad głową (i kołem) w między czasie.
|
No co by nie mówić dętka i łyżka zawsze będzie skuteczna jak się umie :)
Nie mniej jednak dętki, łyżki, pomka/ kompresor, pianka (?) zajmują sporo miejsca i muszę wozić na to całą dodatkową narzędziówkę. Biorąc pod uwagę, że wszystkie kapcie jakie dotychczas mi się przytrafiły były spowodowane gwoździem lub wkrętem to cała historia ze ściąganiem koła (szczególnie tylnego) po prostu mnie denerwuje. A jeszcze jak się przytrafi tak jak napisał Emek... :vis: Przy bezdętkówce naprawa sznurkiem zajmuje może trzy minuty i wymaga wyjęcia spod siedzenia zestawu z szydłem i nabojami. Co do samego Tublissa to bałbym się też, że jak się trafi taki solidniejszy wkręt, to i tą wewnętrzną dętkę przebije a wtedy to już lipa na maksa... Widziałem takie filmy na Youtube. |
https://allegro.pl/oferta/nuetech-tu...ros-8591701579
Bo jak się kupi poszczególne elementy - czerwoną gumę - czarną dętkę - opaskę na felgę to wychodzi 70 zeta taniej. Tylko ta blacha, nie wiem czy ona jest konieczna do montażu, czy się da zamontować bez niej? Widziałem na instrukcji , że trzeba na końcu już po założeniu opony popsikać wodą z mydłem w celu uszczelnienia ?? Nie bardzo czaje o co chodzi z tą wodą... tutaj instrukcja jest: https://www.enduro24.pl/product-pol-...y-TUbliss.html EDIT: Krok po kroku, elegancko wytłumaczone, czego się nie zrozumie to się zobaczy / domyśli : https://www.youtube.com/watch?v=9Dw4_VsxN6A |
Cytat:
18" x 1,85"/2.15..... a w CRF1000 siedzi 18 x 4" Tubliss zajebisty ale do liścia. |
Cytat:
|
Takie pytanie żółtodzioba w temacie czy jak felga jest odpowiednia to zda to egzamin w takim klocu jak lc8? Doczytałem ze tubles lepsze rozwiązanie niż mousy. Oczywiście chodzi o jazdę po miękkim z mała dojazdówka. Rozumiem ze gdyby trzeba walnąc na strzała paręset kilosow po twardym to mogło by być słabo?
|
Mam kilka uwag po zjechaniu 4 opon z tublissem:
Oryginalna taśma to fanaberia. Pierwsze założenie ok, trzymało powietrze w oponie ok tygodnia. Przy drugiej oponie poniszczyłem taśmę więc zamówiłem nową (40 zł.) Przy kolejnej oponie znowu pozadzierałem taśmę więc dałem trochę taśmy oryginalnej a resztę szeroką srebrną taśmą. Przy kolejnej już tylko srebrna. Ta taśma nie ma uszczelniać tylko chronić tublissa przed przebiciem szprychami. Po ostatnim założeniu powietrze uciekało dość szybko, pompowanie co 2 h. Powietrze uciekało przez szprychy. Nie chciało mi się od nowa zdejmować i zakładać więc wlałem do środka mleczko uszczelniające, rowerowe. Teraz trzyma tak że po tygodniu nic nie ubyło. W końcu można ustawić sobie precyzyjnie ciśnienie a nie dopompowywać codziennie. Tak więc jedyna wada tublissa została wyeliminowana. Polecam :) |
Cytat:
|
2,5x18” nie będzie?
|
Max 2,15
|
Ludzie zakładali na 2,5” w 690 ale w specyfikacji jest faktycznie 2,15”.
|
Mam pytanie techniczne czy dętkę z tubliss można włożyć do systemu traxy ?
|
Dętka z tubliss jest sporo cieńsza od tej w traxy
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:41. |