Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Problem z odpaleniem (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30667)

dzinks 21.11.2017 08:46

Problem z odpaleniem

Cześć,

W sobotę wróciłem z serwisu Hondy. Jakieś 150km. Zatrzymałem się dwa razy. Raz na dłużej u kumpla na kawie i raz na tankowaniu.
Jakieś 15 km przed domem złapał mnie lekki deszcz.

Dziś był dzień do pracy a tu kręci odpala i gaśnie. Dopiero z którymś razem jak przygazowałem to odpaliła. Mam 2 km więc za długo nie jechałem. Zgasiłem odczekałem i spróbowałem uruchomić, a tu lipa. Z gazem strzeliło w filtr i poszło. Nie miałem więcej czasu więc po pracy zobaczę jak przegonię na trasie.

Mieliście coś takiego? Paliwo jakieś trefne?
Moto stało w garażu ogrzewanym.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

mdxmd 21.11.2017 15:20

o ile to nie jakaś usterka to temat był wałkowany... tzn. TTM (ten typ tak ma)

madafakinges 21.11.2017 15:39

Psiknij wd40 w włącznik

Problemem jest włącznik który odpala i gasi moto.

Emek 21.11.2017 15:40

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 558052)
Psiknij wd40 w włącznik

Jak kręci to chyba jest sprawny. Czy nie?

dzinks 21.11.2017 21:17

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 558052)
Psiknij wd40 w włącznik

O tym nie pomyślałem. Ale dziwne że po dodaniu gazu pracował.

Podjrzewam coś w paliwie.

Po pracy odpalił bez zająknięcia :-D przejchałem kilka kilometrow, zgasilem. Po kilkunastu minutach odpalilem też bez problemu.
Do garażu i po dwóch godzinach znów bez problemu.

Dzięki za sugestie. Dam znać jak problem powróci.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Gończy 21.11.2017 21:34

Może styczniki w pompie paliwa. Zerknij jak zużycie.

bukowski 21.11.2017 21:35

Cytat:

Napisał Wojtuś (Post 558127)
Może styczniki w pompie paliwa. Zerknij jak zużycie.

W NAT?

Gończy 21.11.2017 21:46

Oj myslalem ze xrv.:bow: mea culpea :-)

dzinks 23.11.2017 08:11

Kolejny dzień odpalania i ok. Czyli jakiś syf w paliwie albo w serwisie ostro myli moto karcherem po wlącznikach

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

radiolog 23.11.2017 08:39

To wina styku wg mnie, mam to samo, trzeba wtedy włącznik przytrzymać kilka sekund. Dzieje się to jak zimno i mokro jest

madafakinges 23.11.2017 17:18

Chodzi mi o to, że w NAT tym samym przyciskiem palimy i gasimy, po odpaleniu i puszczeniu przycisku robi male zwarcie gaszący i ciach jak dodałeś gazu to obroty były ta tyle wysokie, że chcwilowe odcięcie prądu nie zgasiło całkiem silnika.
Taka moja teoria.

radiolog 12.12.2017 17:13

Postała 2 tygodnie w garażu i problem powrócił nawet przy wyższej temperaturze i bez dużej wilgotności (było dzisiaj 14 stopni), a kill switcha trzeba było trzymać o wiele dłużej, żeby nie gasła po puszczeniu przycisku. Nie wiem czy takie działanie nie wpływa negatywnie na rozrusznik, chociaż rzężenia charakterystycznego dla działającego rozrusznika nie słychać, jedynie taki delikatny pisk.

Generalnie zadzwoniłem do Arhera, wymienia bezproblemowo na gwarancji, nawet bez udowadniania osobistego, że tak się dzieje naprawdę.

bukowski 12.12.2017 17:55

Cytat:

Napisał radiolog (Post 561193)
Postała 2 tygodnie w garażu i problem powrócił nawet przy wyższej temperaturze i bez dużej wilgotności (było dzisiaj 14 stopni), a kill switcha trzeba było trzymać o wiele dłużej, żeby nie gasła po puszczeniu przycisku. Nie wiem czy takie działanie nie wpływa negatywnie na rozrusznik, chociaż rzężenia charakterystycznego dla działającego rozrusznika nie słychać, jedynie taki delikatny pisk.

Generalnie zadzwoniłem do Arhera, wymienia bezproblemowo na gwarancji, nawet bez udowadniania osobistego, że tak się dzieje naprawdę.

Ale co wymienia? Czujnik tps?

szynszyll 12.12.2017 18:10

psikac jak najbardziej jezeli trzeba ale nie wd40 tylko contact cleanerem. wg mnie to nie przycisk a TPS bo ludzie trzymaja kreca a moto nie zapala. pisalem juz o tym rok temu.ruch manetka przed paleniem i na filmach na yt problem znikal.

radiolog 12.12.2017 18:54

Wymieniają przycisk, czy ten cały moduł zespolonych na kierze bo zapala normalnie, chodzi normalnie, tylko gaśnie przy puszczeniu przycisku kill switch, na advriderze pisali że to problem styków, wymieniaja na nowszy typ i tyle. Ponoć pomaga przed zapaleniem kilkukrotnie poprzełączać w obie strony i efekt nie występuje, ale jak wymienia na nowe to nie będę se pstrykał.
Być może u niektórych nie pali, wtedy to toś, u mnie pali

szynszyll 12.12.2017 19:24

1 Załącznik(ów)
no a czemu nie chce palic mimo trzymania i krecenia u niektorych?

teorie Mada kumam i ma sens pod warunkiem ze puscisz przycisk, ten odda za bardzo i rozewrze konektory STOP. Ale tak sie nie dzieje u wszystkich. w robocie zerkne na schemat ale nie sadze by ten swicz byl wiecej niz 3 polowy.

jest jak sadzilem. wspolny i dwa: zapal mnie i zgas mnie

radiolog 12.12.2017 20:19

Powiedz jak krowie na rowie, bo ja schematów nie kumam

szynszyll 12.12.2017 20:51

segment starter/engine stop

BL wspolny, yl/w ma byc z nim stale zwarty by silnik pracowal - rozwarcie gasi. Bl z W trwale rozpiete - zwierane na czas krecenia rozrusznikiem jedynie.

od narodzin buddy ten sam schemat :) chociaz oczywiscie BMW musialo z tego zrobic osobny serwer z numerem IP, brama, loginem i haslem :)

dzinks 13.12.2017 08:46

Cytat:

Napisał radiolog (Post 561193)

Wczoraj temat do mnie wrócił. Nie chciał odpalić przy 3 st po pracy. Radio rozumiem że honda zna problem i dilerzy powinni o tym wiedzieć?

radiolog 13.12.2017 09:38

No chyba tak, bo mnie zaproponowali wymianę bez zbędnej gadaniny.
Ale odpalił i gasnął,czy kręcił i nie odpalał ?

Popracowanie kill switchem na wylaczonym silniku pomaga trochę

szynszyll 13.12.2017 10:04

musze przeanalizowac jedna rzecz bo moze to problem:

czy przy rozwartym kill mozliwa jest praca rozrusznika? iskry nie ma prawa byc i pracy wtryskow ale czy to eliminuje rozrusznik?

najlepiej jakbym mial NAT na warsztacie to szybko bym te zaleznosci okreslil. a jak bym mial taka co palic nie chce to by bylo jeszcze lepiej. opiac 2-3 mierniki w newralgicznych miejscach i patrzec co sie dzieje. no nic - schemat w lapke i gryzc :)

to oczywiscie nie ma zwiazku z NAT ale w starych Hondach przelacznik pozwalal na:

- krec bez iskry
- krec z iskra
- zgas

dzinks 13.12.2017 14:55

Cytat:

Napisał radiolog (Post 561306)
No chyba tak, bo mnie zaproponowali wymianę bez zbędnej gadaniny.
Ale odpalił i gasnął,czy kręcił i nie odpalał ?

Popracowanie kill switchem na wylaczonym silniku pomaga trochę

Odpalał i gasł. Pomogło z kręceniem manetka w trakcie odpalania.

Nagram video jak temat wróci. Dziś rano ok.

szynszyll 13.12.2017 15:03

po dluzszym postoju:

1. Nie dotykaj manetki!
2. przekrec kluczyk
3. wcisnij start - nie dotykaj manetki!!!

jak bedzie problem z paleniem wylacz kluczyk

4. otworz kilka razy manetke na max i potem nie dotykaj!!!
5. przekrec kluczyk
6. wcisnij starter bez dotykania manetki

opisz wynik :D

bukowski 13.12.2017 15:17

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 561339)
po dluzszym postoju:

1. Nie dotykaj manetki!
2. przekrec kluczyk
3. wcisnij start - nie dotykaj manetki!!!

jak bedzie problem z paleniem wylacz kluczyk

4. otworz kilka razy manetke na max i potem nie dotykaj!!!
5. przekrec kluczyk
6. wcisnij starter bez dotykania manetki

opisz wynik :D

Szynszyll, juz rok temu ustaliliśmy, ze pomaga. Manetka tam i z powrotem bez kluczyka, potem normalne odpalanie i gra. Dlatego pisalem, ze to tps.

szynszyll 13.12.2017 17:39

Cytat:

Napisał sneer (Post 561340)
Szynszyll, juz rok temu ustaliliśmy, ze pomaga. Manetka tam i z powrotem bez kluczyka, potem normalne odpalanie i gra. Dlatego pisalem, ze to tps.

o widzisz, zapomnialem/przeoczylem

sam widzisz, ze kontrrewolucja i rewizjoniści głowy podnosza :D o swiczach cos opowiadaja, zamet w glowach ludowi czyniac :D

Nie wiedzieć rano, co mu wieczorem do łba strzeli. A to, panie w studnię napaskudzi, a to za dziewką goni, straszy, grozi że dupczył będzie. Kradnie, paniem chudobę i spyżę. Niszczy a psuję, naprzykrza się, na grobli ryje, doły kopie jak piżmowiec albo bober jaki, woda z jednego stawu szczętem uciekła i karpie posnęły.

radiolog 13.12.2017 19:10

Cytat:

Napisał dzinks (Post 561338)
Odpalał i gasł. Pomogło z kręceniem manetka w trakcie odpalania.

Nagram video jak temat wróci. Dziś rano ok.

A u mnie pomaga przełączanie parę razy kill switchem, nawet bez kluczyka.
Manetką nie kręcę. Odpala bez zgaśnięcia

szynszyll 13.12.2017 19:50

a nikt nie powiedzial ze tylko jedna rzecz nie domaga :) bywaja takie wredne warsztatowe kumulacje.

radiolog 18.12.2017 21:17

Jutro jak nie napada śniegu wymiana gwarancyjna, minimum 3 h, bo trzeba zdejmować bak i plastiki, żeby położyć nowy kabel razem z kill switchem

No to zmienione na funkiel nówka, pali na dotyk
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...529a13fcfb.jpg

syncronizator 04.09.2022 13:23

okno yt

To ja się dołączę z filmikiem bo też mnie spotkało.

https://youtu.be/cKebFdgpT-E

Galar 04.09.2022 23:48

Bo to jest "awaryjny" wyłącznik zapłonu i służy do gaszenia silnika w sytuacjach awaryjnych
Do gaszenia/wyłączania zasilania służy stacyjka.

Inna sprawa, że młuśnięcie tego klawisza nie powinno odcinać zapłonu.

syncronizator 05.09.2022 00:18

Nie twierdzę inaczej.
Problem w tym że honda zrobiła 2 funkcje pod jednym przyciskiem. Normalnie nikt nie używa kill swicha.

wooocash 05.09.2022 23:54

Naprawa jest banalnie prosta czy to w 1000 czy 1100... Trzeba wymontować przycisk, rozebrać go(podważa się dwie zapadki) i w środku są dwie blaszki ze sprężynkami... Te sprężynki trzeba delikatnie rozszerzyć , żeby blaszki dobrze stykały do prowadnic. Nie zaszkodzi też trochę przeczyścić blaszki i prowadnice. Ogólnie patent jest na Honde jest daremny :(

GregoryS 06.09.2022 01:41

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 791387)
Nie twierdzę inaczej.
Problem w tym że honda zrobiła 2 funkcje pod jednym przyciskiem. Normalnie nikt nie używa kill swicha.

Na szczescie moja Honda tego nie wie, i gasnie wylacznie z killswitcha :P Zreszta taka dyskusja juz sie przez forum przetaczala kilka razy.
Wnioski - kwestia wylacznie wlasnych preferencji.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.