![]() |
Nordkapp / zimą ???
Termin: luty / 2018 (10-14 dni);
Trasa: 1) Gdynia - Sztokholm na promie; 2) Sztokholm - Nordkapp na kołach; 3) Nordkapp - Helsinki na kołach; 4) Helsinki - Gdynia na promie; Po drodze wiele ciekawych miejsc, noclegi do domówienia. Można by się rozejrzeć za jakimś sponsorem? Ktoś byłby zainteresowany? Gero. |
Za sponsorem? Przeciez był skromny gość, który już to zrobil. Niektorzy do teraz zbierają szczeki z podłogi :D
|
Zbadaj sobie opcję wjazdu na Nordkapp zimą, bo to nie jest takie oczywiste
|
Jeden śmiałek tej zimy też wyrusza https://www.facebook.com/sniegiempooczach/
|
Tu jest opis jak tenerą Polak z Elafanta pojechał na Nordkapp i wrócił... niesamowite. Z całym szacunkiem dla wszystkich moto-podróżników z FAT (szczery szacunek)... to ta wyprawa jest dla mnie namber łan...
http://www.radiator-mototurystyka.pl...d-przez-niegi/ |
Cytat:
|
Właśnie zbieram szczękę z gleby!!!
|
Z tym sponsorem to miałem na myśli przede wszystkim opony:
Dwa komplety: Na asfalt: Pirelli rally, jako jedne z niewielu dają radę przy temperaturze, -10 stopni Celsjusz, przynajmniej tak mówi producent. Na śnieg itp, komplet kostek z kolcami. Myślałem o oponie, podobnej do Michelin AC10 przód, tył? może ktoś coś poleci (kolce planuję montować sam). Gero. |
Kiedys tez myslalem o poszukiwaniu sponsorow na swoje podroze, ale zrezygnowałem.
W moim przypadku to nie ma sensu. A w twoim tez kiepsko to widze, w dodatku dwa komplety opon to nie jest chyba jakiś tragiczny wydatek. Zrobisz, jak będziesz uwazal. |
Ogłoś się na jakichś szwedzkich forach moto, adventure albo dla Polaków pracujących w SE. Ludzie lubią takich freaków, może przytniesz coś na noclagach i jedzeniu.
A spać i jeść musisz porządnie. Trzymam kciuki. |
Prędkości muszą być imponujące na takim wyjeździe.
|
Cytat:
|
Najdalej to przy -20 byłem Afryką u Puntka i chyba wystarczy.
Ku chwale innych! |
Calgon, bo to dla tego miejsca, w tej trudnej porze.... Prędkości mamy w dupie!
|
Chyba szron w dupie😎
|
:haha2:, no i tego... Pytanie: - czy przy temperaturze w okolicach od - 5 do - 10 stopni szyba w kasku daję radę?
|
Z tego co kumple mi mówili co jechali na Elefanten treffen zamarzająca para wodna na szybce była największym problemem. Dopadły ich mrozy do - 15. Ale już poniżej zera problem zamarzającego wizjera się pojawił. Jak będziesz jechał w deszczu śniegu to środek kasku mimowolnie nawilgnie i parowanie będzie wzmożone. Google chyba będą lepszym rozwiązaniem.
|
Albo jakis patent z ciepłym nawiewem na szybkie..12 volt powinno pociagnac jakies grzanie...
|
Szkoda że zimą dzień krótki. Jazda po zmroku z zamarzającą szybką to raczej średnia przyjemność. Widoków też za wiele się nie zobaczy.
|
Ale jest się w Hall of Fame:bow:
|
Taka nagrzewnica, rura do hełmu , i lato...
http://allegro.pl/nagrzewnica-samoch...FVI4GwodKUwOXw |
Dzięki za te podpowiedzi.
OLEJ: moja Afra ma raptem jakieś 55 tyś, z czego od 25 tyś w moich rękach (nie bierze ani grama oleju). Do tej pory lałem 10W40, ale ze względy na niskie temperatury nocą w Norway, koło -20, myślałem żeby zalać 5W40 Motul (będzie jej na pewno łatwiej z rana). Czy ktoś z forumowiczów lał taki olej? Niestety to już pełen syntetyk. Z góry dzięki za dodatkowe informacje. |
Cytat:
To jest polnoc, dnia nie ma, 24h na dobe ciemno. |
Bubel :haha2:, w lutym średnia wschodu słońca to 0700 zachodu to 1600 - to są dane astronomiczne dla samego Nordkapp.
|
Taką wyrypę robił Pastor, szparag i .... Filmy i opis są na forum.
|
Cytat:
|
W styczniu za kołem podbiegunowym o 11 robi się lekko mniej ciemno a o 13 jest już z powrotem noc. Sprawdzone. Nie sądzę, żeby w lutym było dużo lepiej pod tym względem.
|
Cytat:
https://www.timeanddate.com/sun/norway/nordkapp |
Trzeba jeszcze brac poprawke na grobe warstwy chmur itd. No ale co tam BUBEL wie :mur:. Tyle mam w temacie do powiedzenia.
|
Dubel,przeciez w watku chyba chodzi,choc moze sie myle, o udowodnienie ze mozna z kibla wode pic a nawet sie w nim wykapac.A najwiecej maja do powiedzenia ci,ktorzy kompletnie nie maja pojecia o czym mowia :lol8::lol8::lol8:
|
Cytat:
Tylko niech sie dobrze ubezpieczy bo bo transport zwlok z Norge jest drogi, ehhh..... |
DUBEL, napisałem BUBEL - to twoja wypowiedź dotycząca długości dnia na Nordkapp w miesiącu lutym (druga połowa).
Sprawdź raz jeszcze: https://www.timeanddate.com/sun/norway/nordkapp?month=2 Jeżeli chodzi o transport zwłok, to uważam że masz nieźle namieszane we łbie i jeżeli masz z tym jakiś głębszy problem to nie zaglądaj już do tego wątku, proszę. Ogólnie rzecz biorąc to moja decyzja, robię to tylko dla siebie. Byłem tam latem, to była pierwsza wyprawa moja Afrą i było zajebiście, teraz chciałbym tam pojechać zimą. Czy komuś się to podoba czy nie. Zbędne są komentarze typu, że zimno, że ciemno... W związku że macie mega duże doświadczenie, postanowiłem dodatkowo zapytać tak żeby się jak najlepiej przygotować. |
Najebane we łbie to masz ty ze nie rozumiesz co się do ciebie pisze ale to nie mój problem.
|
no comments
Chciałbym jednak wrócić do meritum, tj. kwestii oleju. Do tej pory lałem 10W40, ale ze względy na niskie temperatury nocą w Norway, koło -20, myślałem żeby zalać 5W40 Motul. Czy ktoś z forumowiczów lał taki olej? Z góry dzięki. |
|
Gero luz luz luz!
|
1 Załącznik(ów)
|
|
Znalazłem coś takiego, powinno rozwiązać problem zamarzającego wizjera w kasku.
http://www.castlesales.com/_products...k#.Wiuw2obiaHs |
Apropo nordkapu w zimie był taki jeden śmiałek
https://www.polishbikers.com/threads...z-sniegi.7686/ Dojechał, przeżył... Fakt że jest to trochę karkołomne i każdy ślizg może być ostatnim, ale cóż jeżeli decyzja podjęta to życzę szczęścia. Jak już będziesz wyglądał jak kulka śniegu to prześlij nam tu jakieś fotki :) Pozdrawiam! |
Co do parującej szybki w kasku.
Dotyczy to szyb samochodowych, ale może i w kasku pomoże. Nie sprawdzałem. Ludziska pisały, że działa. "Polecam pianke do golenia. Rozetrzec po szybie i za kilka minut wytrzec do sucha recznikiem papierowym" |
na rynku sa zestawy elektryczne przylepiane z kablem grzejnym oporowym do szyb
wpisac helmet shield electric heater |
Dużo na moto i na quadzie latam zimą, rekordowo przy -23 i temat kasków na takie temperatury przerobiłem kilka lat temu.
Z firm są jeszcze Scorpion: http://scorpionusa.com/products/helmets/snow.html oraz BRP: https://www.ski-doo.com/shop/Men/helmets.html Po dłuższym namyśle kupiłem BRP (Lazer) Modular 2 w wersji z podgrzewaną szybką. Jest to kask szczękowy z podwójną szybką i specjalną maską na twarz, podobną do pilotów myśliwców. Pierwsza, podstawowa uwaga: kask nie posiada homologacji na EU, ale... chyba jednak dobra widoczność jest ważniejsza. Krótka opinia: Na kanadyjskim forum skuterów śnieżnych ludzie napisali, że mają podgrzewaną szybkę i nigdy jej nie użyli. Zgadzam się z nimi - mam i nigdy jej nawet nie podłączyłem. Jedynym momentem, w którym by się przydała, to temperatury w okolicach minus paru stopni. Wtedy błoto podnoszone przez koła samochodów osadza się na szybce i zamarza. W czasie deszczu czy większych mrozów nic nie paruje, ani nie pokrywa się szronem. Jest w nim ciepło, nie ma przeciągów, a widoczność jest bardzo dobra. Do wad muszę zaliczyć to, ze kask jest raczej głośny i ciasny. Nie, że uwiera, tylko zamykając go dociskamy maskę do twarzy, więc na początku wymaga to przyzwyczajenia. Jednakże tak, kupiłbym go raz jeszcze. Natomiast o zimowej jeździe na Nordkapp poważnie myślałem swego czasu i odpuściłem. Nie tyle ze względu na temperatury, co na budżet. To nie jest romantyczny wyjazd kierowany porywami serca, tylko ciężka jazda zmieniająca się momentami w walkę o przetrwanie. I radzę tak do tego planu podchodzić. |
Dzięki za te info. Co do kosztów to potwierdzam, masakra. Dodatkowo facet który był moto na Nordkapp, sugeruje nabycie jakiegoś lżejszego sprzęta, w okolicach 150 kg, co całkowicie łamie budżet.
|
I sądzę, ze ma racje. Prędkości wysokich rozwijał nie będziesz, a zawsze łatwiej podnieść. :)
Wyliczenia robiłem dla quada, który żłopie powyżej 12l/100km i, jeśli pamięć mnie nie myli, wychodziło ~10k na dzień dobry. Samo paliwo to ok. 4k oraz promy, noclegi, paśniki, awarie, przygody. Więc z rezerwą trzeba co najmniej 15k mieć, szczególnie doliczając przygotowanie kierownika i maszyny. Chociaż ze Szczecina masz taniej. ;) |
Nie wierze....
Gosc chce zrobic wyrype ciekawa i spelnic marzenia a na Forum Afriki Twin Peel (slownie: africatwin.pl) a juserzy pisza o transporcie zwlok i porownaniu tego wyjazdu z piciem wody z kibla... Moze swiety czas znalezc za sponsora beemwu i plajtujacego turatecha? Forum milosnikow wyjazdu na kawe na rynek miasta w temp. pow. +20st??? Ja pierdole, co sie z tym swiatem dzieje. Gero!! Olej to forum i nie pisz tu wogole bo sam widzisz jak gawiedz patrzy na Ciebie. Za pare lat bedziesz zgloszony do odpowiednich sluzb i zabiora Cie o 5tej rano. Napisz do mnie Twoj adres mailowy a skontaktuje Cie z ludzmi ktorzy znaja temat i z checia Ci pomoga. Ba, oni uwielbiaja takich jak Ty, dlatego tych ludzi (co takie wyjazdy lubia) juz tutaj nie ma. pozdrowka i 3mam kciuki fazik ps. jak orzel chce wzleciec to kupa nieudacznikow trzyma go za nogi i krzyczy: Nie rob tego, to niebezpieczne i mozesz spasc na ziemie... |
Kolego Fazencjiuszu, padpadzioche zaliczysz jak Redrobo niebawem, proroctwo to moje na dzis;)
|
Cytat:
|
FASSI brawo:beer2:
|
Cos w tym jest co Fassi pisze.. Znak czasow? :)
Wysłane przy użyciu Tapatanka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:03. |