Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Isla of Man 2018 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30945)

myku 03.01.2018 01:05

Isla of Man 2018

Wybieram sie w tym roku na przelomie maja i czerwcy na wyscigi TT.Startuje z Niemiec 67169 i bokami chce dobic do Calais i potem dalej bokami przez GB do promu na wyspe.Na calosc przeznaczam tydzien.Dwa dni na dojazd,trzy na miejscu i dwa na powrot.Moze ma ktos ochote na taka wycieczke?Moze juz ktos byl?Wie jakie najlepsze polaczenie promowe na wyspe wybrac,jakie campingi wybrac?Gdzie stanac zeby najwiecej widziec i poczuc klimat imprezy.
ps.Po niemiecku ale ..
https://de.wikipedia.org/wiki/Isle_of_Man_TT

dentysta 03.01.2018 02:13

Myku rozumiem że bilety na prom już masz kupione dużo wcześniej? Bo jeśli nie to raczej są marne szanse abyś się dostal.
No chyba że ktoś zrezygnuje i odsprzeda ci swój prom.
Moi kumple jeżdżą tam co roku i jeśli dobrze pamiętam to bilety na następny rok rezerwują jakiś tydzień po skończeniu wyścigu.

myku 03.01.2018 02:22

No wlasnie nie mam ale licze na cud.:D

myku 03.01.2018 02:30

Bilety sa do dostania choc nie na to okienko czasowe jakie by mi pasowalo.Tylko cena boli

ACUPS 03.01.2018 13:22

cześć generalnie jest tak jak koledzy piszą - rezerwacja z bardzo dużym wyprzedzeniem. info sprzed kilku dni - jeszcze były miejsca prom z Dublina 5 czerwca do Duglas i powrót 12 czerwca - cena ok 200 funtów w 2 strony (z motocyklem) TT startuje 26 maja, a 8 czerwca kończy się. Ogólnie jest w tym okresie straszny kocioł (wyspa nie jest duża) dla przykładu obecnie wypływa 1 prom dziennie, a w czasie TT - ok 18 tu na dobę (z Belfastu/Dublina i Liverpoolu). Można też dostać się tam samolotem z UK lub IRL (Easy Jet i FLYB), ale ceny za ok 30 minutowy lot zwalają z nóg (no i bez motocykla) Acups

myku 03.01.2018 14:41

Na dzien dzisiejszy najlepsza i jedyna opcja dla mnie to Liverpool-Douglas 29 maj ,powrot 4 czerwca.Drogo,ale wszystko inne zaklepane.Pogadam dzisiaj z rodzina i jak dostane zielone swiatlo bo jednak troche dluzej mnie nie bedzie to zaklepie ten termin

hero 07.01.2018 19:41

1 Załącznik(ów)
To jeszcze musisz opanowac temat noclegow . Jest ciezko w okresie TT . Pola namiotowo/campingow sa ale tak samo zapierdzielone jak hotele, hoteliki i B&B. Wyscig odbywa sie w zasadzie glowna droga wyspy a niektore boczne drogi sa rowniez poblokowane na czas wyscigow tak by ekipy ratunkowe i obsluga miala jak dojechac.
Wrazenia niezle. Moge sie pochwalic tym ze dwa razy do roku podobne im albo te same wariaty zapierdalaja mnie pod domem. W miasteczku gdzie mieszkam urodzil sie ni jaki Martin Finnegan https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Finnegan , niestety tragicznie zginal podczas wyscigu w 2008 roku. Jego rodzina dalej tu mieszka a w parku przed kosciolem ktory jet jednoczesnie symbolem miasteczka znajduje sie laweczka wybudowana ku jego pamieci. W ciagu roku w Irlandi Polnocnej i Republice Irlandii odywa sie mnustwo wyscigow ulicznych. Polecam link z terminami wyscigow http://www.ttwebsite.com/forums/show....php?tid=25749 oraz http://roadracingireland.com/dir/?page_id=11 . Wydawany jest tez miesiecznik pod ta sama nazwa i kilka innych gazet poswieconych tej tematyce. Widac na prawde wielkie zainteresowanie ta tematyka. Czesto w malych lokalnych stacjach benzynowych i sklepikach widuje kalendarze i zdjecia w tym temacie oraz informacje o wyscigach Crossowych. Jak by co to 7-8 lipca beda zapierdalac obk mnie to jak sie nie zalapiesz na TT Man zalapiesz sie u mnie . Sorry za offtop

myku 07.01.2018 20:38

Czyli jest plan B. Jeszcze biletu nie kupilem bo jak przyszlo do zaplaty okazalo sie ze aferry nia akceptuje paypala. A od poczatku oglaszaja sie za akceptuja. Karta skonczyla mi sie w lipcu i nowa bede miec w przyszlym tyg.jak zdaze to jade jak nie to nie. Moze wtedy szkocja i wlasnie irlandia. Ostatni prom jaki wchodzi w gre to 29 maj i 4 czerwca. .jesli uda mi sie na niego zabrac to bede prosil o pomoc w zalatwieniu cempingu. Nie gadam w tym waszym jezyku :D. Napisz mi hero dokladnie co to za impreza u cuebie i gdzie. Jestem elastyczny z terminami i chetnie bym gdzies sie pokrecil.

Boldun 08.01.2018 13:07

A tak wtrącę 2 słowa :)
Tak TT to jest widowisko I owszem.
Nie wiem czy wszyscy wiedzą lecz coś podobnego mamy "pod nosem":

http://www.motogen.pl/Uliczne-wyscig...dow,20732.html

on board:
https://www.youtube.com/watch?v=MumJL2BspYY

myku 08.01.2018 21:10

To tak jakby porownywac Trampka do CFR 2016.Fajny ale to inna bajka.Nie ujmujac nic niczemu.TT to TT.Koniec piesni

Wonski 08.01.2018 21:50

myku, cala Irlandia zyje wyscigami drogowymi, w sezonie badzo czesto cos sie dzieje.

Gdybys mogl termin przelozyc na polowe Maja to polecam North West 200 (13-19 Maj). http://northwest200.org/ To jest w Irlandii Polnocnej, wyscigi zorganizowane na najwyzszym poziomie. Festiwal trwa przez caly tydzien, glowne wyscigi sa w sobote. Warto jednak jest wybrac sie w tygodniu, gdyz sobotnie wyscigi moga zostac przerwane lub odwolane z powodu zlej pogody lub wypadkow a warto jest zobaczyc chociaz 'practice' i poczuc ta predkosc.

5-11 sierpnia odbywa sie Ulster Grand Prix - rowniez swietny wyscig, na obrzezach Belfastu, 10 minut drogi ode mnie. ulstergrandprix.net

Fajnie, gdybys przyjechal. Zmobilizowalo by to nasza mala celtycko-afrykanska grupke do spotkania. Mysle, ze mamy troche ciekawych miejsc do pokazania, a i miejscowki na nocleg 'na dziko' lub nie moglibysmy zaproponowac.

myku 09.01.2018 09:30

I robi sie fajmiej.niz mialo byc hehe. Bede miec na uwadze te terminy. Sprawdze w necie te wyscigi i kto wie.:Thumbs_Up:

hero 11.01.2018 22:22

A i miejscowe trunki bedzie obowiazkowym poddac krytyce. Jak wyzej telminy w moim linku sa podane ale impreza o ktorej wspomnial Waski najwieksza. Jesli chodzi o miejsca noclegowe u kogos to tez zawsze zapraszam do kolegow z forum i moze do siebie tez:D. W zasadzie opanowalismy wszystkie strony wyspy a i nawet gdzies na centalnym zadupiu taki Kiszon sie zabunkrowal. Po tym jak dostal miejscowe obywatelstwo , sprzedal motura i pije tanie ale mocne trunki o podejrzanym pochodzeniu.
W Szkocji i u Krolowej tez jakis elemet pomieszkuje.
A zatem zapraszam.

matjas 12.01.2018 10:12

temat TT fajny, niemniej jednak nie mogę pominąć milczeniem próby deprecjacji wyścigów w Horicach czy Brannej zwłaszcza w wersji dla weteranów.
Pamiętaj Myku o tym, że u nas nie było, nie ma i nigdy już nie będzie takiej imprezy. PODOBNIE JAK legalnego zioła, najlepszego piwa na świecie, dostępu do taniego ZUSu, dostępu do tanich szkoleń lotniczych, pełnych knajp w porze obiadowej w najmniejszej mieścinie, sympatycznych ludzi i spokoju na ogólnych zlotach... etc.

Porównanie może nie jest idealne ale wypinać się na Czechy nie pozwolę :D

krakus 12.01.2018 12:21

Osobiście pierwszy raz dowiedziałem się o Horicach właśnie w tym wątku.
Jak dla mnie fajna sprawa na budżetowy wypad na weekend. Planuję pojechać w tym roku, zobaczymy co z tego wyjdzie. Namiot, piwo, kiełbaski, wyścig... zarys jest ciekawy :)

myku 12.01.2018 23:31

Propozycje hero sa tak kuszace ze juz sam.nie wiem.... jakby sie jeszcze ludzie na miejscu znaleźli to byloby super. TT to legenda i fajna miejscowa. Nie zebym tam co roku musial byc ale raz.....chcialbym. Quczaku cos mowil mi o Irlandii i szkocji. Wiec moze faktycznie tam zawitamy i bedzie jak zwykle:D. A mialo byc tak pieknie :lol8::lol8::lol8:

Marcin3City 12.01.2018 23:46

:chleje: o tak będzie :)

Novy 13.01.2018 00:12

Myku - mówiłem Tobie, żebyśmy się przejechali do i po Szkocji.

myku 13.01.2018 10:09

To moze jakbysmy sie skrzykneli i we dwoch,trzech to moze jakis najazd afrykanski na zielona wyspe by wypadl :D

hero 14.01.2018 19:13

To ja ide zamawiac nalewki z podejrzanego zrodla

myku 14.01.2018 21:26

No to ja chocbym nie chcial to podpisuje sie.Zawitam...my do was na bank.Wiecej zachety nie potrzebuje.Tylko skrzyknac emigrantow :D... i bedzie git :lol8:.Sprobuje skrzyknac emigracje niemiecko-szwajcarska i sie okarze co z tego wyjdzie hehe

nicek27 14.01.2018 23:39

Myku do końca kwietnia u mnie jednak bardzo słabo z czymkolwiek, ale po 24.4 jak mi się pozdaje co mam zdać to na taką Irlandie czy Szkocje bym się pisał.

:)

myku 15.01.2018 05:38

Napewno nie bedzie to kwiecien.nie wiem czy w maju sie wyrobie. TT pasuje mi bo to w sumie juz czerwiec. Jeslu juz to raczej czerwiec lub pozniej niz maj..Okaze sie co wyjdzie z TT.

hero 15.01.2018 20:40

oby nie maj bo u nas komunie w tedy i przyajmniej 3 z naszych jest zajetych posylaniem potomstwa do kosciola

myku 15.01.2018 22:20

Jrsli juz to po maju. Wczesniej i tak sie nie wyrwe no i hedzie juz cieplutko

WieniuZiel 08.02.2018 13:47

Szkocja jest przepiękna, szczególnie okolice Gloncoe. Polecam jechać, jeśli czas Wam pozwoli, w maju. W tym miesiącu jest stosunkowo najmniej opadów. W zeszłym roku na majówce nie spadła na nie ani jedna kropelka deszczu aż do wyspy Skye, nie licząc Rotterdamu z którego wypływałem.
Mi też marzy się TT... może w przyszłym roku.

myku 08.02.2018 17:51

Wyspa Man chyba mi odpadnie,trroche plany sie zmienily.Ale Szkocja jak najbardziej aktualna.Zobacze czy uda mi sie ja miedzy Portugalie a Rosje wcisnac :dizzy:

nabrU 08.02.2018 21:29

Cytat:

Napisał WieniuZiel (Post 569947)
Szkocja jest przepiękna, szczególnie okolice Gloncoe.

Cala Szkocja jest przepiekna! Im dalej na polnoc tym lepiej...

Jak ktos ma ochote na cos wiecej niz NC500 to juz wymyslili North Coast 767. Radze sie spieszyc, zanim sie to calkowicie skomercjalizuje i beda tam tabuny ludzi.

Co do pogody, to nie ma czegos takiego na Wyspach jak najbardziej sloneczny miesiac. Tu pada prawie caly rok, a w Szkocji i Irlandii wyjatkowo duzo...

myku 08.02.2018 22:42

Bylem w Szkocji w 2008 .Zrobilem wtedy jej wschod.Od Edynburga przez Aberdeen do Invernes,Loch Ness oczywiscie tez.Caly Wishky Trial itd.Zachod i Polnoc zostawilem sobie na potem,hehe...Fajny film widzialem jak dwoch Holendrow robi ta rease z linku plus Wyspy zachodnie.W sumie 10 dni jazdy.Raczej bardzo bokami,jak znajde ten film to wkleje bo ....zainspirowal mnie zeby tam wrocic.A ze pada i wieje...no coz...:D

nabrU 08.02.2018 23:16

Wschód Szkocji (między Inverness a John O'Groats) jest dosc nudny jeśli chodzi o jazdę i widoczki, no chyba że się preferuje wizyty w destylarniach 😀

Ja osobiście wolę zachodnia część...

myku 08.02.2018 23:37

Tam wlasnie nie bylem wiec warto sie wybrac.

WieniuZiel 09.02.2018 00:48

Temat jest TT, to może by założyć Scotish... mam wrażenie, że wielu boi się, nie zna, że po lewej jeżdżo itd. a warto tam jechać, sam chętnie wrócę.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:26.