![]() |
Rdza na ramie Afry 2017??? jaja czy co?
Witam ostatnio wpadłem na temat rdzewiejącej ramy na angielskim forum i było parę zdjęć na których widać, rdzawe mniejsze lub większe punkty. Z ciekawości poszedłem do garażu rzucić okiem i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem rdzę. Nie są to duże punkty i nie jest ich wiele ale są... a motocykl ma dopiero niecałe pół roku. Moto trzymam w nieogrzewanym garażu ale zpsikałem profilaktycznie preparatem Afc 50. Brytole używają go do konserwacji moto aby nie rdzewiały. Kurcze myśle nad tym aby delikatnie pociapać małym pendzelkiem Czarnym Hameraitem. Czy spotkaliscie się z rdzą w Nacie?
|
W którym miejscu dokładnie? Wstaw jakieś zdjecia.
|
Nie przejmuj się
|
Moja też rdzewieje.
|
Za bardzo nie wiem jak wstawić zdjęcie
https://www.africatwin.org/threads/rust.558/ Generalnie jest to na spawach. Zauważyłem na ten moment 3 malutkie ogniska. |
Jedź do handlarza i ciśnij go - od czego masz gwarancję?
|
No myślę o tym ale najpierw chcę zbadać jaki jest odsetek takich sytuacji u polskich posiadaczy.
|
afra zawsze rdzewiała... :D szkoda waszego czasu na analizy, powłoki są mikronowe, zabezpieczenia zerowe, a stal dobra :) bo rdzewienie ;)
|
Dzisiaj 22:43
mdxmd afra zawsze rdzewiała... szkoda waszego czasu na analizy, powłoki są mikronowe, zabezpieczenia zerowe, a stal dobra bo rdzewienie Aha. Tylko pytanie jak to będzie postępować z biegiem czasu. Dbam jak mogę. Staram jeździć tylko po suchym. Garaż mam niestety nie ogrzewany. Najwyżej profilaktycznie delikatnie podmaluje na tych spawach czarnym Hameraitem. Ciekawe czy nowe motocykle tak generalnie rdzewieją czy to przypadłość Afry??? |
O kuźwa, a ja na moją starą narzekam, że po 17 latach i irlandzkim klimacie rdzewieje :O
|
Jutro podajde do dilera i pokażę zdjęcie. Miałem Honde Nc 700x i nie zauważyłem przez 3 lata użytkowania takich jaj!
|
Cytat:
Nie wiem, co teraz da się kupić na rynku; prawdziwe antykorozje robił Złoty Stok (penetrol, unikor). Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Korzysta ktoś z tego afc 50? Warto?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Może Afra jest jak pick up trochę jak wół roboczy :) Tez zasugerowałem się tym, że na anglijęzycznych forach ludzie robili z tego sprawę. |
Cytat:
|
A to w ogóle wysycha? To tłuste jest.
Ja to raczej do smarowania niż ochrony używam. BTW, po zmianie płyty pod silnik były miejsca gdzie rdza wyszła punktowo , ale to od kamieni i na spodzie i od tarcia mechanicznego płyty tt , ale hammerite sprawę załatwił. |
Cytat:
|
Dzwoniłem do Hondy w warszawie i w Szczecinie gdzie mieszkam. Generalnie temat jest znany ale nie jest to jakiś wielki problem. W szczecinie powiedzieli mi że mogą to złościć na reklamację i że honda prawdopodobnie wymieni mi ramę na nową ale wiąże się to z papierologią i z wyrabianiem nowych dokumentów a poza tym motocykl będzie musiał być rozebrany na części a wiadomo co fabryka złoży to człowiek już tak dokładnie nie zrobi. Wiec zaproponowali ze wszystkie rdzawki oczyszczą i zrobią zaprawki dodatkowo spawy wszystkie podmalują farbą odpowiednią. także jest trochę ludzi którzy zgłosili ten problem.
|
To kurwa jakies jaja, by w nowym moto rame ruda lapala. Gdzie ta jakosc japonczykow, gdzie sie pytam ? Tyle bledow w moto co jest flagowcem i tak sie nim szczyca??? WTF?
|
Cytat:
|
Swiatłowód powiadasz... :) Taki sam jak w AT A.D. 2018. :)
Wysłane przy użyciu Tapatanka |
Cytat:
|
Słaba sprawa, będę musiał swoją ramę obejrzeć, szczególnie, że jeździłem w zimie...
Ale i tak wolę lekko rude spawy, szprychy i rysy na anodzie niż wadę przedniego zawiasu, mogącą spowodować złożenie się przedniego koła jak w gs12lc...brat kupił nowego geja 12adv i po 1500km(!) zakwalifikowali mu zawias do naprawy gwarancyjnej. Miał 'średni' luz na lagach, więc zaproponowali mu nabicie TULEJEK w celu skasowania luzu...w motocyklu za 100kpln! :mur: Po paru miesiącach szarpania/czekania dostał nowy zawias... |
Kolego. Wymieniaj ramę. Zaprawki to żart. Wyjdzie Ci ruda , tyle , że po gwarancji. A jeżeli dobrze rozumiem , to na wymieniony element od nowa biegnie gwarancja ? A nawet jeżeli nie - to moze kolejna rama będzie lepsza. Niech nie robia jaj, że będą trzymac miesiącami. Niech zamówią. Przyjdzie. I wstawiasz do wymiany. Szybkiej , bo inaczej obsmarujesz (co czynisz na FB z tagiem Hondy). Wstaw do serwisu od razu z przeglądami. Albo niech sobie wożą laweta. To nie Twoja wina. Urząd to raptem godzina. Luz. W ich interesie jest Ciebie wystraszyć. Ale enduro nie klęka.
Ani sie kulom nie kłania :) Po drugie. Zawsze bardzo dbałem o motocykle. Stały pod dachem. Ale one służą do jazdy a nie stania pod dachem. Jak na wyjeździe padał deszcz to ... Padał deszcz. Jak w trasie mnie łapał i miejsca na przystanku było tylko na mnie to nie jechałem dalej szukając luksusowej wiaty aby nie zmokła rama. Motocykl mokl. |
Jaki sens w półrocznym motocyklu wstawiać nową, taką samą ramę. Za pół roku powtórka ? :)
|
Przynajmniej z jednego powodu. Może nie być z tego samego źródła. Jest więcej. Zaprawki dyskwalifikują motocykl (w tej cenie i wieku) przy sprzedaży. Gwarancja.
|
niby tak ale sprzedawanie motocykla z wymienioną ramą też nie wygląda ciekawie
|
kolega wymieniał w skuterze ramę z ubezpieczenia, ukruszył się element do którego mocowana jest stopka. Po całej operacji powiedział, że wolałby przyspawać ten element. Dużo zachodu, papierów, do tego nowa rama była z nowymi numerami o ile dobrze pamiętam. nową tabliczkę nabił pan diagnosta o ile dobrze pamiętam. Cyrki straszne...
Więc tak jak pisał Siwy, wymieniona rama to temat nieciekawy przy odsprzedaży. To już nie będzie wyglądało jak z fabryki. |
Zaprawki na prawie nowym motocyklu go dyskwalifikują. Dzwon? Trzymamy w stawie ? Stanowczo wolę nowy element , niz naprawiany. A jednak rama to newralgiczny element. Ja bym nie uwierzyl kupując Moto , że w serwisie ASO zrobili NA GWARANCJI zaprawiki. Zaprawki to nie naprawa. Gwarantuje powrót problemu. Robiłem kiedyś ale w xtz która miała 20 lat. Aby zobaczyć , czy rdza się jakoś dynamicznie rozwija (odpowiedz : nie) . Ale w nowym ???
|
Cześć, no niestety u mnie też są ubytki lakieru w ww miejscach. Motocykl kupiłem w październiku 2017 z pudełka.... i nalatałem całe 1400 km. Miałem wiele Hond w tym dwie stare XRV i jestem zszokowany, że Pan Honda taki bubel wypuścił.
Mam zamiar zapytać dealera co o tym sądzi. Wg mnie wymiana ramy to żart... z wielu względów. Rambo i Karol - wywołuję do odpowiedzi... |
Jeśli masz problem z ramą, zapraszam do serwisu Honda.
Sprawdzimy to i zgłosimy problem w ramach gwarancji producenta. |
ja już 3 tyg. na decyzje o lagach czekam, także powodzenia z ramą
|
Na mojej nie ma oznak korozji ani na ramię ani szprychach
|
Cytat:
Czy mieliście już takie zgłoszenia i jak one zostały rozwiązane? |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Niestety u mnie jest to samo, głównie wewnątrz tych trójkątnych otworów nad podnóżkami. :eek: W sumie z obu stron ramy to samo i coś przy mocowaniu chłodnicy. Dostęp słaby, więc i ciężko to zauważyć...
Załącznik 78111 Słabo to wygląda, szczególnie, że motór ma 1,5miesiąca i 650km... Ciekawy czy nawalili przy malowaniu czy spaw nie przyjmuje farby czy co...widać, że się farba tam łuszczy... |
Cytat:
|
Zacząłem poważnie brać pod uwagę zakup ATAS, ale po przeczytaniu tej lektury wątpię żebym się odważył, bo wyobraziłem sobie jej białą ramę całą w piegach..., szkoda.
|
OK, dziękuję za odpowiedź. Zgłoszę do dilera i dam znać jak to zostało rozpatrzone
|
Cytat:
Jeżeli pan Honda wymyśli procedurę pomalowania tych spawów bez konieczności zmiany ramy to będzie OK. Poza tym w 2018 może zostało to poprawione:) |
Cytat:
|
Cytat:
To w tym kontenerze musiało być z 500 sztuk (bo tyle mamy różnicy w numerze ramy)... ;) |
Cytat:
|
Smutne to jaja są. A z rok albo dwa temu szydziliśmy z kolegami z rdzy na spawach na ramie w moim Bandicie 1200 z 2002r pochodzącym w UK jakie to suzuki oszczędne i jak ch....o zabezpiecza ramy ale ok moto było z tych budżetowych...
|
Cytat:
|
Moim zdaniem trzeba poznać skalę problemu. Proponuję aby wszyscy, którzy stwierdzili rdzę na ramie w NAT dopisali się poniżej:
1. Jurek 2. Majki |
Ruda rudą, ale naprawdę wolałbym sobie podczyścić i ciapnąć hamerajdem w własnym zakresie, niż dać do naszysz cudownych serwisów, żeby mi ramę uczniowie na praktykach przekładali....
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:44. |