Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Rdza na ramie Afry 2017??? jaja czy co? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31324)

Birtka 21.02.2018 20:56

Rdza na ramie Afry 2017??? jaja czy co?

Witam ostatnio wpadłem na temat rdzewiejącej ramy na angielskim forum i było parę zdjęć na których widać, rdzawe mniejsze lub większe punkty. Z ciekawości poszedłem do garażu rzucić okiem i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem rdzę. Nie są to duże punkty i nie jest ich wiele ale są... a motocykl ma dopiero niecałe pół roku. Moto trzymam w nieogrzewanym garażu ale zpsikałem profilaktycznie preparatem Afc 50. Brytole używają go do konserwacji moto aby nie rdzewiały. Kurcze myśle nad tym aby delikatnie pociapać małym pendzelkiem Czarnym Hameraitem. Czy spotkaliscie się z rdzą w Nacie?

Novy 21.02.2018 22:45

W którym miejscu dokładnie? Wstaw jakieś zdjecia.

radiolog 21.02.2018 22:45

Nie przejmuj się

Zbyszek1 21.02.2018 22:47

Moja też rdzewieje.

Birtka 21.02.2018 22:52

Za bardzo nie wiem jak wstawić zdjęcie
https://www.africatwin.org/threads/rust.558/

Generalnie jest to na spawach. Zauważyłem na ten moment 3 malutkie ogniska.

Novy 21.02.2018 22:59

Jedź do handlarza i ciśnij go - od czego masz gwarancję?

Birtka 21.02.2018 23:02

No myślę o tym ale najpierw chcę zbadać jaki jest odsetek takich sytuacji u polskich posiadaczy.

mdxmd 21.02.2018 23:43

afra zawsze rdzewiała... :D szkoda waszego czasu na analizy, powłoki są mikronowe, zabezpieczenia zerowe, a stal dobra :) bo rdzewienie ;)

Birtka 22.02.2018 00:37

Dzisiaj 22:43
mdxmd afra zawsze rdzewiała... szkoda waszego czasu na analizy, powłoki są mikronowe, zabezpieczenia zerowe, a stal dobra bo rdzewienie

Aha. Tylko pytanie jak to będzie postępować z biegiem czasu. Dbam jak mogę. Staram jeździć tylko po suchym. Garaż mam niestety nie ogrzewany. Najwyżej profilaktycznie delikatnie podmaluje na tych spawach czarnym Hameraitem. Ciekawe czy nowe motocykle tak generalnie rdzewieją czy to przypadłość Afry???

adoado0 22.02.2018 01:26

O kuźwa, a ja na moją starą narzekam, że po 17 latach i irlandzkim klimacie rdzewieje :O

Birtka 22.02.2018 01:57

Jutro podajde do dilera i pokażę zdjęcie. Miałem Honde Nc 700x i nie zauważyłem przez 3 lata użytkowania takich jaj!

bukowski 22.02.2018 02:30

Cytat:

Napisał Birtka (Post 571775)
Jutro podajde do dilera i pokażę zdjęcie. Miałem Honde Nc 700x i nie zauważyłem przez 3 lata użytkowania takich jaj!

Nie hammerite. To zwykła farba alkidowa, bez żadnych antykorozyjnych właściwości.
Nie wiem, co teraz da się kupić na rynku; prawdziwe antykorozje robił Złoty Stok (penetrol, unikor).

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Emek 22.02.2018 03:27

Cytat:

Napisał Birtka (Post 571769)
Dzisiaj 22:43
mdxmd afra zawsze rdzewiała... szkoda waszego czasu na analizy, powłoki są mikronowe, zabezpieczenia zerowe, a stal dobra bo rdzewienie

Aha. Tylko pytanie jak to będzie postępować z biegiem czasu. Dbam jak mogę. Staram jeździć tylko po suchym. Garaż mam niestety nie ogrzewany. Najwyżej profilaktycznie delikatnie podmaluje na tych spawach czarnym Hameraitem. Ciekawe czy nowe motocykle tak generalnie rdzewieją czy to przypadłość Afry???

To może od razu postaw w salonie w klimatyzowanej gablocie.

yeuop 22.02.2018 08:21

Korzysta ktoś z tego afc 50? Warto?

Birtka 22.02.2018 08:33

Cytat:

Napisał Emek (Post 571778)
To może od razu postaw w salonie w klimatyzowanej gablocie.

No nie do mauzoleum jej nie będę wystawiał. Ale uważasz, że jest to całkiem normalne, że tak się dzieje? Bo ja nie.

Grzechu2012 22.02.2018 08:39

Cytat:

Napisał Birtka (Post 571786)
No nie do mauzoleum jej nie będę wystawiał. Ale uważasz, że jest to całkiem normalne, że tak się dzieje? Bo ja nie.

Czesc posiadaczy tutaj tak uzytkuje swoje motki ze raczej rdza ich nie dziwi ;)

Birtka 22.02.2018 08:52

Cytat:

Napisał Grzechu2012 (Post 571788)
Czesc posiadaczy tutaj tak uzytkuje swoje motki ze raczej rdza ich nie dziwi ;)

Siemasz Grzechu! Może masz rację. Ja to jestem taki trochę motocyklowy pedzio. Zawsze mocno dbałem. Afry nie kupiłem na offa bo mnie nie kręci tylko bo mi się podobała.
Może Afra jest jak pick up trochę jak wół roboczy :) Tez zasugerowałem się tym, że na anglijęzycznych forach ludzie robili z tego sprawę.

Birtka 22.02.2018 08:54

Cytat:

Napisał yeuop (Post 571785)
Korzysta ktoś z tego afc 50? Warto?

Ja kożystam Ale ciężko poiedzieć....może bez Afc więcej korozji by wyszło. Afekt jest taki ze po wyschnieciu pozostaje taki film jakbyś wosk nalozył

radiolog 22.02.2018 09:26

A to w ogóle wysycha? To tłuste jest.
Ja to raczej do smarowania niż ochrony używam.
BTW, po zmianie płyty pod silnik były miejsca gdzie rdza wyszła punktowo , ale to od kamieni i na spodzie i od tarcia mechanicznego płyty tt , ale hammerite sprawę załatwił.

Birtka 22.02.2018 09:33

Cytat:

Napisał radiolog (Post 571798)
A to w ogóle wysycha? To tłuste jest.
Ja to raczej do smarowania niż ochrony używam.
BTW, po zmianie płyty pod silnik były miejsca gdzie rdza wyszła punktowo , ale to od kamieni i na spodzie i od tarcia mechanicznego płyty tt , ale hammerite sprawę załatwił.

To jest takie delikatnie tłuste i klejące.Jakbyś miodem posmarował. u mnie to ewidentnie na spawach te rdzawki są.

Birtka 22.02.2018 14:36

Dzwoniłem do Hondy w warszawie i w Szczecinie gdzie mieszkam. Generalnie temat jest znany ale nie jest to jakiś wielki problem. W szczecinie powiedzieli mi że mogą to złościć na reklamację i że honda prawdopodobnie wymieni mi ramę na nową ale wiąże się to z papierologią i z wyrabianiem nowych dokumentów a poza tym motocykl będzie musiał być rozebrany na części a wiadomo co fabryka złoży to człowiek już tak dokładnie nie zrobi. Wiec zaproponowali ze wszystkie rdzawki oczyszczą i zrobią zaprawki dodatkowo spawy wszystkie podmalują farbą odpowiednią. także jest trochę ludzi którzy zgłosili ten problem.

Dubel 22.02.2018 14:47

To kurwa jakies jaja, by w nowym moto rame ruda lapala. Gdzie ta jakosc japonczykow, gdzie sie pytam ? Tyle bledow w moto co jest flagowcem i tak sie nim szczyca??? WTF?

Birtka 22.02.2018 15:05

Cytat:

Napisał dubel (Post 571853)
To kurwa jakies jaja, by w nowym moto rame ruda lapala. Gdzie ta jakosc japonczykow, gdzie sie pytam ? Tyle bledow w moto co jest flagowcem i tak sie nim szczyca??? WTF?

A widzisz! Też jestem zaskoczony ale chyba generalnie każda marka ma swoje mankamenty. Wiem że nowe bmw Gs 1200 to psujaki ponoć manetki mają elektronikę opartą o światłowód i się to psuje. kolega miał Ducati Multistradę nową i przy 8 tysiach przebiegu lagi wylały a jeździł po asfalcie tylko. Zobaczymy za parę lat jak one będą się sprawować. Miałem 3 lata NC 700x dct zero problemów-świetny motocykl!!!

Tank 22.02.2018 15:26

Swiatłowód powiadasz... :) Taki sam jak w AT A.D. 2018. :)

Wysłane przy użyciu Tapatanka

Birtka 22.02.2018 15:32

Cytat:

Napisał Tank (Post 571865)
Swiatłowód powiadasz... :) Taki sam jak w AT A.D. 2018. :)

Wysłane przy użyciu Tapatanka

No możliwe kwestia jak jest wykonany. Ja mam na szczęście 2017.

majki 22.02.2018 15:32

Słaba sprawa, będę musiał swoją ramę obejrzeć, szczególnie, że jeździłem w zimie...
Ale i tak wolę lekko rude spawy, szprychy i rysy na anodzie niż wadę przedniego zawiasu, mogącą spowodować złożenie się przedniego koła jak w gs12lc...brat kupił nowego geja 12adv i po 1500km(!) zakwalifikowali mu zawias do naprawy gwarancyjnej. Miał 'średni' luz na lagach, więc zaproponowali mu nabicie TULEJEK w celu skasowania luzu...w motocyklu za 100kpln! :mur: Po paru miesiącach szarpania/czekania dostał nowy zawias...

wojtekk 22.02.2018 15:39

Kolego. Wymieniaj ramę. Zaprawki to żart. Wyjdzie Ci ruda , tyle , że po gwarancji. A jeżeli dobrze rozumiem , to na wymieniony element od nowa biegnie gwarancja ? A nawet jeżeli nie - to moze kolejna rama będzie lepsza. Niech nie robia jaj, że będą trzymac miesiącami. Niech zamówią. Przyjdzie. I wstawiasz do wymiany. Szybkiej , bo inaczej obsmarujesz (co czynisz na FB z tagiem Hondy). Wstaw do serwisu od razu z przeglądami. Albo niech sobie wożą laweta. To nie Twoja wina. Urząd to raptem godzina. Luz. W ich interesie jest Ciebie wystraszyć. Ale enduro nie klęka.
Ani sie kulom nie kłania :)

Po drugie. Zawsze bardzo dbałem o motocykle. Stały pod dachem. Ale one służą do jazdy a nie stania pod dachem. Jak na wyjeździe padał deszcz to ... Padał deszcz. Jak w trasie mnie łapał i miejsca na przystanku było tylko na mnie to nie jechałem dalej szukając luksusowej wiaty aby nie zmokła rama. Motocykl mokl.

siwy 22.02.2018 15:45

Jaki sens w półrocznym motocyklu wstawiać nową, taką samą ramę. Za pół roku powtórka ? :)

wojtekk 22.02.2018 15:58

Przynajmniej z jednego powodu. Może nie być z tego samego źródła. Jest więcej. Zaprawki dyskwalifikują motocykl (w tej cenie i wieku) przy sprzedaży. Gwarancja.

siwy 22.02.2018 16:02

niby tak ale sprzedawanie motocykla z wymienioną ramą też nie wygląda ciekawie

krakus 22.02.2018 16:04

kolega wymieniał w skuterze ramę z ubezpieczenia, ukruszył się element do którego mocowana jest stopka. Po całej operacji powiedział, że wolałby przyspawać ten element. Dużo zachodu, papierów, do tego nowa rama była z nowymi numerami o ile dobrze pamiętam. nową tabliczkę nabił pan diagnosta o ile dobrze pamiętam. Cyrki straszne...
Więc tak jak pisał Siwy, wymieniona rama to temat nieciekawy przy odsprzedaży. To już nie będzie wyglądało jak z fabryki.

wojtekk 22.02.2018 16:08

Zaprawki na prawie nowym motocyklu go dyskwalifikują. Dzwon? Trzymamy w stawie ? Stanowczo wolę nowy element , niz naprawiany. A jednak rama to newralgiczny element. Ja bym nie uwierzyl kupując Moto , że w serwisie ASO zrobili NA GWARANCJI zaprawiki. Zaprawki to nie naprawa. Gwarantuje powrót problemu. Robiłem kiedyś ale w xtz która miała 20 lat. Aby zobaczyć , czy rdza się jakoś dynamicznie rozwija (odpowiedz : nie) . Ale w nowym ???

jurek 22.02.2018 20:29

Cześć, no niestety u mnie też są ubytki lakieru w ww miejscach. Motocykl kupiłem w październiku 2017 z pudełka.... i nalatałem całe 1400 km. Miałem wiele Hond w tym dwie stare XRV i jestem zszokowany, że Pan Honda taki bubel wypuścił.
Mam zamiar zapytać dealera co o tym sądzi. Wg mnie wymiana ramy to żart... z wielu względów.
Rambo i Karol - wywołuję do odpowiedzi...

karol1989 22.02.2018 20:35

Jeśli masz problem z ramą, zapraszam do serwisu Honda.
Sprawdzimy to i zgłosimy problem w ramach gwarancji producenta.

Grzechu2012 22.02.2018 20:54

ja już 3 tyg. na decyzje o lagach czekam, także powodzenia z ramą

madafakinges 22.02.2018 21:01

Na mojej nie ma oznak korozji ani na ramię ani szprychach

jurek 22.02.2018 21:05

Cytat:

Napisał karol1989 (Post 571912)
Jeśli masz problem z ramą, zapraszam do serwisu Honda.
Sprawdzimy to i zgłosimy problem w ramach gwarancji producenta.

Myślę, że jest to dość lakoniczna odpowiedź. Szczególnie, że jak widać w niniejszym poście dotyczy to wielu nabywców NAT.
Czy mieliście już takie zgłoszenia i jak one zostały rozwiązane?

Zmyler 22.02.2018 21:07

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 571917)
Na mojej nie ma oznak korozji ani na ramię ani szprychach

Może najwięcej i najszybciej jeździsz i rdza nie ma kiedy i jak zaatakować. :lol19:

majki 22.02.2018 21:15

1 Załącznik(ów)
Niestety u mnie jest to samo, głównie wewnątrz tych trójkątnych otworów nad podnóżkami. :eek: W sumie z obu stron ramy to samo i coś przy mocowaniu chłodnicy. Dostęp słaby, więc i ciężko to zauważyć...

Załącznik 78111

Słabo to wygląda, szczególnie, że motór ma 1,5miesiąca i 650km... Ciekawy czy nawalili przy malowaniu czy spaw nie przyjmuje farby czy co...widać, że się farba tam łuszczy...

karol1989 22.02.2018 21:16

Cytat:

Napisał jurek (Post 571922)
Myślę, że jest to dość lakoniczna odpowiedź. Szczególnie, że jak widać w niniejszym poście dotyczy to wielu nabywców NAT.
Czy mieliście już takie zgłoszenia i jak one zostały rozwiązane?

Nie mieliśmy w naszym serwisie i w naszych motocyklach demonstracyjnych.

Romano 22.02.2018 21:19

Zacząłem poważnie brać pod uwagę zakup ATAS, ale po przeczytaniu tej lektury wątpię żebym się odważył, bo wyobraziłem sobie jej białą ramę całą w piegach..., szkoda.

jurek 22.02.2018 21:19

OK, dziękuję za odpowiedź. Zgłoszę do dilera i dam znać jak to zostało rozpatrzone

jurek 22.02.2018 21:28

Cytat:

Napisał Romano2105 (Post 571930)
Zacząłem poważnie brać pod uwagę zakup ATAS, ale po przeczytaniu tej lektury wątpię żebym się odważył, bo wyobraziłem sobie jej białą ramę całą w piegach..., szkoda.

Myślę, że nie ma co histerycznie reagować. Jak pisał majki problemy mają wszyscy producenci a to dotyczy super eko lakieru....Zresztą te legendarne XRV też miały swoje wady....
Jeżeli pan Honda wymyśli procedurę pomalowania tych spawów bez konieczności zmiany ramy to będzie OK. Poza tym w 2018 może zostało to poprawione:)

JarekO 22.02.2018 21:36

Cytat:

Napisał majki (Post 571928)
Niestety u mnie jest to samo, głównie wewnątrz tych trójkątnych otworów nad podnóżkami. :eek: W sumie z obu stron ramy to samo i coś przy mocowaniu chłodnicy. Dostęp słaby, więc i ciężko to zauważyć...

Załącznik 78111

Słabo to wygląda, szczególnie, że motór ma 1,5miesiąca i 650km... Ciekawy czy nawalili przy malowaniu czy spaw nie przyjmuje farby czy co...widać, że się farba tam łuszczy...

Kontener, w którym płynął Twój i Jurka egzemplarz leżał na dnie oceanu jakiś czas :-). A tak na poważnie - zobaczę jak to u mnie wygląda po 14kkm.

majki 22.02.2018 21:56

Cytat:

Napisał JarekO (Post 571937)
Kontener, w którym płynął Twój i Jurka egzemplarz leżał na dnie oceanu jakiś czas :-). A tak na poważnie - zobaczę jak to u mnie wygląda po 14kkm.

Dowcipas...Ty sprawdź czy już nie masz dziur na wylot... :haha2:

To w tym kontenerze musiało być z 500 sztuk (bo tyle mamy różnicy w numerze ramy)... ;)

Dubel 22.02.2018 22:23

Cytat:

Napisał Romano2105 (Post 571930)

Ja tez :vis:

Zmyler 22.02.2018 22:48

Smutne to jaja są. A z rok albo dwa temu szydziliśmy z kolegami z rdzy na spawach na ramie w moim Bandicie 1200 z 2002r pochodzącym w UK jakie to suzuki oszczędne i jak ch....o zabezpiecza ramy ale ok moto było z tych budżetowych...

chemik 23.02.2018 08:51

Cytat:

Napisał Grzechu2012 (Post 571915)
ja już 3 tyg. na decyzje o lagach czekam, także powodzenia z ramą

A to nie jest tak, że sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do żądań klienta? Jeśli się nie ustosunkuje to traktowane to jest jako uznanie żądań klienta?

jurek 23.02.2018 09:50

Moim zdaniem trzeba poznać skalę problemu. Proponuję aby wszyscy, którzy stwierdzili rdzę na ramie w NAT dopisali się poniżej:
1. Jurek
2. Majki

madafakinges 23.02.2018 10:17

Ruda rudą, ale naprawdę wolałbym sobie podczyścić i ciapnąć hamerajdem w własnym zakresie, niż dać do naszysz cudownych serwisów, żeby mi ramę uczniowie na praktykach przekładali....

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:44.