![]() |
Nolan N104 czy Caberg Tourmax
Jak w tytule. Którego wybrać Nolan N104 czy Caberg Tourmax.
W Cabergu jeżdzę 10 lat i jakoś mocno nie narzekałem choć to nie najwyższa półka, natomiast o Nolanie słyszałem dużo dobrych opinii. W związku z tym że Nolan to stary model a Caberg nowy to ceny są teraz podobne. Dodam jeszcze, że bardzo mało jeżdżę. |
caberg to daszek ktory ja bardzo lubie. nolan go nie ma. dla mnie daszek wygrywa. oba robione w tej samej fabryce w delcie mekongu. jazda pod slonce z daszkiem robi robote.
|
Cytat:
|
Osobiście stałem przed podobnym wyborem i w sobotę wybrałem ... SCORPION ADX-1 ANIMA Biały, podobny do wskazanych, no i w kolorze afrykańskim:D Pozdrawiam
|
Dobrze, że taki temat powstał bo sam zastanawiam się nad Cabergiem. Z tego co czytałem to głośniejszy od Nolana.
|
Cytat:
|
W Cabergu nie jeździłem, a Nolan jest rzeczywiście cichy. W zastępującym go modelu N100-5 (urocze są te oznaczenia) ma być jeszcze ciszej. Dlatego noszę się z zamiarem kupna i sprawdzenia tego twierdzenia.
|
daszek po prostu jest praktyczny - wyglada jak wyglada - ale jazda pod slonce z pochylona glowa robi robote. czapka z daszkiem - ot co.
|
Mam zamiar wypróbować swój już dziś, jak tylko zdobędę doświadczenia podzielę się oczywiście, tylko porównania nie zrobię, to mój pierwszy kask ze średniej klasy średniej...
|
Tourmax to to samo do DUKE2 tylko bez daszka :)
Do bardzo cichych nie należy. |
Jeżdżę w Nolanie N104 evo i jest bardzo dobrym kaskiem ale głośnym jak cholera. Nie da się jechać bez zatyczek ( chyba że ja jakiś nadwrażliwy jestem). Następny kask to tylko Shoei ewentualnie Schubert
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Caberga mam 2 lata, jakiś tam super cichy nie jest, ale wcześniej latałem kilka dobrych lat w Airohu Mathisse RS i myślę, że głośność jest na podobnym poziomie. Idzie wytrzymać, a daszek robi robotę. Jakimś tam minusem tego kasku, jest słabo ciemna blenda, no ale zawsze można okulary przeciwsłoneczne jeszcze włożyć.
|
Cytat:
|
A jakieś opinie na temat komfortu, wietrzenia itp.?
|
Mam takiego Nolana i jestem bardzo zadowolony.Super widocznosc, fajna blenda,dobrze sie w nim czuje .Dokupilem N-Coma. Wszystko dziala. Kupil bym jeszcze raz :D Trzech moich kolegöw tez z tym garnkiem jezdzi.
|
Cytat:
Tourmax jest glosny i jak dla mnie zle wywazony. Prawdppodobnie przez daszek. Jezdzac nim mialem wrezenie jakby caly czas "zsuwał się" na oczy. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
właśnie zamówiłem Nolana. Mam nadzieję, że będzie pasował.
|
Prędkości raczej autostradowe więc może faktycznie jestem zbyt wymagający. Stopery załatwiają temat. Bez stoperów po godzinie jazdy chce mi łeb roz...ać.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Nie jeździłem n104 ale przez 7 lat użytkowałem jego poprzednika tj. n103 i niestety fatalne doświadczenia z firmą Nolan skłoniły mnie do zakończenia współpracy i zmiany na Arai tour x4 :D
z wad fabrycznych n103 to: - zacinający się mechanizm szczęki [bezskuteczna naprawa x2] - zacinający się mechanizm podnoszenia blendy - przeciekający kask na uszczelkach [bezskuteczna naprawa x2] z wad użytkowych: - bardzo głośny powyżej 90 km/h - słaba wentylacja w stosunku do arai Z plusów - dobra widoczność - dobrej jakości materiały: wyściółki wewnętrznej i zewnętrznej skorupy - blena przeciwsłoneczna p. ps nie wiem czy poprawili te wady n104 ale w n103 mnie dopadły, całości goryczy dopełnił beznadziejny polski dystrybutor |
Cytat:
Dzieki wszystkim za podpowiedzi, kask powinien dojsc do mnie w przyszlym tygodniu. Jak juz bedzie to sie pochwale. Na razie bedzie musial poczekac bo moja Czarnulka pojechala na SPA (malowanie ramy i ogolna kosmetyka). |
Jak za tą kase Tourmax może być.Mam go dwa sezony i mogę co nieco powiedzieć na jego temat..Daszek robi robote w słoneczne dni,ale trzeszczy i wpada w wibracje które po dłuższej jeżdzie robią się uciążliwe.Pinlock po kilku miesącach odkleja sie od szyby co jest mocno irytujące,pomogło podklejenie kawałkiem taśmy dwustronnej.Latem często korzystam z podnoszonej szczęki szczególnie w mieście bo kask ma fatalną wentylacje,zamknięta czy otwarta nie ma znaczenia. Jest trochę ciężki .Nie jest cichy.Wnętrze kasku miłe i przyjemne w dotyku.Przyciemniana blenda dobra sprawa .Bardzo dobra widoczność.
|
Cytat:
|
No widzisz, każdy ma inne doświadczenia. Pierwsza naprawa gwarancyjna - wymiana uszczelki trwała ponad 3 miesiące i nic nie zmieniła, była druga i dalej jak jechałem w deszczu dłużej niż 30 minut to zaczynał przeciekać ;/, możliwe, ze mój egzemplarz jest po upojnym weekendzie :).
p. ps zadziwiające :D jest to, ze mój pinlock [nie ma uszczelki] nie paruje podczas jazdy w deszczu. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50. |