Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Podłączenie nawigacji Garmin ZUMO 390 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31685)

soniq2 11.04.2018 14:51

Podłączenie nawigacji Garmin ZUMO 390

Dowiedziałem się w salonie, że nie można podłączyć do NAT nawigacji bezpośrednio do akumulatora. Tam jest jakieś akumulator litowo-jonowy i nie można tego zrobić w ten sposób. Wcześniej miałem Yamahę XT660R. Nawi podłączone do akumulatora i śmigało wszystko aż miło. teraz dowiaduje się, że muszę to zrobić przez jakąś dodatkową kostkę, która jest umiejscowiona pod obudową i trzeba rozebrać prawie pół motocykla. Tak mi powiedzieli w salonie Hondy w Szczecinie. Bo niby instalacja pobiera prąd i rozładowuje akumulator, który trzeba potem ładować jakąś specjalną ładowarką.

Pytanie moje, czy faktycznie nie można tej nawigacji podłączyć w ten sposób? Czy ktoś podłączał nawigację we własnym zakresie tylko pod akumulator i czy faktycznie akumulator się rozładowuje?

W instrukcji montażu samej nawigacji nie ma żadnych informacji o specjalnym jej podłączeniu. Na kablu zasilającym nawigację mam bezpiecznik oraz jakąś kostkę zawierającą jakieś elektroniczne urządzenie w środku - nie wiem co to jest i jakie jest jego przeznaczenie. Wiem tylko tyle, że w żelówce od Yamahy nie było z tym żadnego problemu...

Czy ktoś coś w tym temacie pomoże?

Emek 11.04.2018 14:58

1. Możesz uciąć zasilanie i zakończyć wtykiem jak do gniazda zapalniczki (ja tak zrobiłem).
2. Wpiąć zasilanie w kostkę pod obudową i wyprowadzić kabel.
3. Wpiąć w szynszyllowy rozdzielacz napięcia. http://africatwin.com.pl/showthread....acz+napi%EAcia

apex 11.04.2018 17:09

Podłącz przez zwykły przekaźnik, lub jak nie chcesz się bawić kabelkami to kup od forumowego kolegi dedykowaną kostkę plug&play

soniq2 11.04.2018 18:20

Cytat:

Napisał Emek (Post 578793)
1. Możesz uciąć zasilanie i zakończyć wtykiem jak do gniazda zapalniczki (ja tak zrobiłem).

Czy trzeba kupić jakieś specjalny wtyk, chodzi mi o to czy musi być jakiś wodoszczelny? Kabel od nawigacji posiada bezpiecznik, a za nim jakąś puszkę małą z jakąś elektroniką. Nie znam się na tym - mam obciąć cały kabel usuwając te dwa elementy a tamto podpiąć pod wtyk do gniazda, czy pozostawić te elementy i końcówkę kabla zaopatrzyć samym wtykiem do gniazda zapalniczki?

Cytat:

Napisał Emek (Post 578793)
2. Wpiąć zasilanie w kostkę pod obudową i wyprowadzić kabel.

Tak mi mieli zrobić w Hondzie - ale mówią, że są tak zarobieni, a tu trzeba rozłożyć Panie pół obudowy. Nie da się szybko....
Gdzie znajdę tą kostkę i jak ona wygląda. Podpiąć pod nią rozumiem ten kabel, który mam do nawigacji z tym bezpiecznikiemi ustrojstwem na nim...??

Przepraszam za tak dyletanckie pytania, lecz jestem naprawdę cieńki w te klocki elektroniczne, a nie chciałbym uszkodzić motocykla na gwarancji i puścić elektryki z dymem.

Emek 11.04.2018 19:41

Jeśli masz gniazdo zapalniczki to możesz przewód wychodzący ze stacji dokującej (ten który chciałeś do aku podpinać) uciąć i na końcówce zamontować wtyk zapalniczkowy. Taki
https://e.allegroimg.com/s512/0100d8...eae40cf70a8bbe
Musisz tylko obczaić który kabelek jest na zasilanie. Wtedy końcówkę wpinasz w gniazdo zapalniczki i uchwyt z ładowaniem działa (tak mam u siebie).

Jak chcesz zrobić tak jak w Hondzie, zdejmujesz plastiki pod którymi znajduje się kostka.
https://photos.smugmug.com/Motorcycl...DSCN6624-M.jpg
Wtedy wpinasz zasilanie w tą kostkę za pomocą odpowiedniej wtyczki, którą trzeba dokupić. Zdjęcie plastików dla wprawionych rączek to kilkanaście minut. Dla laika dłużej.
How to poniżej.

soniq2 11.04.2018 20:21

Cytat:

Napisał Emek (Post 578813)
Musisz tylko obczaić który kabelek jest na zasilanie. Wtedy końcówkę wpinasz w gniazdo zapalniczki i uchwyt z ładowaniem działa (tak mam u siebie).

Mam taki kabel

https://farm1.staticflickr.com/863/2...c1536bdccd.jpg

napięcie wyjściowe mam 4,9 - 5,5 V i takie napięcie musi iść na piny przy stacji dokujące. Czy takie samo będę miał jak obetnę wyżej pokazane na zdjęciu bezpiecznik i kwadranowe urządzonko (nie wiem jak to nazwać)? Boję się, że jak obetnę kabel pójdzie do nawigacji zbyt duże napięcie i trafi ją szlak.

Cytat:

Jak chcesz zrobić tak jak w Hondzie, zdejmujesz plastiki pod którymi znajduje się kostka.
https://photos.smugmug.com/Motorcycl...DSCN6624-M.jpg
Wtedy wpinasz zasilanie w tą kostkę za pomocą odpowiedniej wtyczki, którą trzeba dokupić.

Która to kostka - biała czy czarna?

matata 12.04.2018 10:12

Tak łopatologicznie. Kostka to prawdopodobnie regulator napięcia, dzieki niemu nasz 5v na wyjsciu. Nic nie obcinaj ! . Kup wtyk zapalniczki i podłącz wystające kabelki czarny i czerwony i podłącz przez gniazdo zapalniczki. Jest jeszcze jedno ale. Czy po wyjęciu kluczyka w zapalniczce jest napiecie. Ja u siebie ( w 07)musiałem przerobić podłączenie nawi ( lark a nie garmin)bo mi fiksowała i rozładowywała się, a mialem podłączone w plus za kluczykiem.

A dlaczego tego ustrojstwa nie mozna podłączyć bezpośrednio do akumulatora? Nowa NAT to jakaś kosmoczna technologia? Komputer wyczuje że sa podłączone zewnętrzne odbiorniki?

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Emek 12.04.2018 10:38

Nie musi nic ucinać. Tylko po co mu kilometr kabla jak podłącza navi do gniazda zapalniczki?? Można bezpośrednio do aku ale trzeba wyjść z przewodami to po pierwsze co w NAT nie jest takie proste bo bateria jest w obudowie dość ciasnej. Po drugie chodzi o to aby napięcie było po kluczyku a nie stałe.

tadzik 12.04.2018 11:58

Nie obcinaj żadnych kostek! Bezpiecznik też niech zostanie. Czarny kabel możesz gdzieś do masy połączyć a czerwony do + (plusa) najlepiej po kluczyku.
A jeszcze najlepszym rozwiązaniem jest ta kostka od Szynszylla tu z forum. Zaczep go to Ci wszystko wytłumaczy.

DanielCRF 12.04.2018 12:26

Cytat:

Napisał soniq2 (Post 578818)
Mam taki kabel

https://farm1.staticflickr.com/863/2...c1536bdccd.jpg

napięcie wyjściowe mam 4,9 - 5,5 V i takie napięcie musi iść na piny przy stacji dokujące. Czy takie samo będę miał jak obetnę wyżej pokazane na zdjęciu bezpiecznik i kwadranowe urządzonko (nie wiem jak to nazwać)? Boję się, że jak obetnę kabel pójdzie do nawigacji zbyt duże napięcie i trafi ją szlak.

Która to kostka - biała czy czarna?

Też coś dodam od siebie.

Masz super kabelek. Kup kostkę motocyklową 6 PIN i wepnij się pod kostkę pod siedzeniem. Wydasz 5 zł na kostkę i szybszej metody już nie znajdziesz.

Pozostaje kabelek przeciągnąć do kierownicy. Nie trzeba rozbierać pół motocykla i kombinować przy akumulatorze.

soniq2 26.04.2018 09:20

Cytat:

Wczoraj wróciłem z ASO Hondy, gdzie dokonałem przeglądu serwisowego po 1000 km no i podłączenia kabla zasilającego nawigację. Moto nowe, więc nie chciałem w nim nic grzebać, żeby mi potem ktoś nie wypowiedział warunków gwarancji w razie czegoś tam....

Kostka, o której wspomniano wcześniej - patrz zdjęcie u góry - znajdująca się pod reflektorem, niestety to nie ta kostka. Tamta serwisowa znajduje się gdzieś w okolicy kanapy i żeby z niej wyprowadzić kabel zasilający do nawi musieli rozebrać pół motocykla, widziałem jak go rozbebeszyli. Akcja trwała 2 godziny, żeby podłączyć ten zasrany kabelek.

Pomyślunek konstruktorów gody podziwu - ja bym tą kostkę umieścił gdzieś w środku silnika, żeby trzeba było rozebrać z pół silnika, ściągnąć cały bak, odkręcić przednią zwiechę, kierownicę i tylne koło. Co za półmózg to robił???????

Durna kostka powinna być pod siedzeniem, a nie schowana w czarnej doodpie. Akcja kosztowała mnie 350zł..... :mur::mur::mur: Możecie nawet nie komentować, ale nie chciałem sam przy tym grzebać. Nie wiedziałem jednak, że będzie to kosztowało aż tyle.....

Najważniejsze, że mam już to za sobą i wszystko działa.....

kristoch 26.04.2018 10:26

Cytat:

Napisał soniq2 (Post 580525)
Wczoraj wróciłem z ASO Hondy, gdzie dokonałem przeglądu serwisowego po 1000 km no i podłączenia kabla zasilającego nawigację. Moto nowe, więc nie chciałem w nim nic grzebać, żeby mi potem ktoś nie wypowiedział warunków gwarancji w razie czegoś tam....

Kostka, o której wspomniano wcześniej - patrz zdjęcie u góry - znajdująca się pod reflektorem, niestety to nie ta kostka. Tamta serwisowa znajduje się gdzieś w okolicy kanapy i żeby z niej wyprowadzić kabel zasilający do nawi musieli rozebrać pół motocykla, widziałem jak go rozbebeszyli. Akcja trwała 2 godziny, żeby podłączyć ten zasrany kabelek.

Pomyślunek konstruktorów gody podziwu - ja bym tą kostkę umieścił gdzieś w środku silnika, żeby trzeba było rozebrać z pół silnika, ściągnąć cały bak, odkręcić przednią zwiechę, kierownicę i tylne koło. Co za półmózg to robił???????

Durna kostka powinna być pod siedzeniem, a nie schowana w czarnej doodpie. Akcja kosztowała mnie 350zł..... :mur::mur::mur: Możecie nawet nie komentować, ale nie chciałem sam przy tym grzebać. Nie wiedziałem jednak, że będzie to kosztowało aż tyle.....

Hm... ja mam moje zumo podłączone do kostki (białej) dokładnie tam gdzie wskazywał emek - za wskaźnikami. To jest miejsce, gdzie podłączane są akcesoria oem czyli jak najbardziej właściwa.
Ta pod siedzeniem ma zarówno napięcie na stałe jak i odcinane kluczykiem, a jej oryginalne przeznaczenie do podłączenie alarmu.
Poprowadziłem sobie też kabel usb od zumo pod kanapę i wcale nie było konieczności rozbierania motocykla (czy np. zdejmowania baku).
Także może upewnij się czy dobrze Ci olej wymienili w ASO ;-)

Emek 26.04.2018 10:48

Cytat:

Napisał soniq2 (Post 580525)

Kolego, podziel się wiedzą co za półmózg i w jakim serwisie zdejmował koło, zbiornik i zawias do tej operacji oraz skasował za to 350 pln aby inni mogli unikać tego warsztatu.
Od zawsze unikam ASO jak ognia ale to już wyjątkowy objaw skrajnej głupoty i naciągactwa. :dizzy:

szynszyll 26.04.2018 11:30

jakos przeoczylem ten watek. niezli kosmici :) specjalna ladowarka do akumulatora :) aha. a jak jedziesz powiedzmy te 12h to niby co laduje aku jak nie regler? specjalna ladowarka? :)

co do podlaczen to mozna zrobic to na dwa sposoby:

- albo wtykiem pod siedzeniem - wtedy potrzebujemy zlacza 6pin sumitomo

http://prd.sws.co.jp/components/prod...g/61876801.jpg

odpowiednio opietego

- albo pod czasza - tu mamy mniejszy prad ale do GPS starczy i wtedy potrzebujemy zlacza sumitomo 4pin:

http://prd.sws.co.jp/components/prod...g/61804181.jpg

rowniez odpowiednio opietej

w obu przypadkach mozemy tak skonfigurowac wyjscia ze napiecie pojawi sie po kluczyku

dodatkowo w gniezdzie 6pin pod siedzeniem mamy +12V bez kluczyka 7A. z przodu w kostce 4pin mamy napiecie TYLKO po kluczyku.

tu jest to dobrze pokazane:

https://www.youtube.com/watch?v=ZVHX7S6sS3k

a 350pln za wpiecie kabelka do kostki... hmmm... taki to pożyje...

p.s. jakby ktos na szybko potrzebowal zlacza 6pin albo 4pin to sie podziele. nie tak latwo to w PL dostac jak sie okazuje a z Kitajcow idzie ponad miesiac. no i 2pin hermetyk tez zrobilem zapasy sumitomo. o takie:

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1S5oRN...-6187-2801.jpg

p.p.s. Gero mi opowiadal ostatnio o jakims przypale z Honda Szczecin ale nie potrafie sobie przypomniec. moze sie odezwie :)

soniq2 26.04.2018 15:39

Jestem zły jak cholera. W Szczecinie kupowałem moto i mieli mi to zrobić za 100PLN, ale z uwagi na to, że brałem u nich motocykl - chyba. nie mieli jednak terminów, musiałbym czekać z odbiorem motocykla. Pomyślałem, zrobię sobie to jak będę robił serwis po 1000km. Nie sądziłem, że cena będzie tak kolosalna.

Nie znam się na prądach to raz, nie chciałem grzebać w nowym motongu na gwarancji z moją wiedzą to dwa, i nie myślałem, że będzie to taka kwota - to trzy.

Robili mi to w Poznaniu w ASO wywalili cenę - gdybym pojechać teraz do Szczecina z tym kabelkiem byłoby to śmieszne jadąc 600km za durnym kablem, choć w portfelu zaoszczędziło by się pare złotych.
olej poszedł sprawnie, ale widziałem ten rozbebłany motor, podobno trzeba było nawet zdemontować bak - tego już nie oglądałem z bliska.

Niestety niewiedza kosztuje.... czekam aż minie okres gwarancji i skończą się wizyty w ASO -bankructwo murowane.

szynszyll 26.04.2018 16:27

zakladam ze w cenie byl oryginalny kabel hondy do akcesoriow. to by moglo tlumaczyc kwote. ostatecznie podpieli Ci to pod siedzeniem do wtyku 6pin czy pod szyba do wtyku 4pin?

soniq2 26.04.2018 22:53

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 580596)
zakladam ze w cenie byl oryginalny kabel hondy do akcesoriow. to by moglo tlumaczyc kwote. ostatecznie podpieli Ci to pod siedzeniem do wtyku 6pin czy pod szyba do wtyku 4pin?

Kabel do Garminy dostali ode mnie - oryginalny zasilający - nówka nie śmigana...

Z tego co mówił to gdzieś pod siedzeniem, a nie pod szybą. Ja im mówiłem, że pod szybą jest kostka bo na forum dostałem takie informacje, a rozebranie obudowy to 11minut - tyle robił to gość na filmie w tym temacie, to chłop w ASO spojrzał na mnie jak na idiotę i oświadczył, że od tego jest kostka pod siedzeniem, a nie przy szybie. Rozebranie całości i złożenie to 2h roboty. I tyle też się z tym babrali....

szkoda gadać.... :vis::vis:

szynszyll 27.04.2018 10:17

no to chlopina sie mylil. honda nie oferuje akcesoryjnej wiazki dla kostki 6pin. a przewiduje jako czesc OEM wiazke akcesoryjna dla gniazda pod czasza. gosc wielkiego bledu nie zrobil ale powinien uzyc tej 4pin z przodu. tam mamy 7A wiec okolo 80W. do GPS az nadto.

na tyl uzyli zlacza sumitomo 6pin czy cos kaleczyli?

soniq2 27.04.2018 10:50

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 580668)
na tyl uzyli zlacza sumitomo 6pin czy cos kaleczyli?

Nie mam zielonego pojęcia. Muszę sprawdzić - odkręcę dziś siedzenie i zobaczę czy czasami nie wpięli się w to 6-pinowe gniazdo.

szynszyll 28.04.2018 08:22

jezeli ciagneli z tylu to z pewnoscia wpieli sie w to 6pin co wielkim bledem nie jest ale nadgorliwoscia. do gps-a wystarczyloby gniazdo pod szyba. chodzi mi tylko o to na ile elegancko to zrobili. czy dali wtyk, przygotowali po ludzku przewod itd.

nabrU 30.04.2018 00:28

2 Załącznik(ów)
Tak jak już inni napisali, ciutke panowie z Hondy nie fachowo do sprawy podeszli...
Poniżej rysunki z odpowiednich instrukcji instalacji akcesoriów Hondy (pierwszy z halognów, drugi z oryginalnego alarmu do NAT). Jak widać jest złącze pod przednią czachą i tak jak napisano, to tam powinni podłączyć Ci to navi. Tyle złącze 6-pin służy (jak widać) oryginalnie do wpięcia alarmu.

Binkoza 07.12.2024 13:05

3 Załącznik(ów)
Witam ktoś może mi doradzić jak podpiąć nawi pod tą kostkę z przodu. Mam tam już wpięte halogeny i teraz nie za bardzo wiem co zrobić.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:36.