![]() |
Podłączenie nawigacji Garmin ZUMO 390
Dowiedziałem się w salonie, że nie można podłączyć do NAT nawigacji bezpośrednio do akumulatora. Tam jest jakieś akumulator litowo-jonowy i nie można tego zrobić w ten sposób. Wcześniej miałem Yamahę XT660R. Nawi podłączone do akumulatora i śmigało wszystko aż miło. teraz dowiaduje się, że muszę to zrobić przez jakąś dodatkową kostkę, która jest umiejscowiona pod obudową i trzeba rozebrać prawie pół motocykla. Tak mi powiedzieli w salonie Hondy w Szczecinie. Bo niby instalacja pobiera prąd i rozładowuje akumulator, który trzeba potem ładować jakąś specjalną ładowarką.
Pytanie moje, czy faktycznie nie można tej nawigacji podłączyć w ten sposób? Czy ktoś podłączał nawigację we własnym zakresie tylko pod akumulator i czy faktycznie akumulator się rozładowuje? W instrukcji montażu samej nawigacji nie ma żadnych informacji o specjalnym jej podłączeniu. Na kablu zasilającym nawigację mam bezpiecznik oraz jakąś kostkę zawierającą jakieś elektroniczne urządzenie w środku - nie wiem co to jest i jakie jest jego przeznaczenie. Wiem tylko tyle, że w żelówce od Yamahy nie było z tym żadnego problemu... Czy ktoś coś w tym temacie pomoże? |
1. Możesz uciąć zasilanie i zakończyć wtykiem jak do gniazda zapalniczki (ja tak zrobiłem).
2. Wpiąć zasilanie w kostkę pod obudową i wyprowadzić kabel. 3. Wpiąć w szynszyllowy rozdzielacz napięcia. http://africatwin.com.pl/showthread....acz+napi%EAcia |
Podłącz przez zwykły przekaźnik, lub jak nie chcesz się bawić kabelkami to kup od forumowego kolegi dedykowaną kostkę plug&play
|
Cytat:
Cytat:
Gdzie znajdę tą kostkę i jak ona wygląda. Podpiąć pod nią rozumiem ten kabel, który mam do nawigacji z tym bezpiecznikiemi ustrojstwem na nim...?? Przepraszam za tak dyletanckie pytania, lecz jestem naprawdę cieńki w te klocki elektroniczne, a nie chciałbym uszkodzić motocykla na gwarancji i puścić elektryki z dymem. |
Jeśli masz gniazdo zapalniczki to możesz przewód wychodzący ze stacji dokującej (ten który chciałeś do aku podpinać) uciąć i na końcówce zamontować wtyk zapalniczkowy. Taki
https://e.allegroimg.com/s512/0100d8...eae40cf70a8bbe Musisz tylko obczaić który kabelek jest na zasilanie. Wtedy końcówkę wpinasz w gniazdo zapalniczki i uchwyt z ładowaniem działa (tak mam u siebie). Jak chcesz zrobić tak jak w Hondzie, zdejmujesz plastiki pod którymi znajduje się kostka. https://photos.smugmug.com/Motorcycl...DSCN6624-M.jpg Wtedy wpinasz zasilanie w tą kostkę za pomocą odpowiedniej wtyczki, którą trzeba dokupić. Zdjęcie plastików dla wprawionych rączek to kilkanaście minut. Dla laika dłużej. How to poniżej. |
Cytat:
https://farm1.staticflickr.com/863/2...c1536bdccd.jpg napięcie wyjściowe mam 4,9 - 5,5 V i takie napięcie musi iść na piny przy stacji dokujące. Czy takie samo będę miał jak obetnę wyżej pokazane na zdjęciu bezpiecznik i kwadranowe urządzonko (nie wiem jak to nazwać)? Boję się, że jak obetnę kabel pójdzie do nawigacji zbyt duże napięcie i trafi ją szlak. Cytat:
Która to kostka - biała czy czarna? |
Tak łopatologicznie. Kostka to prawdopodobnie regulator napięcia, dzieki niemu nasz 5v na wyjsciu. Nic nie obcinaj ! . Kup wtyk zapalniczki i podłącz wystające kabelki czarny i czerwony i podłącz przez gniazdo zapalniczki. Jest jeszcze jedno ale. Czy po wyjęciu kluczyka w zapalniczce jest napiecie. Ja u siebie ( w 07)musiałem przerobić podłączenie nawi ( lark a nie garmin)bo mi fiksowała i rozładowywała się, a mialem podłączone w plus za kluczykiem.
A dlaczego tego ustrojstwa nie mozna podłączyć bezpośrednio do akumulatora? Nowa NAT to jakaś kosmoczna technologia? Komputer wyczuje że sa podłączone zewnętrzne odbiorniki? Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka |
Nie musi nic ucinać. Tylko po co mu kilometr kabla jak podłącza navi do gniazda zapalniczki?? Można bezpośrednio do aku ale trzeba wyjść z przewodami to po pierwsze co w NAT nie jest takie proste bo bateria jest w obudowie dość ciasnej. Po drugie chodzi o to aby napięcie było po kluczyku a nie stałe.
|
Nie obcinaj żadnych kostek! Bezpiecznik też niech zostanie. Czarny kabel możesz gdzieś do masy połączyć a czerwony do + (plusa) najlepiej po kluczyku.
A jeszcze najlepszym rozwiązaniem jest ta kostka od Szynszylla tu z forum. Zaczep go to Ci wszystko wytłumaczy. |
Cytat:
Masz super kabelek. Kup kostkę motocyklową 6 PIN i wepnij się pod kostkę pod siedzeniem. Wydasz 5 zł na kostkę i szybszej metody już nie znajdziesz. Pozostaje kabelek przeciągnąć do kierownicy. Nie trzeba rozbierać pół motocykla i kombinować przy akumulatorze. |
Cytat:
Kostka, o której wspomniano wcześniej - patrz zdjęcie u góry - znajdująca się pod reflektorem, niestety to nie ta kostka. Tamta serwisowa znajduje się gdzieś w okolicy kanapy i żeby z niej wyprowadzić kabel zasilający do nawi musieli rozebrać pół motocykla, widziałem jak go rozbebeszyli. Akcja trwała 2 godziny, żeby podłączyć ten zasrany kabelek. Pomyślunek konstruktorów gody podziwu - ja bym tą kostkę umieścił gdzieś w środku silnika, żeby trzeba było rozebrać z pół silnika, ściągnąć cały bak, odkręcić przednią zwiechę, kierownicę i tylne koło. Co za półmózg to robił??????? Durna kostka powinna być pod siedzeniem, a nie schowana w czarnej doodpie. Akcja kosztowała mnie 350zł..... :mur::mur::mur: Możecie nawet nie komentować, ale nie chciałem sam przy tym grzebać. Nie wiedziałem jednak, że będzie to kosztowało aż tyle..... Najważniejsze, że mam już to za sobą i wszystko działa..... |
Cytat:
Hm... ja mam moje zumo podłączone do kostki (białej) dokładnie tam gdzie wskazywał emek - za wskaźnikami. To jest miejsce, gdzie podłączane są akcesoria oem czyli jak najbardziej właściwa. Ta pod siedzeniem ma zarówno napięcie na stałe jak i odcinane kluczykiem, a jej oryginalne przeznaczenie do podłączenie alarmu. Poprowadziłem sobie też kabel usb od zumo pod kanapę i wcale nie było konieczności rozbierania motocykla (czy np. zdejmowania baku). Także może upewnij się czy dobrze Ci olej wymienili w ASO ;-) |
Cytat:
Od zawsze unikam ASO jak ognia ale to już wyjątkowy objaw skrajnej głupoty i naciągactwa. :dizzy: |
jakos przeoczylem ten watek. niezli kosmici :) specjalna ladowarka do akumulatora :) aha. a jak jedziesz powiedzmy te 12h to niby co laduje aku jak nie regler? specjalna ladowarka? :)
co do podlaczen to mozna zrobic to na dwa sposoby: - albo wtykiem pod siedzeniem - wtedy potrzebujemy zlacza 6pin sumitomo http://prd.sws.co.jp/components/prod...g/61876801.jpg odpowiednio opietego - albo pod czasza - tu mamy mniejszy prad ale do GPS starczy i wtedy potrzebujemy zlacza sumitomo 4pin: http://prd.sws.co.jp/components/prod...g/61804181.jpg rowniez odpowiednio opietej w obu przypadkach mozemy tak skonfigurowac wyjscia ze napiecie pojawi sie po kluczyku dodatkowo w gniezdzie 6pin pod siedzeniem mamy +12V bez kluczyka 7A. z przodu w kostce 4pin mamy napiecie TYLKO po kluczyku. tu jest to dobrze pokazane: https://www.youtube.com/watch?v=ZVHX7S6sS3k a 350pln za wpiecie kabelka do kostki... hmmm... taki to pożyje... p.s. jakby ktos na szybko potrzebowal zlacza 6pin albo 4pin to sie podziele. nie tak latwo to w PL dostac jak sie okazuje a z Kitajcow idzie ponad miesiac. no i 2pin hermetyk tez zrobilem zapasy sumitomo. o takie: https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1S5oRN...-6187-2801.jpg p.p.s. Gero mi opowiadal ostatnio o jakims przypale z Honda Szczecin ale nie potrafie sobie przypomniec. moze sie odezwie :) |
Jestem zły jak cholera. W Szczecinie kupowałem moto i mieli mi to zrobić za 100PLN, ale z uwagi na to, że brałem u nich motocykl - chyba. nie mieli jednak terminów, musiałbym czekać z odbiorem motocykla. Pomyślałem, zrobię sobie to jak będę robił serwis po 1000km. Nie sądziłem, że cena będzie tak kolosalna.
Nie znam się na prądach to raz, nie chciałem grzebać w nowym motongu na gwarancji z moją wiedzą to dwa, i nie myślałem, że będzie to taka kwota - to trzy. Robili mi to w Poznaniu w ASO wywalili cenę - gdybym pojechać teraz do Szczecina z tym kabelkiem byłoby to śmieszne jadąc 600km za durnym kablem, choć w portfelu zaoszczędziło by się pare złotych. olej poszedł sprawnie, ale widziałem ten rozbebłany motor, podobno trzeba było nawet zdemontować bak - tego już nie oglądałem z bliska. Niestety niewiedza kosztuje.... czekam aż minie okres gwarancji i skończą się wizyty w ASO -bankructwo murowane. |
zakladam ze w cenie byl oryginalny kabel hondy do akcesoriow. to by moglo tlumaczyc kwote. ostatecznie podpieli Ci to pod siedzeniem do wtyku 6pin czy pod szyba do wtyku 4pin?
|
Cytat:
Z tego co mówił to gdzieś pod siedzeniem, a nie pod szybą. Ja im mówiłem, że pod szybą jest kostka bo na forum dostałem takie informacje, a rozebranie obudowy to 11minut - tyle robił to gość na filmie w tym temacie, to chłop w ASO spojrzał na mnie jak na idiotę i oświadczył, że od tego jest kostka pod siedzeniem, a nie przy szybie. Rozebranie całości i złożenie to 2h roboty. I tyle też się z tym babrali.... szkoda gadać.... :vis::vis: |
no to chlopina sie mylil. honda nie oferuje akcesoryjnej wiazki dla kostki 6pin. a przewiduje jako czesc OEM wiazke akcesoryjna dla gniazda pod czasza. gosc wielkiego bledu nie zrobil ale powinien uzyc tej 4pin z przodu. tam mamy 7A wiec okolo 80W. do GPS az nadto.
na tyl uzyli zlacza sumitomo 6pin czy cos kaleczyli? |
Cytat:
|
jezeli ciagneli z tylu to z pewnoscia wpieli sie w to 6pin co wielkim bledem nie jest ale nadgorliwoscia. do gps-a wystarczyloby gniazdo pod szyba. chodzi mi tylko o to na ile elegancko to zrobili. czy dali wtyk, przygotowali po ludzku przewod itd.
|
2 Załącznik(ów)
Tak jak już inni napisali, ciutke panowie z Hondy nie fachowo do sprawy podeszli...
Poniżej rysunki z odpowiednich instrukcji instalacji akcesoriów Hondy (pierwszy z halognów, drugi z oryginalnego alarmu do NAT). Jak widać jest złącze pod przednią czachą i tak jak napisano, to tam powinni podłączyć Ci to navi. Tyle złącze 6-pin służy (jak widać) oryginalnie do wpięcia alarmu. |
3 Załącznik(ów)
Witam ktoś może mi doradzić jak podpiąć nawi pod tą kostkę z przodu. Mam tam już wpięte halogeny i teraz nie za bardzo wiem co zrobić.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:36. |