![]() |
zbiornik w DRZ
Witam. Mam pytanko o DRZ 400 może wiecie. W mojej jest wywalony zbiornik wyrównawczy ten pod siedziskiem z lewej i pompa chłodziwa. serwisant od endurowców mówi, że w drz to można wywalić, spotkaliście się z czymś takim?
|
Nie można. Jak jest gorąco i np jedziesz po górach możesz się zdziwić ile tam płynu naleci. Nawet prawie pół tego zbiorniczka. On naprawdę służy do odprowadzaniu nadmiaru, gdy temp wzrasta mocno.
Imho, zmień mechanika. Jac |
Są zbiorniczki zbiorcze i wyrównawcze,te pierwsze można usuwać tych drugich nie.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Nie sorry pompę mam wywalili recylkulator spalin :bow: i jak wspomniałem zbiornik wyrównawczy.
|
zbiornik wyrownawczy czego? na Twojej fotce jest zbiornik wyrownawczy plynu chlodniczego.
|
fotka poglądowa u mnie bez zbiorniczka. Zaraz lecę do garażu obczaić gdzie poprowadzili przewody, te które idą z chłodnicy do zbiornika
|
pogratuluj pomyslu. to ma 1.3 litra w obiegu.potrafi wywalic jak kolega pisal naprawde sporo. co to komu przeszkadzalo ?!
|
No i sprawdziłem wężyk z odpływu zamiast do zbiorniczka wędruje pod motocykl. Pozostaje częste sprawdzanie płynu.
|
Cytat:
swiat nie przestaje mnie zadziwiac :D |
Witam
Cos nie kapuje tej waszej paniki. Cale lata miałem motorki bez wentylatorka i zbiorniczka, z rurką pod silnik i tragedii żadnej nie było. No może poza drz-e ale tylko do momentu dobrego odpowietrzenia układu. Większość zabawek do czystego offu takiej bańki nie posiada i to działa nawet pod prawdziwymi kilerami nie takim starymi pierdolami jak ja. Ot gasić jak się staje nawet na minute i nie mielic kamieni/błota/piachu stojac w miejscu. Wszystko. Pozdr rr |
W exc na RFS nie ma zbiorniczków, w lc4 620 SC też nie miałemi tylko raz puścił wodę przy katorżniczm ryciu przez bieszczadzkie błoto.A i wtedy poziom w chlodnicy nie opadł jakoś drastycznie.Ciśnieniowy korek reguluje ilość upuszczonego płynu.Upuścici troszkę ciśnieni spada i korek znów zamyka wypływ.
|
ide sie powiesic
|
No jak musisz .... Ale wcześniej popraw jak się mylę. Oryginalnie nie ma zbiorników....Co nie znaczy że jestem zwolennikiem ich wypie...a jak są w konstrukcji bo po 1 nie chce mi się . Po 2 nie widzę celu za bardzo.Chętnie poczytam inne opinie.
|
w DRZ ORYGINALNIE jest. co kogo obchodzi inny motocykl innej marki i innej konstrukcji?!?! jaki to ma zwiazek? jak Heniek lubi chlopcow to Jacek tez ma lubic? LITOSCI...
cyt. korek upusci troche i potem ten brak sie magicznie pojawi? odnowi sie? to moze wogole lac mniej i dac zwykly korek a nie jakis cisnieniowy wlac do polowy chlodnicy i luz. jebnieci konstruktorzy podnoszac cene zbiornik dali ale nie z nami te numery Bruner! jeszcze pewnie olej kaza zmieniac i filtry - zolte lobuzy! |
Jestem daleki od namawiania demontażu w drzecie, opisałem Ci tylko jak było u mnie w lc4 620 SC. Po tym puszczeniu płynu i ostygnięciu (sprawdziłem) poziom w chłodnicy obniżył się na tyle niewiele że nie odsłonił żeberek. Dojechałem jeszcze do bazy ( ok 2h jazdy). W żadnym z dwóch EXC (525 i 450) nie puściło mi ani razu przez przelew mimo ciężkiego rycia, poziom sprawdzam często i jest stały.
Ale jakby był zbiorniczek - ja bym go nie demontował bo nie chciałoby mi się wnikać czy jest sens poprawiać fabrykę. Pozdrawiam |
ja mam na warsztacie kolejna afryke w ktorej nie bylo plynu w zbiorniczku i sporo brakowalo w chlodnicach. podtarte jest praktycznie wszystko od sworzni po loza walkow co w AT jest mega rzadkie. oddalem ostatnio Varadero w ktorym rowniez w zbiorniczku nie bylo plynu a w ukladzie brakowalo 0,5 litra. Wasze motocykle - lejcie nawet barszcz z uszkami.
niedzialajacy uklad wiatraka to tez codziennosc. brak termostatu, zaciety, zardzewialy. uklad chlodzenia to chyba najbardziej zaniedbywana sprawa z jaka sie spotykam. malo kto wogole tam zaglada. |
Przypomina mi to trochę sytuacje z olejem.. po chu* taki drogi, ja leje taki i jeździ się tak samo..
|
Witam
Nie trzeba było drążyć. Dodam, że w przypadku ex mojej drze po ok 2 latach płyn ze zbiorniczka czy to z przyczyny wadliwego korka czy nieszczelności połączenia przestał wracać samoczynnie i trzeba było mu pomagać. Dobrze choć że nie za często. Pozdr rr |
plyn moze wywalac tez uszkodzona glowica albo uszczelka pod nia. mialem takie przypadki.
|
Cytat:
|
z dzisiaj: varadero 1000. zlane oleju 1 litr. ma byc 3.8 litra. faktura z wymiana z przed 4 tys km z 'renomowanego serwisu'. nie mam pojecia jak to przezylo majowke na Chorwacji :(
wiadra chujowe ale twarde i pieknie zrobione. pancer. |
karwa..jak to czytam to nie wierzę :confused:
|
Albo renoma serwisu albo stan Viadra ....(a może stan ducha właściciela. ???).
|
o Panowie... ile ja sie naogladalem faktur na ktorych rzeczy byly wymienione a sprawa byla nie ruszona nawet... na ksiazke temat...
wpadam do serwisu - kumpel myje filtr powietrza po wierzchu benzyna ekstrakcyjna. co robisz - pytam. filtr wymieniam :) itd. itp. :) jaja :) dluuuuuga historia :) |
Cytat:
|
Cytat:
serwisowalem dwa Twoje Transalpy. zaplaciles za cos czego nie zrobilem? ostatni serwis dostales gratis. powiedzialem: dobra Tadek kiedys wpadniesz doliczymy. jedz i na zdrowie. |
Z punktu ekonomicznego bez sensu. Ekstrakcyjna kosztuje więcej niż przeciętny filtr "papierowy", sam filtr po tym zabiegu też nie będzie wyglądał na nowy, a wydaje mi sie ze raczej gorzej. Pomijam walory eksploatacyjne.
Dopuszczam jednak w wyjątkowych przypadkach. Np.Klient sam żąda bo potrzebuje na "już". Klient jest fjfusem i żąda bo sprzedaje moto i ma "w dupie". Filtr jest gąbkowy i przewidziany do kąpieli(niekonieczne w ekstrakcyjnej). Prowadzę serwis "nie motocyklowy" i tyle samo mógłbym opowiadać o klientach, co o furach które przyjeżdżają po innych serwisach. To takie Polskie "Kto to Panu tak sp....ł" Staram sie unikać takiego szybkiego wyrokowania, bo z reguły znamy tylko wycinek prawdy i okoliczności. A czasem ktoś po prostu zmyśla żeby nadać kolorów historii, ponarzekać sobie(też krajowe) albo innych powodów. |
Czemu kasuje posty?
|
Pewnie był wcięty jak pisał , a gdy wytrzeżwiał to :dizzy: :)
( żart ) |
masz racje Franz. ale skasowalem chwile po napisaniu. wciaz na bani. nikomu nie sluzy dyskusja na fleku.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:42. |