Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Imprezy forum AT i zloty ogólne (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Zlot Honda XR i inne Sondowanie Błotne Popapracie (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31930)

motomax 21.05.2018 10:19

Zlot Honda XR i inne Sondowanie Błotne Popapracie

Chodzi mi od dawna po głowie zrobienie zlotu dla takich osiołków i nie tylko,otrzymałem ostatnio info o miejcówce gdzie jest kilkadziesiąt hektarów prywatnego lasu i odkrytych terenów do legalnego upalania aż korba wyskoczy,kwestia dogadania się z włascicielem by za opłatą użyczył terenu.

Stąd pomysł by coś zorganizować,może druga połową tego roku lub w następnym.

Doświadczenia nie mam w takich sprawach ale znajde kilku lokalesów którzy by pomogli.

Jak by sie potencjalni chętni na to zapatrywali.

Jazda po krzakach na całego plus biba z ogniskami i trunkami lokalnymi.

Spanie w namiotach,sranie po krzakach :)

Opłaty tyle by zapłacić za teren do jazdy i na kiełbachę. Tego się dowiem

Dla jadących z daleka jest możliwość przespania sie u mnie w warsztacie,jest wc,wanna i ciepła woda. z 10 osób sie zmieści spokojnie albo i więcej..

Wszelkie pomysły sugestie mile widziane.

Kto by był chętny na taki spęd proszę dać znać w komentarzach pod postem :dizzy:

Dymkaaa 21.05.2018 10:36

Hmmm ciekawie ;)

Gilu 21.05.2018 11:08

Jeśli przyjmiesz coś w innym kolorze to pewno bym się zjawił

Prince 21.05.2018 11:10

No to sie dodaję ze świniną z niesprawną elektryką, lejącym gaźnikiem, pocącą się lagą, dziurawą kanapą i rozwalonym kierunkiem- jesteśmy gotowi ;)

motomax 21.05.2018 11:23

Posiadanie XR nie jest wymogiem,wymogiem jest umiejętność dobrej zabawy w grupie!

na razie to tylko sondowanie,ale już niedługo postaram się porozmawiac z właścicielem w tym temacia i rozeznac sytuację.

Może w tym roku sie uda ale to okolice sierpnia września nawcześniej,żona na jutro ma termin porodu więc wcześniej moge zapomnieć.

Lucky Luke 21.05.2018 11:32

zlot XR , fajnie :)

antitank 21.05.2018 12:03

Jestem na tak :Thumbs_Up:

Gilu 21.05.2018 12:46

Cytat:

Napisał motomax (Post 582819)
Posiadanie XR nie jest wymogiem,wymogiem jest umiejętność dobrej zabawy w grupie!

na razie to tylko sondowanie,ale już niedługo postaram się porozmawiac z właścicielem w tym temacia i rozeznac sytuację.

Może w tym roku sie uda ale to okolice sierpnia września nawcześniej,żona na jutro ma termin porodu więc wcześniej moge zapomnieć.

Łączę się z tobą w bólu:Thumbs_Up:

motomax 21.05.2018 12:50

Udało mi sie porozmawiać z zarządcą terenu i jest na tak,właściciel też zgodę raczej wyrazi bo jest przychylnie nastawiony na takie imprezy.

Za 2 tygodnie jestem umówiony na wizje lokalną,teren może nie jest jakoś ogromnie obszerny ale da sie polatać sporo i na całkowitym legalu więc nikt stresowac się nie będzie musiał.

Teren też obadam sam motocyklem czy spełni wymogi do ciekawej jazdy.

Ok zaczynam działac

Emek 21.05.2018 12:56

Cytat:

Napisał motomax (Post 582832)
Udało mi sie porozmawiać z zarządcą terenu i jest na tak,właściciel też zgodę raczej wyrazi bo jest przychylnie nastawiony na takie imprezy.

Nie żebym się czepiał ale nie ma znaczenia zgoda właściciela terenu bowiem jazda po lesie jest zabroniona niezależnie od tego czy jest on w rękach państwowych czy prywatnych. To tak gdyby jakiś "życzliwy" chciał smrodu narobić. Sorki za offtop.
W razie czego to ja jestem chętny z tym że też nie XR tylko raczej DR :p.

Zmyler 21.05.2018 13:07

Z tego co mi wiadomo to po prywatnych lasach "niepaństwowych" można jeździć.
No i o ile będzie pomarańcz dopuszczona to też chętnie przybędę.

Emek 21.05.2018 13:13

Też tak myślałem. Jest jednak inaczej.

motomax 21.05.2018 13:49

Niestety Emek masz rację,będę rozmawiał o tych kwestiach z właścicielem...

takie mamy państwo.. kupuję działkę z 100 ha lasu ogrodzę całość.. latam po swoim lesie nagle wpada Straż Leśna i ładuje mi 1000 PLN mandat za jazde po moim lesie..

takie mamy państwo absurdu..

Nie odbiegając zbytnio od tematu jak trzeba będzie to pogadam i z zielonymi.

Co do innych moto to doskonale wiecie że każdy mile widziany

Emek 21.05.2018 13:53

Z zielonymi załatwisz raczej bez problemu jak masz zgodę właściciela terenu.

rrolek 21.05.2018 16:15

Witam

Przeczytajcie z zrozumieniem art 3 ustawy o lasach.
Jeśli "las" nie służy do produkcji leśnej, nie jest obszarem chronionym ani nie jest wpisany do rejestru zabytków to lasem w świetle ustawy nie jest.

Pozdr
rr

motomax 21.05.2018 16:33

Odwracając kota ogonem można by wystapić do leśników o mapkę obszarów zalesionych nie słuzących do produkcji leśnej,nie będących obszarem chronionym i wpisanym do rejestru zabytków.. I w swietle prawa upalać bez konsekwencji..

Ziarko do tablicy

Generalnie u nas raczej nie ma problemów z Zielonymi Ludkami,bynajmniej na razie.

voxan69 21.05.2018 19:17

Nie ma ruchu to i nie ma problemu. Tam gdzie wiecej osob upala tam SL stow w stolycy punktach.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

czeczen 21.05.2018 19:57

Cytat:

Napisał rrolek (Post 582860)
Witam

Przeczytajcie z zrozumieniem art 3 ustawy o lasach.
Jeśli "las" nie służy do produkcji leśnej, nie jest obszarem chronionym ani nie jest wpisany do rejestru zabytków to lasem w świetle ustawy nie jest.

Pozdr
rr

Proszę...... :vis: piszesz o czytaniu ze zrozumieniem....

"
Art. 2. Stosowanie przepisów do lasów bez względu na formę własności
Przepisy ustawy stosuje się do lasów, bez względu na formę ich własności.
Art. 3. Pojęcie lasu
Lasem w rozumieniu ustawy jest grunt:
1) o zwartej powierzchni co najmniej 0,10 ha, pokryty roślinnością leśną (uprawami leśnymi) – drzewami i krzewami oraz runem leśnym – lub przejściowo jej pozbawiony:
a) przeznaczony do produkcji leśnej lub
b) stanowiący rezerwat przyrody lub wchodzący w skład parku narodowego
albo
c) wpisany do rejestru zabytków;
2) związany z gospodarką leśną, zajęty pod wykorzystywane dla potrzeb gospodarki leśnej: budynki i budowle, urządzenia melioracji wodnych, linie podziału przestrzennego lasu, drogi leśne, tereny pod liniami energetycznymi, szkółki leśne, miejsca składowania drewna, a także wykorzystywany na parkingi leśne i urządzenia turystyczne. "

kristoch 21.05.2018 19:57

Jeśli to weekend będzie to zgłaszam siebie i WR-kę + piwo, które kiedyś deklarowałem za pomoc/konsultacje.

mareksz007 21.05.2018 20:21

Bardzo chętnie przybędę XR-ką lub z XR-ką.

Rojek 21.05.2018 20:49

Jak termin spasuje, to przybędę.

sebazaz 21.05.2018 21:41

Mi się podoba. Oby czas był....

rrolek 21.05.2018 21:44

Wieczór

Cytat:

Napisał czeczen (Post 582892)
Proszę...... :vis: piszesz o czytaniu ze zrozumieniem...

Dokładnie. Właściciel gruntu porośniętego roślinnością o charakterze leśnym nie musi prowadzić produkcji leśnej (tzn nie prowadzi dzialalnosci gospodarczo-technicznej bo nie ponosi nakładów żadnego rodzaju celem wytworzenia produktów w domyśle leśnych) i w związku z powyższym nie prowadzi żadnej gospodarki leśnej. Jeśli dodatkowo grunt ten nie jest obszarem wymienionym w art. 3 pkt 1 lit. c) cytowanej ustawy to nie może być lasem bo nie wypełnia żadnego punktu definicji ustawowej.
W sytuacji jak powyższa LP mogą mu chyba naskoczyć...

Pozdr
rr

ŁysyDLE 21.05.2018 22:42

W sumie zlot RFVC jest w następnym tygodniu, i stratuje z Tukana do Żołyni później na Hel,w sumie tydzień jazdy, Offu każdemu wystarczy:)

czeczen 21.05.2018 23:03

Cytat:

Napisał rrolek (Post 582909)
Wieczór

Dokładnie. Właściciel gruntu porośniętego roślinnością o charakterze leśnym nie musi prowadzić produkcji leśnej (tzn nie prowadzi dzialalnosci gospodarczo-technicznej bo nie ponosi nakładów żadnego rodzaju celem wytworzenia produktów w domyśle leśnych) i w związku z powyższym nie prowadzi żadnej gospodarki leśnej. Jeśli dodatkowo grunt ten nie jest obszarem wymienionym w art. 3 pkt 1 lit. c) cytowanej ustawy to nie może być lasem bo nie wypełnia żadnego punktu definicji ustawowej.
W sytuacji jak powyższa LP mogą mu chyba naskoczyć...

Pozdr
rr

Ok.
Lecz temat dotyczył -
"otrzymałem ostatnio info o miejcówce gdzie jest kilkadziesiąt hektarów prywatnego lasu"
- sam areał jest wypełnieniem definicji ustawowej... - wątpię że właściciel (właściciele- bo zapewne to tereny jakiejś wspólnoty) wyłączyli teren z gospodarki leśnej. Występowanie na terenie grzybów,jagód daje przyczynek do traktowania terenu jako miejsca prowadzenia "gospodarki leśnej" ponieważ -
" elementami gospodarki leśnej są: pozyskiwanie płodów runa leśnego, choinek, roślin leczniczych oraz realizacja pozaprodukcyjnych funkcji lasu, związanych z ochroną powietrza, wód i gleby."
- oczywiście nie twierdzę że się nie da - można wszystko ale z zachowaniem zdrowego rozsądku i odpowiednim podejściem.
Wiem z rozmów z "Jjankiem"- Piotrkiem że pozwiedzałeś okoliczne lasy dokładnie i dogłębnie znasz tematykę legalności. Po jakimś czasie dochodzi się do oczywistych wniosków - dobrze jest poznać przepisy i strukturę lasów żeby pojeździć bez stresu w terenie i nie narzekać jak większość upalaczy "nie ma gdzie jeździć!" bo zryli wszystko w promieniu 10 km od miasta i mieszkańcy mają dosyć.... Wtedy zaczyna się "te hu..e zielone się czepiają" i zaczynają się akcje z Policją i SL ...
Zdecydowanie lepiej pojechać na Ukrainę czy do Rumunii... albo też odjechać choć te 20-30 km od miasta - ale nie! "Tam może nie być widowni! ...." To może dziś szlakiem na Turbacz,Śnieżkę,Tarnicę... - tam będą jacyś turyści przed którymi można zaszpanować....

PS. Zebrało mi się po piwie na morały.... :mur:

RAPIN 21.05.2018 23:19

Jestem, co do pomysłu na TAK;)!!!!!!!

struk 22.05.2018 11:30

Jak termin podpasi tobym się pisał, jeżeli żółty do czerwonego pasuje:) Idea super.

szymon.c 22.05.2018 14:53

Jeżeli ne będę w robocie w tym czasie to na żółtym bym się podpią pod imprezę.

pozdrawiam.

stopa-uć 22.05.2018 17:42

Cześć-
napisałeś w pierwszym poście że masz wannę na 10 osób
albo więcej -to przecież prawie basen.
Super sprawa , pare puszek fasoli i jest jakuzi po jeździe.

Jest inicjatywa ,FORUM ŻYJE,, SUPER

ciał

motomax 22.05.2018 21:08

Spoko jak by było mało jest kanał 7m długi 1.10 szeroki i 1.60 głeboki zatykam kratkę spływową i pół zlotu ma basen

Miejscówka jest około 30km ode mnie,spartan rally biore radio na baterie resztę każdy sobie.Ewentualnie wezmę busa z laweta i wrzucę 1000l zbiornik tak by dupę obmyć i żeby lajtowo nie było to deszczówką napełnię.

Grilla żadnego brał nie będe,będzie ognicho,kiełbacha i trunki które każdy sam sobie zapewnia.
Ze swojej strony postaram sie o jakieś naklejki,serwis dętki i inne gówna,w razie awari zabiore laweta do siebie.

Spanie w namiotach,na miejscu jest podobno jakaś wiata więc od bidy gdzieś sie da schronić.

Żadnych traków gps robił nie będe bo sie na tym nie znam i mam to w dupie.

Dam jedynie namiary na miejscówkę i współrzedne GPS celem dojazdu.
Jest tor offroad po terenówkach więc atrakcji nie zabraknie.

Poczekamy zobaczymy

Shnol 29.05.2018 22:04

Ciekawe, czy dam rady dojechać wtendy bez asfaltu z Czernigiwa (UA)... Mam ponad 800km. XR650L.

Marcinnn6 06.06.2018 13:35

ja bym się trampkiem pisał na takie spotkanie - upalanie, jak będzie konkretny termin to wiadomo będzie łatwiej zaplanować

Gajron 11.07.2018 11:42

Jeśli coś w temacie ruszy to jestem chętny. Podstawą jest ustalenie terminu.

motomax 06.02.2019 00:42

Dobra chłopki czas zacząć przygotowania,opcje są 2
1 to baza u mnie,jest warsztat,wc,miejsce do spania w razie deszcza,miejsca na namioty,grill ognicho,teren niedaleko Mojrzeszowa.
Opcja jest taka że wyjeżdzamy rano paplamy sie w błotku i na wieczór zjazd na baze.

2 opcja to typowe koczowanie w terenie,sranie po iglakach,toaleta Nałęczowianka delikatnie gazowana.namioty grill i zero dziewczyn chyba że jakieś przyjadą :).

Apel do lokalesów o wspólne spotkanie celem pomocy w organizacji trasy,bo w tym zielony jestem,te traki i gps.. nie mam poprostu,a wiem że niektórzy potrzebują.

Potrzebuje 1 spotkanie organizacyjne i kilka w terenie celem ustalenia przejechania trasy.

Termin jeszcze nieznany ale lipiec sierpień wchodzi w rachubę.

Chętnych do pomocy i znających trasy nie tylko w mojej okolicy zapraszam do kontaktu nr 880-220-111.

1 Spęd XR-ek im Cichociemnych bedzie z zasady darmowy,ale bedzie obowiązkowa zbiórka na cele charytatywne.

Z siły rzeczy spęd bedzie z ograniczona liczba uczestników ze wzgledu na dogodzenie każdemu :)

Ktoś ma pomysły sugestie śmiało dzwonić i pisac,ale raczej dzwonić.

CzarnyCzarownik 06.02.2019 10:56

Myślę, że mógłbym się dopisać z XR400 i DR350 (jak tylko będzie urlop i nic w życiu zaskakującego nie wyskoczy :))

Na XR zrobilem dopiero 30km, DR kobity jest niczym zestaw zrób to sam kupiony w IKEA i nikt z nas nie upalał moto w "terenie". Jak nie ma żadnych ograniczeń związanych z doświadczeniem to moga być +2 osoby.

1. mareksz007 - XR 600
2. CzarnyCzarownik - XR400 + Mafta - DR350

A co do przepisów: u nas można sprzedawać sól odpadową jako spożywczą, przerabiać padlinę na wędliny, robić masło z palmy. Myślicie, że ktoś się przyczepi do jazdy po lesie? :D

Marcinnn6 06.02.2019 21:01

Ja bym chętnie wpadł, w między czasie od kiedy wątek powstał motur zmieniłem XD, ale na bardziej nadający się w krzaki hehe

1. mareksz007 - XR 600
2. CzarnyCzarownik - XR400 + Mafta - DR350
3. Marcinnn6 - TE630

Prince 07.02.2019 10:27

Oczywiście zainteresowany. Termin dość odległy ale trzymam kciuki zeby "świński spęd" sie nam powiódł.

Dymkaaa 17.02.2019 01:02

4.Dymkaaa 650R/400R Wstępnie rezerwuje ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:47.