![]() |
czujnik ABS- PROBLEM
Pany mam problem za 2 dni jadę w Pamir,
po wymienie opon pali mi się kontrolka abs, a pod czas jazdy mruga, ABS nie działa, może ktoś ma jakieś rozwiąznie ?! czy jest szansa że mogłem uszkodzić czujnik zakładając koło ? |
upalony bezpiecznik?
|
Sprawdzone. To nie to.
|
Są dwa bezpieczniki ABS: 30A i 7,5A. Sprawdzić i dać znać ;-)
Czy czasem nie obracaliście kołami bez impulserów ABS na włączonym zapłonie? |
w manualu doczytalem jak wykasowac błąd, jutro sprawdzę czy zadziałało.
Bezpiecznik 30A jest chyba pod bakiem, nie bardzo chce mi się go ściągać :/ |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
https://www.lawnmowerpros.com/prodim...pz-zy30100.jpg |
Uprzedzam, że nie wiem jak jest w NAT, lecz w większości motocykli tarczka ABS jest tylko z jednej strony koła. Jak założysz koło odwrotnie to tarczka jest nie z tej strony co czujnik i wtedy wywala błąd ABS. Dla mniej kumatych - da się to zrobić tylko w przypadku przedniego koła. Sprawdź zatem czy nie założyłes koła odwrotnie, czyli czy tarczka ABS jest z tej strony co czujnik.
|
A mozna kolo odwrotnie zalozyc??? :)
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Potrzymaj mi piwo...
|
Tank, co to za pytanie, czyżby Twoje koła jeździły tylko do przodu?:)
Na poważnie - nie wiem jak to jest w NAT, ale sprawdź odległość tarczy od czujnika, pewnie musi być w odpowiednim zakresie. |
dałem koła żeby mi łożyska wymienili i uszczelniacze, może jakiś as napierdalał tak młotem że faktycznie tarczkę przygiął.
Dopijam kawę i lecę się przejechać i sprawdzić czy nie pogięte. A koła są w dobrym kierunku, przodu z tyłem też nie pomyliłem :P aha i procedura resetowania ustawień wcale nie jest taka prosta, mimo że instrukcja jest klarowna. |
Jak masz centralkę to wystarczy kołem zakręcić i powinieneś zauważyć jeśli coś będzie nie tak.
|
Problem Rozwiązany:
Po pierwsze wczoraj resetowałem DTC czy jak to tam się ten komputer nazywa za pomocą spinacza biurowego, w co wątpię żeby mi się udało bo procedura jest na tyle szybka że ciężko to wykonać (z lekka pojebane) Druga sprawa, na oko talerzyki ABS'u były proste, pod palcem jednak wyczułem że tylny w jednym miejscu jakby 0,5mm był wgłębiony w stronę koła, to go trochę podważyłem i przejechałem się, faktycznie po kilkuset metrach kontrolka ABS'u zniknęła na stałe także jest GIT. Także obstawiam że to była wina wgiętego talerzyka ABS w tylnym kole. |
Cytat:
Jeśli mówimy o tylnym to napotyka się pewne problemy natury technicznej, ale do pokonania. ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Tak w ogóle dla mających tkc z przodu i odwracających koło dla dłuższego przebiegu szybciej niż zwalać opone wychodzi przekręcić tarcze. Koło jest dwukierunkowe, gdyby nie tarczka ABS można byłoby sobie dowolnie koło obracać.
|
1 Załącznik(ów)
Też mi ostatnio migał ABS ni z gruszki niz pietruszki, ale sie okazało, ze przewod ABS był za luźny i to dawało błąd, ma iść w tym rowku z przodu w tym plastiku z odblaskiem, a po mocowaniu podwyższenia nie szedłZałącznik 80428
Jednak dalej cos nie halo Mam 2 koncepcje, brudny czujnik lub jakiś niekontaktujact bezpiecznik, bo dzieje sie to po jakims czasie. Po przeczyszczeniu czujnika i poruszaniy bezpiecznikem pomogło na kilkanaście km, ale wróciło, po wymoanie bezpiecznika narazie nie wróciło i być może to była przyczyna Jeszcze mam teorie ze jakies uszkodzenie jest które aktywuje sie przy wysokiej temperaturze, bp dzisiaj było powyzej 30 stopni. Obserwuje dalej |
Miałem tylko problem w offie. Migała kontrolka pomimo wyłączenia. Ale to po jeździe w błocie. Jak się błoto wytrzepało wyłączyłem kluczyk włączyłem i ok. Bez tego migał i migał.
|
To był jednak bezpiecznik
|
ja osobiście już miałem wymieniony na gwarancji czujnik przedni ABSu.
|
Cytat:
|
Takie, jakby bezpiecznik nie stykał. :)
Cytat:
|
Mam syndrom motoodstawienia. :)
U mnie kontrolka ABS nie chciala zgasnąć. Czasem podczas jazdy gasła, ale przy hamowaniu zaczynała świecić.
Czasem kontrolka tylko sie żarzyła,a rozświecała się mocniej przy dodawaniu gazu.ABS oczywiscie nie dzialał. Próbowalem hamowac raz tylko tylnym hamulcem , raz tylko przednim. Przy hamowaniu tylnym nic sie nie dzialo. tzn. abs niby normalnie działał. Wszystko wskazywalo ,ze cos jest z przodem. Po wymianie czujnika w przednim kole,wszystko zaczelo chodzic jak powinno... przez 3 dni ,czyli do mojego wypadku 😁 |
No to co innego, u mnie gasla prawidlowo i a przechodzila w miganie, w różnych sytuacjach. Pewnie nie bylo idealnego styku, teraz bezproblemowo
|
Ja kiedyś słyszałem historię, że ABS się wyłączał z powodu zgiętego handbaru który opierał się o klamkę hamulca co powodowało, że czujnik wciśnięcia odczytywał jako wciśniętą klamkę. Sterownik to interpretował jako błąd i nie tyle co wyłączał ABS ale nie pozwalał w ogóle na jazdę.
Kierownik nie był świadomy tego lekkiego wciśnięcia klamki i szukał usterki wszędzie tylko nie tam gdzie ona była rzeczywiście. |
Podłączyli sprzęta pod komp i pokazywał w historii błąd przedniego czujnika abs, ale po skasowaniu nie wrócił. Żadnej uszkodzonej wiązki, nie znalezli nic. Może jakiś zimny lut, albo cuś? Pamietam, ze pierwszy raz to sie zdarzyło jak zgasł mi na światłach i szybko odpalilem i ruszyłem. No nic zobaczymy, najwyzej go wymienią jak wróci z powrotem.
|
Mam trochę inny problem.
Musiałem kupić nowy włącznik ABS bo po kupnie motocykla brakował i kostka była luźna. Po zamontowaniu dalej nie idzie rozłączyć ABS-u Bezpieczniki sprawdzone łącznie z tym pod zbiornikiem od ABS Instalacja cała. Tarczki wydają się OK Gdzie mogę szukać jeszcze problemu?? |
Cytat:
|
Po odpaleniu motocykla duszę guzik ABS, trzymam kilka sekund i nic się nie dzieje.
|
Problem zażegnany. Okazało się że przy montażu plastików pomyliłem kostki ABS z czujnikiem temperatury. Znajdują się blisko siebie i są praktycznie identyczne.
|
Czujnik daje o sobie znac codziennie, bez zadnego schematu. Do wymiany po powrocie
|
Szymon89, a te kostki są takie same ,czy prawie takie same i ktoś jednak na siłę łączył nie te kostki ?
Po naduszeniu absu powinna Ci wtedy rosnąc temperatura 😁 |
Co za dziwne procedury , że z gwaramcji idzie cześć juz trzeci tydzień, a bez gwarancji do 5 dni.
Update czujnik wymienili, migajacy abs dalej sie pojawia. Zaczynam podejrzewać, że to wadliwy, albo źle podłączony smart brake module. Maja dalej diagnozować. Zobaczymy |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:16. |