![]() |
transalp 700 zawieszenie AT
Witam,
Czy ktoś może wie czy do trampka 700 podchodzi zawieszenie z którejś Afry(rd03,rd04)?Chodzi głównie o tylny wahacz. Pozdrawiam |
W 650 xl widziałem wachacz z afry , ale tylko tyle i nie wiem z jakiego modelu afryci.
|
Do trampka 650 pasuje prawdopodobnie z rd03, ciekawe jak jest z 700...
|
Nie widziałem nigdy żadnej xl 650/xl700 z wahaczem z Afryki.
|
Nom, ja mam podobnego plana, ale całkiem ynnego jednak.
tył dobry amor (wilbers??) i przeplecenie obręczy na 18'' a przód komplet WP z kołem i wszystkiem debrem:p, na podwójnej tarczy, z 950/990 I to będzie motocykl ze się tylko (ale po cichu:o) skitrać w majtki...:) |
Cytat:
Ja mam też podobnego plana do Twojego:) To mówisz przód z KTM'a podejdzie? Dobrze wiedzieć:) A tu trampek z zawiasem z rd03. Ale 600. https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/10...-387936887.jpg https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/10...-481853123.jpg |
Tak po łatfości to ni ma Panie..
Nic nie podejdzie Pług&se od razuPley, nie fantazjujmy:D Trzeba zrobić nową sztycę, pod ori łożyska, albo stoczyć ori sztycę, jak jest z czego. Ja na razie mam taki koncept. jak kupię 700tklę to dwa tygodnie i będzie gotowe do testów -bo warsztatowo mogiem sporo:) a co z tego wyjdzie?? hu go wi:haha2: Jest jeszcze koncept iść w Versysa 650, SILNIKOWO-konceptualnie-założeniowo lepiej mi to leży, ale zobaczym, bo tu parę niewiadomych czycha po drodze, Trampek jest pomyślany dużo bardziej pro enduro, i mimo że to już gumowy model, nie jak 600V, to tu jednak core jest właściwy... A wiadomo że na tym się reszta opiera. Kawa lepsza niby pod każdym względem, ale rdzeń tej maszyny jest ciut inny, Sam nie wiem, na razie ino se paczam:D |
Ja się nastawiam na Trampka 700:) kultura pracy i niezawodność, ale też na razie wszystko w głowie:)
|
Cytat:
Pasuje tylko do Trampka 600 Jeśli przerabiać, robić wyprawowke to tylko z Trampka 600. 650 i 700 to inna koncepcja motocykla. Nieopłacalne i niemożliwe nawet w dobrym Warsztacie bo co z tego że zrobisz przód jak nie zrobisz tyłu Ten Transalp to też trochę po taniosci ma zawieszenie i nie chodzi tak jak trzeba - Rd03. Jeśli robić to konkret - przód na Ktm 640 Adventure jest wystarczający. Tył wahacz AFRYKI Rd07 i wypasiony amor Ohlinsa lub wilbersa. |
Nie rozumiem po co zmieniać wahacz? Ja myślę ze dobry amor, i koło 18'' załatwi problem zawieszenia z tyłu. Czy nie?
|
W takim razie po co Ci koło 18" z tyłu
Przecież 700 to typowy turystyk Nawet pozycja kierowcy jest inna niż w enduro Gdzie SAG ? To ma być chopper czy będziesz obniżal Przednie lagi o 10 cm U mnie przy prawidłowej geometrii zawiech Ktm przód, Africa tył , koło tył 18"- kanapa jest na wysokości 940 mm ale motocykl zachowuje się wyśmienicie tak jak w terenie to i na asfalcie. Myślę, że zanim zaczniecie dlubac to lepiej warto poczytać. To forum również a istnieją też inne - Transalpowe w De |
Może tylko po opony?
Wrzuciłem 18" do Tenery bo zwyczajnie daje to dostęp do większej ilości opon, szczególnie terenowych. Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka |
Też myślałem żeby u siebie zmienić zawieche bo tył to porażka w 700 tak samo z resztą jak i przód :(
Ale po długich namysłach sie średnio kalkuluje przerabianie 700, 600/650 są lepiej konstrukcyjnie przystosowane... |
Cytat:
Ale i 18' to większa dzelność w terenie. Takie pytanie Franz, Ty sam swojego robiłeś, czy zleciłeś komuś? |
Cytat:
Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka |
No, opony ważna rzecz.
A co do pozycji za kierą, muszę sprawdzić bo nie siędziałem nawet na tym moto. W razie czego zmiana kiery i konfiguracji podnużków powinna mocno pomóc. Nie czaję co się może stać z Sag,iem jeżeli dołożę cal z tyłu. Nie da się ustawić z tego powodu? |
Jak nie zmienisz zawiasu z przodu
To nic , ale przecież na początku tematu Piszesz - zawias przód ktm 950/990 |
Tak, koniecznie przód planuję właśnie taki, tył 18' na ori wahaczu i jakiś dobry amor do tego. Chyba że się by okazało że koło by było za blisko poprzeczki w hahacza, w co wątpię jeden cal to nie tak znowu dużo.
Ta 700 jest na kołach 17 i19 cali, więc jeżeli przejdę na 18 i 21 to jaki będzie problem ustawić SAG? Nie wiem gdzie problem? Napis jaśniej. |
Panowie, bezsens z tą przeróbą. Trampki (dobre) trzymają cenę, przeróbka samych kół to jakieś +1500, zawias to kilka ładnych tysi.
Toć to ponad połowa ceny nowej afryki. Gmole sensowne robi ostry ale brzydkie to jak kupa. Waga jak starej afry. |
Ja bym wstawił przód z kata, z tyłu 18" i dobry amor, powinno starczyć.
|
E tam.
Był pobijany za 6500 Ta 700, nie miałem czasu pojechać, bo bym go kupił, a w jeden dzień poszedł. Na zawieszenia liczę 5 tysi, powinno obskoczyć, robocizna w całości własna myślę że 13-15 tyś byłby motocykl który fajnie jeździ, spala 4-4,5 turystycznie. I to było by coś dużo lepszego jak nowa Afra, moim zdaniem(ops,herezja -chciałem napisać geejes:confused:) Aczkolwiek mogę się mylić, zwłaszcza według tych co dali 60 na nową AT.:) ps. to tylko dywagacje więc proszę zachować spokój:p na razie odnajduję spełnienie na moim nowym nabytku, FXDL. Ruszyłem dziś o 16, wróciłem do domu przed chwilą, i gdyby nie fakt że trzeba było zatankować, to bym się ani raz nie zatrzymał:D |
A czy bierzesz pod uwagę "plastelinowosc " ramy i wahacze w trampku?? Co Ci da założenie dobrych zawiasów jak rama i dachach będą dalej z gumy?
|
Cytat:
|
Pokaż.
|
To ja tak krótko - poczytajcie w moich postach, cały wątek prowadziłem o modzeniu zawiechy w trampku 600. Przód z rd07 (ccc), tył wahacz z rd03. Franz to u mnie był zwykły amor tył i nie robiło porządnie. Marcin (ten trampek ze zdjęć to MarcinaBB) ma ohlinsa i mówi ze zawias działa bdb.
Ostatecznie wróciłem to wahacza z trampka i wsadziłem w pełni regulowanego wilbersa. To było optimum. Co do tylu 650/700. Wiem ze są ślusarze którzy wszystko zrobią ale wahacz z afry do nowszego trampka - nierealne z uwagi na kompletnie inny układ kiwaczki. Dużo lepszym pomysłem będzie akcesoryjny amor :Thumbs_Up: Jakbym miał modzic ponownie - poważniej tylko 600tka. A w nowszych po prostu zapodać ohlinsa tył i ew jakieś wymiany przodu co najwyżej. Był taki 650 na wypasie, Boano zrobiło. Powodzenia, to fajna zabawa! |
Sorry za trochę offtopic, ale czy może ktoś sprawdzał czy zawieszenie tylne w RD03, 04 i 07 różni się długością? (odległosć po między osią wahacza, a osią tylnego koła)?
|
Cytat:
O gumowatej bylejakości zawieszenia, już tak. Założenie jest takie; -moto w miarę świeże, z dobrym silnikiem który jest NIE wysilony, a jest bez problemowy, -który spali w okolicach 4/100 przy tempie turystycznym -na wtrysku(ta, wiem że lepiej na gaźniku) -dobre zawieszenia -siedzenie jednoosobowe, z tyłu na miejscu pasendzera miejsce na bagaż, coś jak w geejesie po zdjęciu tylnego siedziska -dobry prześwit (dzięki zmianie zawieszeń i 18'' na zadzie) -mocna osłona pod silnik, gmole etc. Po prostu TA700 z dobrym zawieszeniem które będzie ładnie pracować na asfalcie i pozwoli w jakąś dziurę czasem wjechać. Złożyłem zamówienie u dużego importera złomu z Francji, może coś się pojawi, i tak nie mam czasu na razie dłubać, ale w zimie :) Jak to mówią, trzeba zawsze mieć jakiś plan, choćby i głupi:p |
Rama i wachacz w tramku sa ''dosc malo sztywne'' jednak jesli to ma byc osiolek do robienia tas-tas a nie topienia w gnoju to TA700 spelnia faktycznie Twoje zalozenia :) Co prawda duzo latwiej bylo by rzezbic w TA600 ale wtrysku nie budziet. Nic tylko zyczyc powodzenia w projekcie :)
|
Do jazdy solo rama w Trampku jest wystarczjąca. Dopiero z plecakiem i bagażem czuć, że pracuje mocno. Sam miałem kiedyś taki plan na Trampka ale odpuściłem. Czekam na nową T7. Obym się nie zawiódł.
|
To, że mało sztywne to pewnie zaslyszane
O Transalpie 600. Po wymianie zawieszenia Okazuje się - to nie rama a zawiech. Trampki są za ciężkie do topnienia w gnoju A miękkość konstrukcji ujawniala się przy obciążeniu w dwie osoby, dużej prędkości, garbatej nawierzchni i łukach |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:34. |