![]() |
Wymiana kufrów alu na sakwy, jakie?
Jeździłem z kuframi troche czasu. Ale teraz kufry stały się za duże (jednak z czasem stajemy się minimalistami). Tak samo mam spora obawę przed jazdą z kufrem poza asfaltem i jadę bardzo ostrożnie aby nie urwac czegoś przy ewentualnej glebie, nie zlamać sobie kufrem nogi :D
Mamy sakwy: Crosso 1, Crosso 2 Crosso Expert 66, 2x33l, trzeba wykminić własne mocowanie, cena: 600zł. Crosso Expert 60, 2x30l, trzeba wykminić własne mocowanie, cena: 520zł. Crosso Expert 40, 2x20l, trzeba wykminić własne mocowanie, cena: 390zł. 21brothers 1, 21brothers 2 21brothers 30, 2x30l, fajna opcja z kieszonkami na butelkę, małą kieszonką za dodatkowy $, cena: 500zł 21brothers 20, 2x20l, fajna opcja z kieszonkami na butelkę, małą kieszonką za dodatkowy $, cena: 500zł GIVI WP405 1, GIVI WP405 2 GIVI WP405 2x25l, cena: 560zł GIVI UT808 1, GIVI UT808 2 GIVI UT808 2x25l, bardzo podobne do sw-motech, cena: 770zł GIVI GRT709 1, GIVI GRT709 2 GIVI GRT709 CANYON, 2x35l, cena: 1900zł SW-MOTECH DAKAR 1, SW-MOTECH DAKAR 2 SW-MOTECH DAKAR 2x32l, cena: 920zł Xcountry 2, Xcountry 2 Xcountry Rally, 2x20l, cena: 1200zł. Xcountry Tajga, 2x25l, cena: 1450zł. Kriega OS-32 2, Kriega OS-32 2 Kriega OS-32, 2x32l, cena: 2200zł Czy jest jeszcze coś sensownego do wyboru? Do tegu używam Worek Ortlieb rack pack 89l. Wrzucam tam namiot, materace, śpiwory, pokrowiec na moto. W razie 'w' jest tam troche miejsca. PS: Może ktoś z Wrocka chciałby przehandlować kufry aluminiowe od Merta special parts za jakieś fajne sakwy? Jakby ktoś chciał zdjęcia to moje kufry wiszą na olx po wpisaniu "Kufry aluminiowe africa twin Merta Special Parts" |
W Rack Pack 89 to spakujesz wszystko a nawet więcej niż ci będzie potrzebne. Ja z namiotem, karimatą, śpiworem i ciuchami wchodzę w rack pack 49. Osobno tylko narzędziówka. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem chcesz rack pack 89 + sakwy? To duży zestaw będzie.
|
Nie napisałem - 2 osoby i sami gotujemy :)
Jak jadę na weekendowego tripa z jednym noclegiem i pewną pogodą to pakuję się w to 89l: namiot, 2x śpiwór, 2x materac, 2x buty, 2x polar, 2x softshell kurtka/spodnie, kuchenka, menażka, mała apteczka, trochę jedzenia i da się to zrobić. Na 2-3tyg nie widzę opcji jechać z samym workiem i chcieć nocować w namiocie/samemu gotować. |
Juz w czasach plecakowych skonstatowałem, że objetość bagażu na weekend ze spaniem i gotowaniem niewiele różni się od objętości bagażu na ponad tydzień.
|
Jak gotują wszystkie posiłki to sama kuchnia zajmuje w ciul miejsca.
|
A jeszcze jak prowiant z którego te posiłki gotują, z domu zabierają, to nie dziwne ze w kufry ciężko się pomiescic... :) https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...3b912268f1.jpg
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Jak sakwy stelażowe, to dla mnie nie mają sobie równych Crosso Expert BIG. Najlepsze czego używałem. Dodatkowo "klapa" od góry często przydaje się żeby wrzucić coś na chwilę. Realnie można spakować do nich sporo więcej niż podaje producent.
Tutaj masz dość rozległy temat http://africatwin.com.pl/showthread.php?p=535221 |
Cytat:
Cytat:
|
66l jest z tymi dopinanymi kieszeniami bocznymi. Same sakwy mają po 30l każda.
|
giant loop i kriega mają tez fajne sakwy tyle że drogie.
https://good-adv.com/wp-content/uplo...-Bags-pair.jpg |
Fajny temat...
Właśnie sprawiłem sobie taszki Kriega OS-32, jako alternatywa dla tych 'be' kufrów. I po ostatnim weekendowym wypadzie do Francji (jeszcze odruchowo z kuframi) stwierdzam, że nie są takie złe (te kufry). Służą jako stolik, krzesło, oparcie, podparcie czy można na nich moto postawić jak centralce, jeśli zajdzie taka potrzeba. Więc tak sobie patrzę na Kriegi i się zastanawiam czy dobrze zrobiłem? :dizzy: |
Mi podoba sie ten system
https://www.youtube.com/watch?v=o6Dz9dCBewQ |
Dzisiaj produkt 21 brothers szorował po mokrym asfalcie i tylko lekko się przytarł pas mocujący
|
Cytat:
|
Zaktualizowałem listę na początku. Jutro postaram się dodać grafikę, aby był podgląd jak co wygląda.
Aktualnie bym wybierał pomiędzy CROSSO/GIVI UT808/21brothers. Ale może jeszcze coś wpadnie ciekawego na listę, albo znajdę jakąś używkę na olx/allegro w dobrej cenie :) |
Mam te Givi 808 na tenerce. Bardzo fajne, ale na tą chwilę nie wiem, czy nie zdecydowałbym się na te:
https://www.givi.it/m/soft-bags/Sadd...RT709%20CANYON Pytanie tylmo jakie stelaże masz, ich mocowanie (plyta z tworzywa i paski przystosowane są pod stelaż syst. Monokey, ktory jest dość "wąski". Ps. Kopowalem na OLXie, koles ze Sląska miał praktycznie calą ofertę Givi o 20-30% taniej niz inni dystrybutorzy. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
2x35l i cena dość spora, więc ja podziękuję :D. Ale dodałem do listy dla potomnych, jak lista się rozbuduje jeszcze troszkę to dodam na wiki może jakąś stronkę pt. dostępne opcje bagażu na miękko, aby było wszystko w kupie i w jednym miejscu.
Raczej rozglądam się za mniejszymi sakwami, teraz będę robić prawdopodobnie ostatni trip w 2 osoby, na kolejny sezon dziewczyna będzie jeździć na swoim moto, ze swoim bagażem. Więc wtedy chciałbym mieć jakieś mniejsze sakwy + dokupić tylko mniejszy worek kajakowy na centralkę zamiast aktualnego potworka 89l. Chyba, że dam sobie siana i zrobię ostatni kurs ze skrzynkami, a w przyszłym roku jak będę miał nowego osiołka od jazdy to wtedy dopasuję jakieś sakwy. |
Ja mam Xcountry - nie jeździłem jeszcze załadowany ale podobają mnie się. rozmiar na dwie osoby też mi odpowiada - wydaje mi się że bez problemu będziemy się pakowali.
W porównaniu do kufrów alu czuć różnicę tzn. jak zakładam puste kufry alu to czuć parę kilogramów więcej a jak sakwy to czuć zdecydowanie inaczej :) |
Piszesz o 2x25 czy 2x20? I co masz jeszcze do tego? tankbag/worek centralny (jakiej pojemności)?
|
1 Załącznik(ów)
Załącznik 80902
Po co przepłacać? Ja z crosso za 220zł do tego 2 espandery za 5zł zrobiłem tak już 30tyś. km zaliczyłem dwa szlify po asfalcie i raz przy 120km/h odpadła mi sakwa bo na początku używałem mocowania crosso bez espandorów(nie zdaje egzaminu ujebałem te paski zostawiłem same haki). Są szczelne, pojemne na tyle, że w same sakwy pakuje się na dwu tygodniowy wyjazd z babą, do centralki daje przeciwdeszczówki i ewentualnie sprzęt biwakowy. Jak je uszkodzę nie będzie mi żal wyrzucę i kupie nowe. Polecam. |
Dokładnie tak jak Mada pisze.
Też szukałam sakw i zdecydowałam się na Crosso dry. 220 zł nowe. Ja upolowałam na olx za 160 zł. Zmieniałeś haki czy masz ori? Wiem, że crosso robiło kiedyś haki pod stelaże moto. Ja ori musiałam trochę rozgiąć żeby mi wlazły na stelaż. |
Rozgiąłem
|
Czyli kupuje sakwy crosso, haczyki powiększam obcęgami i dodaję advenczer ekspandery aby nie odpadło? Myślałem, że więcej trzeba kombinować z mocowaniem. Dla mnie brzmi całkiem spoko :)
Mada pochwal się jeszcze jaką pojemnosć mają worki na zdjęciu. |
2x30l
Co ważne na stelażach nie są szersze niż kierownica więc nie stoję w korkach |
Tak to wygląda u mnie w Trampku https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c8569e1d92.jpg
|
każdy ma swój głos w dysusji mam i ja.
rogal. nie wymyslono jeszcze nic lepszego. |
Cytat:
|
Jurek dzięki, myślę, że się odezwę. W jakiej dzielnicy mieszkasz (ja piszę z Karłowic)?
Crosso mają jeszcze tę zaletę, że można je pomacać w sklepie przed kupnem. Z pozostałymi produktami może to być ciężko, bo zazwyczaj zostaje tylko zakup w necie. |
Grabiszynek
|
Cytat:
No i dobrze to na moto wygląda, lekko. * a) zatrzask nie utrzymuje załadowanego kura i trzeba kolanem przytrzymac, b) w NAT nie da się taśmy pod zadupek wsadzić, co mogłoby pomoc zabezpieczyć kufry przed łatwym zdjęciem z moto. Sent from my G8441 using Tapatalk |
Crosso dają radę. Polecam.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...1eecb8fa09.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...950d45d258.jpg |
Widzę, że na ostatnim zdjęciu motor się zmęczył i odpoczywa :)
Widząc odezw i opinie, jestem już prawie przekonany co do zakupu. Tylko pytanie czy 2x20 czy 2x30. Ewentualnie 2x20 + jakieś 2x10(?) z przodu na gmole. Te sakwy crosso chyba słabo się kompresuje, bo nie mają żadnych ściągaczy aby zmniejszyć ich pojemność. Chyba, że coś sprytnego udałoby się wymyślić i doczepić jakieś troki. Ale na 99% dołączę do fanklubu Crosso. |
Kompresujesz je w wysokości. Rolujesz je po prostu jeśli nie są zapakowane do końca.
A co do pojemności. 20 litrów nie powiększysz a 30 możesz zmniejszyć poprzez rolowanie :) Musisz sonie sam odpowiedzieć ile Ci potrzeba. |
No i kupiłem 2x30 dry big + 2x15 dry small + 2x tuba z allegro na dokumenty do traktora (przyszła narzędziówka). W dużych sakwach to co co zawsze, w małych bardziej myślałem wozić wodę/olej/termos/jedzenie/benzynę do kuchenki bo już nie będę miał półki na kufrach. Dodatkowo wymyśliłem (mam nadzieję) sprytny sposób na montaż + "mini" zabezpieczenie przed złodziejami. Ale dopiero kupilem materiały i czekam na dostawę + czas na wykonanie. Jak się sprawdzi to podzielę się pomysłem :)
|
Mada, a jaki stelaż tam dałeś, ciekaw bardzo jestem jak to wygląda z tyłu. Opcja "nie szersza niż kierownica" bardzo mi odpowiada.
Ja u siebie zamontowałem badziewne sakwy bez stelaża. Lewa wiadomo bez problemu. Prawą ugniotłem, "wyrzeźbiłem" osłonę termiczną:) na wydech (mata termiczna oklejona taśmą termiczną) - sakwa leży na wydechu z osłoną. Ale to rozwiązane na szybko żeby się we dwoje pomieścić. |
Ja wczoraj zamówiłem już drugi zestaw Crosso Expert Big 2x30l.
Pierwszy zestaw dokonał żywota, ale po tym co przeszedł to miał prawo. Drugi zestaw trochę zmodyfukuje bazując na doświadczeniu z pierwszego zestawu więc teraz już powinien być nieśmiertelny! Wrzucę zdjęcia. |
Cytat:
Czekam na fotki. Swoje tez zamierzam ulepszyć dokładając po dwa dodatkowe paski. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
http://://www.lomo.co.uk/acatalog/waterproof-motorcycle-soft-panniers-set.html#SID=83
Dobra cena, testował ktoś? |
2 Załącznik(ów)
Dziś przyszły mi 2 tuby na narzędzia - to samo co SW-MOTECH (180zł) - tylko moja nie ma naklejki SW i jest za 25zł na allegro - Pojemnik uchwyt na dokumenty okrągły 82x312mm do traktora :D
|
Cieszymy się Twoim szczęściem:)
Na forum temat znany od kilku lat? http://africatwin.com.pl/showthread....tuba+narzedzia |
Właśnie na forum gdzieś, kiedyś to wyczytałem. Ale dopiero teraz kupiłem, a nie pamiętałem już gdzie to wyczytałem :)
|
Cytat:
Gdzie można kupić arkusz blachy aluminiowej 3mm albo 4mm grubości tak około 1m2? W marketach budowlanych nie słyszeli o czymś takim. |
Z takimi ilościami zawsze jest problem, albo skład złomu (nie będzie łatwo) albo skład metali, profili itp (dystrybutorzy detaliczni), gdzie normalnie to sprzedają, ale zadzwoń wcześniej bo nie wiadomo czy sprzedadzą taką małą ilość.
|
Mam 21 Brothers i mogę je polecić. Do tego poprosiłem (i dostałem w cenie) mały "zestaw naprawczy" czyli kwadratowe łatki różnych materiałów, różnych warstw, z których te sakwy są uszyte. W razie rozdarcia można je poszyć lub pokleić.
Sakwy tej firmy miał na Magadanie i w Mongolii Robin. Przeszły tam katusze i się sprawdziły. |
4 Załącznik(ów)
Biorę się za system mocowań sakw. Tylne już gotowe (poza paskami), przednie prawie. Tak to teraz wygląda :)
|
Sakwy ok, ale ta płyta. Ciężka, wygnie się a w razie wypadku podziała jak nóż.
|
Ta plyta jest z alu, nie mam pojęcia ile waży, ale jest tam już parę dobrych lat i zrobiła wiele tripów zaliczając pewnie wiele gleb. I się trzyma, nikogo nie przecięła (jeszcze:D). Worek do plyty jest dopinany na pasach transportowych z małymi maszynkami do naciągania (już 3 lata) i nic się nie wygina :) (rozumiem, że chodzi o centralkę?)
|
Może na zdjeciu tak wygląda. Jak działa to najważniejsze.
|
Takie cuś widzieli?
https://www.lonerider-motorcycle.com/products/motobags Tylko nie patrzcie na cenę :mur: |
Czy wie ktos czy sakwy BUMOT z wycieciem na wydech podejda pod stelaz Holan takze z wycieciem na wydech?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:49. |