![]() |
Kto lata na C02?
Pierwszy raz mam Afrykę na C02. Wczoraj i dziś latam i dupa pływa mi strasznie. Czy to norma na asfalcie? Kostki dane miarę miękkie i myślę że to jest tego wina. Czy zmieni się to trochę?
|
W tej oponie to norma. Zajechałem już chyba z 6 sztuk C02 i w każdej na początku tak samo. Na asfalcie dupa pływa strasznie, w piachu też lata jakby łożysk w wahaczu nie było.
Ale bez obaw, jak centralne kostki trochę się zetrą i opona zrobi się płaska wszystko wróci do normy :) Wysłane z mojego HT20Pro przy użyciu Tapatalka |
Jak się dotrze będzie lepiej
|
To ja sie podłacze.
Czy ten mitas ma jakąs konkurencje w rozmiarach afrykanskich?? |
Wg. mnie nie ma.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Po przeczytaniu posta wyobraziłem sobie jak w koła napompowałeś CO2 i coś nie pasuje. Można azot to i pewno CO2. Ludzie w klimatyzacje pompują LPG. Co za czasy ;) :) |
Greg co ty palisz? 😂
Cytat:
|
Może wiatru za dużo napompowałeś? Mi się dobrze jeździło gdy miała 1,5 - 1,4
|
Hubert też mi mówi że jak pojeżdżę to poprawi się. Pompowalem od 1,4 do 2 i to samo.
Greg nie bądź taki i podziel się :) Dzięki chlopaki |
Wolę już palić niż w koła pompować CO2 ;)
|
ja sie zawiodłem tą opona prawdę mówiąc, na asfalt się nie nadaje kompletnie
nawet po starciu. Zresztą jak się zrobi na płasko to w terenie też do kitu. Jedynie co się sprawowała dobrze to w błocie i kamienistym, sypkim podłożu. Więcej jej nie kupię chociaż tania, jedyna jej zaleta chyba. |
Gregu jak nie sprawdzisz to nie mów bo a nóż będziesz szybszy :)
|
Ja też nyślałem że Wątkotfurca kombinuje cos z dwytlenkiem węgla w oponach i dopuero po kilkukrotnym przeczytaniu wpisu założyłem że chyba jednak chodzi mu o typ opon 😀
|
Nie ma to jak na szybko pisać swoimi skrótami myślowymi :)
|
C02 to opona crossowa i nadaje sie glownie to orania w blocie. Asfalty dla niej to zlo koniecznie. Tak ze nie ma co marudzic.
Cytat:
|
ja jeżdżę na tej oponie, druga dobijam.I oczywiście jak ktoś mówi, że jak sie zetrze to bedzie lepiej, tak bedzie ale na asfalcie. Bo się zrobi kwadratowa. Ale w terenie będzie gorzej. Kupić ją po to żeby czekać aż się zetrze to jest bez sensu, lepiej kupic inną. Jak moja się zrobiła kwadratowa to ją wywaliłem i wstawiłem nową. W terenie jest zajebista, za tą cenę naprawdę spoko. Na asfalcie oczywiście katastrofa. Wczoraj wracałem z Rajdu Baba Jaga i padało to naprawdę jechało się nie za fajnie. Przyczepność zerowa.
|
Cytat:
Ja latam na C02 z wiatrem 3.00! Tak orze w terenie że NAT rucham wszystkie ambitne 2T..:p Jedna zasada! Max grube dętki, dmuchasz na maxa 3-4.00 i ogień w teren..:p |
Demonizujecie :)
Rozsądnie używana, w mojej ocenie, jest najlepszą oponą do afryki, używanej nie do końca zgodnie z przeznaczeniem. Nie przekraczać 110 kmh, nie odkręcać na maxa na mokrym (chyba, że się umi, albo nie umie, ale lubi zamiatać tyłem) i będzie dobrze. :) |
Wczoraj jadąc do Zabrodzia po S8 w ulewie dało radę. Na miejscu za to na polu, w piachu itp było mega. Bujanie pomału zmniejsza się. Podoba mi się ta opona
|
Najgorsza opona jaką miałem na asfalt ,za to robi w terenie.
Tu nie ma kompromisu , to nie jest opona uniwersalna. Cholernie wyje na asfalcie. |
Lucky Luke i to jest chyba dobre podsumowanie. Jak ktoś chce bardziej uniwersalną to E09 trzeba brać, jest dużo lepiej na asfalcie (chociaż na mokrym też kijowo)
|
Ok wiadomo że to nie uniwersalna opona i o to nie pytam także nie ma co zmieniać tematu. Chodziło mi o to czy to norma że tak buja. Okazuje się że tak jak nowa to buja nią na asfalcie jak i w terenie. Teraz jest już lepiej i poza asfaltem cholernie fajna jest
|
Upuść powietrza i przestanie bujać.
|
Emek zmienialem 1,5-2,5 i było to samo. Przejechałem już jakieś 350kmi jest dużo lepiej
|
Ja jechałem do Szynszylla na niskim ciśnieniu całkiem nieświadomie i nic nie bujało (kapeć założony nowy). Jurek zauważył że luftu mało i dopompowaliśmy. W efekcie pojawiło się bujanie.
|
Miałek kilka C02 zawsze z czerwonym paskiem czyli najtwardszą mieszkanę - czy ta opona występuje też z zielonym i żółtym paskiem? Może to jest przyczyną, że u jednych buaj a u drugich nie.
|
Cytat:
Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka |
a no właśnie. Bo ja powiem, że jakiegoś bujania na asfalcie nie zauważyłem. Tylko ja miałem C02 bez żadnego paska i chyba nawet Emek na ukrainie sprawdzał czy jest homologacja i na mojej jest, czyli że dopuszczona do ruchu. To może te z paskami są inne mieszanki i takie zjawisko wystepuje?
|
Bez paska jest twarda wg. sprzedawców tak samo jak z czerwonym paskiem
|
Odnośnie pasków https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...126046ee54.jpg
Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka |
Wieczór.
Mam te gume na tyle w moim wiatrolapie i na 1 bar i w lekkim (suchym) offiku daje rade i na asfalcie tak do stowki. Szybciej nie probowalem. Na mokrej glinie czy pospolitym błocie, o sniegu czy lodzie nie wspominając, jest kompletnie do... pupy. Może dlatego ze juz środkiem dość łysa, choć po tak twardej gumie z twarda kostka nie spodziewał bym się niczego więcej. Lata temu na tejże całkiem nowej gumie kolezka nie mógł zrobić prostej górki, Pozdr rr |
ta opona nadaje sie tylko do orania pola, i tyle.
|
Witka
I w tym jej siła. Nie da rady tam gdzie robią 6d softy czy zielona EF07. Ale na sofciaku moze się sprawdzić jako dość uniwersalna do turystycznych, amatorskich zastosowań i relatywnie trwała a przy tym tania. Regimentu na niej nie pojedziesz ale jak trzeba to przeskoczysz asfaltem czy szuterkim nawet te kilka stowek. Gro ludzi tak lata tzw off. Pozdr rr |
Poza tym nie ma za bardzo alternatywy w rozmiarze 17"
|
Mam jeszcze 18" a na niej Michała s12xc słabego ale do tego muszę zmieniac łańcuch też. Obniżenie kanapę i pewnie przeżuce się na nia
|
Cytat:
Zanim przesiadlem sie na C02, zjezdzilem 3 sztuki michalow... Moim zdaniem C02 jest teraz najlepsza opona dualowa z zacieciem off do maszyn sredniej wagi, tylko trzeba przezyc taniec na pierwszych kilometrach po czarnym. |
Robert a co na 18" byś polecił? S12XC mam po lc4 i tylko dlatego tam wpadla
|
Witam
Cytat:
Na prawie każdej twardej krossowej kostce jakoś tam od bidy będziesz gonił po asfalcie a w terenie na pewno lepiej niż na C02. Pytanie więc o priorytety. Pozdr rr |
Cytat:
Cena jest dobra, wiec po prostu probowac. W afryce robi, w lc4 robi. |
Ok dzięki. Felgę mam od XRki 2,15 więc rozmiar pasuje
|
Kończy mi się powoli komplet E09 Dakar w XT660z. Zastanawiam się właśnie nad zmianą na C02.
Kilka pytań do użytkowników: 1) Lepiej robi w terenie w porównaniu do E09? 2) Jakie przebiegi idzie zrobić na tych oponach latając głównie w terenie (+ dojazdy asfaltem)? 3) Czy jest to twarda opona? Idzie zmienić w pojedynkę łyżkami? (zmiana E09 w warunkach garażowych mnie przerosła...) 4) Używacie komplet przód + tył czy jakiś mix? Jestem gotów łyknąć niedogodności związane z przejazdami po asfalcie na rzecz lepszych właściwości terenowych. |
U mnie już malutko buja a zrobiłem jakieś 300km. Kupiłem nową i założyłem sam choć nie umiem tego robić i nienawidze zmieniać kół :)
|
1. Moim zdaniem lepiej.
2. Mam nalatane ponad 1000 km więc niewiele z tego ok 600 po czarnym i trzyma się dzielnie. Szacuję że ok 5K zrobi ale tutaj ktoś z większym doświadczeniem lepiej aby się wypowiedział. 3. Twarda jak wuj. Ja zmieniałem samemu i dało radę ale łatwo nie było tym bardziej że akcja polowa. Zdjąć nie było wielkim problemem gorzej wcisnąć z powrotem. Pomógł pożyczony płyn do naczyń bo nie byłem w stanie na sucho samemu ogarnąć. 4. C02 na tyle TKC80 przód. |
Cytat:
obydwie z tej samejh serii stone king czyli króle kamienia. Zajeździłem obie aż się klocki pourywały. |
Kolega pytał jaki zestaw kto stosuje więc napisałem jaki mam u mnie. Rozwiniesz swój wywód bo przyznam że nie zrozumiałem.
|
Cytat:
super miekka opona z super twardą przenaczoną na kamienie? :vis: |
Cytat:
TKC 80 bedzie oderwana od rzeczywistosci terenowej, da rade tylko po twardym szuterku. Ale jak zwykle dodam: zakladac testowac... Po kilku eksperymentach dojdzie sie do swojego optymalnego zestawu. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:45. |