![]() |
Jaki olej do zawieszenia standard, progresy ?
Założyłem onegdaj takie progresy do Beemy.
Prowadziła się katastroficznie. Na gładkich asfaltach i szutrach było całkiem wporzo ,ale na wszelkich zdrapkach , dziurach asaltowych zamiast wybierać to przód skakał.Nie wiem czy niedobrana była grubość drutu na sprężyny czy inny powód bo powinno być przecież lepiej... Jojna też kiedyś napisał ,że oryginalne zdecydowanie lepsze .Widocznie też się sparzył. |
długo sie zastanawiałem nad wymianą na progresy- ale zdecydowałem w końcu wymienic olej na twardszy:)-zobaczymy jakie to da efekty w terenie:))
|
DO TERENU DAJE SIĘ OLEJ RZADSZY - 5" .Na drogę asfalową może być gęstszy powyżej 10"
Gęstość 10" uniwersalna |
Ja tam wlałem 10 - i moim zdaniem jest za twardo.
Zmienie na pewno min na 7.5W - nie wiem ile to pomoże |
A ja mam 5W i jest zaaaajebiście. Pode mnie zawiecha jest super, ale wczoraj pod ryżym garażem wszyscy się na niej bujali nak na kanapowcu mając z tego wielki ubaw. Wniosek taki - zawieszenie niestety to kwestia wysoce indywidualna. Nie mogę kategorycznie zalecić jednej i tej samej lepkości każdemu. Miałem 5, 10 i 15W, 5 jest dla mnie akurat.
|
to sprawdź 7,5W :)
|
kiedyś zalałem ok 15 ( za namową kolesia z serwisu) , była to katastrofa,
zmieniłem na 7.5-8 i jest dobrze. wprawdzie przy moich mocniejszych sprężynach pewnie i 5 by dał radę. |
Dopiszę sie przy okazji tego tematu i porusze sprawe spręzyn. Otóz w moim moto mam zamontowane przez niemca spręzyny pewnie nie oryginalne bo sa z jednej strony gęściej nawiniete. Rozumiem że to progresy. <Mam ważne pytanie : jak nalezy prawidłowo montowac takie sprezyny czy gęstym nawojem do dołu czy na opak? Dodam że moto pod włąsnym ciężarem siada na 51mm a dodatkowo mój ciezar ok 78kg powoduje ugiecie o 12 mm czyli razem 63mm co daje 31% całkowitego skoku (TA-skok 200mm)
Jakie u was są wyniki? Może przy okazji dowiemy sie cos o sztuce strojenia zawiechy? |
Ja mam 7,5 Motula i jest gitarra.
Sprężyny jak fabryka dała. |
Na nowy moto i seryjne sprężyny 7,5w.
|
Haynes mówi 5W.
|
ja i tak zalałbym 10w synt :)
|
Ramboszczak bojowy widze...
Przy wymianie trzeba cos skubac, czy zlewam i zalewam? |
jak masz tam błoto, to chłopaki polecali płukanie czymś co nie atakuje gumy, np olej napędowy. Nic się tam nie wymienia.
|
Cytat:
Reszta jak pisze Rambo. |
Jak masz przebieg rzeczywisty 6000km to 7,5w jakiś syntek i po sprawie :)
|
Bloya ani syfu nie spodziewam sie bo zawiecha jak i caly komarek czyste;)
Mysle ze 7.5 bedzie odpowiednie. Dzieki i szerokosci! |
Cytat:
|
Wziąłem 10W Motula, ale litr- wykombinowałem, że resztę doleję 5W (jako, że wchodzi 549 ccm na lagę) i będę cieszył się unikatowym rozwiązaniem (bo chyba nie wybuchnie jak pomieszam oleje?) i jedwabistym prowadzeniem w każdych warunkach.
|
Cytat:
Gdy chcemy twardziej stawiamy na centralkę rozciągamy lagi i wpuszczamy zaworkami powietrze do lag. Takie coś daje różnicę zblizoną do 10-15mm poziomu oleju. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Jedne mają inne nie :p :D
|
Hej, ale własnie o to chodzi zeby to było powietrze pod cisnieniem a nie oliwa. Powietrze jest scieśliwe a olej nie, to sie ma zupelnie inaczej zachowywać.
Nie odmierza się oliwy do lag tylko mierzy sie powierzchnie od lustra do krawędzi wcisnietej do konca lagi. a te ml sa podane zebyś wiedział ze dwie butelki musisz kupić.... |
Cytat:
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Pozwólcie że dorzucę swoje delikatne spostrzeżenie w kwestii oleju do lag.
Więc tak 1. primo - jak piszecie - rzeczywiście Haynes podaje, że olej ma być 5W. 2. primo - ale jest problem bo Honda NIE PRODUKUJE oleju 5W, za to produkuje oleje z własnym oznaczeniem jak np. No.5, No.10, SS-8 itp itd. i tak sobie myślę, że wlewa do lag w fabryce te właśnie /ogólnie to jest to chyba zgodne z oznaczeniami Showa/ 3. primo - jest sobie taka firma, nazywa się Motul :) Robi oleje do lag i oznacza je lepkością. czyli mamy na pólce olej 2,5W, 5W, 7,5W 10 W. i tu setno kwestii. W załączeniu instrukcja Matula jak zmieszać jego oleje żeby uzyskać lepkość zgodną z olejami innych marek /w szczególności tych producentów którzy nie podają lepkości tylko "model" oleju/. Jak spojrzymy do załącznika na oleje Hondy to np. olej No.5 /Honda, Showa/ ma lepkość ok. 17 i uzyskuje się go mieszając 2,5W i 5W w proporcji 30/70. Jaki jest z tego wniosek, albo Haynes się myli /literówka/ i powinno być olej Honda No.5, albo Honda zalewa swoje motocykle innym olejem niż sprzedaje ... bo nie da się kupić oleju Honda 5W - chyba że jest w mylnym błędzie. Ale co fakt to fakt Haynes albo upraszcza, albo się myli, albo Honda ma olej 5W ??? Dodam że tak naprawdę różnica między Honda/Showa No.5, a lepkością 5W jest minimalna - i praktycznie pewnie nierozróżnialna :) |
Ja zmieszałem 10w i 20w 50/50 :D :Thumbs_Up:
|
Tak się poprawiły ulice w w-wie ??
Ja mam coś ponad 5W i jak ostatnio latałem po mazowieckich laskach i łączkach to se tak myślę ze mogłoby być mniej. A zresztą przy wieku naszych sprzętów to już chyba trzeba dobierać olej do sztuki /i upodobań/ a nie wg manuala. |
O to chodzi. U mnie na 10w bujało jak kutrem podczas sztormu. Po lesie może i ok ale nurkuje na asfalcie. A teraz mam spokój :)
|
1 Załącznik(ów)
dlatego marzą mi się lagi z regulacją :bow:
a dzisiaj zanabyłem drogą kupna to: |
1 Załącznik(ów)
odpowietrzacze
wiertło, gwintownica i wkręcić /może trochę bardziej skomplikowane/ |
Dobrze by było, gdybyś podzielił się z nami gdzie i za ile kupiłeś.
|
Olek Motocykle w-wa 65 PLN, były też inne za 45 PLN chyba
Ale sprawa nie jest taka prosta bo nie opędzi się tego prostym wierceniem i gwintowaniem. Zauważcie jak to jest osadzone na zdjęciu wyżej i jak wyglada końcówka. Otwór powinien mieć dwie średnicę. Tzn sam odpowietrznik wchodzi w otwór, w dnie którego dopiero jest gwint. PS. Szukam w związku z tym dobrego "ślusarza" w w-wie ??? Ktos zna ?? |
Dziękuję. a czy ów odpowietrznik służy wyłącznie do odpowietrzania, czy podpompować też się przez niego da?
|
Przez ten nie da się ale są inne na taki sam gwint
|
Czyli mówisz, że w Olku mają odpowietrzniki z normalnym zaworkiem dętkowym? Szukane takie są aktualnie przez pewne osobniki...
|
3 Załącznik(ów)
Takie to widziałem na allegro chromowane do beemek na disco :)
Z gwintem. Może z tego coś da się zrobic: http://www.allegro.pl/item949180602_...m_5_2_7_6.html Cytat:
przecież można użyć zaworku ze starej dętki, rozwiercić i nagwintować korek lub wkleić. A to efekt końcowy instalacji odpowietrzników: |
Przy wymianie zrobiłem mix 10 i 15 - na asfalcie super, ale już na gorszych drogach, na szybko następujących po sobie dziurach i poprzecznych nierównościach już łajza nie wybiera tylko tłucze i wyrywa kierę z rąk. Spróbuję 7,5 i mam nadzieję że nie będzie z kolei dobijać.
|
Jeśli masz niezmęczone sprężyny to powinno 7.5 dać radę.
Ostatnio się przejechałem AT na dotarciu ( niecałe 50tyskm) no i była z przodu na zwykłych sprężynach tak twarda jak moja 03 na progresach. Także jest kilka czynników wpływających na prowadzenie , dobijanie czy wybieranie nierówności. Każdy szuka czegoś innego, dlatego indywidualnie trzeba popróbować analizując informacje innych. |
Nie chcę tu nikogo dotknąć i zaznaczam, że nie piszę tego do Dzieja.
Często mam wrażenie, że siła tłumienia dobicia jest często mylona z pracą sprężyny. Za "miękki" zawias obwiniana właśnie jest sprężyna, a radą na to inny olej. To się kupy nie trzyma. |
Lepi , przecież sprężyny z wiekiem i km tracą swoją sprężystość, stają się bardziej miękkie i podatniejsze na dobicie biorąc pod uwage taki sam olej przy nowej i już zmęczonej.
Jej praca będzie zupełnie inna. Dlatego też praca sprężyny i siła tłumienia są od siebie zależne. Nie chcąc ich wymieniać można podreperować się gęstszym olejem który przy np dobiciu spowolni nurkowanie co też nie znaczy że w 100% zapobiegnie. Mocniejszy olej nie spowoduje natomiast utrzymania motocykla na takiej wysokości jak przy nowych sprężynach. Także i sprężyna i olej muszą ze soba współpracować. No a do tego indywidualne preferencje i potrzeby takie jak teren czy asfalt, solo na pusto czy max załadowana itd.... Naprawdę jest wiele opcji. Jak wspomniałem mam progresy+ 7.5 i jest wystarczająco twardo tak że musiałbym zaliczyć spory dołek żeby dobiło. Co za tym idzie wysokość i moc sprężyny nie pozwala dobić a olej reguluje prędkość pracy lag zwanego tłumieniem. Olej 7.5 w tej sytuacji optymalnie spowalnia ruchy koła dając przyczepność. Na koniec dodam że siadając na 03 na zwykłych sprężynach + 7.5 mam wrażenie że siadłem na ponton ( i tu można by się pokusić o olej 8-9). W czasie jazdy za to przyjemniej zawieszenie wybiera nierówności których czuć o wiele mniej niż przy progresach. Z tego powodu każdy sam powinien sobie zestroić zawieszenie co by mu pasowało. |
Temat rzeka i na pewno go tu nie wyczerpiemy. Czy sprężyna robi się miększa to nie wiem. Może się po prostu skraca ("ubija") a może jedno i drugie.
Masz rację, że przy zbyt słabej sprężynie a więc mniejszym skoku zawieszenia (jest już skompresowane statycznie) można się podratować gęstszym olejem. Tylko czy to dobre rozwiązanie? Może lepiej zwiększyć napięcie wstępne? Często też pomaga sama wymiana oleju, który traci swoje właściwości. Ważne jest, żeby sprawdzać ugięcie sprężyn po wgramoleniu się na moto. A z dobijaniem to też jeszcze zależy czy dobija na pojedynczej przeszkodzie czy na serii, co może oznaczać zbyt mocne tłumienie odbicia. Temat rzeka. Dziwi mnie natomiast, czemu producenci wkładają tak miękkie zawiasy. To nie jest przecież kwestia ceny.Taka czy taka sprężyna, taki czy inny zaworek to ta sama cena. Ja akurat zazwyczaj muszę zmniejszać tłumienie ale ja mały i lekki jestem, pozostało lepiej się odżywiać ;) |
no i jeszcze gęstszy olej to wolniejsze odbicie - wiec zageszczanie oleju to nie jest dobra droga... A my sobie nie poregulujemy praktycznie nic.
7.5 wydaje sie być dobrym kompromisem (przynajmniej na moje jezdzenie) |
No ze wstawieniem regulacji tłumienia to może być kłopot (cenowy). Ale jakby tak rozebrać zawias i zmienić tłumienie na stałe? Ktoś coś takiego kombinował?
|
Swego czasu we Wrocławiu jeden koleś próbował handlować zawiasami K-Tech i gdy zamawiałem u niego progresy (jeszcze do Supertenery - fuj!) coś mi tam bąkał o tym, ze mając wagę jeźdźca i informacje o sprzęcie i preferowanym stylu jazdy jest w stanie takie właśnie zawieszenie K-Tech dostrajać indywidualnie wymieniając w lagach dziurkowane płytki przez które przepływa oleum. Niestety, zwinął biznes i kontakt się urwał, więc go nie zapytam
|
Cytat:
AT została zestrojona optymalnie zgodnie z przewidzianą eksploatacją. Przecież Honda nie mogła przewidzieć że Afrykę ktoś będzie chciał używać jako crosówek ,albo ktoś inny będzie miał jakieś swoje prywatne preferencje. AT miała być uniwersalna, dalekiego zasięgu , prosta w obsłudze i nie wymagająca , wracająca z niemal każdej trasy, itp itd przecież o tym każdy wie. Moim zadaniem Hondzie Afryka się bardzo udała taka jaka jest. A jak ktoś ma niedosyt to sobie kombinuje pod siebie i już. Dlatego nie masz co narzekać że niby za miękki zawias wsadzili. Zagęszczanie oleju to tylko jedna z możliwości kombinacji. Padniętej sprężyny nie uratuje olej, a jedynie zmieni sposób pracy zawieszenia. Zwiększenie napięcia wstępnego jedynie przesunie zakres ugięcia ale sama sprężyna jeśli jest to i będzie nadal padnięta. Zmiana tłumienia na stałe jest porównywalna ze zmianą lepkości oleju z tym że łatwiej zmienić olej niż kombinować z przepływem oleju. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pzdr |
Właśnie zmieniam olej i potrzebuję rady. Jest jakaś lepsza lub gorsza firma np. Motul, Castrol, Repsol? Która Wam się sprawdziła.
Dodam, że sprężynki liniowe o długościach fabrycznych. Myślę o oleju syntetycznym 10W. |
Tak sobie myślę, że te motule castrole, to pewnie z jednego źródła olej biorą, i no się etykieta zmienia. Może by pojść na całość i kupić olej SHOWA :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:31. |