Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Regulacja zaworów (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32835)

madafakinges 30.08.2018 11:09

Regulacja zaworów

5 Załącznik(ów)
24tyś.km po roku pękły, przyszedł czas na regulacje zaworów.
Załącznik 82555

Załącznik 82556

Załącznik 82557

Załącznik 82558

Załącznik 82559

Jeden zawór wydechowy był w dolnym zakresie, został poprawiony, reszta książkowo:D
Za to świece białe, afra jest b. ubogo ustawiona...

Polecam autoryzowany serwis hądy;) u KORNIKa w Kosarzyskach:Thumbs_Up:

ps.Kocham swoją NAT:)

KORNIK 30.08.2018 11:48

3 Załącznik(ów)
Czyli jednak nic nie odpadło po drodze.:D

Było też dokładne mycie puszki filtra.

siwy 30.08.2018 12:34

nieźle kręcisz kilometry, ja autem tyle w rok nie robię :)

madafakinges 30.08.2018 13:03

Ja też nie:)

matjas 30.08.2018 13:21

Rozumiem chłopcy, że padło pytanie 'czy umyć ci puszkę'? :D :D :D

radiolog 30.08.2018 15:44

Dobrze ,że tą puszkę pokazaliście, bo do tej pory mi sie wydawało, że to połączenie między puszką a rurą wygląda tak obleśnie, że tovktoś urwał i mi paskudnie skleił, a to jednak fabryczna rzecz hehe

muszel72 30.08.2018 19:56

Wiele miałem motocykli ale dopiero w ATAS muszę opróżniać co jakiś czas wężyk z olejem z odmy. Why:mur: Nie można było inaczej? A może powinienem być szczęśliwy z tego rozwiązania?:vis:

Artek 30.08.2018 22:36

Luzy zaworowe się zmniejszają czy powiększają wraz z przebiegiem?

siwy 30.08.2018 23:00

Na wydechu zmniejszają, na ssących powiększają.

luk2asz 30.08.2018 23:04

U mnie w zeszłym roku robili zawory i jakies płytki wkładali :-)

radiolog 31.08.2018 00:31

Ponoć na luzy zaworowe wplywa pałowanie na zimnym silniku

krzysiek_m 31.08.2018 00:44

Cytat:

Napisał Artek (Post 597657)

U mnie ssący się powiększył. Wydechowego nie pamiętam.

Lis 31.08.2018 01:15

Cytat:

Napisał Artek (Post 597657)

Gniazda zaworowe się wybijają, co powoduje, że luzy się zmniejszają. Zawsze. Tylko w różnym tempie. Szybciej w zaworach wydechowych, wolniej w ssących. Dlatego przy kolejnych regulacjach płytki zaworowe zakładamy coraz cieńsze.
BTW: grubość płytek zaworowych świadczy o przebiegu silnika.

geniusz 900 31.08.2018 17:58

Patrzę na zdjęcia klawiatury i zastanawiam się dla czego nie zastosowali 2 wałków rozrządu tylko jakieś krzywki pośrednie. Taki trochę archaizm bo pewnie płytki są i klasyczna regulacja.

KORNIK 31.08.2018 19:10

Może dlatego że głowica z dwoma wałkami byłaby szersza, a tam to jest dość ciasno wszystko poupychane.

matjas 02.09.2018 21:38

Cytat:

Napisał geniusz 900 (Post 597815)
Patrzę na zdjęcia klawiatury i zastanawiam się dla czego nie zastosowali 2 wałków rozrządu tylko jakieś krzywki pośrednie. Taki trochę archaizm bo pewnie płytki są i klasyczna regulacja.

Bo tak jest taniej i prościej i taniej ;) innego wyjścia nie widzę a temat dziwnych dźwigienek to maja już we krwi od czasów RFVC gdzie, przypominam, tez był jeden wałek a zawory cztery.

Lis jest tak jak pisał Siwy wcześniej. Luz się definitywnie zmniejsza w przypadku układu wałek/szklanka. Zawsze powiększa w przypadku OHV i raczej ma tendencje statyczne w takim układzie jak tu gdzie ubijanie gniazda jest równoważone przez zużycie pozostałych elementów przeniesienia napędu na zawór.
BTW gniazda wybijają się tym bardziej im większy jest luz zaworowy

M

Lis 04.09.2018 00:21

Wg mnie rozwiązanie Unicam (SOHC) jest optymalne. Na cztery regulacje zaworów w mojej FJ1100 zawory ssące praktycznie nie wymagały regulacji. Kosmetyka. Za to płytki na zaworach wylotowych przestawiać/wymieniać musiałem za każdym razem. Unicam znacznie ułatwia regulację luzu zaworów wylotowych, które częściej tego wymagają. Myślę, że to główny powód.
Odnośnie luzów i tego co napisałem wcześniej, faktycznie patrzyłem z punktu widzenia mojej 16 zaworowej FJ. Ale zasada jest taka sama, a na 33 letnim układzie DOHC widać tendencje. To, że w OHC wybijane gniazda równoważone są zużyciem krzywek to sprawa wtórna. Dawniej słabsze były gniazda zaworowe, teraz być może krzywki. Jeśli luzy się zwiększają to w wyniku nadmiernego zużycia lub rozregulowania układu krzywek.

milenaczynkowicz 24.09.2018 15:13

zawory to nie moj konik

Emek 24.09.2018 15:18

Cytat:

Napisał milenaczynkowicz (Post 602022)
zawory to nie moj konik

Gdyby nie data rejestracji pomyślałbym że nabijasz posty a tak to sam nie wiem co myśleć :confused:.

Adagiio 25.09.2018 09:24

Emek, postaram się pomóc. Milena to dziewczyna Szparaga, również mechanik motocyklowy. Temat “poradnik Szparaga” powstał z założenia żeby włożyć w dupę pseudo mechanikom pojawiającym się na forum.
Była to też przemyślana forma reklamy, która elegancko zadziałała. Ludzie się cieszyli bo dostawali profesjonalne rady na ich rozterki mechaniczne. A ci co nie ogarniali tematu wiedzieli że mogą oddać moto do naprawy.

Romano 12.09.2019 23:48

Zima się zbliża, więc może ktoś, kto robił regulację zaworów mógłby się pochwalić instrukcją czy fotorelacją, linkiem gdzie kupić płytki, cennymi uwagami?

mdxmd 19.09.2019 14:23

Cytat:

Napisał Romano (Post 651121)
Zima się zbliża, więc może ktoś, kto robił regulację zaworów mógłby się pochwalić instrukcją czy fotorelacją, linkiem gdzie kupić płytki, cennymi uwagami?

z 95% prawdopodobieństwem nic nie trzeba będzie ruszać a tym bardziej na zaworach ssących (płytki) a jeżeli nawet to w płytki będziesz się zaopatrywał dopiero jak to rozbierzesz i sprawdzisz jakie wymiary masz a jakie są potrzebne. Cała operacja jest dość skomplikowana i pracochłonna szczególnie w przypadku, gdy trzeba będzie ruszyć zawory ssące.

muszel72 19.09.2019 15:16

Szczerze mówiąc mi też pomogła by taka relacjo/instrukcja. Ale zapowiadają długą i mroźną zimę więc czas będzie by podłubać od zera:)

mdxmd 19.09.2019 15:48

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 651968)
Szczerze mówiąc mi też pomogła by taka relacjo/instrukcja. Ale zapowiadają długą i mroźną zimę więc czas będzie by podłubać od zera:)

Skoro piszecie o filmie czy fotorelacji to raczej radziłbym Wam powierzyć motocykle ludziom z zaufanego warsztatu a zająć się tym co sami robicie najlepiej. CRF nie jest najlepszym motocyklem do nauki regulacji luzu zaworowego , lepiej zacząć od czegoś prostszego bo możecie sobie narobić bałaganu.

taka moja rada.

muszel72 19.09.2019 15:53

Parę swoich sprzętów regulowałem i uważam, że wskazówek nigdy za wiele:)

MrWaski 19.09.2019 20:08

Przymusu samodzielnej obsługi nie ma, ale niektórzy to lubią. Ja od dziecka mam tę przypadłość.

Jakby co, można w necie znaleźć jakieś wsparcie. Np. to https://www.youtube.com/watch?v=mCFwZmubxVM
Warto też kupić sobie Honda Workshop Manual

Romano 01.12.2020 00:16

5 Załącznik(ów)
mdxmd w ubiegłym roku posłuchałem Twojej rady i odpuściłem ale w tym już nie wytrzymałem, musiałem tam zajrzeć :D
Nigdy wcześniej tego nie robiłem więc wyzwanie jest na pewno, ale że zawodowo jestem mechanikiem od maszyn to pomyślałem, dam radę.
Dość dużo tego rozbierania żeby dotrzeć do pokrywy zaworów :dizzy:
Po 49.000 km zawory ssące wszystkie w tolerancji, w prawym cylindrze jeden wydechowy w tolerancji, drugi w dolnym zakresie 0,21 zrobiłem na 0,23, to samo zrobiłem z dwoma zaworami na lewym cylindrze.
Rozleciały się kaptury w fajkach wewnętrznych podczas demontażu, krucha guma się zrobiła, ale i tak chciałem je wymienić na nowe.
W zaworkach od dopalania spalin spory syf.
Przed całą zabawą robiłem nocny test kolankowy, oba kolanka świeciły na czerwono identycznie co mnie ucieszyło bo spodziewałem się że będzie źle z powodu przebarwienia dłuższego kolanka na fioletowo.
Czekam na nowe części i będę składać do kupy, trzymajcie kciuki żeby odpaliła :bow:

tomeks 02.12.2020 13:07

Cytat:

Napisał Romano (Post 707194)
mdxmd
Przed całą zabawą robiłem nocny test kolankowy, oba kolanka świeciły na czerwono identycznie co mnie ucieszyło bo spodziewałem się że będzie źle z powodu przebarwienia dłuższego kolanka na fioletowo.
:bow:

Cześć Romano, nieźle porozkręcałeś Afrę. Mam pytanie odnośnie tego testu kolankowego, możesz coś bliżej wspomnieć na ten temat ?

tommi 02.12.2020 14:15

Cytat:

Napisał tomeks (Post 707400)
Cześć Romano, nieźle porozkręcałeś Afrę. Mam pytanie odnośnie tego testu kolankowego, możesz coś bliżej wspomnieć na ten temat ?

Się wtrącę - odpalasz afrę, fajkę, piwo/szklaneczka czegoś przyjemnego w rękę, gasisz światło, siadasz i patrzysz na kolanka.

pałeł 02.12.2020 14:47

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 651993)
Przymusu samodzielnej obsługi nie ma, ale niektórzy to lubią. Ja od dziecka mam tę przypadłość.

Jakby co, można w necie znaleźć jakieś wsparcie. Np. to https://www.youtube.com/watch?v=mCFwZmubxVM
Warto też kupić sobie Honda Workshop Manual

ten manual jest do łyknięcia na forum za friko w pdf dawałem sam linki a jak nie ma a trzeba to i nagram na cdr i wyśle jak ci trzeba na juz

Romano 02.12.2020 23:25

Cytat:

Napisał tomeks (Post 707400)

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34716

szynszyll 03.12.2020 13:08

1 Załącznik(ów)
Test 'kolankowy'. Aha. Dobrze, ze nie napletkowy bo by bardziej bolalo niz kolanka. Nie madrzej zrobic to tak za kilkadziesiat PLN? A poza tym procedura z pewnoscia jest bardziej skomplikowana z wejsciem w soft ECU wlacznie. Robilem to dla kilku DL1000 i Versysow650 bo 'czeski' po tutorialach na YT krecili zalakowanymi srubami. Mocno skomplikowana procedura o wielu poziomach. Ale my od zawsze fabryke poprawialismy :)

Romano 03.12.2020 17:23

Ja tylko chciałem wiedzieć na szybko czy w moim sprzęcie oba kolanka wydechowe "świecą" podobnie. Gdybym chciał znać ich dokładną temperaturę to bym przyniósł z pracy kamerę termowizyjną. W żadnym wypadku nie mam zamiaru samodzielnie tego poprawiać.

mdxmd 21.02.2021 09:32

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 707540)
Test 'kolankowy'. Aha. Dobrze, ze nie napletkowy bo by bardziej bolalo niz kolanka. Nie madrzej zrobic to tak za kilkadziesiat PLN?

Pirometr nie będzie działał prawidłowo na kolankach w CRF, powierzchnia rozprasza laser i wynik pomiaru całkowicie odbiega od rzeczywistej temperatury. Generalnie różnice rzędu 50st.C są nie istotne, natomiast gdy jest nieprawidłowe spalanie są różnice są rzędu 200st.C i więcej a to widać "gołym" okiem i nie trzeba specjalistycznej aparatury. Dalej i tak "zwykły użytkownik" nic nie zrobi sam.... więc może udać się do serwisu na szerszą diagnostykę.

mdxmd 28.02.2023 08:26

122.000km luzy zaworowe

Witam,

aktualny przebieg ok 122.000km Luzy zaworowe:

ssące od lewej 0.18 0.18 0.16 0.18
wydechowe : 0.21 0.22 0.21 0.21 (skorygowałem na 0.23)

poprzednie sprawdzenie luzów ok 75.000 ssące w normie (nie mierzyłem dokładnie tylko górny i dolny zakres) a wydechowe podniosłem z 0.21 na 0.23

tam nie ma po co zaglądać co 24.000km powiedziałbym nawet, że co 48.000 także :)

madafakinges 28.02.2023 10:29

1 Załącznik(ów)
Załącznik 122586

U mnie na 50tyś tak to wyglądało.
Jak zwykle polecam autoryzowany serwis u KORNIKa:D

mdxmd 01.03.2023 00:11

z moich obserwacji - wydechowe zmniejszają się w tempie ok 0.02mm / 50.000km i gdyby je ustawić na max czyli 0.25mm to przez 125.000km można nie kurzyć pod pokrywą zaworową.

taki np. GSR600 2007 potrafi na 50.000 EX polecieć z 0.25 na 0.07-0.13

Romano 19.11.2023 01:21

5 Załącznik(ów)
Nie planowałem tej zimy zaglądać do zaworów, aktualnie 80.000km a ostatnią inspekcję robiłem przy 49.000km.
Coś mnie podkusiło, pomyślałem zima długa to się pobawię... a tu zonk, jeden z zaworów dolotowych poza tolerancją, wałek rozrządu do wyjęcia... kurła nie tak miało być. Ale okazało się w praniu, że mam farta, bo po zdemontowaniu napinacza łańcucha i odkręceniu mocowań wałka można go odchylić na tyle żeby wyciągnąć 3 szklanki, w których chcę zrobić korektę luzu, tej ostatniej od strony łańcucha nie da się wyjąć bez demontażu wałka, na szczęście ona jest w porządku. Na wydechowych na razie nie mierzyłem nawet bo to nie ma sensu jeśli rozkręcam wałek. Honda nieźle sobie liczy za te płytki do regulacji 46,74PLN szt.
31.000km temu luz na ssących był niemal idealny a teraz jak widać, więc ja bym był sceptyczny co do wydłużania interwałów inspekcji.

muszel72 19.11.2023 21:05

Zatem skoro puknęło mi 50 kkm to czas się brać za zawory. Czy dostępność płytek jest na już?

Romano 19.11.2023 22:35

Wczoraj robiłem zamówienie, więc jutro dostanę e-mail jeśli będzie problem z dostępnością, dam znać.

mdxmd 19.11.2023 23:28

Cytat:

Napisał Romano (Post 836744)
Nie planowałem tej zimy zaglądać do zaworów, aktualnie 80.000km a ostatnią inspekcję robiłem przy 49.000km.
Coś mnie podkusiło, pomyślałem zima długa to się pobawię... a tu zonk, jeden z zaworów dolotowych poza tolerancją, wałek rozrządu do wyjęcia... kurła nie tak miało być. Ale okazało się w praniu, że mam farta, bo po zdemontowaniu napinacza łańcucha i odkręceniu mocowań wałka można go odchylić na tyle żeby wyciągnąć 3 szklanki, w których chcę zrobić korektę luzu, tej ostatniej od strony łańcucha nie da się wyjąć bez demontażu wałka, na szczęście ona jest w porządku. Na wydechowych na razie nie mierzyłem nawet bo to nie ma sensu jeśli rozkręcam wałek. Honda nieźle sobie liczy za te płytki do regulacji 46,74PLN szt.
31.000km temu luz na ssących był niemal idealny a teraz jak widać, więc ja bym był sceptyczny co do wydłużania interwałów inspekcji.

w sumie to tylko jeden masz lekko poza tolerancją 0.20 i nie było sensu tego ruszać 0.01 poza zakresem, odkręcisz i dokręcisz wałek i ta 0.01 zniknie. Pytanie też czy 0.20 wchodził lekko czy z oporem, czasem warto mieć 2 szczelinomierze, różnica temperatury silnika w trakcie pomiaru (np. 10st.C i np. 25 st.C) i 0.01 lub 0.02 mm pięknie ucieka.

0.16 +/- 0.03 co daje 0.13 - 0.19, nie zrobisz wszystkich na 0.16 to nie realne przy regulacji płytkowej i bezcelowe zupełnie.

Romano 20.11.2023 00:12

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 836826)
w sumie to tylko jeden masz lekko poza tolerancją 0.20 i nie było sensu tego ruszać 0.01 poza zakresem, odkręcisz i dokręcisz wałek i ta 0.01 zniknie. Pytanie też czy 0.20 wchodził lekko czy z oporem, czasem warto mieć 2 szczelinomierze, różnica temperatury silnika w trakcie pomiaru (np. 10st.C i np. 25 st.C) i 0.01 lub 0.02 mm pięknie ucieka.

0.16 +/- 0.03 co daje 0.13 - 0.19, nie zrobisz wszystkich na 0.16 to nie realne przy regulacji płytkowej i bezcelowe zupełnie.

Domyślam się że idealnie nie wyjdzie, ale sam wiesz ile jest rozbierania, więc pomyślałem, że skoro dokopałem się do tego to już wszystkie poprawię, już tak mam, taki pedantyzm techniczny :D
Te 0,20 lekko wchodziło ale 0,21 już nie weszło.
Dzięki za porady, zapamiętam na przyszłość :bow:

mdxmd 20.11.2023 01:30

Skoro już jesteśmy przy pedantyzmie mechanicznym.

Przy tak minimalnych rozbieżnościach warto zwrócić uwagę jak przy danym pomiarze jest dociskany wałek przez inne zawory np. przy pomiarze 1 cylindra zawory ssące krzywki ssących 2 cylindra unoszą ten wałek do góry więc kasuje się luz do 0 na górnych panewkach wałka rozrządu, i biorąc pod uwagę, że podczas pracy silnika będzie tam jeszcze ok 0,02mm filmu olejowego to o tyle luz się zmniejszy na zaworach ssących 1 cylindra.

idąc dalej to przy większym przebiegu często w płytkach regulacyjnych zawory odciskają sobie niewielkie zagłębienie które zafałszowuje obliczenia. Liczysz, że wyjdzie Ci luz 0.14 a wychodzi 0.12. Czasem wystarczy po prostu wymienić podkładki na nowe i po akcji.

Tak jest z regulacją płytkową przy śrubach można już się pobawić w dokładniejsze ustawienie, chociaż też są chochliki przy pomiarze (np dołeczki w trzonku zaworu). W CRF jest o tyle fajnie, że można zmierzyć pomiędzy krzywką z łożyskiem co daje wiarygodny wynik.

MrWaski 20.11.2023 03:40

Mam takie przemyślenia.
Skoro producent podał jakąś tolerancję luzów zaworowych i sprawdzanie tego luzu co 24000km, to przecież jak podczas sprawdzania będzie się mieściło w zakresie tej tolerancji, żaden serwis nie musi nic zmieniać.
I co jak będzie na granicy. A no za kolejne 24000km może być sporo poza tolerancją. Dlaczego zatem nic się nie stanie? Bo IMO tolerancja podczas sprawdzania jest dużo bardziej ostra niż dopuszczalne zakresy luzów jakie inżynierom Suzuki wyszły w badaniach laboratoryjnych. Musi tak być! Producent dokładnie policzył ile maksymalnie może zmienić się luz po 24000km i na tej podstawie wyznaczył bardziej rygorystyczne zakresy dla mechaników kontrolujących to szczelinomierzami.
Zatem nie ma co panikować jak luz jest na granicy.

mdxmd 20.11.2023 10:08

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 836833)
I co jak będzie na granicy. A no za kolejne 24000km może być sporo poza tolerancją.

Albo będzie odwrotnie... gdyby w CRF przy następnym sprawdzeniu luzu na ssących był ponownie za duży np. o 0.03mm to by znaczyło iż mamy już głowice do wymiany... ponieważ zwiększenie luzu jest możliwe głównie w wyniku zużycia panewek wałka rozrządu a także łożysk ślizgowych samego wałka. Luz graniczny na panewkach wałka to 0.06mm luz standardowy pracy to ok 0.03mm. Inną przyczyną zwiększania się luzu zaworowego jest zużycie trzonka zaworu, szklanek oraz samych podkładek regulacyjnych ale w CRF ten proces jest znikomy.

MrWaski 20.11.2023 11:24

Mnie nie o to chodzi. Jeśli głowica jest do wymiany, to żadna regulacja podkładkami jej nie naprawi. Ja tylko się zastanawiam nad tolerancjami podanymi przez producenta i dlaczego serwis nie musi korygować luzu jak jest w zakresie, nawet na granicy.

muszel72 20.11.2023 13:04

Macie wiedzę kto to zrobi w 3-City nie za miliony? Moto wstępnie rozbiorę z plastików.

mdxmd 20.11.2023 15:04

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 836842)
Mnie nie o to chodzi. Jeśli głowica jest do wymiany, to żadna regulacja podkładkami jej nie naprawi. Ja tylko się zastanawiam nad tolerancjami podanymi przez producenta i dlaczego serwis nie musi korygować luzu jak jest w zakresie, nawet na granicy.

jeżeli jest na granicy to znaczy, że jest ok i można zostawić ale... skoro wiemy, że w danym modelu np. CRF1000/1100 luzy wydechowe zawsze się zmniejszają w tempie ok 0.02mm na 50.000km a z pomiaru wychodzi 0.21 to dajemy na 0.24 i mamy z głowy na 100.000km :) ale sprawdzamy jednak po 48.000km niektórzy nawet 24.000 jak zaleca manual, jeżeli zostawimy na 0.21 to po 24.000 raczej na pewno będzie 0.20 lub mniej czyli poniżej minimum.

Odnośnie zaworów ssących u mnie ponad 120.000km są w normie. Sprawdzam co 48.000km czyli zawsze przy wymianie świec zapłonowych jedna robota z rozbieraniem.

Ale nie ma jednej metody bo są modele motocykli, w których gniazda i zawory są słabej jakości wówczas jeżeli wiemy co się z nimi dzieje (szybko zmniejszają się) ustawia się celowo na górny możliwy zakres a czasem nawet lekko ponad.

rrolek 20.11.2023 15:40

Bym nie przesadzał z tym "na wyrost".
Jak luz jest za duży to zawór uderza w gniazdo z prędkością większą niż ta która wynika z zarysu krzywki. Im wyżej ktoś lubi kręcić tym bardziej wyklepuje wtedy gniazda i przylgnie. Jak przylgnia jest już cienka to proces ten przyśpiesza. Podobnie niekorzystny jest nadmierny luz przy otwieraniu - zawór dostaje dodatkowego "kopa".
Mogą też być inne ciekawostki, np zawory tytanowe na krótko przed zerwaniem mają przyśpieszone "wydłużanie" trzonka a tym samym szybciej kasują luzy. Lepiej więc trzymać się resursów.

Substi 21.11.2023 00:13

A pytanie za 100 punktów, kto po pierwszych 24 tys. Km i kontroli wstawił z powrotem tą samą uszczelkę pod kopułą zaworową (oczywiście uszczelniając miejsca slikonem zgodnie z serwisówką) i czy coś się działo? Bo zastanawiam się czy zamawiać, a tania nie jest. W poprzednich motocyklach do 2007 roku, nic się nie działo jak zostawiałem starą uszczelkę, to może i tu się nie wygłupiać.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:59.