![]() |
MSR - Whisperlite, sekcja i naprawa
Po dwoch tygodniach w afryce popsul mi sie MSR Whisperlite (nowka sztuka)... niby nie ma sie co zepsuc, a jednak... najpierw przestala palic (nic niedalo czyszczenie) a potem siadla pompka i trzeba bylo kupic zwykla maszynke na zwykle kartusze...
Ale nasz przyjaciel z RPA jechal z tą ktora Mirmil sprzedaje (primus) i przetrwala bezproblemowo jego 6 miesiecy w trasie... :) |
generalnie to wiele osob narzeka na pompkę ktora jest mało pancerna:(
|
Ale co padło w pompce MSRa?? Spadła tylko gumka z tłoka?
|
Cytat:
|
To ja stawiam diagnozę.
Przestała palić, bo nie miala cisnienia w butli. Nie miała ciśnienia bo z tłoka spadła gumka -uszczelka, a spadła bo nie posmarowałeś załączonym smarem w malutkiej tubce. Znaczy nie przeczytałes instrukcji :) sorry za offtop. |
Cytat:
|
Cytat:
A ile za tego Primusa trza by wybecalować? |
Trzeba najpierw obejrzeć Chomikową...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie pali się. Ale ciekaw jestem:)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
czemu nie...
|
Cytat:
|
no to przynajmniej jest powód do grzebania. :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wiem, co sie stało - ciekaw jestem wyników sekcji :) ale wersja że MSRy sa jakoś badziewne po prostu odpada. Ja mam kilka - używam od lat i to są maszynki uchodzące za super niezawodne wsród alpinistów, przewodników itd - popularne zwłaszcza na zachodzie, bo u nas tradycja to jest raczej biedy i kombinowania niż jakości.
|
Uszczelke, która spadła z tłoka to jeszcze na biurku w pracy założyłem na swoje miejsce i pompuje bardzo ładnie. Zmontuje w całość odpalę i dam znac.
|
To najpopularniejszy przypadek - trudno go nawet nazwac usterką...
|
Generalnie to nie chciała się zapalać, to od 2 godzinnego pompowania i kombinowania, czyszczenia, zmiany dyszy itp w końcu spadła uszczelka...
|
Chomiku, spoko - to nie była osobista wycieczka :) sam jestem ciekaw co nie poszło, bo jak pisałem wcześniej to rzadkość. Zdarza mi się być daleko od cywilizacji z takim palnikiem, więc wszystko co się tyczy jego problemów po prostu mnie interesuje.
|
dobra, zbadam temat dokładnie, skoro to nie tylko to.
|
no to pogrzebałem.
Poniewaz mialem swoją to moglem posprawdzać elementy naprzemiennie. 1. Pompka - w jak najlepszym porządku (wspomniana uszczelka z tłoka spadła) 2. Palnik. Wizualnie wszystko gra, jednak paliła się strasznie słabym płomieniem. (po wczesniejszym rozgrzaniu oczywiscie) Wymieniłem dyszę, na taką co była w woreczku - zapaliłem i wszystko hula w najlepszym porządku. Wyglada, ze była dysza nie do tego paliwa, albo przytkana. 3. zrobię jeszcze podglad napisu na dyszy w mojej kuchence - zeby sie upewnić - ale wyglada ze wszystko gra. PS: Chomiku, Miales tą paliwową butelkę w Poznaniu. Co się z nią stało? Mialem ją wziąć? Zgubilem czy co? |
Cytat:
Butelkę Ci zostawiłem, stała przy kaskach, więc zgubiłeś :) |
Cytat:
Zajrzalem do mojej kuchenki i do instrukcji. Zalożona była dysza do kerosenu i ropy. Ma być do benzyny. Wszystko gra i buczy. Jak odkupię butelkę na paliwo to całość wysyłam do Rambo i bedzie dostępne do wypożyczenia w banku (wreszcie coś dla nie-Afryk). |
Cytat:
|
MSR.Znajomi nie nasmarowali tloczka w papce tym smarem,w pierwszy dzien kuchenka dziala ok,na drugi dzien ani dychnela,papka nie robila cisnienia .
CZYTAC INSTRUKCJE OBSLUGI TRZEBA I TYLE. |
Cytat:
Czytałem, smarowałem, czyściłem, walczyłem 3 godziny, uwierz, że brak kuchenki w wyprawie, był jedną z rzeczy której wolałem uniknąć.... |
A żeście sie gryzonia uczepili, że czytac i palic nie umie. Teraz ważne, aby podosowa diagnoza była ok, bo ktoś nastepny na suchym prowiancie bedzie jechał.
Nie czekając na sekcję zwłok zapodałem sobie takiego MSR-a i na razie po testowych rozruchach jestem pod pozytywnym wrażeniem. Trochę denerwuje mnie tylko ten kopcący płomień zaraz po odpaleniu.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p> |
hej
potrzebuję by mi ktoś zmierzył ile ma oryginalna butelka (MSR) grubości na gwincie (nie wiem czy nie mam za grubej bo coś się gwint źle wkręca i puszcza paliwko między pompą a butelką). Moja ma 4,8mm. pzdr |
nie mam MSR-a, ale pasuje McKinley z Intersportu. Nie nie wiem co to jest drubośc na gwincie? Srednica zakrętki? Czy otworu?
|
1 Załącznik(ów)
dokładnie to chodzi o to ze zdjęcia (nie wiedziałem jak napisać) :)
wydaje mi się że mam za grube (nie wiem jak wczoraj to patrzyłem ale dziś jest 5,6mm więc chyba stale rośnie ;) ) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:44. |