Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Co po Anakach (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3334)

Michal 19.05.2009 14:44

Co po Anakach

Witam

Wiem, ze temat był już wałkowany tysiace razy, ale jakoś sam nie potrafie podjąć decyzji.
Do tej pory zawsze jezdziłem na Anakach, zawsze byłem zadowolony, wystarczały na ok 15-17tys km, ale zawsze tez pozostawal niedosyt, ze poza asfaltem mogloby byc ciut lepiej.
Problem polega na tym, ze dziennie robie ok 100km, w wiekszości po asfaltach, czesto jezdze z pasażerką i nie chciał bym kupować opon co 2 miesiace, więc trwałość ma zdecydowanie znaczenie.
Co w takim razie polecicie na jazde, w tygodniu asfalty, w weekendy 50/50, na Boze Ciało pewnie Ukraina.
Moje typy to :
Conti TKC
Metzeler Sahara Enduro3
Michelin Sirac
...
Micheli Anakee :)

Pytanie drugie, gdzie najtaniej co moge kupic ? Ramires ?
Dzieki i pozdrawiam

rambo 19.05.2009 14:48

shinko E 705

ale tą pewność anakee mają tylko turensy od mecelera

Poncki 19.05.2009 15:10

Ja polecam Siraci.
Mam przejechane 6 tysięcy, z czego sporo w terenie po kamieniach i praktycznie nie widać, żeby schodziły.
Kumpel ma w Trampku i po 10 tysiącach mają ponad połowę bieżnika.
Na asfalt i szutry są git.
Na błocie średniawka. Pozaklejają się.
Oponki brałem od Ramiresa po fajnej cenie.

sambor1965 19.05.2009 15:34

Pan wezmie siraca, bedzie pan zadowolony. Sa jak Afryka: do wszystkiego, ale nie do niczego...

Michal 19.05.2009 16:41

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 58557)
Pan wezmie siraca, bedzie pan zadowolony. Sa jak Afryka: do wszystkiego, ale nie do niczego...

:):):):)

Sirac waski i niski jakis taki.
A metzelery sahara ? TKC wszyscy chwala, ale na krotko pewnie starcza ?

hubert 19.05.2009 18:03

Ja bym został przy Anakee.. Szczerze mówiąc jeśli nie pchasz się w jakieś błota to na szuter, piasek itd Anakee w zupełności wystarczą.

Szczerze mówiąc jestem pozytywnie zaskoczony Anakami bo myślałem że będzie sporo gorzej w terenie a okazało się że jest bardzo fajnie. Teraz też mam cholera dylemat bo miałem na Anakach pośmigać późną jesienią i wczesną wiosną kiedy jest zimno i mokro a na lato zmienić je na TKC ale jakoś mi się nie śpieszy mimo tego że TKC są według mnie super. Żeby te Anakee jeszcze jakoś robiły w błocku to by było super ...

bajrasz 20.05.2009 07:40

Słuchaj Pan Sambora, dobrze prawi, lub siraca na przód a saharę 3 na tył i też Pan będzie zdowolony.

Mroq 20.05.2009 10:11

sirac

Marcin z Zakopanego 20.05.2009 21:59

A ja ostatnio kupilem conti escape na tyl i jest super - lepsza na asfalcie niz TKC i na pewno dluzej pozyje, a na szuterkach, kamykach itp zupelnie fajnie sobie radzi... Cena jak na powazna marke tez wcale przyjazna. Polecam mocno.

Michal 21.05.2009 11:36

Cytat:

Napisał Marcin z Zakopanego (Post 58812)
A ja ostatnio kupilem conti escape na tyl i jest super - lepsza na asfalcie niz TKC i na pewno dluzej pozyje, a na szuterkach, kamykach itp zupelnie fajnie sobie radzi... Cena jak na powazna marke tez wcale przyjazna. Polecam mocno.

No nie i doszedl mi kolejny gracz...

bigos 21.05.2009 23:44

Ja zapodałem sobie Dunlop Trailmax. Na błocie nie próbowałem, a na piachu i utwardzanych drogach dają radę. Po ząbkowaniu przednia opona wydaje mi się na asfalcie znacznie głośniejsza niż za nowego. Tylna wygląda, że jest zjechana około 40-50% po jakieś 6 tys. km.
Taką samą oponkę widzę na październikowym foto naszego kalendarza AT

http://www.endless-highway.info/toky...n/trailmax.jpg

hero 22.05.2009 12:27

Co do conti escape to juz takie jedne zjechałem. Przerzyły dokładnie tył 9900km i wywaliłem jak juz sie zrównala ze znakami TWI. Natomiast przód wywaliłem przy 14350km . Tyle że przód sie za bardzo nie wytarł co wyząbkował ale to raczej zwiazane z zbyt dużym dociazeniem tyłu. Co do zachowania na asfalcie nie jest to opona typowo szosowa, jak choćby Conti trail attack. Użytkowalem Conti escape głownie po szosach dobrej jakości (60%).Po drogach z dużą iloscią żwiru syfu i łajna owczego , oraz drogach w lesie a raczej krzaczorach z dużą ilością ostrych kaziorów przebyłem pozostałe 40 %. Poruszałem sie tez w niskich temperaturach w okolicy 0 st. i da sie jezdzic tez. Czesto padało - bo takie warunki panują w Irlandi i na wyspach-sprawowaly sie miodnie. Ze względu na dość dużą ilośc mięsa na bierzniku, da sie lekko wyczuć na asfalcie mniejszą sztywnosc boczną. Mam porównanie z wczesniej używana przezemnie oponą Conti traill attack oraz tkc80 i najprosciej pisząc jest to dokładnie opona pomiedzy tymi dwoma . Guma to raczej mi sie wydaje że jest bardziej z tkc80 , bo w Traill Attack to zupełnie inna bardziej lepka na dotyk mieszanka gumy.

ramires 22.05.2009 14:58

ContiEscape jest teraz u mnie w większej promo niż reszta opon, a tylko dlatego, że oponke chce trochę wypromować bo niedoceniana jest i tyle.

Ceny przy komplecie lub dwóch oponach (nie ma znaczenia czy dwa przody czy tył i przód).
90/90 21 (indeks S) = 205
90/90 21 (indeks T) = 246
130/80 17 (indeks S) = 311
130/80 17 (indeks H) = 335
140/80 17 = 365

Przy pojedynczych sztukach zamawianych 4% drożej muszę liczyc niestety.
Zarobku na tym nie mam za wiele, wystarczy na pokrycie przesyłki i roboty - także więcej nie opuszczę na nich, bo nie mam z czego. Ceny brutto - wszystko na rachunek sprzedawane.

Jedyne czego nie mogę zagwarantować to dat produkcji, że będą tegoroczne - generalny importer (conti-bike.pl) ma dziwną politykę i mogą się zdarzyć 2007 oponki jeszcze - Continental uznaje oponę za nową nawet 85 tygodniową. Stąd takie klocki są czasem

Michal 23.05.2009 11:37

Jaką wysokość bieżnika ma Conti Escape, nigdy nie widziałem jej na zywo, więc próbuje sobie wyobrazic, np: w porównaniu do Anake, albo TKC ?

hero 23.05.2009 12:01

mierzyłem na nowych i chyba było 9mm .
Ramires sprawdź

fassi 24.05.2009 11:31

krotki opis opon ktore jechaly dookola swiata:

http://www.maartensworld.com/the_numbers.htm

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:48.