Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Gruzja 2019 wrzesień (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33942)

Darek CRF 06.01.2019 14:43

Gruzja 2019 wrzesień

Witam serdecznie wszystkich uzytkowników
wybieramy sie we dwóch 7 wrzesnia 2019 na zwiedzanie górskich Gruzińskich szlaków.
Wstepny plan to dojazd przez Ukrainę i Rosje okolo 4 dni ,na miejscu okolo tygodnia i powrot przez Turcje , Bułgarie , Rumunię , Slowację, na całość mamy 2 tygodnie.
Spanie pełen spontan w namiotach w gruzinskich hostelach (prywatne domy) w zależności jak wyjdzie i jakie będą możliwości .
Przebiegi różne na dojezdzie i powrocie dziennie okolo 600-700km a na miejscu w zalezności na co drogi pozwolą tak żeby było bez mega spiny:)
Preferujemy raczej kontakt z naturą niż zwiedzanie kościołów ale jezeli ktoś bedzie miał takie życzenia wszystko jest do ustalenia.
Szukamy 2-3 wesołych kompanów , jedziemy na NAT.
Mamy za soba kilka samodzielnych wypraw krótszych i dłuższych także posiadamy jakieś doświadczenia na tege typu wycieczkach:)
serdecznie zapraszam

czosnek 06.01.2019 15:00

Nie żebym chciał was zniechęcać ale przy dwóch tygodniach na taką trasę, trudno mówić o braku spiny. 9 dni (przy założeniu ok 700km dziennie) zajmie wam sam dojazd i powrót, więc pozostaje 5 dni na Gruzję. Chyba warto powalczyć o kilka dodatkowych dni urlopu :)

Franz 06.01.2019 15:12

Myślę, że taka wycieczka to miesiąc żeby coś zobaczyć
Szkoda ot tak sobie przeleciec przez Turcję czy po drodze nie wpaść do Armenii
ale panowie widocznie mają większe doświadczenie
niż ja

Darek CRF 06.01.2019 15:16

Wyjazd jest palnowany w sobote 14.9 z samego rana ,powrót p22.9 czyli 16 pełnych dni.
Spina napewno bedzie na dojezdzie i powrocie, chodzi o to żeby na miejscu pojezdzic sobie spokojnie

Krzyżak 06.01.2019 15:40

Jeżeli planujecie wrzesień to może warto skorzystać z oferty transportu motocykli przez Mirmiła 7-20.09. i wykorzystać czas na miejscu. My tak zamierzamy zrobić.

Darek CRF 06.01.2019 16:09

Jest to fajna alternatywa ale nie możemy wyjechać wcześniej niż 14 i postanowiliśmy jechać na kołach

motomysz 06.01.2019 16:14

Lub pomysleć o własnym transporcie, bus lub przyczepka. Napewno zaoszczędzi sie dwa dni na dojeździe.

Franz 06.01.2019 16:33

W ten sposób nie przejdzie
Ruskie itp. zasada jeden człowiek jedna maszyna

marekmoto1 06.01.2019 16:34

Za mało czasu. Byłem też we wrześniu. Na Gruzję tydzień to mało. Optymalnie 2 tygodnie na miejscu. My wypożyczyliśmy motocykle od Mirmila. Moim zdaniem wysyłka lub wypożyczenie. Każde rozwiązanie ma wady i zalety. Na kołach będzie spina jak cholera. Ps. Gruzja jest super. W tym roku też tam jadę. Bilety kupione.

Darek CRF 06.01.2019 18:12

Zawieść moto na przyczepce przez Turcję był to pierwszy pomysł , ale po namysle stwierdzilismy zeby zaoszczedzimy 2 dni żeby tak było trzeba jechac non stop przez 2 doby i zajedzie czlowiek zmordowany nalezaloby sie dzien odpoczynku.
A jazda na kołach przez Ukraine i Rosję też jest fajną przygodą.
Co dwóch tygodni to mysle gdzie bysmy sie nie znalezli to i tak zawze chciałoby sie dluzej:)

Jac 06.01.2019 18:54

Niech koledzy jadą na kołach. Większej połowy mi zobaczą, ale i tak warto. W następnym roku, bogatsi o doświadczenia przyjadą jeszcze raz. Tym razem na dłużej na miejscu. W końcu kto jeździ do Gruzji tylko raz?

Africa Tigg 06.01.2019 19:55

A czy już ktoś płynął promem wraz z motocyklem z Odessy, Konstancy lub Warny do Gruzji?
Jak to wyglądało czasowo, cenowo, jak wrażenia?
Chodzi mi o jakieś info najlepiej z 2018 roku, bo jakieś dawniejsze relacje są w necie i trochę się różnią od siebie.

Jac 06.01.2019 20:15

Cytat:

Napisał Africa Tigg (Post 618385)
A czy już ktoś płynął promem wraz z motocyklem z Odessy, Konstancy lub Warny do Gruzji?
Jak to wyglądało czasowo, cenowo, jak wrażenia?.

Pisz do Mirmiła. W ten sposób pokonuje większość trasy.

mikelos 06.01.2019 20:44

W 2012 zrobiłem taką trasę z kumplem (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14980) w 3 tygodnie. W Gruzji byliśmy 5-6 dni i czułem olbrzymi niedosyt. W 2018 we wrześniu wysłaliśmy moto do Kutaisi korzystając z usług Mirmila. W 11 dni zrobiłem po Gruzji 2200 km i dopiero teraz mogę powiedzieć, że coś tam w Gruzji widziałem. Wniosek: jeśli Gruzja jest głównym celem i macie "tylko" 16 dni, to dojazd na kołach jest marnym pomysłem. Ale wiadomo, róbta co chceta. Wasz czas i wasze "dupy" :)

irekafrica 06.01.2019 21:19

Właśnie takiej odpowiedzi szukałem i tak myślę zrobić.Dzięki Mikelos.

Darek CRF 06.01.2019 22:04

Kolego Mikelos wy zwiedzaliscie wszystko po drodze, my Rumuni bylismy dwa razy w Turcji również dwa razy takze traktujemy to jak powrót i 3-4 dni wrócimy.
PANOWIE ja nie szukam porad jak z kim któredy gdzie i dlaczego tylko kolegów na wypad:)
Zresztą wydaje mi sie że to jest dział
"Umawianie i propozycja wyjazdów"
a własiwym miejscem na takie informacje byłby dział
''Przygotowania do wyjazdów"

mikelos 07.01.2019 21:32

Spoko, nie zwróciłem uwagi na nazwę działu. Montuj ekipę, szczerze trzymam kciuki. Ważne by wszyscy dobrze rozumieli cel i styl wyjazdu.

ArtiZet 07.01.2019 23:28

Jest Was 2 i to jest optymalny stan...szukanie na siłę większej ilości kompanow z którymi wcześniej się nie jeździło zwłaszcza w tak długiej trasie i z dużymi dziennymi przelotami to proszenie się o kłopoty...

myku 07.01.2019 23:53

W sumie fajny plan. Troche napierdal....ka ale dosyc intensywne 2 tygodnie. Podoba mi sie.

Śwagier 08.01.2019 01:37

droga jest celem:)

zaczekaj 08.01.2019 03:23

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 618554)
Jest Was 2 i to jest optymalny stan...szukanie na siłę większej ilości kompanow z którymi wcześniej się nie jeździło zwłaszcza w tak długiej trasie i z dużymi dziennymi przelotami to proszenie się o kłopoty...

Potwierdzam i popieram.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

bukowski 08.01.2019 05:32

Cytat:

Napisał Africa Tigg (Post 618385)
Jak to wyglądało czasowo, cenowo, jak wrażenia?
Chodzi mi o jakieś info najlepiej z 2018 roku, bo jakieś dawniejsze relacje są w necie i trochę się różnią od siebie.

Ja nie jechałem, ale chciałem :) więc zrobiłem rozeznanie tematu. Wykonalne, ale podstawowym problemem jest nieregularnosc odplywania promów plus spore kłopoty z kupieniem biletu wcześniej. To są promy towarowe, zabierające przy okazji parę aut i ludzi, bez gwarancji że będzie miejsce. Oczywiście można patrzeć na tracker statków i próbować celowac w konkretny dzień, ale to dla tych, którzy mają duzo czasu.

Sent from my G8441 using Tapatalk

Africa Tigg 08.01.2019 10:47

sneer wielkie dzięki za info, chciałem podgonić promem i zaoszczędzić czas na Gruzję, myślałem że pływają tam regularnie jak do Szwecji :D
zostaje więc tylko wybór między Mirmilem albo długą dojazdówką tak jak Darek CRF planuje, tylko niestety ten czas...
Darek już Ci nie zaśmiecam i jak czasowo się zgram, to się będę odzywał do Ciebie.

Emek 08.01.2019 10:56

To chyba nie do końca jest tak że tam jest jakiś totalny burdel i chaos. Mirmił do Gruzji przeprawia się promowo więc da się. Tutaj więcej wieści.
https://caravanistan.com/transport/b...batumi-odessa/

bukowski 08.01.2019 16:14

No właśnie próbowałem i z Odessy, i z Warny, jakoś 2 lata temu. Ciężko się bylo dogadać, pisałem, rozmawiałem też z Ukraincem i tak mniej więcej mi powiedział. Może coś się zmieniło, bo tak ogolnie to nieglupia opcja. Do Odessy mozna doleciec na kołach w dwa dni bez specjalnej napinki, potem doba na promie i już.

Jac 08.01.2019 16:22

Cytat:

Napisał sneer (Post 618659)
.... potem doba na promie i już...

Niestety nie zawsze. czasem czekanie na redzie portu w Poti przez kolejne dwa dni. Dlatego zresztą zasugerowałem zagajenie z Mirmiłem, posiadającym największe praktyczne doświadczenie z promami z UA do GE.
pzdr
Jac

bukowski 08.01.2019 16:27

No wlasnie o tym pisałem, że nieregularnie wychodzą, czyli trzeba kwitnąć

Emek 08.01.2019 16:46

Nawet jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to można zarobić jeden dzień i oszczędzić na ruskiej wizie. Dojdą koszty promu. Czy coś mi umknęło?

patck 08.01.2019 17:05

poszło PW

myku 08.01.2019 20:26

Chętnie do was dołączę :Thumbs_Up:

Darek CRF 10.01.2019 20:15

Gruzja

Kolego czytałem na forach jak ludzie ogarniali temat promu z odessy tylko jaechali samochodem osobowym , były opowieści ze niektórzy ludzie czekali na samo odpłynieecie z Odessy 2 doby az zbierze się komplet i zapełni cały prom , a były tez przypadki ze ludzie w drodze powrotnej czekali w porcie 30 godzin na odprawę az ich z tego promu wypuscza i z tego co pamietam to on płynie chyba niecałe 3 doby , taki wariant braliśmy pod uwage według mnie jest to przygoda ale nie zaoszcedzimy czasy wręcz przeciwnie.
Także żeby zobaczyć Gruzję są tylko 2 opcje:)
wyprawa na kołach
lub zlecic komus transport i poleciec samolotem a to juz wybór kazdego zalezy kto co lubi:D
My na napewno wolimy bolące tyłki :at: ale za przeżyć przygodę i mięc satysfakcję że zrobiło się coś samemu

Darek CRF 12.01.2019 11:02

Panowie podzielcie sie swoimi doswiadczeniami i powiedzcie jakie są według was najpiekniejsze miejsca w Gruzji które trzeba zobaczyć będąc tam moto
Takie TOP 5
A moze stworzymy trase TET na Gruzję:)

Franz 16.01.2019 09:55

Ponoć najpiękniejsze miejsca są po przeciwnej stronie
Po stronie rosyjskiej ( zaslyszane)

Dżeferson 16.01.2019 11:11

Bylem tydzien, ale ciezko mi cokolwiek polecic. Bardziej skupilem sie na Kaukazie Polnocnym. Od siebie moge polecic blog https://jabolowaballada.blogspot.com/?m=0 . Na blogu jest sporo miejsc, nawet tych mniej znanych dosc solidnie opisanych i okraszonych pieknymi zdjeciami.

Emek 16.01.2019 11:48

Cytat:

Napisał Darek CRF (Post 619396)
Panowie podzielcie sie swoimi doswiadczeniami i powiedzcie jakie są według was najpiekniejsze miejsca w Gruzji które trzeba zobaczyć będąc tam moto
Takie TOP 5
A moze stworzymy trase TET na Gruzję:)

W mojej ocenie to Omalo i Dartlo to jest mus. Ponadto bardzo fajne tereny są przy granicy z Azerbejdżanem - Park Waszlowani i bardzo fajne tereny wulkaniczne na zachód od jeziora Parawani.

Sidorowski 16.01.2019 13:26

Shatili jako rozgrzewka przed Omalo i Dartlo.
Miasteczko Sighnaghi, na wschodzie kraju.

Pozdrowienia

Wysłane z Nokii 3310

myku 16.01.2019 14:48

Nooo patrząc na YT na drogi do Omalo już nie mozna się
doczekać... :Thumbs_Up:

Emek 16.01.2019 14:55

Jak będzie otwarta. Zależy od czasu wyjazdu. Ja byłem w połowie lipca i było otwarte a na początku czerwca 2017 zamknięte.

Jac 16.01.2019 15:45

Koledzy jadą we wrześniu. Powinno być zdecydowanie bardziej sucho niż np. w czerwcu, no i pogoda ładniejsza, strumyki płytsze. Również te małe przeprawy za Omalo. A na przełęczy śnieg może spaść zawsze, więc nie ma się co spinać.

A z Omalo do Vashlovani. Samego Parku na motocyklach nie można zwiedzać odkąd znaleziono ślad jakiejś ichniej pantery w błocie odciśnięty, ale już samochodem owszem. W ogóle aby jeździć w strefie nadgranicznej trzeba się zgłosić na posterunek policji granicznej w Dedoplis (o tutaj jest ten posterunek https://goo.gl/maps/DGJVpswN2Dw).
A potem ew. polecieć nad Dalis Reservoir, aby sobie przenocować nad wodą, potem ładnymi dróżkami pociągnąć mniej więcej wzdłuż rzeki Iori, aby w pewnym momencie odbić w lewo na Udabno i stamtąd np. podjechać do David Gareja.
nie będziecie mieli zbyt wiele czasu, więc np. Tbilisi, a jak nie to gdzieś via Vardzia w kierunku tureckim. Ot, taka trasa wyłącznie na przykład.

ACUPS 16.01.2019 16:07

Czasami też jest tak, że rano można wjechać do Omalo, a tego samego dnia wieczorem już droga była nieprzejezdna (osuwisko) i kilkugodzinny postój. Bardzo zmienne też temperatury. Początek drogi do Omalo -w okolicach Pshaveli wysokosć ok 500 n.p.m. +30 stopni, przełęcz przed Omalo wys ok 2750 n.p.m. +5 stopni - bardzo duże mgły (słaba widoczność) i zimno. - ale oczywiście warto! -;)

Pils 16.01.2019 19:06

Pytanie do tych co jezdzili. Czy da sie takie trasy zrobić w jeden dzien?
Batumi - Ushguli
Ushguli- Boriomi
Boriomi-Vardzia -Tetriskari
Tetriskario - Sabatlo
Sabatlo-Pshaveli
Pshaveli-Omalo
Omalo-Shatili
Shatili-Stepansminda
Stepansminda--Kutaisi
Kutaisi - sairme - Goderzi Batumi

Emek 16.01.2019 19:38

Tak miałem. Podjazd bez problemu a na powrocie osuwisko, ciężki sprzęt i takie tam.

Darek CRF 17.01.2019 20:28

Cytat:

Napisał Dżeferson (Post 620110)
Bylem tydzien, ale ciezko mi cokolwiek polecic. Bardziej skupilem sie na Kaukazie Polnocnym. Od siebie moge polecic blog https://jabolowaballada.blogspot.com/?m=0 . Na blogu jest sporo miejsc, nawet tych mniej znanych dosc solidnie opisanych i okraszonych pieknymi zdjeciami.

Blog naprawdę SUPER duzo wyczerpujacych informacji i zdjęć

Darek CRF 17.01.2019 20:32

Cytat:

Napisał Emek (Post 620118)
W mojej ocenie to Omalo i Dartlo to jest mus. Ponadto bardzo fajne tereny są przy granicy z Azerbejdżanem - Park Waszlowani i bardzo fajne tereny wulkaniczne na zachód od jeziora Parawani.

Omalo i Dartlo to numer jeden droga robi mega wrażenie na filmach , a wiadomo ze film oddaje 10% rzeczywistosci :D, tylko warunkiem dobra słoneczna pogoda ale wrzesień chyba najlepsza pora na teren rejon
Moim zdaniem park tez jest wart odwiedzenia

zaczekaj 17.01.2019 20:43

Cytat:

Napisał Darek CRF (Post 620391)
Omalo i Dartlo to numer jeden droga robi mega wrażenie na filmach , a wiadomo ze film oddaje 10% rzeczywistosci :D, tylko warunkiem dobra słoneczna pogoda ale wrzesień chyba najlepsza pora na teren rejon
Moim zdaniem park tez jest wart odwiedzenia

Byłam w końcówce września. Przełęcz w drodze do Omalo we mgle, nie było nic widać. W samym Omalo spotkał nas mały deszcz. Na drugi dzień w drodze do Dartlo było już ładnie.
Dwa dni później spadł śnieg.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8db16e4cb4.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...de49147d39.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...49aba92e5d.jpg

Darek CRF 17.01.2019 21:44

Cytat:

Napisał zaczekaj (Post 620395)
Byłam w końcówce września. Przełęcz w drodze do Omalo we mgle, nie było nic widać. W samym Omalo spotkał nas mały deszcz. Na drugi dzień w drodze do Dartlo było już ładnie.
Dwa dni później spadł śnieg.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8db16e4cb4.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...de49147d39.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...49aba92e5d.jpg

Czyli loteria ,mamy zawsze szczescie do pogody:bow:
w ubiegłym roku bylismy w Murmansku i na Nordkapie w ciągu dwoch tygodni mieliśmy moze łacznie 2 dni deszczu a na pólnocy wiadomo jak łaskawa jest pogoda ,:):)
Poczytałem troche o Twoich wyjazdach, powiem CI że chyle czoło pełen szacun dla Ciebie:) nieznam drugiej takiej dziewczyny

Darek CRF 19.01.2019 09:59

Cytat:

Napisał Emek (Post 620179)
Tak miałem. Podjazd bez problemu a na powrocie osuwisko, ciężki sprzęt i takie tam.

Kolego powiedz a na jakich oponach byliscie w Gruzji i jak sie dostaliście?

Luti 19.01.2019 12:30

Anake, Tourance będą ok. Szkoda tracić atuty na asfalcie, zwłaszcza jak popada.

Darek CRF 19.01.2019 15:55

Cytat:

Napisał Luti (Post 620681)
Anake, Tourance będą ok. Szkoda tracić atuty na asfalcie, zwłaszcza jak popada.

Te opony na asfalt to pierwsza klasa , ale jak popada w górach to na szutrach jazdy chyba nie będzie tylko rodeo, powiem szczerze że nie widzę sie na tych oponach w drodze np.do Omalo
Rozawazam pomiędzy tkc 80 lub np. pirelli scorpion MT

Luti 19.01.2019 18:53

Ok. Nie chcę nic udowadniać. Nie wiem na ile się czujesz pewnie na drogach gruntowych, jakie masz doświadczenie w górach itd.
Ze swojego doświadczenia: Zrobiłem na bodajże anake 2 (DL 650) podczas swoich "kaukaskich wyryp" (3 i 4 lata temu) m.in Omalo, Shatili i całą pętle Swanecką. Zestawiając z relacjami na necie w dość sensownym tempie. Nie odniosłem wrażenia, żeby wyżej wymienione opony jakoś mnie ograniczały. Nie wiem czy dedykowane bardziej gumy dadzą Tobie większą pewność. Wiem jedno jak popada w górach to na asfalcie na winklach będziesz miał dużo weselej jak ubierzesz się w bardziej terenowe opony. Tamtejszy asfalt (Kaukaz, a przede wszystkim Rosja) jest bardziej zdradliwy. Zresztą leciałeś na Murmańsk to pewnie jakiś tam pogląd w tym temacie masz.
Reasumując: Jak sobie turystycznie pyrkasz w tzw offie to zakładanie TKC 80 będzie moim zdaniem przerost formy nad treścią na tamtejsze nawierzchnie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50.