![]() |
Rumunia na lekko - 23.05 do 01.06 - jedzie ktos ?
Witam
Jest plan wybrac sie w rumunskie karpaty . Jest nas 2 na ta chwile i jedziemy z UK Bedziemy jezdzic na miejscu na ktm 350 i husqvarna 450 - odrazu dodam ze nie posiadamy duzego doswiadczenia w takim terenie. Cel obrac bezpieczna miescowke - pensjonat, hotel, domek czy nawet pole namiotowe i codzienne wyjazdy z tego miejsca w gory na dlogie dlugie godziny Ładowanie...:) Tak daje taka informacje bo fajnie by bylo gdyby ktos sie dolaczyl- dojehal - bo wiadomo razniej bezpieczniej i weselej w wiecej osob Moiejsce i trasy do ustalenia Ktos ma podobny plan ? |
W górach jest teraz 2/3 metry śniegu, napadło go dużo więcej w stosunku do poprzednich lat. Często w czerwcu powyżej 1500 m nie było jeszcze przejazdu. Śledź postępy wiosny, jak zrobi się szybko ciepło to spłynie w przeciwnym razie może pokrzyżować jazdę .
|
Czy to sztywny termin. My na pewno jedziemy tylko u nas jeszcze termin nie dograny.
Miejscowka i trasy są |
Kiedy bedziecie wiedzieli kiedy Wy jedziecie ?
U mnie termin zalezny od kolegi z ktorym jade - jesli on nie pojedzie to ja jestem wtedy otwarty.... Jeszcze myslimy aby pojechac na Ukraine zamiast Ruminia moze wiecej chetnych bedzie :) w tym terminie. Panowie decydowac sie ! :) |
Nam zawsze ciężko ustalić coś konkretnego wcześniej. Jedno pewne że zawsze na wiosnę i jesień jesteśmy w Rumunii.
Pomysl jest na majówkę ale nie wiem czy nie za wcześnie. Być może wstrzelimy się w wasz remin. Pewnie pod koniec miesiąca coś zaczniemy konkretniej ustalać. Powyższy tu Adagilo obiecywał maramuresz ale sprzedał betę... |
Cytat:
|
W maju muntii Rodnei i Maramuresului szczególnie wysokie partie są nierealne do przejechania.
|
Cytat:
hej mozesz zdradzic miejscowke i ewentualnie trasy tez ? :) |
witam
czy ktos moze polecic jakas miejscowke do nocowania 2-3 noce gdzies na tej mapie ponizej ? ....moze byc tez pole namiotowe ale oby nie zajebali gratow czy auta nie opendzlowali :) https://www.google.com/maps/dir/47.8...47.9097702!3e2 |
Cytat:
Trasy mamy tylko sam plik do garmina nie wiele pomorze bez wiedzy. My za pierwszym razem mieliśmy z 600km tras, udało się może przejechać z 30km. Teraz już wiemy z której strony o której godzinie i w jaka pogodę się pchać w dany track. |
moze ktos rozpoznaje jaki to rejon rumuni na filmiku ?
PS ale mi ochota sie zrobila teraz przez ten filmik panowie decydujcie sie ma nasz termin bo w 2 to troche strach jezdzic :( https://www.youtube.com/watch?v=tOvWD9oGOKA |
Witam
Rafał nie zalamuj kolegów. Pomacaja i się ogarnął. Jeżeli już w Banacie to może dla debiutantów łatwiej będzie po trasach Enduromanii w okolicach Brebu Nou, albo w ogóle pyknac na ta imprezę. W trasy Regimentu bez "górskiego" doświadczenia bym się nie proponował. Pozdr rr |
Cytat:
Wbij na youtube-enduro repedea to zobaczysz jak jego syn lata z ekipą Szlak który zaznaczyłeś jest dosyć łatwy oprócz ostatniego 1,5km,Vasil pokaże Ci trudniejszy prosto z wioski https://www.youtube.com/watch?v=X1ExZOOhRJk Od 4,10s górka której nie zrobiłem na xtz 750 z bagażami...nocowaliśmy tam w namiotach...w maju... |
Cytat:
Szlak to tylko podgladowy taki zaznaczylo google :) ... Ja tam juz bylem rok temu i tez jechalem ta trudniejsza traska tylko ze w pojedynke z zaladowanym GS :mur: ..... ale zawrucilem bo bylem sam i nie chcialem ryzykowac :vis:.... i powiedziem sobie ze wroce zdobyc to miejsce ale juz na lekko :) https://www.youtube.com/watch?v=o-0-Mt_Yfvo |
To co widać na Twoim filmiku to pojazd ze wsi pod krzyż nad jeziorkiem i na szczyt Farcaul. Mi do szczytu brakło ze 200 m żeby wjechać tam Africą, ale nie polecam bo można sobie zrobić bardzo łatwo ku ku jak kloc zrobi rolkę. Jest parę możliwości wjazdu różnymi ścieżkami z kilku miejsc, które przed połoninami łączą się w dwa główne szlaki prowadzące na szczyt.
U Vasila, miejscówka ok, jedyna rzecz o której pamiętaj to benzyna, żeby nie jeździć codziennie do Petrovej tankować bo to 35 km tam i na zat. Jeden z szlaków prowadzących na szczyt zaczyna się za pensjonatem Vasyla. Jego syn mówią po angielsku, fajny chłopak, ale zapierdala strasznie na trzysetce. W tamtej okolicy zaczyna się piękny szlak, który prowadzi aż do Vatra Dornei, jedna z piękniejszych i najdłuższych tras jaką przejechałem w RO, nie mam tego w gps ino w głowie. Latem zeszłego roku nie udało nam się do niej wbić, tam gdzie kilka lat wstecz była ścieżka, obecnie płynie strumień na podjeździe i jest zawalane telewizorami i pniami drzew. Trasy z Enduromani nie są wyjątkowo trudne, przejechałem ich kilka Africą, Możesz pojechać do Brebu Nou i tam nocować w bazie enduromani, jazdy masz na tydzień, wykup winietkę i możesz na legalu śmigać, masz tez do dyspozycji skromny warsztat z narzędziami w razie w. Jak chcesz bezstresowo pojeździć mając gdzieś planowanie i powroty bo z jakiś powodów nie da się przejechać, zaangażuj miejscowego przewodnika, nie znając terenu i nie mając sprawdzonych tras to najlepsza opcja. W necie znajdziesz mejla, napisz i co i kiedy chcesz robić, pamiętam że po niemiecku mówią b.dobrze. |
Krytek w twoim filmie -5min 50 sek trzeba było odbić w prawo,to byś zdziwił.W drodze rozpadlina że z motocyklem byś się zmieścił.
Adagio jechałeś prosto na grań czy do jeziorka robiłeś trawersem? |
Cytat:
prosze dziekei |
Dojazd jest bardzo prosty, skręcasz w miejscowości Leordina z drogi 18 w lewo w drogę 187 na drogowskazie napis Poienile de sub Monte. W Repeda po lewej stronie będzie skład budowalny, sklep spożywczy i bar przy drodze w jednym budynku, jak nie znajdziesz zapytaj o Vasila. Miałem gdzieś ulotkę, jak znajdę to zrobię zdjęcie.
Podjazd na szczyt od krzyża prosto pod górę, ale gdzieś po połowie podjazdu odbijasz w prawo i omijasz skałę przed szczytem prawą stroną. Musi być bardzo sucho w przeciwnym razie dużym moto nie podjedziesz, wypada mieć też dobrą oponę. Na lekkim jedziesz na wprost główną ścieżką od krzyża co prowadzi na szczyt. |
3 Załącznik(ów)
|
Cytat:
https://www.google.com/maps/@47.8324...7i13312!8i6656 |
Cytat:
Tak,ten z tyłu budynek to Hotel wjazd przez bramę |
Cytat:
ale jak znalesc kontakt ? zadnej informacji nie moge znalesc w necie ? Tak z drogi tam sie poprostu jedzie ? Jakie sa ceny za nocleg ? Zeby ni ebylo ze jak sie zajedzie to miejsc nie ma lub zamkniete .... :( |
Chyba 70/80 lei za osobę, to nie jest pensjonat tylko taki hostel w którym są mieszkania a w nich po kilka pokoi, łazienka i kuchnia.
Jesli Ci bardzo zależy na tym namiarze to zadzwonię do kumpla i zapytam, był tam kilka razy, ja tam spałem tylko raz. |
Cytat:
Bedzielmy jechc az z anglii i mamy tam prawie 2500 km wiec musze miec cos umowionego aby dojechac i isc prosto spac :) W tej miescowce- Repedea chce byc 2 noce aby tylko ten szczyt zdobyc i teraz mam pytanie : Gdzie jechac pozniej bo zostanie nam 5 dni na jazde po gorkach ? pozdr |
Cytat:
Jeśli Farcula nie zdobędziesz w 3h to i pięć dni może braknąć:D |
Cena w 2018 50 pln za łba wychodziło-spałem tam podczas dwóch wyjazdów,w maju i czerwcu i nigdy nie było problemu z miejscem.Pensjun ma 3 piętra i zawsze było pełno wolnych pokoi,duża kuchnia,duża łazienka z narożną wanną tylko Vasil się wycfanił i zabiera korki od wanny-szczyt bezczelności pójść do jego sklepu żelaznego i kupić korek
|
Cytat:
:) |
Cytat:
|
Zazmaczam, że tam nie byłem ale pytania jakie zadajesz to mniej więcej takie jak w sklepie z cukierkami, który jest lepszy.
Z tego co chłopaki piszą to jest raj do jazdy wciąż jeszcze - i tak NIE DO OGARNIĘCIA w tydzień jazdy jeśli będziesz tam pierwszy raz. Jedź, zrób tyle ile będziesz mógł a następnym razem będziesz wiesział konkretniej dokąd jechać i .... na co technicznie jesteś sobie w stanie pozwolić. Tak to widzę ja. |
Cytat:
|
Nie odbieraj moich słów jako krytyki, ale zdajesz sobie pewnie sprawę, że w grę na takim wyjęździe wchodzi tyle zmiennych, że wiele nie poplanujesz.
m |
Cytat:
Ogarniesz wszystko na miejscu,koniecznie przyślij fotkę z Farcula:Thumbs_Up: |
Cytat:
|
Witam
Cytat:
W GB pewnie masz w okolicy jakiś tor enduro. Moze warto sprobowac polatac po nim te powiedzmy 6-8 godzin dla weryfikacji oczekiwań i techniki i kondycji? Pozdr rr |
Cytat:
|
Kolega zapodział ulotkę podobnie jak ja, oni ładują sprzęty i jadą kiedy im się zachce, miejsce dla kilku osób zawsze było. To nie jest kurort turystyczny o nasilonej obecności turystów. Ale, powiedział mi że synowie Vasila są na fejsbuku, jeden Daniele ma na imię. Poszukaj, nie sadzę że w tamtych okolicach będzie wielu takich młodych chłopków co śmigają na endurakach.
Każdy z nas jest dorosły i robi co chce, na Twoim miejscu poćwiczył bym trochę w łagodniejszym terenie, przed wypadem w góry po dwa kilometry, na dodatek moto, którego nie znasz. Jak jebniesz paciaka i zrobisz se krzywdę, tfu. To pamiętaj że tam nie ma zasięgu, nie przyjedzie karetka, ani nie przyleci helikopter. Respekt i szacunek bo góry nie wybaczają. |
Cytat:
Tak zdaje sobie sprawe z tego co napisales i tez dlatego szukam wiecej chetnych aby bylo ciekawiej weselej i wsparcie w razie "W"... Jesli chodzi o cwiczenie to to robie w miare mozliwosci czasu i terenu jaki sie znajduje kolo mnie :) https://www.youtube.com/watch?v=wPPeY5SaGPQ |
Bez obrazy, idea ma ta sama jak pisał Adagio. Sam napisales jakie masz doświadczenie z offem i nowym motkiem. Ale może cos źle zrozumiałem.
Piszesz ze szukasz towarzyszy. Pewnie za wielu wyjadaczy się nie zgłosi. Pisze z własnego doświadczenia. Zdarzalo mi sie wywlekac na górę o 30 lat mlodszych ode mnie kilerow, ale nie mam juz na to sił ani cierpliwości. Może warto wydać parę groszy żeby zrobił to ktoś profesjonalnie? A co do filmu: potrenuj lepiej podjezdzanie pod ten płot na gorze :) Serio. rr |
e tam..
Vasil powiedział że zwiezie z góry jak trzeba:hello:zgruzowany sprzęt albo ludzkie truchło hie hie jak mu będzie za ciężko to polecą w okolice Sapanty i też się będą dobrze bawić:D |
Nie przesadzajcie,to jest środek Europy,cywilizacja prawie za każdą górką
Nie wyjedzie na jedną pojedzie na łatwiejszą albo znam takich którzy pierwszą zaatakowali dopiero w trzecim dniu po przyjeździe To są piękne i przyjazne tereny jeszcze,dlatego zachowujmy się tam przynajmniej po japońsku bo w takim zadupiu tolerują nas tylko dlatego że coś tam zostawiamy kasy i niestey nie tylko |
No nie wiem.... Jak sobie kumpel tam roztrzaskal stopę jakoś tego środka jewropy tam nie widziałem...
Ale co tam, więcej optymizmu! |
Syn Vasila na fejsbuku to Danny Laver Repedea.
Powodzenia. |
mapki turystyczne niektórych Rumuńskich gór
https://play.google.com/store/apps/d...=com.mountains jest też Maramuresz znalazłem ulotke, zaraz zapodam |
1 Załącznik(ów)
......
|
:Thumbs_Up::):D:at: dzieki wielkie !
|
i klapa ... kumpel slomiany zapal mial i nie jedzie wiec wyjazd raczej nie dojdzie do skutku...
ale ciezko sie z kims zgrac ... i co tu robic ? |
Trenuj rób formę i czatuj,w tym czasie w te rejony pojadą tabuny endurowców
Jeśli dopisze pogoda ja również |
Cytat:
|
Cytat:
Zostało mi 1.5 miesiąca i tu nie wiem co robić... Może ktoś chętny ciężkim pojechać ? Tez pojeździć po gorkach ile się da? Może Ukraina ? Lekkim ? ciężkim ? |
Jak nic nie wyjdzie to jedź na Białoruś (wjazd bez wizy tym roku), a Rumunię przełóż na za rok.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:11. |